Dramatik i kubik. Svenskt Travderby 2017 hade nog det mesta. Och det hade Cyber Lane. Hästen var uträknad i sista sväng – men fajtade sig tillbaka till segern.

Johan Untersteiner tyckte efter att han kvalat in tre hästar till Svenskt Travderby att han hade upplevt sin dittills största dag i tränarkarriären. Men finalen skulle bli ännu bättre.

Med Cyber Lane anförde den unge Halmstads-tränaren loppet från start till mål. Cyber Lane såg dock slagen ut i sista kurvan – men kontrade heroiskt tillbaka i en osannolikt jämn slutstrid.

– Jag sa när jag stod här för två veckor sedan, att när jag kvalat in tre hästar till Derbyt var det största jag varit med om, men så mycket större än så här, det blir det inte, sa en lycklig Johan Untersteiner på segerpodiet.

Ett sus gick genom publiken på Jägersro när favoriten Rajesh Face slog på en galopp kort efter start. Lutfi Kolgjini lyckades dock få hästen i trav, men hamnade sist i kön.

Cyber Lane höll upp ledningen från innerspåret och öppnade första 500 efter underkant 1.11. Global Trustworthy, duellanten från försöket, kom fram i dödens men avlöstes strax senare då ”Ludde” tog ny sats med Rajesh Face som trots markförlusten synade dödens efter 700 meter avverkade.

In på sista bortre långsidan gav Jorma Kontio full marsch-order bakom Global Trustworthy som hastigt kom fram mot tätduon. Bakom skuggade Monark Newmen perfekt i rygg.

Global Trustworthy klev fram rejält i den sista kurvan och 300 kvar trodde nog de flesta att Cyber Lane gjort sitt i ledningen. När det väl samlade fältet mötte upploppet styrde Fredrik Persson på med Monark Newmen som här såg ut att få ett litet grepp om Global Trustworthy vars aktion inte var helt fläckfri.

Men att räkna ut Cyber Lane visade sig vara fel. Johan Untersteiner begärde det sista av Raja Mirchi-valacken som fick förnyat liv sista hundra, kontrade tillbaka på sitt innerspår och sköt fram nosen – till seger.

– Man kan knappt tro det. Snacka om att vara uträknad…. Men vilket hjärta av guld han har den här hästen, han löste det ändå och var fan ta mig först i mål…, pustade Johan Untersteiner ut i ATG Live.

Cyber Lane vann Derbyt på det tangerade löpningsrekordet 1.12,3a och tjänade här mastiga fyra miljoner kronor då premiechansningen dubblat förstapriset. Vinnaren är uppfödd av Prestera International, ägd av Leveaux AB och skötaren heter Ales Pavsic.

– Jag kände mig absolut slagen 300 kvar, jag ryckte tussarna och han tog i lite då, men jag kände att han inte hade mycket kvar. Det var hårt hela vägen, känslan över mål var bra men jag var faktiskt inte säker på att vi vunnit, sammanfattades loppets upplösning Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Fältet var otroligt väl samlat över mållinjen. Loppets elva första hästar rymdes inom två tiondelar (!). Monark Newmen, samma tid som vinnaren, fick ge sig med minsta möjliga marginal. Tränaren Fredrik Persson var ändå nöjd efteråt.

– Jag tror vi var först en liten bit i alla fall, men han var så nära att gå över i galopp på upploppet så jag är nöjd att jag kunde ta hem honom, sa han i ATG Live.

Även trean Global Trustworthy klockades till samma tid som vinnaren och stod för en riktigt stark prestation i tredjespår.

Test Drive (12,4) kördes av Björn Goop och gick en stark avslutning i spåren efter en resa i rygg på Monark Newmen.

I rygg på ledaren satt J.H. Mannerheim (12,4) som gick över mål med mängder av krafter kvar för Erik Adielsson. Förhandsfavoriten Rajesh Face (12,4) höll strålande sin tunga uppgiften till trots och knep den sista prispengen.

– Han slog ihop från start, han har lite platsbekymmer, det är välkänt. Sedan tror jag att jag körde för sakta, men han gjorde ett fantastiskt lopp och vi lär få se mer av honom, sa ”Ludde” i ATG Live.

Flera hästar gick i mål med krafter obrukade, men fick inget med sig av priskakan. Både Sobel Conway och Policy of Truth letade febrilt, men förgäves fritt över upploppet. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: Derbystoet: Cash Crowe-kross: ”Inte sett allt”
Läs även: V75: Dansk segerglädje efter KG Bertmarks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Dansk segerglädje efter KG Bertmarks

V75: Dansk segerglädje efter KG Bertmarks

Det blev danskt jubel efter K.G. Bertmarks Minne, ”amatörernas Elitlopp” som det kallas. Steffen Christiansen satte dit Apapmand i en häftig slutstrid.

K.G. Bertmarks Minne är loppet som amatörkuskarna verkligen vill vinna. Årets upplaga, med 150 000 kronor i förstapris, gick till danske Apapmand och Steffen Christiansen.

– Det är stort att vinna det här, det kan inte bli så mycket större som amatör. Jag tror det här kan bli en av Danmarks bästa hästar, han börjar bli bra nu, sa en nöjd Steffen Christiansen i ATG Live.

Apapmand gjorde loppet som fyra i andraspår, kunde följa i ryggar genom sista sväng och sattes in till full attack i fjärdespår in mot upploppet. Femåringen avslutade fort och fångade in en tapper Carja. Favoriten W.J. Eminent Bergen avslutade bra som trea. 1.12,9a på 2140 var segertiden.

*****

*Sofia Aronsson-tränade Star Advisor Joli håller fortsatt toppform. För Kim Eriksson pressade sig fuxen till favoritpositionen spets efter 600 meter och kunde därifrån enkelt ta hem Good as Golds Derbyminne. Segertiden 1.12,1a full distans.

*Örjan Kihlström lotsade in Pasi Aikios fine fyraåring Undies till seger på 1.13,1a över 2140. Efter en fin resa i andra utvändigt avgjorde man säkert till slut före starkt avslutande Global Strategy.

*Diamantstoet fick se en liten skräll. Delicious Grim återkom efter ett litet uppehåll och kunde avgöra lätt efter en invändig resa för sin tränare Johan Untersteiner. 1.13,6a på 2140 visade klockan.

*En överlägsen vinnare bevittnades i Derbystayern, Bo W Takters Tribute. Björn Goop körde fram Västerbo Hard Cash till ledningen med ett varv kvar att trava – och lämnade sina motståndare över upploppet. 1.13,7 över 3180 meter stannade segertiden på. (Foton: ALN).

Läs även: Derbyt: Cyber Lane – från uträknad till vinnare
Läs även: Derbystoet: Cash Crowe-kross: ”Inte sett allt”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derbystoet: Cash Crowe-kross: "Har inte sett allt"
Nästa nyhet
Derbystoet: Cash Crowe-kross: ”Har inte sett allt”

Derbystoet: Cash Crowe-kross: ”Har inte sett allt”

Vilket monster hon är, Cash Crowe. Från dödens förvan-dlade hon sitt motstånd till statister i Derbystoet – och vann på giftiga 1.11,6a.

Morbror Commander Crowe kan vara stolt. Cash Crowe infriade de högt ställda förväntningarna i Derbystoet på Jägersro – med bravur.

Johnny Takter körde fram Ready Cash-dottern i dödens – och därifrån krossade hon motståndet. För Petri Puro var det andra triumfen i Derbystoet, för kusken den tredje.

– Man vill ju inte att hon ska göra bort sig en sådan här dag, jag är jättenöjd. Hon är helt fantastisk den här hästen, vilken jättefin löpare hon är, hon tuggade ned dem, berömde Johnny Takter i segerintervjun.

Tyvärr försvann flera av de tuffaste konkurrenterna tidigt. Stochampionatsvinnaren Ultra Bright försvann i den första kurvan och redan innan det hade Fantasy River och Bugatti Brick ägnat sig åt galopp.

Motstånd av klass skulle Cash Crowe ändå möta. Thomas Uhrberg höll spets med Mulligan och fortsatte att köra där när Cash Crowe forcerades fram mot dödens efter 800 meter.

Tempot var uppdrivet; första 500 gick efter 10,4 och varvet klockades på 12,3. Genom den sista svängen såg Mulligan fortsatt riktigt löpsugen ut – men Cash Crowe hade inte gjort sitt.

In mot upploppet gick favoriten i närkamp med den tappra ledarinnan och sista biten var det  enbart Cash Crowes show. Petri Puros stålmärr stack undan i otroligt impon-erande stil.

– Jag känner bara stor lycka. Det var roligt att vi lyckades. Vi har inte sett allt av den här hästen än, hon har ju bara gjort elva starter. Det blir spännande, berättade Petri Puro i ATG Live kort efter mål.

Segertiden var strålande. 1.11,6a över 2140 meter putsade löpningsrekordet med sex tiondelar och tiden är bara en tiondel från det svenska rekordet.

– Jag har nog aldrig haft en häst som varit så här bra så här tidigt förut, konstaterade Petri Puro i ATG Live.

Cash Crowe som tidigare i år även vunnit Drottning Silvias Pokal inkasserade här två miljoner kronor, efter att premiechansningen dubblat förstapriset. Petri Puro är både ägare och uppfödare till Cash Crowe, som har Laura Myllymaa som skötare.

– Jag har kört i över tjugo år åt Petri Puro, han tillhör verkligen elittränarna. Han tar fram det bästa ur varje häst, sa Johnny Takter vid prisutdelningen.

Mulligan föll verkligen med flaggan i topp och var klar tvåa. Bakom var det Unique Juni, tränad av Hans R Strömberg och i dag körd av Peter Untersteiner som vann klungspurten om bronsmedaljen.

–  Hon gjorde ett topplopp, även om hon låg på lite för mycket. Det är bara att böja sig för Cash Crowe, vi mötte en bättre häst. Men min slog ju de övriga enkelt, sa Thomas Uhrberg om Mulligan i ATG Live. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: Derbyt: Cyber Lane – från uträknad till vinnare
Läs även: V75: Dansk segerglädje efter KG Bertmarks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt och Yes Mickey - nära i Yonkers Trot
Nästa nyhet
Svanstedt och Yes Mickey – nära i Yonkers Trot

Svanstedt och Yes Mickey – nära i Yonkers Trot

Åke Svanstedt var svindlande nära att ta hem Yonkers Trot med Yes Mickey – men fick se sig slagen med en noslängd av Top Flight Angel.

Under natten till söndagen avgjordes på Yonkers Raceway den andra delen av ”triple crown”, Yonkers Trot. Ett lopp med en samlad prissumma om en halv miljon dollar.

Loppet kom att anföras av favoritspelade Devious Man, tvåa i Hambletonian. Svanstedt valde rygg på ledaren med sin försöksvinnare Yes Mickey.

Med 500 meter kvar av loppet kom Brian Sears fram utvändigt ledaren med Top Flight Angel (e. Archangel), tränad av Julie Miller. Denne kopplade grepp om den ledande stallkamraten Devious Man in på upploppet – men på open stretch sköt Yes Mickey till kvickt.

Yes Mickey närmade sig rejält sista biten och de båda hästarna möttes på linjen – men Top Flight Angel höll undan med en nos och klockades till 1.12,5a över 1609 meter på halvmilebanan.

Anette Lorenzton-tränade Guardian Angel Ås galopperade kort efter start. Southwind Hydro, tränad av Nancy Johansson, slutade här femma.

Hudson Trot (119 010 $) för treåriga ston såg Trond Smedshammer-tränade Celebrity Ruth (e. Archangel) vinna på 1.12,5a för Jason Bartlett. (Foto: ALN).

Du kan se Yonkers Trot här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Volstead gjorde återbesök i vinnarcirkeln
Nästa nyhet
V75: Volstead gjorde återbesök i vinnarcirkeln

V75: Volstead gjorde återbesök i vinnarcirkeln

Så var Volstead tillbaka i vinnarcirkeln. I Birger Bengts-sons Minne var Stefan Melanders vasse jänkare i sin egen klass – och vann lätt från ledningen.

Volstead var betrodd i Åby Stora Pris senast, men hade då inte sin allra bästa dag. Men efter lördagens Gulddivisionen, Birger Bengtssons Minne, på Jägersro, fick sexåringen besöka vinnarcirkeln igen.

– Det var inte så komplicerat egentligen. Jag valde att köra på hästen och lita på hans meriter. Det är en riktigt fin häst det här, sa segerkusken Johnny Takter i ATG Live.

Volstead utmanades av Magic Tonight om spetskörningen, men kunde säkert hålla upp för att möta de första 500 meterna efter i underkant 1.09. Sedan kunde Johnny Takter dämpa farten – för att stå på gasen igen över sista bortre.

Tango Negro, som gjort loppet i rygg på ledaren, var den ende som kunde haka på och provade också att utmana över upploppet. Fast Volstead avvisade uppvaktningen och passerade mållinjen som säker vinnare på 1.10,8a över 1640 meter. En seger värd 150 000 kronor.

*****

Vilken häst han har i Generaal Bianco, Peter Untersteiner. Den i Neder-länderna födde valacken bjöd på en uppvisning i publikens smak när han utklassade motståndet i det inledande fyraåringsloppet.

Generaal Bianco bidade sin tid som fyra i andraspår men 700 meter kvar fick det vara nog. Hästen avancerade snabbt framåt, svepte till spets in mot sista sväng och lämnade motståndet. Segertiden fina 1.13,0 över 2160 meter – och Untersteiner unnade sig segergest redan hundra kvar.

– Jag kunde inte låta bli när jag hörde hur publiken jublade. Han skötte ju sig fantastiskt bra, det var läckert när jag styrde på med honom, sa Peter Untersteiner i ATG Live.

*Hemmaseger i Klass 1 genom Marciano, körd av sin tränare Lutfi Kolgjini. Marciano körde till och övertog efter 500 meter. Den positionen lämnade fyraåringen aldrig ifrån sig. Ledaren stack ur den sista svängen och kunde vinna enkelt på 1.13,1 över 2140 meter.

*Jerry Riordan har ruskig form på stallet och genom Twist And Shout orsakade han ett rejält rens i stayerloppet. Jeppe Juel satt i sulkyn bakom stoet som efter en flygande avslutning längst ut i banan kunde notera årets första seger – spelad till 50 gånger pengarna. 1.14,5 på 2660 visade klockan.

*Timo Nurmos-tränade Global Trust var ute i Derby-kvalen senast. När det nu var dags för start i Klass 2 visade Yankee Glide-sonen sin klass. Jorma Kontio synade dödens och plockade säkert ned ledande Highland Park efter en fin upploppsduell. 1.12,1a över 1640 var vinnartiden.

*En annan som tog första segern för året var Reijo Liljendahl-tränade Danne Edel som var riktigt löpglad i Silverdivisionen. Danne stack till spets direkt, höll ett friskt tempo, ryckte i sista sväng och höll undan för en bra Speedy Foxy Vicane. Björn Goop körde skrällvinnaren som kom i mål på 1.11,5a över 1640 meter.

*Robert Bergh skulle ha en seger också. Den tog han i Bronsdivisionen och segervapnet stavades Angle of Attack. Femåringen fick öppna snabbt för ledningen (07,5 första 500) men behöll modet hela vägen och höll ifrån sig spurtarna och vann på 1.11,1a över sprinterdistans. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Veijo Heiskanen-succé - Vann finska Derbyt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson