Nu har dom fallit i det omtalade målet om hästen Staro Harley. Tränaren Tomas Malmqvist frikändes på de flesta punkter.

Händelsen med ”försvinnandet” av hästen Staro Harley fick stor uppmärksamhet under förra året. Efter ett halvår visade det sig att Jägersrotränaren Tomas Malmqvist haft hästen i stallet under hela tiden.

Staro Harley. Foto: ALN

Ägaren, Knud Erik Ravn, bolagsman i Rivners Helsingborg HB, yrkade på en halv miljon kronor i skadestånd.

På fredagen kunde Ystads tingsrätt komma med en dom i målet. Och man har gått på Tomas Malmqvist linje i de flesta av yrkanden. Malmqvist döms dock till 32 530 danska kronor i skadestånd för huvudsakligen transport- och veterinärkostnader.

Det blir dock Rivners Helsingborg HB som får betala mest. Det sedan tingsrätten beslutat att låta båda parterna betala varandras rättegångskostnader. Rivners får betala 143 578 kronor, medan Malmqvist får betala 90 890 kronor.

"Känns skönt", säger Malmqvist. Foto: ALN

– Så gott som frikänd på alla punkter, det var bra och känns skönt. Det gick ju till min fördel. Jag vill bara ha det överstökat, kommenterar Malmqvist för Sport Expressen.

I samband med det civilrättsliga målet beslutade Svensk Travsports licens-kommitté i oktober att dra in Tomas Malmqvists proffstränarlicens under nio månader.

Han överklagade då beslutet och har därmed kunnat behålla sin licens till överdomstolens nästa möte. Förhandlingar har ägt rum och ST:s disciplinnämnd väntas komma med en dom i nästa vecka.

Läs även: Tomas Malmqvist stängs av – i nio månader

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tillbaka till Bollnäs – Delicious klar för årsdebut

Tillbaka till Bollnäs – Delicious klar för årsdebut

Nu är det klart för årsdebuten som många väntat på. Det är Bollnästravet som Delicious gör till sin första anhalt för året.

Delicious avslutade fjolåret med fyra raka segrar. I tre av dem noterade kanonen världsrekord. Tiden 1.08,6a över 1640 meter klockades hon till en augustikväll på Bollnästravet – och det är också dit hon återvänder för sin comeback.

Är redo. Foto: ALN

Det är i ett snabblopp för ston med 35 000 kronor i förstapris som Daniel Redén tar ut sin stjärna i årets första start.

Örjan Kihlström sitter som vanligt i vagnen. Delicious gör här sin första start sedan segern i Silverhästen i mitten av november.

Det sjuåriga stoet var i början av april inne på Solvalla och testades i ett snabbjobb och gick då 1600 meter efter 1.14. Elitloppet är det första självklara målet för säsongen.

– Hon kändes väldigt fin och precis där jag ville ha henne, sa Redén efter snabbjobbet för två veckor sedan.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Elles W. Phedo – Ove A Lindqvist
2 Pippi – Marcus Hultman
3 Reaction – Kajsa Frick
4 Stylish Hanover – Kaj Widell
5 Shaqline – Ulf Eriksson
6 Talk the Talk – Ulf Ohlsson
7 Delicious – Örjan Kihlström

Läs även: Delicious perfekt i snabbjobb – snart årsdebut

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Elitlopp Playoff" - med hel V64-omgång
Nästa nyhet
”Elitlopp Playoff” – med hel V64-omgång

”Elitlopp Playoff” – med hel V64-omgång

Det blir stort fokus på ”Elitlopp Playoff” den 8 maj.    ATG kommer att arrangerar en hel V64-omgång till tävlingarna på Meadowlands.

Det blir internationell prägel för svenska travspelare den 8 maj. Den här dagen avgörs Finlandia-Ajo på Vermo och sedan tidigare är det avgjort att en extra V75-omgång arrangeras till den finländska toppdagen.

Men samtidigt körs det omtalade ”Elitlopp Playoff” på Meadowlands. Loppet vars vinnare får en av de sexton platserna i Elitloppet.

Planer har funnits på att låta det amerikanska loppet ingå i Vermos V75-omgång, men i stället blir det nu en hel V64-omgång från Meadowlands. Det dessutom med ordinarie söndagsupplägget ”Grand Slam”.

V64-omgången från New Jersey-banan kommer sändas live på TV12. ”Elitlopp Playoff” beräknas starta 18.45 svensk tid och läggs som den första avdelningen.

Vem vinner Elitloppet? Spela hos Unibet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Infekterat i Östersund - sportchefen får sluta
Nästa nyhet
Infekterat i Östersund – sportchefen får sluta

Infekterat i Östersund – sportchefen får sluta

En infekterad situation har uppstått på Östersundstravet. Det sedan sportchefsfunktionen tagits bort. En post som Rolf Johnsson innehaft under många år.

Rolf Johnsson är ett namn starkt förknippat med Östersundstravet. Men i onsdags kom beskedet att hans tjänst som sportchef inte längre behövs på banan.

Rolf Johnsson. Foto: ALN

– Jag har jobbat här i över 25 år och sätter som jag blir behandlad på…självklart är jag fruktans-värt besviken, säger Rolf till Östersunds-Posten.

Anledningen är regionalisering och effektivisering. Östersundstravet har sedan tidigare en regional sportchef. Bert-Ola Månsson, chef för Bergsåker, Solänget och Dannero, ska överta uppgifterna även för Jämtlandsbanan.

Att sportchefsfunktionen skulle sägas upp är något som Johnsson menar att han inte fått någon förhandsinformation om.

Jan Quicklund. Foto: ALN

– Visst har jag och hela organisationen känt till att travet gör en regional-isering och att min arbetstid skulle minskas på grund av det, men jag har absolut inte fått några vinkar om någon uppsägning. Jag vet ingen bana i Sverige som sparkar sin sportchef, säger Rolf Johnsson.

Jan Quicklund, som är Östersunds travbanechef, menar att det enbart är sportchefsfunktionen som är uppsagd, inte nödvändigtvis Johnssons tjänst. Vilket innebär att det fortsatt kan finnas andra uppgifter för honom.

– Det här är en följd av den process som vi har varit inne i under en längre tid. Svensk travsport jobbar hårt med att effektivisera och förbättra ekonomin och detta måste vi också göra, säger han till Östersunds-Posten och fortsätter:

– Jag kan inte försvara att vi har både en lokal och en regional sportchef. Precis som på många andra banor i Sverige, effektiviserar man olika funktioner. Här måste vi lära oss av de goda exemplen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Vi är med i loppet för att vinna"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Vi är med i loppet för att vinna”

V65 Solvalla: ”Vi är med i loppet för att vinna”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har galopperat en del på sistone och i sitt senaste lopp öppnade han väldigt snabbt men felade sedan när kusken skulle ta upp honom. Det var precis som att han inte förstod riktigt vad han skulle göra och efter det tvingades vi kvala. Han var jättefin då och detta är en mycket duglig häst i grunden. Vi fick ett kanonläge och vi är med i loppet för att vinna. Kommer han till spets ska han köras där och klarar han sig sedan bara igenom första sväng bör han duga långt. Inga ändringar, säger Ulrika Wällstedt om Fonda Boko (V65-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till LD, V4, och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

1 FONDA BOKO – Han har galopperat en del på sistone och i sitt senaste lopp öppnade han väldigt snabbt men felade sedan när kusken skulle ta upp honom. Det var precis som att han inte förstod riktigt vad han skulle göra och efter det tvingades vi kvala. Han var jättefin då och detta är en mycket duglig häst i grunden. Vi fick ett kanonläge och vi är med i loppet för att vinna. Kommer han till spets ska han köras där och klarar han sig sedan bara igenom första sväng bör han duga långt. Inga ändringar, säger Ulrika Wällstedt.

4 DEEPDISH – Det viktigaste är att hon sköter sig nu och vi provar med Örjan. Hon känns jättefin i jobben och fart finns ju men det blir nog ett snällt upplägg. Vi provar henne med tyngre skor nu och gör även en del förändringar i utrustningen. Hon har provat voltstart tidigare och är snabb iväg, säger Tino Ärling i stallet.

6 FAITH HILL – Hon var helt ok senast och här siktar vi på hyggliga slantar med henne. Det blir vanlig vagn nu och barfota fram, säger Marcus Schön i stallet.

7 VERNIN STARLIGHT – Han tränar fortsatt fint efter senast men det är mycket nerv i honom och han tar sig gärna en galopp. Åter barfota runt om och felfri ska han räknas men det är verkligen ingenting att lita på, säger Viktor Lyck i stallet.

12 CADDIE IVORY – Det blev galopp senast men hon känns fullt ok i jobben och hon är klart bättre än vad raden antyder. Balansen bestämmer jag senare då jag måste kolla hovarna på henne, säger Reijo Liljendahl.

13 EMIL TUFFING – Han har varit inne i en träningsperiod och ska få ett lopp i kropppen nu. Vi har kört ett 17-jobb som snabbast inför denna start. Det blir nog ett snällt upplägg och eventuellt barfota runt om denna gång, säger Mattias Djuse.

Lopp 2, V65-2

1 LAURENTIUS CASH IN – Han är lite trög av sig och bör må bra av lopp och vara lite bättre nu. Han var för pigg och galopperade senast men allt är väl i jobben. Han är lite smårullig från start och är inte så startsnabb. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

2 MANTESSE ÅS – Hon satt fast senast och allt verkar bra med henne i jobben. Läget är bra och hon öppnar snabbt. Jag tror det blir barfota runt om och hon ska räknas med chans, säger Ville Karhulahti i stallet.

5 RUM SWIZZLE – Hon svarade för en läcker årsdebut senast och ska nog vara ännu bättre nu. Hon gör nog inte bort sig och det kan vara vår bästa chans i omgången. Barfota fram, säger Marcus Schön i stallet.

9 PRINCESS TILLY – Vi plockade bort käken på henne inför senast och det blir samma sak nu. Hon har fart i sig men vi har försökt att få henne ner i varv något. Hon är fin i jobben och bakspår kan passa henne fint. Skor runt om och det är en outsider, säger Glen Norman.

10 FARMER JACK – Han har tränat helt ok och vi har tryckt av honom i lite 20-farter. Han känns lite svårbedömd men är rätt fin. Det blir skor runt om och han får visa här vad han kan i vår debut, säger Tino Ärling i stallet.

11 STORMIE DE VIE – Hon vann ett billigare lopp senast och härifrån ser det mest ut som en platschans. Vi kör henne med skor runt om, säger Marcus Schön i stallet.

12 PALERMO BROLINE – Han var duktig senast och är fortsatt bra i jobben efter senast. Han gör alltid sitt bästa och det dåliga läget klarade han ju av senast. Skor runt om, säger Laura Marttinen i stallet.

Lopp 3, V65-3

1 DESIGN HIGHLIGHT – Hon var klart bra senast och läget är fint. Nu ser det ut att vara någon bra emot men hon kan nog sluta rätt långt framme då hon bör vara ännu vassare nu. Barfota fram, säger Marcus Schön i stallet.

3 TASTE LIKE HONEY – Hon har inte startat på ett tags men känns pigg i jobben och har gått runt 1.20 som snabbast. Det är ändå upp till bevis och formmässigt är det svårt att sätta in henne i sammanhanget. Jag hoppas mest på en stabil insats och vi kör med skor runt om, säger Pasi Aikio.

4 DIGITAL HISTORY – Hon var mycket fin i årsdebuten senast och blir hon inte fast på innerspåret så bör hon kunna segerstrida här. Vi kör henne barfota fram, säger Marcus Schön i stallet.

6 AMAZING LA MARC – Hon var lite seg tidigare men verkar bättre nu och var helt ok senast. Hon är storvuxen av sig och behöver nog mer lopp i kroppen. Det blir rycktussar nu och barfota fram och spåret ska hon greja, säger Peter G Norman.

12 PINE VALLEY – Hon kändes jättefin innan loppet senast men i starten bröt hon ihop totalt och tog inte ett travsteg förrän efter 300 meter. Det var hennes känsliga nerver som spökade till det och hon är väldigt känslig. Formen är det dock inga fel på och ner ser spåret bättre ut men å andra sidan är det tuffare att runda alla. Med tanke på vilka takter hon visat när hon väl skött sig måste hon väl kunna sluta långt framme här om hon håller sig på benen. Barfota fram, säger Per Lennartsson.

14 KOMIGEN PIPPI – Hon var lite blek senast och från detta läge kan vi inte tro på alltför mycket utan det är nog slantar som gäller för hennes vidkommande. Det blir nog skor runt om, säger Marcus Schön i stallet.

15 TIME FOR MUSCLES – Hon kan en hel del och har nu lopp i kroppen. Hon får åndå visa lite mer innan vi kan tro på henne och läget är svårt. Det är nog slantar som gäller med henne och det blir barfota fram, säger Marcus Schön i stallet.

Lopp 4, V65-4

1 GLORIA SUND – Hon har ett bra läge och formen sitter nog där då allt är bra i jobben. Jag räknar med en vettig insats från hennes sida. Jag ska kolla på hennes hovar innan jag bestämmer balansen, säger Reijo Liljendahl.

2 MYSTIC ILLUSION – Hon är vass på kortspeed och kan få en bra och passande resa från detta fina läge. Det kan vara ett platsbud om det klaffar och det blir skor runt om, säger Tino Ärling i stallet.

3 MY SIGN BRIZARD – Hon har tränats stenhårt och ser bra ut men hon får visa mer innan vi kan tro på henne. Senast var det aluminiumskor men nu går vi tillbaka till järnskor på henne, säger Tony Wallin.

4 TAKEAWAY – Hon är jättefin men var lite het senast. Hon känns stark och hushåller hon mer med krafterna så bör det vara en vettig uppgift och mycket bra chans. Skor runt om, säger Tino Ärling i stallet.

6 BACKORDER – Hon var duktig senast som hon brukar vara och hon fortsätter att träna på bra sätt. Barfota runt om igen och vi räknar med en bra insats på nytt, säger Laura Marttinen i stallet.

9 KENDRA SILVIO – Hon var ute över fel distans senast och var helt ok. Läget kan passa henne bra och hon visar allt väl i jobben. Det blir skor runt om, säger Ville Karhulahti i stallet.

10 AL’S REDHEAD – Jag trodde hon var på gång där i fjol men det har strulat mycket och tagit stopp. Nu behöver vi startpoäng och ligger lågt denna gång. Det blir skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

Lopp 5, V65-5

3 OBOY C.D. – Han har varit lite omogen av sig. Senast var han lite het och slog ihop trots att han sprang barfota. Det var lite knepigt beteende. Nu blir det skor runt om och felfri har han hygglig fart åtminstone, säger Peter G Norman.

4 CAPOTE – Jag hade lite dåliga vibbar senast då banan inte passade riktigt bra. Hoppas på fin bana nu som det bör bli och hästen är inte så pjåkig. Inga ändringar och vi får hoppas han fungerar och att det berodde på banan senast, säger Stefan P Pettersson.

6 ESCAPE ROPE – Hon kan bättre än vad raden ger sken av och med rätt resa kan hon no vara långt framme. Hon kanske inte vinner denna gång men troligtvis inom kort. Vi kör henne barfota fram, säger Marcus Schön i stallet.

8 IL DIABLO – Det blev en hopplös uppgift senast då det inte gick att ta något. Formen är annars bra och utan strul med positionerna så bör det bli en bra insats. Eventuellt blir det barfota bak, säger Ville Karhulahti i stallet.

10 ELTON BOKO – Han satt fast med gott om krafter kvar senast och har varit duktig innan det också. Jag har en riktigt positiv feeling angående honom för tillfället och han kan ju en hel del i grunden. Detta är dock en sprattelgubbe som inte alltid får till det men en plats bland de tre främsta känns inte alls omöjligt om det skulle klaffa på vägen. Skor runt om, säger Per Lennartsson.

11 FORECAST – Han inledde lovande och det är en fin häst. Senast var det första starten som valack och det var positivt. Han bör vara ännu bättre nu och är verkligen värd att se upp med. Det blir skor runt om, säger Tino Ärling i stallet.

13 TJACKO ZAZ – Han var duktig vid segern senast och det finns inget att anmärka på i träningen efter det. Han löper nog bra igen och räknas och det blir inga ändringar, säger Reijo Liljendahl.

14 SNYTING – Han har tränat bra inför denna start med bland annat ett 21-jobb. Han kan nog vara bättre i grunden än min andra häst i loppet men det är ingen toppform direkt. Det blir skor runt om och öppet huvudlag och han ska räknas då det är en fin häst, säger Reijo Liljendahl.

Lopp 6, V65-6

2 LINUS M.J. – Hann satt fast med krafter kvar senast och jag körde också snällt eftersom jag har ställt på honom i ledningen ett par gånger. Jag tyckte det var läge för det eftersom vi mötte tuffa hästar men nu ser et väl ut som vi måste vara med offensiva. Det är första bakom bilen men är han bara lika snabb i auto som volt kan det bli ledningen. Han är lite trög av sig, och har mest sprungit och småsovit i loppen tidigare, men jag hoppas han kan hålla ett jämnt högt tempo. Sen blir han lite sårbar sista biten om han får en speedig häst emot sig men jag tycker han ska ses med chans. Distansen är inget minus och han fungerade dessutom bättre med öppet- istället för helstängt huvudlag senast. Det gjorde honom mindre stressad och jag ser detta som vår bästa chans i omgången, säger Per Lennartsson.

3 PAPIDOUX – Jag tror på en fin insats och jag är lite optimist inför denna start. Hästen känns bra i jobben och vi har en bra kusk och ett bra startspår. Det blir skor runt om, säger Stefan P Pettersson.

4 D.D.’S PERSEVERANCE – Han fick en fin resa senast men verkar också ha tänt till lite som valack. Han kan öppna bra och är nog inte borta från tätstriden. Det blir barfota fram, säger Marcus Schön i stallet.

8 TOREADOR – Han gjorde ett bra lopp efter galoppen senast och känns fortsatt fin i lugna jobb hemma. Detta är en nyttig häst som har kapacitet och med rätt lopp är han säkert långt framme. Vi behöver tur med tanke på utgångsläget men distansen ser jag inte som någon nackdel. Inga ändringar, säger Pasi Aikio.

11 M.T.KING OF CASH – Jag var mycket nöjd med honom efter uppehåll senast och hästen visar en del nya kvalitéer. Han vinglade till lite på upploppet annars hade det nog blivit seger. Han tränar fint och med rätt resa kan han gå en truddelutt till slut. Man vill dock se det positiva en gång till innan man hyllar för mycket men det finns chans. Distansen passar fint och det blir barfota runt om, säger Peter G Norman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derbystoet-vinnaren Evin Boko i årsdebut

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson