Dags att se framåt – och minnas tillbaka. Ännu ett minnesvärt travår är nu till ända. Vi kollar på några av de mest omtalade händelserna på travbanan under 2017.

Vad minns du bäst av travåret 2017? Timokos chock i Elitloppet – eller kanske Bold Eagle i försöket? Propulsions 08,1-seger i Åbergs, Cyber Lanes kontring i Derbyt eller Villiams osannolik kross när det var dags för Kriteriet?

Det är dags att kika på några av de bästa och mest minnesvärda händelserna i travet värld under året som gått. Glöm inte att klicka på rubrikerna för att återse loppen.

29 Jan. Bold Eagle, Prix d’Amérique och triple crown

”Örnen”, hela det franska folkets hjälte, kom att dominera helt i vinter-meetinget. I Prix d’Amérique körde Franck Nivard knappt en meter på Bold Eagle innan sista kurvan, då han perfekt kunde smyga med Bélina Josselyn och över upploppet koppla på sin vansinniga speed och enkelt avgöra inför den jublande publiken på Vincennes. Bold Eagle befäste sin tron med att följa upp med segrar i både Prix de France och Prix de Paris och blev den förste på 41 år som fixade triple couronne.

Läs: Bold Eagle gjorde det igen – på världsrekord

29 Apr. Lionel i Olympiatravet, jubel och tårar

Nuncio var favoriten när Olympiatravet invigde storloppssäsongen, men en snöplig galopp ändade äventyret redan i starten. I stället klev en norrman in och tog huvudrollen. Ingen hade riktigt räknat med PdA-trean Lionel som från sin position som sista häst i andraspår höll en låg profil – till det att man klev in i sista kurvan. Fuxen stormade fram i spåren och kopplade enkelt segergreppet efter en häftig spurt. Kusken och ägaren Göran Antonsen jublade, och skänkte en tanke åt den nyligen bortgångne vännen och delägaren Kjell Arne Ness.

Läs: Lionel till triumf – när Nuncio felade

13 Maj. Diamanten och Cash Crowe – kulltoppar

Cash Crowe fick börja Drottning Silvias Pokal från tolftespåret och låg med varvet kvar ännu sist. Men avslutningen blev en av årets mest minnesvärda. Stoet ångade förbi fältet och krossade sitt motstånd i årets första stora möte för kulltoppen. Petri Puro hade presenterat en ny stjärna. Diamanten, levde upp till sitt namn, och blev en av årets mest rubrikskapande hästar. Även han gjorde Kungapokalen i de bakre regionerna – men över open stretch flög han fram till segern.

Läs: Mäktigt, Cash Crowe! Läs: Diamanten tog guldet

28 Maj. Timokos stal showen – och tog farväl

På förhand handlade Elitloppet mest om Bold Eagle och Nuncio. Efter försöken handlade det mest om Bold Eagle – hur skulle han förlora? Då klev en tioåring fram och stal showen. Körd av Björn Goop ställde Timoko motståndet schack matt i Elitloppets final och vann högst överraskande loppet för andra gången. Det blev också en kröning av en enastående och unik karriär. Frankrikes vinstrikaste travare genom tiderna lade senare på året skorna på hyllan för gott.

Läs: Outröttlige Timoko – chockade alla

6 Jul. Diamanten – Sprintermästare och rubrikfavorit

Sprintermästaren handlade mest om Robert Bergh. Själv anförde han loppet med Muscle Hustle men fram i dödens kom han igen, Diamanten, precis som i Kungapokalen körd av Christoffer Eriksson. Stallduon fajtades till sista steget – men Diamanten tog det längsta. En grym säsong med över fyra miljoner kronor intravat, kom fyraåringen att göra som både blev publik – och rubrikfavorit. I slutet av årets flyttades hästen under uppmärksammade förhållanden till Stig H Johansson där han nästa år står inför en mycket spännande säsong.

Läs: En gnistrande kväll för Robert Bergh

23 Jul. Bästa Stochampionatet – slutade i segervrål

Med hästar som Cash Crowe och Darling Mearas i startlistan omnämndes Stochampionatet som det kanske bästa genom tiderna. Men då favoriten Cash Crowe galopperade i täten och Darling Mearas blev fastlåst för länge, fick i stället Fredrik Persson ett perfekt lopp med härliga Ultra Bright. En kraftig avslutning över upploppet talade segerspråk och Persson segerjubel hördes över hela Axevalla. Han tog sin andra seger i loppet – den först kom med Viola Silas sju år tidigare.

Läs: Perssons segervrål – Ultra Bright i Stochampionatet

25 Jul. Propulsion – snabbast i Europa

För andra året i rad var Propulsion tillbaka på Jägersro för att vinna Hugo Åbergs – och blev huvudpersonen i årets kanske sjukaste race. Twister Bi satte upp tempot, ett ursinnigt tempo, i täten och gick 06,7 första 500 och varvade i 08-fart. Örjan Kihlström lirkade ut Propulsion i andra ytter och tog upp jakten halvvarvet kvar. Över upploppet plockade ”Proppen” ned den tappre ledaren och kom i mål på 1.08,1a – den snabbaste tid som någonsin travats i Europa.

Läs: Propulsion vann igen – på 1.08,1!

5 Aug. Åke Svanstedt och Hambletonian-dramat

Hambletonian anno 2017 blev ett av de märkligaste i historien. Och en av Åke Svanstedts största framgångar i karriären. Men Svanstedt vara bara tvåa i mål med länge ledande Perfect Spirit. För efter målgång trodde alla att supertränaren Ron Burke äntligen fått sin ”Hambo”-seger med What the Hill, men hästen diskades för trängning. Svanstedt fick i stället kliva överst på pallen efter ett Hambletonian som i Sverige vållade mer rubriker på grund av de fula spödrivningarna på upploppet.

Läs: Svanstedt vann Hambot – efter jättedrama

16 Aug. Readly Express vs Twister Bi

Kulldominanten Readly Express visade att han växt in i vuxenkostymen som femåring. Jubileumspokalen blev en riktig höjdare. Segermaskinen gjorde loppet i ledningen men fick en tuff lekkamrat i dödens när Twister Bi pressade upp tempot. De båda fajtades sida vid sida i en duell av bästa märke – men ingen passerade Readly Express, vare sig i loppet eller under året. Enorma segertiden 1.09,9a var världsrekord. Nu gäller han som Sveriges kanske främsta PdA-hopp om en månad.

Läs: Readly Express – på världsrekord

3 Sep. Untersteiners Derby och omöjlige Cyber Lane

Johan Untersteiner hade upplevt en av sin tränar-karriärs största ögonblick redan då han kvalade in tre hästar till Derbyts final. Än bättre blev det efteråt. Med Cyber Lane kom han att leda hela vägen. I alla fall nästan. Cyber Lane såg slagen ut in på upploppet, men lyckades hitta nya krafter och kontra sig tillbaka till segern. Cyber Lane har visat en obändig segervilja och sprang in nästan sju miljoner under året. Redan nu pratas det om Elitloppet till våren.

Läs: Cyber Lane – från uträknad till vinnare

8 Okt. Villiams vansinniga Kriterie-kross

I treårige Villiam har Timo Nurmos ännu ett jättelöfte. Genom sin seger i Kriteriet slog han igenom med dunder och brak. Var det rent av årets uppvisning vi fick se på Solvalla? Villiam bombade i täten – och ökade bara tempot. Ingen hade en chans, tidigare kullkungen Coin Perdu inkluderad trots en grym avslutning. Segertiden 1.12,0a var en utskåpning av världsrekordet. Tränaren – och ägaren, Timo Nurmos, känslor efter loppet berättade det mesta.

Läs: Villiam enorm – krossade världsrekordet

14 Okt. Twister Bi – world champion

Jerry Riordan-tränade Twister Bi hade en närmast osannolik säsong 2017 och blir den vinstrikaste svensk-tränade hästen under året med strax under tio miljoner plus på kontot. Den största triumfen kom på andra sidan Atlanten. I International Trot lämnade Twister Bi motstånd varvet kvar och vann kusligt överlägset på världsrekordstid. För kusken Christoffer Eriksson var det ännu en stor framgång under ett år som fört honom till den absoluta kuskeliten.

Läs: Twister Bi – krossade världsrekordet

(Foton: ALN).