Under hela vintern har Sanity laddats med siktet på revansch i Elitloppet. Nu är det osäkert om den folkkäre hästen ens kan medverka. Tiden börjar bli knapp.

Sanity var mycket uppmärksammad inför förra årets start i Elitloppet. Men hästen var inte till sin fördel när väl loppet gick och slogs ut redan i försöket.

Därefter har målet sedan länge varit att få valacken på absolut topp inför årets upplaga. Något som till en början också gick helt enligt planerna. Efter en vinter i Frankrike gjorde Sanity tre starter på fransk mark och såg riktigt fin ut då han spurtade in som trea och tvåa i de två första loppen.

Men efter hemkomsten till Sverige har det gått grus i maskineriet. Efter den mindre skada som upptäcktes i förra veckan är det nu inte ens säkert att Sanity kan ställa upp i Elitloppet i år.

En liten, men tillräckligt stor för att tvingas ställa in Elitlopps-starten, skada har drabbat hästens ena framben.

– Det rör sig om en ytterst liten skada och så här små skador hittar man oftast inte. Hästen är inte halt men startar man och belastar benet kan det få stora konsekvenser. Då finns risken att vi kör på honom en större skada och då kan det till exempel leda till en allvarlig senskada, säger tränaren Malin Löfgren till kanal75 och fortsätter:

– Han skrittar bara just nu och vi kyler ner benet. Vi tar ultraljud på hästen varje vecka för att få ett hum om läkningsprocessen. Han ska på ett nytt ultraljud under onsdagen så får vi se vad det visar.

– I nuläget vet vi ingenting och veterinären kan inte ge några klara besked. Han kanske bara behöver skritta i en vecka till, men det kan också bli tre eller fem veckor. Vi kan bara hoppas på det bästa och man är helt maktlös.

Och så frågan om hästen möjligen kan bli fit for fight för Elitloppet om exakt 32 dagar:

– När det gäller Elitloppet så skulle vi nog kunna få ordning på honom till den helgen men problemet är om vi hinner få ut honom till start innan. Han måste ju gå ett lopp innan Elitloppet för att få en inbjudan eller inte. Fast säsongen är lång och det finns många andra stora lopp som kommer senare, säger Malin till kanal75.

Läs även: Sanity måste avstå Finlandia-Ajo