Svensk Travsport har beslutat att dra in A-licensen för Tomas Malmqvist i nio månader. Det efter det uppmärksammade fallet med hästen Staro Harley.

Försvinnandet av hästen Staro Harley uppmärksammades i medier tidigare i år. Hästens ägare, Knud Erik Ravn, efterlyste bland annat hästen via en annons i Travronden.

Hästen försvann den 7 januari under oklara omständigheter. En stämningsansökan mot Staro Harleys dåvarande tränare Tomas Malmqvist inkom den 11 februari. Han förpliktades då att ”återställa besittningen” av hästen eller betala en kvarts miljon kronor.

Staro Harley. Foto: ALN

Det var först ett halvår senare som Staro Harley slutligen hittades – hos tränaren i stallet på Jägersro.

Därefter har Svensk Travsport utrett händelsen. På måndagen kom deras beslut: Tomas Malmqvist får sin proffstränarlicens indragen under en period om nio månader. Det enligt ett beslut från ST:s licenskommitté.

”Beslutet motiverades med att det förelåg synnerliga skäl för en licensindragning, då Tomas Malmqvist gömt undan en häst för en hästägare i nästan sex månader.”, skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Tomas Malmqvist har under måndagen blivit informerad om beslutet och har valt att omedelbart överklaga beslutet till Svensk Travsports överdomstol.

Jägersrotränaren kommer tills vidare att behålla sin A-licens till det att överdomstolen fastställer beslutet vid nästa möte. Kvarstår då det tidigare beslutet, kan Malmqvist inte få en ny eventuell ansökan beviljad förrän tidigast efter nio månader.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Äntligen tillbaka – Derbyettan Poochai i årsdebut

Äntligen tillbaka – Derbyettan Poochai i årsdebut

Efter nästan ett års frånvaro är fjolårets Derby-vinnare tillbaka på tävlingsbanan. Poochai startar i Östersund.

Svante Båth-tränade Make It Happen-sonen Poochai blev fjolårets kullkung bland de fyraåriga killarna. Med segrar i både Kungapokalen och Svenskt Travderby sprang han in nära 3,3 miljoner kronor under säsongen.

Poochai kan bli aktuell för Frankrike i vinter. Foto: ALN

Men den slutade samtidigt i moll; Poochai drog på sig en gaffelbandsskada, vilket orsakat att han hittills i år ännu inte beträtt tävlingsbanan.

Men på fredag är det dags för efterlängtad återkomst för femåringen. Nästan ett år efter sin senaste start dyker hästen upp vid Östersundstravets V64-tävlingar. Det är Jimmy H Andersson som ska sköta tömmarna i årsdebuten.

Det aktuella loppet har ett förstapris på blygsamma 20 000 kronor och grunddistansen är dryg: 3140 meter. Poochai å sin sida har ännu längre att springa, han inleder med 60 meters tillägg.

Så här ser startlistan ut:

3140 volt

1 Contador – Rikard N Skoglund
2 Nexus Tily – Preben Sövik
3 David Eme – Bo Eklöf
4 Triomphe d’Inverne – Peter M Andersson
5 Ippson Futura – Martin P Djuse
6 Åkare Liss – Lars-Åke Svärdfeldt
3160 meter
7 Manne S.E. – Henrik Svensson
8 Treess Ribston – Ove A Lindqvist
9 Lischla Dunder – Jan-Olof Johansson
10 Mini Busen S.T. – Micael Melander
3180 meter
11 Gambrinus Degato – Jan Norberg
12 Rebellion – Per Linderoth
3200 meter
13 Flibustier – Kristian Lamöy
14 Lillen Sisu – Kenth Åkerlund
15 Poochai – Jimmy H Andersson

Läs även: Efter skadan: snart comeback för Poochai

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pekka Korpi tog hem finska Kriteriet - också
Nästa nyhet
Pekka Korpi tog hem finska Kriteriet – också

Pekka Korpi tog hem finska Kriteriet – också

Pekka Korpi har haft ett trevligt år. Efter att ha vunnit det finska Derbyt tog han även en tränarseger i Kriteriet.

För en månad sedan skrällsegrade Pekka Korpi i det finska Derbyt när han själv satte dit Fabrice Duo. När Finskt Trav-Kriterium avgjordes i Tammerfors på lördagen – slog han till igen.

Hannu Torvinen. Foto: ALN

Och det var knappast någon väntad vinnare som Kriterie-publiken fick bevittna. Korpi hade hela fem hästar i finalen och överlät tömmarna bakom stoet Arctic Passion åt Hannu Torvinen. Det slutade i triumf för 52-oddsaren.

Efter en invändig resa löste det sig perfekt för Arctic Passion (e. Classic Photo) som kom loss och kunde spurta till knapp seger före ledande Elian Web. Jorma Kontio körde bronsmedaljören Still Loving You. Alla tre klockades till 1.15,2a över 2600 meter.

Förstapriset uppgick till 75 000 euro och Korpis egen styrning Arctic Helen slutade åtta. Favoritspelade Begemot Frido (Markku Nieminen) hade en mindre rolig dag och intog jumboplatsen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Måndag: V64-tips till Färjestad

V64 Färjestad 5 oktober

Omgången: Ovanligt medioker omgång rent sportsligt, och trots att Björn blir överspelad med det mesta så är det väl skiktade lopp  för att jag ska tro på smällar! Jag har en rolig chansspik som känns spännande och kompletterar denne med en högst trolig favoritvinnare!

Spelvärda spiken: 7 Forrest Fayline (V64-3) har en fin uppgift och kommer han bara till ledningen, vilket jag tror, så måste det vara bra segerchans och blir knappast ens favorit!

Troliga spiken: 7 Angel France (V64-5) var grym senast i biken och det är svårt att tro på förlust mot dessa hästar. Dödens är knappast ett hinder det heller…

V6-förslaget är på 1.890 kronor (enbart V6).

14-11-3-12-7 (1-13)

5-2-1-7-10-9 (6-8 )

7 Forrest Fayline (2-6)

9-10-11-1-13-4-8 (6-12)

7 Angel France (5-4)

2-9-3-7-5-10-8-11-6 (4-12)

5x6x1x7x1x9 = 1890 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

7-2 x 1000

V64-1:

Ranking: A: 14-11 B: 3-12-7 C: 1-13-15-10-9-5-4-8-2-6

Spetsanalys: Cool Moon spetsade senast han hade springspår men brukar släppa. Roadscanner har 4/4 från ledningen och vill överta felfritt?

Loppanalys: 11 Johan Roc har blivit en klass bättre som de flesta Goophästar efter omlagd träning. Senast löste det sig optimalt från ledarryggen och han kunna gå förbi tappre Melker säkert sista biten. Han vill ha sådan lopp numera, eller ledningen varifrån de fem senaste segrarna tagits.Sju gånger har han startat över långa lopp, aldrig vunnit men faktiskt varit tvåa inte mindre än fyra gånger. Nu möter han inte mycket, men ändå är han för stor favorit.

Tipset ger jag till 14 Lunatic Face som såg klart bra ut senast och tuggade ner dem rätt snyggt via spåren. Det blev väldigt enkelt och kusken kunde sätta sig till rätta och göra segergest trots att det inte var jättestora marginaler men ändå mycket säkert. Han gynnas av långa lopp och måste ha bra chans.

Ärligt talat borde det stå mellan dessa, men jag plockar ytterligare några skrällar. 3 Roadscanner bara galopperar, men felfri kan det gå vägen och från ledningen har han 4/4. 12 Ground Proximity har inte visat form och varit seg efter galopper och körts av banan. Detta mot bättre hästar och här har han chans.

V64-2:

Ranking: A: 5-2-1 B: 7-10-9-6-8-4 C: 3-11

Spetsanalys: Två hästar på start och spontant kändes det som Lill Maria ska kunna köras till ledningen då Trolldona ofta smygs i loppen. Dock körde Jorma i ledningen på 2140 mot hingstar i juni (höll bra som tvåa) och kanske vill ha testa där igen.

Loppanalys: 6 Jorun är megafavorit och hon har vunni 3/3 i Sverige och helt klart verkar hon ha respekt för körspö och blir klasser bättre. Det är lite motivationsbrist i Norge där hon ser less ut och tappar tempo runt slutsvängen varje gång på sistone. Nu har hon varit ute mot för bra hästar och gjort två bra lopp utan att vinna på sistone. Då Björn körde i somras var Joran i en klass för sig och drog undan med sparade krafter från ledningen. Hon springer tider de andra inte gör, men det är ändå en tioårig märr som bara vunnit de båda loppen under året på 13 starter.

Jag garderar med de båda på start som kan bli svårfångade, och måste hon göra mer själv favoriten kanske det inte är lika roligt. 1 Trolldona ledde länge då Jorma körde i somras och har läge för att rinna undan över en distans som borde passa.

2 Lill Maria är på uppgång formmässigt med ett lopp i kroppen efter paus sedan maj månad. I våras visade hon fin fart och var tvåa bakom Trippa Undan bland annat. Streck för ytterligare några från tilläggen, som kan hinna fram om stona där framme lägger ner – vilket ju hänt förr bland kallbloden inte minst…

V64-3:

Ranking: A: 7 B: 2-6-12-8-5-3 C: 10-1-11-4

Spetsanalys: Jag tror att Forrest Fayline har bra chans att forcera till ledningen. Han har öppnat snabbt från både spår 7 och 8 på sistone och var med och körde tufft i 09,5-öppning. Inga jättesnabba nu och kommer Magnus bara förbi favoriten Tenor borde inte övriga vilja bråka.

Loppanalys: 6 Tenor är rutinfavorit på Björn hemma i Karlstad men den borde gå att få bort – även om loppet håller dålig klass. Han fick gå lite för länge i spåren utan rygg senast och blev matt, och mer än en vanlig häst är han ännu inte. Skulle han svara min vinnare så ökar chansen och då är det risk att han ramlar undan, men jag spelar på motsatsen.

Jag har småjagat 7 Forrest Fayline lite och det var snyggt intryck vid senaste segern då kusken bara satt och tittade på invändiga hästen som försökts kontra – och det var från dödens Fayline gick hela vägen. Sedan såg det tight ut med framförvarande ekipage då galoppen kom när attacken skulle sättas in – och det var bra placering som rök. Senast var han lite seg i kön, men det var bra vinnare i Overlord Broline som satt i spets. Nu proffskusk och stor plus med Magnus, och han vet hur startsnabb hästen är för han körde med liknande läge tidigare i år. Jag tror han kan forcera till ledningen och då borde han vinna och spikas! Han har aldrig gått i spets, men vann som sagt från dödens och ledningen vore intressant och distansen är inget minus.

2 Carl Bean gör debut för Troels och jag lägger tvåa på misstanke då hästen har viss fart och detta är dåligt lopp.

V64-4:

Ranking: A: 11-9-1 B: 10-13-4-8 C: 6-12-5-14-3-7

Spetsanalys: Magnus Roc höll ledningen enkelt senast med samma spår och borde ha bra chans att göra det på nytt.

Loppanalys: 9 Aces High vann på 15,0 full väg i debuten och det var inte så att han ramlade inte heller utan det var från dödens på mäktigt vis! Det är en stor och rejäl bit och frågan är om han var redo att springa så fort som han gjorde med sin tunga kropp? Han har varit ifrån lite vilket tyder på att han blev sliten, och jag garderar. En bra häst är det i alla fall onekligen.

11 Jeppas Pointer måste vara draget och jag lägger honom etta då man talat varmt om honom hela sommaren och matchat mot de bästa i kullen. Han hakade på fint bakom Talassio och Tobacco på Solvalla, och pressades inte på innerspår i E3-försöket Heavy Sound vann. Klart enklare hästar nu och mycket intressant till futtiga 3%.

1 Magnus Roc ryckte ”Håson” med tidigt senast och det såg ut att bli överlägsen segern, men det tog emot rejält och det var för drivning linjen räddade hästen. Det var ändå 15 sista varvet, men jag tror han kan bättre och att han leder länge nu. Det kanske räcker med dessa, med vi snackar orutinerade treåringar och en favorit som pausat och jag plockar på flera.

V64-5:

Ranking: A: 7 B: 5-4-2-6-1-8-3 C: 10-12-9 

Spetsanalys: Snabba hästar där True Blue For You är favorit att överta ledningen och släppa till favoriten Angel France vid 500-passeringen.

Loppanalys: 7 Angel France var hemskt bra senast och man kan säga att hon inte ogillade att springa med jänkarvagnen! Via spåren forcerade Jorma till ledningen efter dryga 500 meter och sedan lämnade hästen övriga successivt och vann med 30-40 meter pressad! Hon är grymt stark och det verkar som matchningen mot hårda hästar under sommaren stärkt henne då hon kliver ner i ”vanliga” lopp igen. Det är liknande hästar nu och jag tror ingen vill svara då Kontio kommer farande. Toppchans även om det blir dödens och trots det stora favoritskapet kan jag inte gardera!

V64-6:

Ranking: A: 2 B: 9-3-7-5-10-8-11-6 C: 12-4-1

Spetsanalys: M.T.James är snabb och nu verkar Lindblom sugen på ledningen. Det blir barfota runt om och jag tror han leder mycket länge!

Loppanalys: 9 Rite On Win är favorit och han hittat knallform på sistone och vann på vassa 10,2i augusti! Han spurtade fullgott efter det som fyra och senast var det straffspark BG inte brände och via 11,5 på varvet stack han undan enkelt. Han har en våldsam speed då han får ligga på väntan och bra startrygg, men han tappade travet lite senast och är behandlad – och kanske inte i full form?

På DD spikar jag 2 M.T.James då jag måste spela rakt med favoriten spik i första DD. Det är läge för ledningen nu och där framme i spets har han faktiskt vunnit hela 7 av 8 försök! Enda gången han har gått i spets detta år vann han enkelt före hästar som Explosive de Vie och Hero Sjöhammar och via 10 sista 800 metrarna.  Senaste hade han spår 7 mot Nuncio, och tyckte nog inte det var jättekul… Det låter som Åke kommer dra av även bakskorna nu och från ledningen blir han svårfångad – om formen bara sitter där!

Loppet är ”äckligt” bakom och många kan vinna så jag streckar nio hästar på V64. 3 Pebbe Simoni hade hopplös uppgift på V75 senast och fick inga pengar med hem, men han var inte dålig och före det har han visat form. Bättre förutsättningar nu och lite spelad.

7 Bar Plombier har inte samma form som förra året, men han brukar bli allt bättre mot hösten då banorna inte är självspringande längre och han jagade fullgott bakom Star Advisor Joli senast. 5 Finish Future har varit borta länge, tuff klass att vinna direkt i men det är ju en lördagshäst detta.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stark dansk Kriterie-dag för Tomas Malmqvist
Nästa nyhet
Stark dansk Kriterie-dag för Tomas Malmqvist

Stark dansk Kriterie-dag för Tomas Malmqvist

Tomas Malmqvist noterades för en klassisk seger när hans Awesome Annie tog hem det danska Stokriteriet på söndagen.

Det var dansk Kriterie-dags på Charlottenlund under söndagen. Tomas Malmqvist hade det enda svensktränade bidraget i loppet – men det räckte.

Awesome Annie. Foto: ALN

Det var Christoffer Eriksson som lotsade in Västerbo Prestige-stoet Awesome Annie till segern. Det efter en mäktig svepning från femte par utvändigt och attack med 500 meter kvar. Segern blev till slut ändå enkel på 1.14,1a över 2000 meter.

Amalie Bork slutade tvåa, tre tiondelar långsammare. Avenue Boulevard, körd av Joakim Lövgren, snöt åt sig tredjepriset. Favoriten Another C.N. galopperade bort sina chanser. Förstapriset var 165 000 danska kronor.

Christoffer nära storslam. Foto: ALN

Favoritsegern blev det emellertid i Danskt Trav-Kriterium. Jättetalangen Axel (e. Love You) knep sin åttonde årsseger på lika många starter när han hemförde årgångsfinalen med 300 000 danska kronor i förstaprispremie.

Det är Karsten Holm som tränar Axel som kördes till seger av René Kjär som här tog sin första seger i loppet. Axel avancerades till ledningen in på slutvarvet och kunde sedan hålla undan i en tajt avslutning där de fyra främst placerade alla noterades för sluttiden 1.15,2a över 2500 meter.

För Tomas Malmqvist var det nära storslam. Hans båda bidrag Alex Tröjborg (Christoffer Eriksson) och Aron the Baron (Steen Juul) slutade tvåa, respektive trea. För Michael Lönborg-tränade Alfa Romeo blev det galopp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Halmstad: "Lär bli ett offensivt upplägg"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson