Precis som förra året blev det Tomas Malmqvist och Christoffer Eriksson som tog hem det danska Stokriteriet. I år var segervapnet Beatriz.

Tomas Malmqvist har fortsatta framgångar i de danska årgångsloppen. Efter segern i det danska Stokriteriet med Awesome Annie i fjol, slog han till igen i årets upplaga.

Beatriz för sin tidigare tränare Peter G Norman. Foto: ALN

Det var Christoffer Eriksson som körde den favoritspelade Credit Winner-dottern Beatriz till seger. Och Beatriz bjöd på en stark insats.

1200 kvar lämnade hon tredje utvändigt, men blev kvar i tredjespår till på sista bortre långsidan innan hon kom ned i dödens. Eriksson fortsatte pressa, fick greppet i sista sväng men utmanades tufft över upploppet av Beatthebeastshadow.

Beatriz sträckte på sig för att hålla undan med knapp marginal och vann på 1.14,8a över 2000 meter. En seger som var värd 150 000 danska kronor.

Enligt danska travservice.dk såldes vinnaren Beatriz till danska ägare direkt efter loppet och ska nu gå i träning hos Nicolaj Andersen.

Du kan se loppet här.

Bad Moon Rising. Foto: ALN

*Favoritseger blev det även i ”stora” Kriteriet. Birger Jörgensen (som vann sitt tredje Kriterium) körde Peter Rudbeck-tränade Bad Moon Rising till en ny seger.

Muscles Yankee-sonen väntade i tredje utvändigt, gick med i ryggar och attackerade för fullt över upploppet och kunde vinna knappt före Blachman och Börge. 1.15,2a över 2500 var vinnartiden. 275 000 danska kronor fick vinnaren.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Kallblod i fokus när Skellefteå kör V75

Kallblod i fokus när Skellefteå kör V75

Liksom i helgen som gick är det kallbloden som står i rampljuset då V75 ska avgöras. Skellefteå kör lördagens omgång och bjuder på Steggbest Minne.

V75-touren vandrar norröver igen och det är Skelleftetravet som arrangerar helgens omgång. Steggbest Minne (150 000 kronor) utgör en av godbitarna.

Jorma kör Jokivarren. Foto: ALN

Förvisso är varken Tekno Odin eller Månprinsen A.M. med men väl det finländska esset Jokivarren Kunkku (tvåa i Elitkampen) som får börja loppet från tråkiga bricka tolv för Jorma Kontio.

Han utmanas bland andra av segervane norrmannen Myr Faksen som kommer till den här uppgiften med sex raka segrar.

Någon Gulddivisionen ryms inte på programmet, men i stället körs för sjätte gången Stig Lindmarks Styrkeprov över 3140 meter som grunddistans.

Här är startlistorna:

Steggbest Minne, 1640 auto

1 Tyri Svarten – Leif Eriksson
2 Junifaks – Erik Adielsson
3 Myr Faksen – Krister Söderholm
4 Krusen – Michael von Krusenstierna
5 Myllarfaks – Ingvar Nyberg
6 Rote Jon – Robert Dunder
7 Hulte Magnus – Ulf Ohlsson
8 Bodbäckssiv – Jessica Lindgren
9 Art Kjarvald – Ulf Eriksson
10 Mel Odin – Angelica Holm
11 Trippa Undan – Oskar Kylin-Blom
12 Jokivarren Kunkku – Jorma Kontio

Stig Lindmarks Styrkeprov, 3140 auto

1 Nochebuena Face – Sandra Eriksson
2 Casanova Sisu – Ulf Eriksson
3 Elegant – Krister Söderholm
4 Quattro Lane – Claes Sjöström
5 Innovate Pellini – Martin Åkerlund
6 Digital Engine – Ove A Lindqvist
7 Only Eyes Broline – Ulf Ohlsson
3160 meter
8 Kan Ha – Erik Adielsson
9 Janne Sisu – Robert Dunder
10 Picasso – Jorma Kontio
11 Razor Kronos – Per Linderoth
12 Bullyoung – Kenth Åkerlund
13 Andover Streamline – Hanna Olofsson
3180 meter
14 Premier Kronos – John Östman
15 Narold Vox – Oskar Kylin-Blom

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Tekno Odins världsrekordsslakt - 1.19,1!
Nästa nyhet
V75: Tekno Odins världsrekordsslakt – 1.19,1!

V75: Tekno Odins världsrekordsslakt – 1.19,1!

Vad hände? Publiken fick gnugga ögonen på Färjestad. Tekno Odin krossade både motstånd och världsrekord. Den norska fantomen klockades till 1.19,1 – över medel-distans!

Ett stycke travhistoria skrevs på Färjestad under lördagens Unionstravet. Att norska superstjärnan Tekno Odin skulle vinna Unionskampen för kallbloden trodde nog de flesta. Men på vilket sätt han gjorde det.

Efter en öppning i överljudsfart där Solör Stegg bjöd upp till tango, kunde Tekno Odin till slut vinna på 1.19,1a – över 2140 meter. En tid som krossade Järvsöfaks tio år gamla världsrekord – med en sekund.

Skrev historia. Foto: ALN

– Det är den jävligaste häst jag kört någonsin. Jag trodde vi skulle kunna köra en 19-tid, men inte efter den öppningen. Det är en helt enorm häst. Det här är världens bästa häst, det är det väl ingen tvekan om nu, sa en tagen Öystein Tjoms-land i vinnarcirkeln.

Tekno Odin kom till ledningen. Men det alltså först efter en närmast osannolik öppning på 1.13 första 500 innan Solör Stegg lämnade över. Öystein Tjomsland lugnade tempot något, men inte mycket. Varvet gick på 17,4.

Över sista bortre långsidan kunde man kanske tro att hästarna bak i fältet, som inte deltagit i den ruskiga öppningen, skulle närma sig – men så blev det inte. Tekno Odin tryckte på gasen igen och lämnade fältet. Publikens ovationer ackompanjerade vinnaren sista biten mot mål.

Tjomsland var tagen efter krossen. Foto: ALN

– Vi hörde publiken när vi kom in på upploppet, det var helt fantastiskt, sa Tjomsland.

Det här var alltså första gången en kallblods-travare gick under 1.20 på medeldistans.

Du kan se loppet här.

***

Västerbo HighFlyer infriade som favorit i Gulddivisionen, Uno Sweds Minneslopp. Det genom att leda loppet från start till mål.

HighFlyer. Foto: ALN

Men det var med minimal marginal som Johan Untersteiner bakom Daniel Redén-fuxen lyckades hålla upp ledningen.

Väl där fick man sakta ned tempot och kunde sedan vinna säkert. Thai Broadway kom loss sent, avslutade sylvasst, men för sent. Vinnaren klockades till 1.12,3a över 2140.

– Det var inga stora marginaler men svängen räddade oss den här gången. Vi fick bestämma tempot sedan och med 300 meter kvar kände jag att det skulle gå vägen, sa segerkusken.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gemensam lösning: Bergh tävlar på Åby igen
Nästa nyhet
Gemensam lösning: Bergh tävlar på Åby igen

Gemensam lösning: Bergh tävlar på Åby igen

Robert Bergh och Joakim Lövgrens bojkott av Åbytravet är över. Det efter att man nu diskuterat och funnit en gemensam lösning av det infekterade läget med ban-veterinären Anders Bergqvist i centrum.

Det var i somras som ett bråk blossade upp på Åbytravet. Banveterinären Anders Bergqvist polisanmälde flertalet tränare för brott mot djurskyddslagen.

Två av de anmälda tränarna var Robert Bergh och Joakim Lövgren, som därefter valde att helt sonika bojkotta banan för att manifestera sitt missnöje.

Lövgren. Foto: ALN

Men nu är bojkotten hävd. Det sedan Travtränarnas Riksförbud (TF), Åbytravet och Jordbruks-verket hittat en gemensam lösning, skriver SportExpressen.

Enligt ett pressmeddelande från Åby, har Jordbruksverket nu vidtagit åtgärder för att skapa en likformig bedömning vid landets samtliga travbanor.

– Vi i Travtränarnas riksförbud meddelar att vi är nöjda med de svar vi mottagit från Jordbruksverket och har rekommenderat våra medlemmar som bojkottat banan att avsluta dessa, säger TR:s ordförande Jan Halberg till SportExpressen och fortsätter:

– Travtränarnas riksförbund kommer mycket noga följa tillämpningen av Jordbruksverkets tjänsteinstruktioner. TR kommer inte acceptera en återgång till tidigare missförhållanden på Åby.

Pedersen. Foto: ALN

Åbys sportchef Jon Walter Pedersen, kommenterar saken i ett pressmeddelande:

– Jag är glad för att situationen är löst och att Åbytravets största tränare, Robert Bergh och Jägersros Joakim Lövgren åter kommer att tävla på Åbytravet som tidigare. Jag ser naturligtvis även fram emot att åter få se alla andra av landets tränare tävla på Åby med hästen i centrum och med likställda tävlingsmässiga bedömningsgrunder.

Robert Bergh, Åbys största tränare, kan nu alltså åter börja tävla på sin hemmabana.

– För mig som Åbytränare känns det naturligtvis väldigt bra att kunna driva min verksamhet med tävlingarna i centrum, skriver han i sin krönika på SportExpressen.

Läs även: Bergh och Lövgren uppmanar till Åby-bojkott
Läs även: Åby utan Bergh: ”Måste få en lösning snarast”
Läs även: Efter turbulensen: Robert Bergh bojkottar Åby

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu lägger ST ned utredningen mot Malmqvist
Nästa nyhet
Nu lägger ST ned utredningen mot Malmqvist

Nu lägger ST ned utredningen mot Malmqvist

Svensk Travsports utredning mot Tomas Malmqvist efter det så kallade ”Staro Harley-fallet” är nu nedlagd. Samtidigt ändrar man regelverket för att förhindra att samma sak händer igen.

Historien inleddes 2015 då hästen Staro Harley under oklara omständigheter ”försvann”. Ägarna, Rivners Helsingborg HB, efterlyste då hästen.

Det skulle dock visa sig först efter flera månader att hästen hela tiden funnits kvar i den dåvarande tränaren Tomas Malmqvists stall. Händelsen blev sedan ett civilrättsligt mål.

Malmqvist. Foto: ALN

Svensk Travsports Licenskommitté valde också att dra in tränarens licens i en period om nio månader. En licens som Malmqvist dock kunde behålla tills vidare efter överklagan.

I april i år gick Ystad tingsrätt på Malmqvist linje. Några veckor senare meddelade ST:s Överdomstol att Jägersrotränaren fick behålla sin proffslicens.

Ärendet överlämnades därefter till ST:s Disciplinnämnd – men nu har Svensk Travsport tvingats att lägga ned utredningen, skriver de i ett pressmeddelande.

Överdomstolen ansåg att det enligt 2015 års regelverk inte fanns tillräckliga skäl att dra in tränarens licens. Och eftersom Överdomstolen är travsportens högsta juridiska instans, kan beslutet inte överklagas. Därmed är fallet avslutat.

Lindberg. Foto: ALN

Händelsen har nu medfört att Svensk Travsport ändrat i sitt regelverk så att licenskommittén ska kunna utdela allt från böter till licensindragning i framtiden. ST:s generalsekreterare Johan Lindberg förklarar:

– Det Malmqvist gjorde är förkastligt. Med facit i hand borde vi nöjt oss med att pröva det som ett bötesärende i disciplinnämnden, då bedömningen – att det skulle vara tillräckligt för licensindragning – inte delades av överdomstolen. Numera är reglerna emellertid ändrade, så att licenskommittén kan utdöma allt från böter till licensindragning, och Lindberg fortsätter:

– Hade motsvarande regler funnits när det här inträffade så hade överdomstolen haft alternativet att sänka straffet från licensindragning till exempelvis ett högt bötesbelopp.

Läs även: Malmqvist behåller licensen – men kan få böter
Läs även: Staro Harley-fallet: fördel Tomas Malmqvist
Läs även: Tomas Malmqvist stängs av – i nio månader

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Heiskanen: "Inte många som är bättre"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson