Nu har Villiam presenterat sig. Timo Nurmos har tagit fram en ny monstertravare. Treåringen bombade i spets och vann Svenskt Trav-Kriterium på det mäktiga nya världsrekordet 1.12,0a.

Kriteriet 2017 blev till travhistoria direkt när mållinjen passerats. I sin sjunde start i karriären kom Villiam i mål på 1.12,0a över 2640 meter. Tiden sände det världsrekord som Readly Express satte i samma lopp för två år sedan, all världens väg.

– Just nu är det här nog det största jag vunnit, det är en egen uppfödning och allt. Det är mycket känslor nu, sa en märkbart rörd Timo Nurmos på segerpodiet.

Timo Nurmos hade svårt att hålla tårarna tillbaka minuterna efter det monstruösa lopp som Villiam presterat. Något som inte var att undra på; han är förutom tränare också uppfödare och ägare till fenomenet.

– Jag har förstått från början att den här hästen var något extra, han var en stjärna redan då han föddes, sa Timo Nurmos.

Full gas visade sig vara segerreceptet för Muscle Hill-sonen vars mamma är fartfyllda finskan Gold Strike. Jorma Kontio var beslutsam när han styrde fram sin häst för att överta täten efter drygt 600 meter travade.

Husse Boko hade då öppnat 10,4 första 500 i ledningen, men något snack om att dämpa farten ville inte Villiam höra talas om. Treåringen fortsatte att hålla ett mördade tempo där framme; kilometern gick efter 12,6.

Kullens kung, i alla fall fram till det här loppet, Coin Perdu jobbade som trea i andraspår och tog upp jakten när fältet gick in mot sista kurvan. Fritt från rygg ledaren hade nu Husse Boko hittat och duon närmade sig den hårddragande Villiam.

Coin Perdus avslutning var enorm, men Villiam visade sin vilja av stål och svarade ut uppvaktningen hela vägen fram. Något som belönades med det dubbla förstapriset på fyra miljoner kronor.

– Han var jättefin. Det är en topphäst med en riktigt bra stam. Hästen har blivit bättre och bättre för varje start och med barfota runt om i dag hittade han extra växel, sa Jorma Kontio i ATG Live.

Segertiden blev ruskiga 1.12,0a över 2640 meter vilket förbättrade världsrekordet för treåringar över distansen på tusenmetersbana med hela åtta tiondelar. Ja, noteringen är till och med en tiondel under gällande världsrekord över medeldistans…

För Timo Nurmos var det här hans sjätte svenska Kriterie-seger, för kusken Jorma Kontio den fjärde.

– Jag kan nog inte riktigt förstå att han vunnit det här än…Hästen har alla förutsättningar, det är en riktigt grym häst, sa Fredrica Sandberg som är vinnarens vårdare.

För den betrodde Very Kronos, som ju besegrade Villiam i uttagningen, slutade loppet redan innan det börjat. Hästen ville inte ställa sig i trav när bilen ökade farten inför start och galopperade bort sina chanser redan innan fältet släppts.

– Det är klart att det alltid är blandade känslor, men all heder åt vinnaren. Det krävs inte så mycket för att Very Kronos ska tända över, så är det, men det kändes lite onödigt i dag, sa Svante Båth som hade fem hästar i finalen, till ATG Live efteråt.

Coin Perdu svarade, trots nederlaget, för en enastående insats även han och nöp andrapriset före Husse Boko. Båda klockades till 1.12,1a.

En bit efter topptrion var det Alcoy (12,7) som ordnade fjärdepriset och Svante Båth-duon Global Unspoked och Capitol Hill (båda 12,9) tog de sista prisplaceringarna. Da Pepperboy gjorde bort sig med galopp i ett fint slagläge in mot sista sväng. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs mer om Kriterie-helgen här:

Läs även: Oaks: Dansk eufori när Candy la Marc skrällde
Läs även: V75: Poochais härliga comeback i vinnarcirkeln
Läs även: Grand Prix de lUET: Fransk knall av Drole de Jet
Läs även: V75: Knockout av Vamp Kronos i EM för 3-åringar
Läs även: EM för 5-åringar: Ingen kom Readly Express nära

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Oaks: Dansk eufori när Candy la Marc skrällde

Oaks: Dansk eufori när Candy la Marc skrällde

Det danska jublet var stort på Solvalla sedan Candy la Marc tagit ned favoriten Dibaba till en chockseger i Svenskt Trav-Oaks.

Att dansktränade Candy la Marc hade stor kapacitet anade nog de flesta efter segern i uttagningen till Oaks senast, men att hon skulle slå till även i finalen kunde nog bara tränaren Lars Marcussen hoppas innerligt på.

Men efter att Scarlet Knight-stoet plockat ned den ledande favoriten Dibaba kort före mål, visade sig drömmen besannas. Den danska segeryran var stor på Solvalla.

– Jag vet knappt vad jag ska säga…det här är så stort, så stort. Pulsen ligger nog på 300, sa en uppspelt Lars Marcussen i segerintervjun.

Candy la Marc visade sig vara snabbast från start och frontade. Erik Adielsson valde sedan att släppa när Örjan Kihlström kom ångade med loppets klara favorit Dibaba. Det ultrastammade stoet tog över efter 800 meter travade.

Dibaba hade förvisso fått en dryg inledning av loppet, men kunde sakta ned farten något i täten. I den sista kurvan ryckte ledarinnan undan och såg, när bara upploppet var kvar, ut att gå mot en väntad viktoria.

Men Candy la Marc ville annat. Med knappt 150 meter kvar fick hon fritt från vinnarhålet, störtdök i jakt på ledaren och fångade in Dibaba kort före mål.

– Jag är otroligt glad, det är svårt att vinna de här loppen. Det betyder mycket, sa Erik Adielsson efter sin andra Oaks-seger i ATG Live och fortsatte:

– Jag visste inte mycket om henne innan men när jag körde henne i provstarten så fick jag en jättebra feeling. Det var ett svårt val att släppa men det var bra tempo och Dibaba ville vi inte ha utvändigt. Den stretade emot väldigt bra men vi hade fått smyga med.

Candy la Marc noterade segertiden 1.12,6a över 2140 meter, loppets tredje snabbaste tid. Stoet tog här sin sjunde seger i nionde starten och förstapriset på 1,4 miljoner kronor betydde tränarens överlägset största framgång i karriären.

– Jag är en liten amatörtränare från Billund, vi har nio hästar i stallet. Jag och min fru tränar hästarna själv och vi älskar den här sporten, berättade en rörd Lars Marcussen efter att ha samlat sig en smula.

Lars Marcussen är inte bara tränare till vinnaren, utan även ägare och uppfödare. Skötaren heter Charlotte Ambjerg.

Dibaba fick därmed alltså nöja sig med att bli tvåa i Oaks, men tjänade genom premiechansningen samma summa som vinnaren.

Trea slutade Run Chica Run som inte kunde hålla upp ledningen utan gjorde loppet som trea på innerspår med en bra avslutning sista biten. Hevin Boko gick även hon en bra avslutning i spåren och kom i mål som fyra. Romance Amok och Ensemble Am tog de sista prisplatserna. Betrodde Vanquish Kronos galopperade på frammarsch i sista kurvan. (Foton: ALN).

Läs även: Kriteriet: Villiam enorm – krossade världsrekordet
Läs även: V75: Poochais härliga comeback i vinnarcirkeln

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Anna Mix - en vinnare också på Mallorca
Nästa nyhet
Anna Mix – en vinnare också på Mallorca

Anna Mix – en vinnare också på Mallorca

Anna Mix kom, sågs och segrade – på Mallorca. Under lördagen visade fransyskan styrkan i Grand Prix des Baléares.

Den spanska ovalen Son Pardo, belägen på Mallorca, såg ett riktigt fint startfält när Grand Prix des Baléares avgjordes under lördagen.

Loppet, som ingick i löpningsserien Tour Européen du Trotteurs Francais, såg en väntad vinnare då Franck Nivard körde Anna Mix till segern.

Det var fjolårsvinnaren, elvaårige Swedishman, som anförde i ledningen men Anna Mix smög snart fram i dödens och började mangla över den sista bortre långsidan.

Swedishman gav sig förvisso inte frivilligt och utvändigt avslutade Uppercut de Manche raskt, men Anna Mix kopplade ett säkert grepp och tog segern på 1.15,7a över 2650 meter. Förstapriset i det här loppet var 23 000 euro. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Knockout av Vamp Kronos i EM för treåringar
Nästa nyhet
V75: Knockout av Vamp Kronos i EM för treåringar

V75: Knockout av Vamp Kronos i EM för treåringar

Snacka om knockout. Vamp Kronos vände ut och in på motståndet och försvann bara iväg i en överlägsen seger i EM för treåringar på Solvalla.

Kriterie-lördagen bjöd på en grym travdag på Solvalla och kvällens överlägsnaste vinnare kom i European Championships for 3 year olds. Stoet Vamp Kronos gav Jerry Riordan en ny stor framgång när hon tog en uppvisningsseger i loppet med en halv miljon i förstapris.

– Hon är bara fantastisk! Som hästen exploderade när de vred på. Hon är uppenbarligen en av de bästa i Europa; jag hoppas att hon kommer fortsätta att vara det, sa tränaren Jerry Riordan i ATG Live.

Det fina Ready Cash-stoet var verkligen strålande fin för dagen. Hon fick också ett delikat lopp som trea i andraspår efter det att loppet öppnats i hårt tempo; Lucifer Lane klockades till 08,1 första 500 i ledningen.

Det där passade Vamp Kronos perfekt och när Björn Goop sände iväg stoet med 700 meter kvar – svepte hon hastigt fram mot täten. Märren övertog ledningen redan vid ingången av sista kurvan och försprånget drygades bara ut återstoden av loppet.

Segertiden blev riktigt häftig, uret visade upp 1.12,2a över full distans över mål. Bakom var det jämnar om övriga två pallplatser men det blev Hazard Boko som rev åt sig silvret, före Flying Fortuna.

*****

*Grym fajt till slut i Walter Lundbergs Memorial för långtradarna. Ulf Ohlsson körde tidigt Rigel Face till spets och höll tempot tufft och jämnt. 600 kvar sände Björn Goop fram Tellmeastory mot dödens och loppet skulle sedan utspela sig duon emellan.

Tellmeastory hade ett klart grepp en bit in på upploppet, men trots en knackig auktion kontrade Rigel Face invändigt sista biten och de båda möttes på linjen. Målfotot visade dock att Tellmeastorys nos var den längsta. 1.13,4 över 3160 visade klockan.

– Vi kopplade greppet men Ulfs häst gav sig inte och kom tillbaka. De var duktiga båda två, sa Björn Goop i ATG Live.

*I Zenit Brick har stall Nurmos en riktigt fin sort. I Silverdivisionens final visade valacken sitt höga kunnande ånyo då Björn Goop körde honom till segern.

Zenit Brick klev fram i dödens på Officer C.D. efter ett varv och styrde loppet därifrån. Segergreppet var kopplat in mot upploppet och även om Queer Fish gick ett tungt sista varv var segern aldrig hotad. 1.12,0a över 2140 meter noterade den fina vinnaren.

– Han var jättebra igen. Hästen var fantastiskt fin även den förra starten och han visade att han konserverat den formen bra till i dag, sa Björn Goop i ATG Live.

*Rommes Susanne Richter har en klippare i sexårige M.T. Joinville. För Jorma Kontio vann han lätt som en plätt Klass 1-finalen. M.T. Joinville fick ett trevligt lopp i tredje utvändigt, sändes iväg 600 kvar och försvann bara ifrån fältet över upploppet. Segertiden: 1.12,1a full väg.

– Jag fick vinna en final, det har jag aldrig gjort, det är stort! Jag var rädd att det gått för långt emellan loppen för hästen, men han är en tanks, jublade Susanne Richter i ATG Live.

*Peter Untersteiners Generaal Bianco fortsätter sin segerföljetong. I Bronsfinalen kom sjätte segern i sjunde starten i den svenska regin. Nederländaren fick ett fint lopp i tufft tempo i andra utvändigt och kopplade greppet in på upploppet.

I det läget såg Generaal Bianco glasklar ut men hästen stannade till sista biten och Linus Boy, som dessutom haft galopp på vägen, blev riktigt närgången. 1.12,2a över 2140 vann Generaal Bianco på.

– Jag hade ingen aning om hästen när jag fick honom, men det har ju varit kanon, han är en riktig travare. Jag tror att han hävdar sig i Silver också, han är bara fyra år, sa Peter Untersteiner i ATG Live. (Foton: ALN).

Läs även: Grand Prix de l’UET: Fransk knall av Drole de Jet
Läs även: EM för 5-åringar: Ingen kom Readly Express nära

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Grand Prix de l'UET: Fransk knall av Drole de Jet
Nästa nyhet
Grand Prix de l’UET: Fransk knall av Drole de Jet

Grand Prix de l’UET: Fransk knall av Drole de Jet

Drole de Jet var en skräll när han vann uttagningen på Vincennes – men gjorde om proceduren på Solvalla. Svenskarna fick se sig snuvade i en häftig avslutning av Europaderbyt.

Det var nog inte så många som hade kalkylerat med de franska hästarna i Grand Prix de l’UET men efter loppet dånade marseljäsen över Solvalla. Det såg Drole de Jet och Pierre Vercruysse till. Men det skulle bli en riktigt rafflade upplösning av det prestigefyllda fyraåringsloppet.

– Jag är väldigt lycklig att vinna det här, att komma hit till Solvalla och vinna, det är stort. Ni kommer att få se framöver att den här hästen är bra, sa tränaren och kusken Pierre Vercruysse efter skrällen till ATG Live.

Drole de Jet skulle anföra loppet från start till mål. Coktail Jet-sonen var snabbast ut i kamp med Gareth Boko som valde att gå ner i vinnarhålet. Via tredjespår forcerades Monark Newmen fram mot dödens och Derbytvåan fick sedan göra loppet där.

Första 500 klockades efter underkant 1.10, varvet efter 12,5. Andra utvändigt hittade Eirik Höitomt med norska hoppet Born in the U.S.A. och med 600 meter kvar sändes han på i tredjespår till attack.

Den här trio skulle sedan fajtas helhjärtat om segern och förstapriset på precis under två miljoner kronor. Drole de Jet hade fortsatt kontroll på händelserna när man nalkades upploppet, men då bröt fransmannen ut ett spår – och motståndarna närmade sig drastiskt.

Born in the U.S.A. kom riktigt fort sista biten, men Drole de Jet höll undan med minsta marginal då tre hästar möttes nästa jämsides över mållinjen.

– Jag tänkte att det här vinner vi lätt, jag var nog för säker och drog inte ens tussarna. Men vi mötte uppenbarligen väldigt bra hästar, sa Pierre Vercruysse i ATG Live.

Drole de Jet, som tjänat strax under miljonen före den här starten, visade att han duger långt framöver och tog segern på 1.11,9a över 2140 meter. Vinsten blev dock dyrköpt för Vercruysse som tilldelades totalt 39 000 kronor i böter; dels för att inte ha hållit rakt spår över upploppet, dels för övrig felaktig drivning.

Born in the U.S.A., som överraskande vann uttagningen på Solvalla, levererade åter en stark insats och fick silvret, före Monark Newmen som svarade för en väldigt bra insats, hela loppet i dödens.

– Vilken fantastisk prestation han gör, strålande. Vilken kämpe han är hästen. Ledaren flyttade ju ut oss ett helt spår på upploppet, så var det, men jag kunde ändå köra för fullt på min häst, sa Fredrik Persson i ATG Live.

Favorit i Grand Prix de l’UET var Timo Nurmos Derbytrea Global Trustworthy men den här dagen fick hästen aldrig visa sin kapacitet. Global Trustworthy dummade sig bakom bilen och galopperade bort alla möjligheter redan innan fältet släppts iväg.

Gareth Boko fick fritt på innerspår sista biten då Drole de Jet bröt ut, sköt till vasst men avslutningen räckte bara till fjärdepriset. Den andra fransosen Dream Darling gick en pigg spurt i skymundan och blev femma. Makethemark hamnade sist utvändigt och kunde aldrig förmå sig komma in i loppet på allvar. (Foton: ALN).

Läs även: V75: Knockout av Vamp Kronos i EM för 3-åringar
Läs även: EM för 5-åringar: Ingen kom Readly Express nära

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
EM för 5-åringar: Ingen kom Readly Express nära

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson