Kommer Anna Mix att försvara sin seger i Sto-EM och kan någon snuva Stig H på en ny titel i Ahlsell Legends. Två av frågorna som ställs inför Jubileumspokalskvällen på Solvalla.

Förutom main event Jubileumspokalen innehåller kommande onsdags tävlingar på Solvalla flera andra sportsliga höjdare. En är förstås European Championship for Mares, eller Sto-EM, där vinnaren blir 800 000 kronor rikare.

Förra året vann Anna Mix efter duell mot Some Summit. Den senare kommer inte till start i årets lopp men det gör däremot titelförsvararen. Den av Sofia Aronsson tränade fransyskan börjar från innerspår.

Bland motståndet skönjs Your Highness som här gör comeback efter att senast startat i Oslo Grand Prix. Björn Goop kör Kusk-VM i Kanada och överlåter tömmarna till Erik Adielsson.

En annan märr av hög kaliber är italienskan Shadow Gar som radat segrar i stoeliter under sommaren, innan hon senast slutade fyra mot tuffa kamrater i Hugo Åbergs.

*Klassiska Big Noon-Pokalen där tre- och fyraåringar möts är en annan programpunkt. Här ska namn som Milligan’s School och Paul the Apostle ta tjugo meter på sina ett år yngre motståndare.

*Ett av kvällens populäraste inslag är Ahlsell Legends och frågan är om någon ska snuva Stig H den här gången, han har ju vunnit de tre senaste åren. De två sista platserna gick till Björn Lindblom och Jan I Jönsson. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

EM för ston, Prix Maharajah, 2140 auto:

1 Anna Mix – Kim Eriksson
2 This is It – Christoffer Eriksson
3 Twigs Voici – Pekka Korpi
4 Your Highness – Erik Adielsson
5 Ranch Kelly – Iikka Nurmonen
6 Mountain Cleaver – Santtu Raitala
7 Shadow Gar – Pietro Gubellini
8 I Love Paris – Johnny Takter
9 In Toto Sund – Örjan Kihlström
10 Geisha Sund – Robert Bergh
11 Windy Ammik – Ulf Ohlsson
12 Trendy Ok – Jorma Kontio

Big Noon-Pokalen, 1640 volt:

1 Eurythmic Sisu – Jorma Kontio
2 Excalibur Sisu – Kaj Widell
3 Hesiod – Ulf Ohlsson
4 Zebulon Pike – Torbjörn Jansson
5 Hotshot Luca – Erik Adielsson
1660 meter
6 Paul the Apostle – Örjan Kihlström
7 Han Herred – Kenneth Haugstad
8 Joker Tooma – Jevgeni Ivanov
9 Milligan’s School – Johnny Takter
10 Desert Runner – Christoffer Eriksson

Ahlsell Legends, 2140 auto:

1 Alex Tröjborg – Håkan Eriksson
2 My Ovi – Olle Elfstrand
3 Ultimate Photo – Jomar Blekkan
4 Zigge Silvio – Olle Goop
5 Exceptional Boko – Björn Lindblom
6 Antonio Tabac – Stig H Johansson
7 Love Dancer – Axel Jacobsen
8 Dream Trotter – Jan I Jönsson
9 Wollafur – Leif Berggren
10 Malkin N.O. – Helen A Johansson

Läs även: Startlistan klar: Stjärnmöte i Jubileumspokalen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Stjärnmöte i Jubileumspokalen

Stjärnmöte i Jubileumspokalen

Ett riktigt häftigt race är att vänta på onsdag. Då är det dags för Jubileumspokalen och årets upplaga håller toppklass. Favoriten Readly Express fick ett helt perfekt läge.

En av årets största travkvällar stundar på onsdag. Solvalla bjuder in till Jubileumspokalen under en kväll som innehåller idel topplopp.

Aftonens höjdpunkt, med en miljon kronor till vinnaren, körs som bekant för femåringarna och den nu definitiva startlistan går inte direkt av för hackor.

I huvudrollen ses förstås Timo Nurmos-tränade Readly Express, kullens gigant så här långt, som börjat året klanderfritt med två imponerande segrar. Jorma Kontio kör som vanligt och ekipaget börjar från perfekta spår två.

En utmanare av yppersta klass är Twister Bi. Italienaren har för Jerry Riordan utvecklats enormt i år och var efter segrar i Oslo GP och Ulf Thoresens senast trea i Hugo Åbergs.

Ytterligare två hästar i Jubileumspokalen som också fanns med i just Hugo Åbergs är Day or Night In och Workout Wonder.

Stefan Melander har vunnit loppet två av de fem senaste åren och den här gången heter bidraget Cruzado dela Noche som värmde upp med en stark prestation på Solvalla förra veckan.

Daniel Redén fattas sällan i storloppsammanhang och i Jubileumspokalen kommer han med två hästar, Elitloppsfinalisten In Vain Sund och Tobin Kronos, den senare med Örjan Kihlström i vagnen, kusken som vunnit loppet de två senaste åren. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

Jubileumspokalen, 2140 auto:

1 Workout Wonder – Tommi Kylliäinen
2 Readly Express – Jorma Kontio
3 Donatomite – Kenneth Haugstad
4 Bottnas Commandeur – Sandra Nordemo
5 Twister Bi – Christoffer Eriksson
6 Tjacko Zaz – Erik Adielsson
7 Day or Night In – Johan Untersteiner
8 In Vain Sund – Ulf Ohlsson
9 Tango Negro – Peter Ingves
10 Cruzado dela Noche – Johnny Takter
11 Galactica – Lars-Åke Söderholm
12 Tobin Kronos – Örjan Kihlström

Senaste vinnarna:

2016: Nuncio – Örjan Kihlström
2015: Nimbus C.D. – Örjan Kihlström
2014: Support Justice – Geir Vegard Gundersen
2013: Panne de Moteur – Örjan Kihlström
2012: Friction – Stefan Melander

Läs även: Anna Mix mot Your Highness i Sto-EM

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Treasure Kronos tillbaka - slog nytt världsrekord
Nästa nyhet
Treasure Kronos tillbaka – slog nytt världsrekord

Treasure Kronos tillbaka – slog nytt världsrekord

Treasure Kronos levererade en prestation i toppklass när hon på Solvalla tog årets första seger. Klockorna stannade på 1.11,9 på 2180 meter i volstart – ett nytt världsrekord.

Inte sedan skrällsegern i Critérium Continental på juldagen hade Treasure Kronos beträtt en vinnarcirkel förrän på onsdagskvällen. Men i Fillies and Mares på Solvalla visade det femåriga stoet upp sin fulla kapacitet.

Jerry Riordan-träningen klockades till 1.11,9 över 2180 meter i voltstart. En tid som inte bara innebar svenskt rekord utan faktiskt även världsrekord över disciplinen för ston på tusenmetersbana. Det gamla, sex tiondelar långsammare, innehades av Askens Valencia, satt för tre år sedan.

Treasure Kronos stod ensam med fyrtio meters tillägg men när Christoffer Eriksson lät stoet styra på gick det fort. Varvet från mål hade hon rundat hela gänget och landat i spets.

Därifrån kunde motståndet inte göra sig gällande. Tresaure Kronos gasade undan och vann sedan obehindrad. Förtjänsten var 125 000 kronor.

*För den stora treåringsstjärnan Coin Perdu gick det sämre. Han fick sin nio segrar långa segersvit bruten då han testade Kriteriedistansen i Sommarfavoriten.

Coin Perdu fick en dryg inledning i spåren men kom fram till spets efter 600 meter och såg fortsatt ut att ha kontroll på händelserna in över upploppet, men 150 meter från mål tappade han aktionen och gick över i galopp med diskning som följd.

Skrällvann gjorde nu i stället Jorma Kontio med den av Timo Nurmos tränade Free to Party (e. Adrian Chip) som noterade 1.14,3a över 2640 meter.

*Robert Berghs rejäle Balfour fortsätter att övertyga. Förstapriset i The Owners Trophy var 200 000 kronor och den segern kunde den franske fuxen lägga till samlingen.

Och det gjorde han den tunga vägen. Balfour gick loppet i dödens på Moni to Spare, kopplade grepp in över upploppet och höll strålande undan för uppvaktningen ute i banan. 1.13,1 på 2140 var tiden.

*Fyraåringsserien för ston gick till Zahara Goj som ledde hela vägen för Björn Goop. Den av Stefan Melander tränade segermaskinen Disco Volante använde samma recept när han i ett fyraåringslopp vann sin sjunde seger i elfte starten. Ulf Ohlsson satt i sulkyn. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop tävlar för Sverige - Allt om Kusk-VM
Nästa nyhet
Björn Goop tävlar för Sverige – Allt om Kusk-VM

Björn Goop tävlar för Sverige – Allt om Kusk-VM

I helgen inleds Kusk-VM som i år avgörs i Kanada. Sveriges representant heter Björn Goop. Han hoppas att ta hem det första guldet åt Sverige i tävlingens historia.

Björn Goop kommer inte skådas på svenska banor i nästa vecka. I stället vistas han i Kanada som den svenska representanten i Kusk-VM.

Sedan starten av mästerskapet 1970 har en svensk ännu inte segrat. Däremot har Erik Adielsson två silver från 2003 och 2005 och Björn Goop silver 2013 och brons 2007.

Nä Kusk-VM senaste avgjordes, i Australien för två år sedan, valde Björn Goop att avstå men nu är han alltså tillbaka för mer än en veckas tävlande på totalt fem kanadensiska banor.

Tävlingen, som avgörs om totalt 22 lopp, tar sin början redan på lördag då de elva deltagande kuskarna beger sig mot västra Kanada för att köra på Century Downs i delstaten Alberta. Kusk-VM avslutas den 18 augusti.

Regerande mästaren är Dexter Dunn från Nya Zeeland. Landet, som för övrigt bärgat hela sex titlar har därför två deltagare då Mark Purdon kompletterar.

Deltagarna från de europeiska länderna utsågs genom Kusk-EM som kördes i Tyskland förra sommaren. Finlands Mika Forss vann då – före Björn Goop. Därför saknas också en fransk representant i årets VM. (Foton: ALN).

Vill du följa och läsa mer om Kusk-VM kan du göra det via den här länken.

Deltagande kuskar:

Australien: Shane Graham
Belgien: Rik Depuydt
Finland: Mika Forss
Kanada: James MacDonald
Norge: Eirik Höitomt
Malta: Noel Baldacchino
Nya Zeeland: Dexter Dunn (regerande mästare)
Nya Zeeland: Mark Purdon
Sverige: Björn Goop
USA: Marcus Miller
Österrike: Gerhard Mayr

Här avgörs Kusk-VM:

12 augusti: Century Downs, Alberta
14 augusti: Mohawk, Ontario
15 augusti: Georgian Downs, Ontario
16 augusti: Hippodrome 3R, Quebec
18 augusti: Red Shores, Prince Edwards Island

Alla tidigare vinnare Kusk-VM:

2015: Dexter Dunn, Nya Zeeland
2013: Pierre Vercruysse, Frankrike
2011: Jody Jamieson, Kanada
2009: Birger Jörgensen, Danmark
2007: Christophe Martens, Belgien
2005: Roberto Andreghetti, Italien
2003: Mark Jones, Nya Zeeland
2001: Jody Jamieson, Kanada
1999: Sylvain Filion, Kanada
1997: Heinz Wewering, Tyskland
1995: Dave Magee, USA
1993: Heinz Wewering, Tyskland
1991: Maurice McKendry, Nya Zeeland
1989: Ron Pierce, USA
1987: Ted Demmler, Australien
1985: Tony Herlihy – Nya Zeeland
1983: Robert Cameron, Nya Zeeland
1981: Ulf Thoresen, Norge
1979: Ulf Thoresen, Norge
1978: Kevin Holmes, Nya Zeeland
1977: Ulf Thoresen, Norge
1975: Keith Addison, Australien
1973: Ulf Thoresen, Norge
1972: Giuseppe Guzzinati, Italien
1971: Adolf Ubleis, Österrike
1970: Herve Filion, Kanada

Läs även: Kanadas VM-kusk avstängd – för dopning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Timoko vann duellen - mot proffscyklist
Nästa nyhet
Timoko vann duellen – mot proffscyklist

Timoko vann duellen – mot proffscyklist

Timoko visade upp sig inför publiken på banan i Langon på tisdagen – i en duell mot en cyklist. Och visst, den dubble Elitloppssegraren vann igen.

Årets segerherre i Elitloppet, Timoko har inte sett på tävlingsbanan sedan han vann Prix de Wash-ington på Enghien i början av juli.

Men när det tävlades på landsortsbanan Langon, en bit utanför Bordeaux, på tisdagen fanns Timoko på plats. Fast det i en något annorlunda uppgift.

Frankrikes vinstrikaste travare tävlade i en duell mot proffscyklisten Romain Guillemois. Distansen var 200 meter över banans upplopp. Guillemois fick förvisso en bra start, men till slut var det Timoko som var den starkaste. I sulkyn satt tränaren Richard Westerink. (Foto: ALN).

Du kan se duellen här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frankrike och USA - finns i planerna för Nuncio

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson