Åke Svanstedt har tagit hem segern i världens största treåringslopp. Men Perfect Spirit vann Hambletonian efter jättedramatik – målettan What the Hill diskades.

Tillsammans med Andover Hall-sonen Perfect Spirit kunde Åke Svanstedt fira en av sin karriärs största framgångar. På Meadowlands hyllades man som segrare av Hambletonian Stakes – med ett förstapris på en halv miljon dollar.

Men Perfect Spirit var inte först i mål. Skar mållinjen som etta gjorde What the Hill som därmed såg ut att ha gett sin tränare Ron Burke och kusk David Miller sin första seger i loppet, men resultatet dröjde.

Efter en stund meddelades att What the Hill diskats för att ha trängt en medtävlare över upploppet. Perfect Spirit och Åke Svanstedt, som alltså var tvåa i mål, korades till segrare av det prestigefyllda loppet.

– Jag är väldigt lycklig. Det gäller bara att njuta av det här ögonblicket, det är en väldigt stor seger, sa Åke Svanstedt på segerpodiet.

Perfect Spirit som var trea i sitt försöksheat gick till ledningen, men släppte efter en bit då What the Hill kom laddande i spåren. Svanstedt vred dock snart ut igen och övertog kommandot på nytt.

Devious Man, en av förhandsfavoriterna, gick till full attack ur sista svängen och mellan de båda fick David Miller alltså ut What the Hill. Åke Svanstedt drev sin häst tufft sista biten, men fick släppa förbi sig What the Hill.

Men målettan fråntogs alltså segern och Åke Svanstedt kunde vända upp för segerdefilering. Klockan visade på segertiden 1.10,0a över den engelska milen.

Vinnaren Perfect Spirit ägs av svenske Lennart Ågren genom hans amerikanska stall SRF Stable.

– Det här känns otroligt, det är bara lycka som jag känner, sa Lennart Ågren i segervimlet.

Andrapriset gick nu till Devious Man och Andy Miller. Trea slutade Marcus Melander-tränade Enterprise som för Tim Tetrick vunnit ett av försöksheaten tidigare under dagen men aldrig kunde blanda sig i segerstriden efter att ha travat invändigt i finalen.

Melanders andra Hambo-hopp Long Tom galopperade in mot upploppet då han låg i ledningen i det andra försöket. Det vanns av Moni Maker-sonen International Moni som också blev favoritspelad i finalen, men där olyckligt stördes till galopp i den första kurvan.

Till finalen av Hambletonian kvalade även Jimmy Takter in Victor Gio och Anette Lorentzon Guardian Angel Ås, som var hästen som stördes till galopp av diskade What the Hill. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: Hambo-dagen: Ny storslam för Takter
Läs även: Hambo-dagen: Resolve toppfin i Cashman

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hambo-dagen: Ny storslam för Jimmy Takter

Hambo-dagen: Ny storslam för Jimmy Takter

Hambletonian Oaks är Jimmy Takters race. För fjärde året i rad blev det seger i loppet – kulldrottningen Ariana G var i sin egen klass. Jimmy Takter hade en stor dag på Meadowlands och vann även de båda stora finalerna för tvååringarna.

Ännu en gång var det firma Jimmy Takter och Yannick Gingras som satt på vinnaren i Hambletonian Oaks. Det här var fjärde året i följd som tränaren och kusken triumferade i loppet. För Takter var det den totalt sjunde segern i loppet.

Årets vinnare var den stora favoriten Ariana G. som motsvarade förväntningarna med råge och var helt ohotad efter att jobbat sig framåt och övertagit ledningen efter halva distansen.

– Hon gjorde ett fantastiskt lopp. Hästen fick inget gratis, fick jobba för att komma till spets och tempot var högt, men hon är i sin egen klass, sa Jimmy Takter efter segern.

Ariana G. stack undan flera längder över upploppet och Yannick Gingras kunde knyta näven i segergest. Segertiden blev starka 1.09,2a över engelska milen och förstapriset bestod av en kvarts miljon dollar.

Ariana G. (e. Muscle Hill) är syster till fjolårets vinnare All the Time och har efter den här segern vunnit 15 av sina 18 lopp i karriären. Tvåa slutade Magic Presto efter en bra avslutning. Bronset gick till Dream Together.

*****

*Jimmy Takter hade sex hästar i finalen av Peter Haughton Memorial, det största tvååringsloppet och skulle också ta en dubbelseger. Det här var Takters femte tränartriumf i loppet.

Jimmy själv anförde loppet med Samo Different Day men genom sista sväng sög sig favoriten You Know You Do, med Yannick Gingras i vagnen, allt närmare och arbetade säkert ned sin stallkompis över upploppet.

You Know You Do (e Muscle Hill), tog här sin tredje seger i fjärde starten och klockades till 1.11,1a. Förstapriset i loppet uppgick till 180 000 dollar.

*Kvarstår som obesegrad även efter Jim Doherty Memorial, för tvååriga ston, gör Manchego. Den av Jimmy Takter tränade jättetalangen gick inte att slå. Yannick Gingras körde till segern som innebar den femte i loppet, tidigare kallat Merrie Annabelle, för Jimmy Takter.

Manchego (e. Muscle Hill) övertog taktpinnen efter halva distansen och gick undan med flera längder genom sista kurvan. Trond Smedshammers Phaetosive gick en kraftfull avslutning, men kunde inte röra Manchego som noterade 1.10,1a. Åke Svanstedts Vivacious Allie slutade här fyra. Förstapriset var 165 400 dollar.

Läs även: Svanstedt vann Hambletonian – efter jättedrama
Läs även: Hambo-dagen: Resolve toppfin i Cashman

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hambo-dagen: Resolve grym i Cashman Memorial
Nästa nyhet
Hambo-dagen: Resolve grym i Cashman Memorial

Hambo-dagen: Resolve grym i Cashman Memorial

Resolve var tillbaka i toppform när det gällde. Med Åke Svanstedt stod han för en grym insats när han enkelt besegrade Marion Marauder i John Cashman Memorial.

Åke Svanstedt och Resolve plockade hem segern i John Cashman Memorial, den stora uppgiften för de äldre travarna under Hambletonian-dagen på Meadowlands. Segern var värd 150 000 dollar.

– Jag tänkte att Marion Marauder nog var hästen att slå i dag, men Resolve var verkligen bra, sa Åke Svanstedt i segerintervjun.

Resolve körde till ledningen direkt, fick överlämna en kort bit till Crazy Wow, men gick ut för att återta spets strax senare. Loppets favorit Marion Marauder, förra årets triple crown-vinnare, kom fram som första häst i andraspår och smög ned bakom ledaren i sista sväng.

Men mot Resolve hade han inget att komma med den här dagen. Åke Svanstedts stora stjärna stack undan över upploppet med flera längder och vann smått överlägset på grymma segertiden 1.08,9a över 1810 meter.

Marion Marauder fick nöja sig med silverplatsen, medan Lookslikeachpndale spurtade in som trea.

*Blågula framgångar blev det också i John R. Steele Memorial där Pasithea Face skrällslog den stora favoriten Hannelore Hanover. Tim Tetrick satt i sulkyn bakom stoet som nu finns i Jimmy Takters träning.

Pasithea Face gick ut i dödens på ledande Hannelore Hanover som inte hade något svar för dagen. Svenskan vann säkert på 1.09,2a över 1609 meter, en seger värd 88 000 dollar.

– Jag och Lutfi Kolgjini tänkte att hon skulle passa bra på milebana. Det här är en stor möjlighet för henne att visa upp sig innan hon ska gå till aveln, sa ägaren Anders Ström efter segern. (Foton: ALN).

Läs även: Svanstedt vann Hambletonian – efter jättedrama
Läs även: Hambo-dagen: Ny Storslam för Takter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Trot Kronos tuffast i Sommartravets final
Nästa nyhet
V75: Trot Kronos tuffast i Sommartravets final

V75: Trot Kronos tuffast i Sommartravets final

Jan Norberg fick uppdraget av Veijo Heiskanen att styra Trot Kronos i Sommartravets final på Rättvik. Något som förvaltades perfekt. Femåringen gav ett klassigt intryck i sin fjärde raka seger.

Sommartravets final, med 300 000 kronor till vinnaren, var huvudrätten vid Rättviks V75-tävlingar på lördagen. Segern gick till Veijo Heiskanens formstarke italienare Trot Kronos – som svarade för en rejäl maktdemonstration.

– Det är stort. Det här är ju kulmen på sommartravet och så får man låna en sådan här fin häst, det händer inte alla dagar i veckan. Vi fick en pangstart och det kändes bra hela vägen, han är stark hästen, det var lugna gatan, sa Jan Norberg i vinnarcirkeln.

Ural var den som tog spets från början, men tilläggshästarna kom tidigt fram. Jan Norberg var mest offensiv och körde Trot Kronos till spets en bit före första varvspasseringen.

Sedan var det ingen lätt uppgift för motståndet att komma ikapp. Trot Kronos gasade ordentligt där framme över sista bortre och Norberg behövde aldrig bli riktigt orolig.

Trot Kronos höll säkert undan i spurten för en, som vanligt, starkt avslutande Reckless. Skrällen Jacques Noir sköt till kvickt efter invändig resa och blev trea. 1.13,5 över 2660 meter var segertiden.

On Track Piraten fick en tung resa, landade i dödens efter en bit ute i tredjespår och höll godkänt som femma. För Nobel Amok blev det galopp vid ingången av sista sväng.

*****

*Ego Boys Minne fick bara fem hästar till start men loppet blev ändå sevärt. Food Money var det som var snabbast, spetsade och höll tempot högt. Favoriten Seedorf O.M.F. fick i stället göra jobbet i dödens men skulle för Örjan Kihlström ändå reda ut det.

In på upploppet hade Seedorf O.M.F. fått greppet på ledaren och höll också undan för en Francais du Gull som spurtade kvickt. Den av Stig H Johansson tränade vinnaren tog första segern för året och klockades till 1.11,3a över 1640 meter.

*Klass 2 blev kört i stentufft tempo (10,5 på varvet) vilket passade J.S. Apollo prima. Jan Silvén styrde på över sista bortre långsidan och kom fram för att koppla ett säkert segergrepp in över upploppet. Femåringen som tränas av Färjestads Jarl Spelling tog fjärde raka på 1.12,6a över 1640.

*Troels Andersen har nioårige Highspirit i toppform. Efter att ha blåst till ledningen kunde ekipaget med enkelhet vinna Klass 1-försöket. Highspirit gick undan väldigt lätt sista biten och tog här sin tredje raka seger, på 1.12,3a full distans.

*Örjan Kihlström styrde in vinnaren i Siljansloppet. Segervapnet var Öystein Tjomslands Faste Viking som spetsade, släppte till Pave Faks och efter sista halvvarvet i dödens tog ned den samme i ett tufft avgörande. 1.22,1 över 1640 var segertiden.

*Segergest bjussade Mattias Djuse på när han skar mållinjen med Derby-kandidaten Dartagnan Sisu i Bronsdivisionen. Loppet kördes i hög fart igenom och vinnaren kunde avgöra lätt över upploppet efter en fin resa i ryggar och stark avslutning. 1.10,5a på 1640 var en riktigt fin segertid.

*Björn Goop lotsade in Timo Nurmos fine Zenit Brick som efter en tung bortre långsida kunde få grepp på tappre Queer Fish över upploppet och vinna Silverförsöket. Zenit Brick tog andra raka på 1.11,9a över 2140. Favoriten Re Doc felade i starten men kom tillbaka starkt som trea. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lördagspromenad när Bold Eagle vann i Belgien
Nästa nyhet
Lördagspromenad när Bold Eagle vann i Belgien

Lördagspromenad när Bold Eagle vann i Belgien

Det blev en trevlig promenad när Bold Eagle helt utan dramatik kunde ta hem Grand Prix de Wallonie på lördagen – före sina två stallkamrater.

Bold Eagle gjorde comeback på lördagen och hade för det ändamålet valt en tur till Belgien och Mons för landets främsta löpning Grand Prix de Wallonie.

Förstapriset på 72 000 euro var i säkra händer hos jättefavoriten. Franck Nivard kom iväg bra med Sébastien Guaratos superstjärna som snart fick överta ledningen av Billie de Montfort.

Efter det var det spel mot ett mål. ”Örnen” ökade lite ur sista sväng och gick ifrån till väldigt säker seger, till synes med krafterna obrukade. Segertiden skrevs till 1.13,4a över 2300 meter.

Bakom kunde Guaratos övriga hästar greja båda pallplaceringarna; Billie de Montfort sköt till fint från vinnarhålet och var tvåa, utan att hota vinnaren. Booster Winner avslutade bra till bronset.

Bäst av svenskarna gick det för Quick Fix som tog fjärde-priset efter en invändig resa. För Deuxieme Picsous slutade det i galopp och Oasis Bi kom aldrig till start.

För Bold Eagle var det här första starten sedan segern i Prix René Ballière i slutet av juni och siktet ställs nu mot UET Trotting Masters-finalen som körs på Vincennes den 9 september. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Wewering vinnare igen i tyska Stoderbyt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson