Det norska travförbundet yrkar på tre års avstängning för Bo Westergård. Nu har rättegången i den norska löpsdomstolen inletts.

Fallet tog sin början i maj förra året då fyra hästar hos den i Norge verksamma travtränaren Bo Westergård, testades positivt för DMSO.

Westergård. Foto: ALN

Substansen är ett antiinflammatoriskt och smärtstillande medel som alla de fyra hästarna hade långt över de tillåtna gränsvärdena av i kroppen. Karenstiden är 14 dagar, trots det hade hästarna startat bara några dagar före proverna togs.

Enligt den Skandinaviska dopningskomittén (SDK) har Westergård avsiktligt brutit mot reglerna gällande dopning och medicinering och därmed också skadat sportens anseende och menar att tränaren ska få sin licens indragen.

På måndagen inleddes rättegången och i sitt inledningsanförande yrkar DNT:s advokat Gunnar Caspersen, på tre års avstängning samt 700 000 norska kronor i böter, skriver tgn.no.

Bo Westergårds advokat har också haft sitt inledningsanförande, och här medges att tränaren har varit oaktsam, men menar att han ska dömas till en mildare dom och ett lägre bötesbelopp.

Rättegången fortsätter under måndagen.

Läs även: Bo Westergård riskerar tre års avstängning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Efter Derbyt: Böter för Kontio och Kihlström

Efter Derbyt: Böter för Kontio och Kihlström

Både Jorma Kontio och Örjan Kihlström belades med saftiga böter efter söndagens Svenskt Travderby.

Readly Express motsvarade förväntningarna i Svenskt Travderby och vann loppet, värt två miljoner kronor, för Jorma Kontio.

Dyrt för Örjan. Foto: ALN

Men Kontio fick efteråt även böter på 20 000 kronor med rubriceringen ”dålig anslutning bakom bilen”.

Samma bestraffning tilldelades Örjan Kihlström, som körde Ceasar Sisu. Båda kuskarna tilldömdes även tre dagars avstängning (perioden 18-20 september).

Läs även: Readly Express kom, sågs – och segrade

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny skada: Avelskarriär väntar för Youana
Nästa nyhet
Ny skada: Avelskarriär väntar för Youana

Ny skada: Avelskarriär väntar för Youana

Det blir ingen comeback för trefaldiga miljonärskan Youana. Sto-SM-vinnaren har fått en ny skada och får nu i stället bli avelssto.

Sjuåriga Youana hade en fin säsong i fjol då hon vann både EM och SM för ston. Men efter en start på Åby i januari, fick hon en ligamentsskada och en lång frånvaro väntade.

Avel väntar. Foto: ALN

Olyckligtvis blir det nu ingen comeback. Youana har ådragit sig en ny skada och får nu i stället se fram mot en karriär inom aveln.

– Youana är skadad igen. En ny blödning konstat-erades av veterinär i går. Hon kommer inte starta mer. Nu får hon bli mamma till nya stjärnor, skriver ägarna Stall Fagerhulttwitter.

Youana som tog sin högst doterade seger i Breeders Crown som fyraåring, avslutar sin karriär med 10 vinster på 44 starter och 3,2 miljoner kronor intravat.

För ägarna och tränaren Catharina Johansson har det varit blytunga veckor. Stallets lovande fyraåring Youlo avled tidigare i somras efter kolik.

– Det som hänt de sista veckorna känns helt overkligt men vi lovar att komma igen, skriver Stall Fagerhult.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
EJ's Guldsko: BBS Sugarlight gästar Hagmyren
Nästa nyhet
EJ’s Guldsko: BBS Sugarlight gästar Hagmyren

EJ’s Guldsko: BBS Sugarlight gästar Hagmyren

Norska stjärnan B.B.S. Sugarlight dyker upp på V75 denna lördag. E.J’s Guldsko är huvudnummer på Hagmyren.

Efter en häftig Derby-helg på Jägersro styr V75-turnén norröver och stannar till på Hagmyren. Det är E.J’s Guldsko som är den här veckans Gulddivisionen.

BBS Sugarlight är laddad för seger. Foto: ALN

Loppet ser B.B.S. Sugarlight från ett perfekt andraspår. Hästen är på jakt efter sin första seger sedan den i Kalmar under midsommaren. Senaste starten skedde i Hugo Åbergs.

Bland det motstånd som ska besegras på lördag finns Jubileumspokalen-tvåan Explosive de Vie, Coldtown som nyligen vann Express Gaxes lopp i Örebro, Knows Nothing och Magic Tonight.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Alvena Pele – Per Lennartsson
2 B.B.S. Sugarlight – Peter Untersteiner
3 Knows Nothing – Ulf Ohlsson
4 Coldtown – Ulf Eriksson
5 Increased Workload – Ove A Lindqvist
6 Quid Pro Quo – Erik Adielsson
7 Explosive de Vie – Kevin Oscarsson
8 Magic Tonight – Kenneth Haugstad
9 Reven d’Amour – Fredrik B Larsson
10 Vacqueyras – Per Linderoth
11 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
12 El Sueco – Jennifer Tillman

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Måndag: V64-tips till Färjestad

V64 Färjestad 5 september

Omgången: Två starka spikar att luta sig emot då Färjestad kör V64 med jackpot, och vi spelar systemer x 3 och givetvis enbart för alla rätt.

Spikarna: 6 Myhreng Jerker (V64-4) och 5 Conny Sisu (V64-5) har jättefina uppgifter, och den förste ska mosa dem den hårda vägen medan den senare ska vinna från ledningen – är vår plan!

V6-förslaget är på 1728 kronor (enbart V6).

11-10-2-1-4-8 (6-5)
1-4 (11-5)
8-9-3-13-4-5-10-2 (1-7)
6 Myhreng Jerker (1-7)
5 Conny Sisu (10-2)
10-5-8-1-9-6 (11-2)

6x2x8x1x1x6 x 3 = 1728 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

5 – 10 x 700
5 – 8,9 x 150

Spela på trav hos Unibet. Klicka här.

V64-1:

Ranking: A: 11-10-2 B: 1-4-8 C: 6-5-7-9-3

Spetsanalys: Bella Jaam är det naturliga spetsbudet, men över 2640 meter är hon knappast så modig till slut från ledningen. Jonas Moberg testar nog i spets ändå om inte någon på 40 kommer tidigt. Lillchans att Al’s Barbarbar kan överta.

Loppanalys: 10 Seronera är jättefavorit, och hon tog två raka i ny regi. Stack undan ganska enkelt i 10-avslutning då Beppe Am inte gavs chans att haka på, och lite turligt sedan ledande Bullyoung till synes hoppat bort segern. Hon visade att hon är knepig senast då hon galopperade före start och som jättefavorit, med 40 meters tillägg över 2640 är hon ingen spik för oss.

Tipset till 11 Uranium som gör comeback och hon har inte startat sedan oktober. Anna Forssell är ingen som hyllar hästarna, och det låter inte så uppåt men hästen är riktigt kapabel och säkert löpsugen direkt och ska kunna känna att hon rår på dem efter att ha fått hårdhet från Frankrike.

2 Al’s Barbarbar höll ändå bra från ledningen senast då kusken kanske körde väl tufft, Magnus nu och viss chans att få överta av 1 Bella Jaam över 2640 meter.

V64-2:

Ranking: A: 1-4 B: 11-5-7-12 C: 8-3-10-9

Spetsanalys: Bra Mizzlycka har inte laddats från start och är väl framåt av sig och det kan bli galopp, men snabb i fötterna är hon så viss chans att hålla upp. Turbulence var spetsfavorit, men blev struken kanske kan Oskar få Chantilly till tät?

Loppanalys: Två hästar gör upp tror vi, och den som kommer till ledningen av dem bör vinna. 1 Bra Mizzlycka var minst sagt bra senast då hon hade lekstuga och det var likt en racerbil man gasar och bromsar med som man vill. Kusken tog högertömmen och åkte till spets efter 500 meter, och sedan vard et mer en fråga om att hålla sig i vagnen för att vinna. Det är strulrisk med innerspår och hon har varit dum av sig och kan galoppera, men sköter hon sig får de svårt att stå emot henne.

Vi dubblar med 4 Chantilly som gick bra till slut senast och Oskar J är väldigt intressant att se bakom henne. Kan öppna och det verkar bli helstängt nu och barfota bak vilket bör göra henne än mer snabb i benen. Det kan bli ledningen och kommer favoriten bort ska hon då vara svårslagen. Bra lås!

V64-3:

Ranking: A: 8-9-3-13 B: 4-5-10-2 C: 1-7-15-14-6-12-11 

Spetsanalys: Lågklassiga hästar på bra spår, hur aktiv vågar Magnus vara bakom Echos Orlando? Han borde vilja köra till ledningen nu. Iniesta Bob och Västerbo Estello har visat mest, men har dåliga spår.

Loppanalys: 3 Echos Orlando har inte levt upp till högt ställda förväntningar då han varit stenhårt lirad varje gång, men bara vunnit 2/7 senaste – i fem av dessa lopp spelad under dubbla pengarna!  Han höll farten okej senast från dödens, men kanske skulle han ändå ha vunnit ett ganska enkelt lopp med tanke på vad man tror om hästen? Det var 31/7 och han har alltså varit ifrån nu och var knappast som bäst. Kanske kan han öppna bättre nu bakom bilen om Magnus vågar testa lite och överta? Många frågetecken ändå på hårt betrodd pålle.

8 Iniesta Bob är en nyttig häst som kan rinna undan om han lyckas sno åt sig ledningen. Han har form och form slår ofta klass. Vann från spets i ett lunchlopp och visade skalle, och tog segern efter det bakifrån. Kul spetsdrag!

9 Ragazzo da Sopra har stött på jättefina kullhästar under sommaren och inte räckt till för seger. Ändå visat 11-fart till slut och han är bra. Nu har han varit ifrån och är bara tre år mot mer rutinerade hästar, ändå står han sig väl.

På skrällfronten måste 13 Sprucefields Go On nämnas då han gjorde ett mycket bra lopp för tre starter sedan bakom en fin vinnare i Ready to Flex. Kusken körde upp i vagn då han skulle ner bakom efter det, och senast chanslös då täten körde 11 sista 500.

V64-4:

Ranking: A: 6 B: 1-7-4 C: 8-5-10-9-2-11-3

Spetsanalys: Nordby Balder tar ledningen, likt då han hade innerspår näst senast.

Loppanalys: 6 Myhreng Jerker är en topphäst för klassen som vunnit 14/29 starter, och han ser stabilare ut även om han ännu är lite så att han ställer och far i loppen. Senast var han grymt stark och mosade bra norska hästar trots lopp i dödens. En så bra häst som Mino var chanslös trots att han gick i rygg på Jerker hela sista varvet. Sköter han sig så blir han väldigt svårstoppad, och med bara fem hästar på två första voluterna kommer han inte ha så mycket att hämta in av försprång. Dessutom ett helt gäng som är chanslösa och lär slicka sargen. Sund spik!

Värst emot är nog spetsfavoriten 1 Nordby Balder som visat bra form och han brukar gå bra i Sverige. Gjorde så näst senast då han fick konstig press mitt i loppet och fick lov att varva på 26 och orkade inte riktigt. Leder länge, men normalt står han inte emot favoriten som är tuffare. Fart har även 7 Gandolf som visade var bra vid segern senast.

V64-5:

Ranking: A: 5 B: 10-2-11-4 C: 1-12-7-6-3-9

Spetsanalys: Pampalo tar ledningen för det mesta då han har bra startspår, även med spår 8 har han varit spetsaktuell mot bra hästar och spets tar han. Sedan är det favorit på att Jepson nöjer sig med rygg på favoriten Conny Sisu som kommer tidigt.

Loppanalys: Brons-försöket är högklassigt, men vi spikar ändå favoriten 5 Conny Sisu. Han snackades upp rejält till Derbykvalet senast, men klarade inte innerspåret bakom bilen utan galopperade bort sig. Rejäl upphämtning gick han som räckte till en tredjeplats, och det var insats som visade hög kapacitet. Intrycket i debuten för nya regin var riktigt bra näst senast, och som vi läser loppet släpps han/tar han sig till ledningen och sedan ska de inte kunna slå honom!

Bra hästar möter han, 10 Furious Francis spurtade storstilat senast i V75-finalen efter att ha hamnat i iskall rygg i slutkurvan. Han är mycket speedig och får han ligga på väntan går ingen säker, men det bör bli för långt fram.

2 Wollafur har blivit riktigt bra och senast var det rejält intryck då han var överlägsen i dåligt gäng. 11 Nobel Southwind är bra spurtare, men det är ingen slump med så få segrar för han är väldigt svår att lura först. 4 Pampalo såg mör ut då han hoppade i ledarryggen bakom Readly Express i Derbykvalet senast.

V64-6:

Ranking: A: 10 B: 5-8-1-9-6 C: 11-2-7-4-3 

Spetsanalys: Global Skipper borde ha bra chans att hålla upp ledningen, gjorde det vid segern – i alla fall inledningsvis. De på start vill ner bakom.

Loppanalys: 1 Global Skipper är klar favorit, och han kan vinna även om han inte är någon häst utöver det vanliga. Räckte inte mot riktigt tuffa hästar för klassen senast, men avgjorde tämligen enkelt från ledarryggen vid segern. Leder troligen detta länge, men någon stark favorit är han ändå inte.

5 Montreal har bra uppgift, om han skulle ha den gamla goda formen, men han har inte alls fått till det och senast märkligt klen. Laddat om batterierna har han nu gjort och gänget han möter matchar han normalt. Räknas.

Ska det ändå inte kunna vara dags för 10 Barkevious Mingo nu? Han har gjort det bra hela tiden utan att vinna, och senast var det en kusk som körde onödigt tufft så det blev stumma ben. Läget är intressant med springspår med snabb häst och kusk. Bara fyra hästar på start och han kommer sitta i fint slagläge och då tror vi att det är dags för seger! Klart mest DD-spel med Jepson!

Skrällspel på DD med 8 B.O.Ris som suttit fast någon gång på sistone och gick fullt bra som tvåa senast, samt med kapable 9 Corleone Boko som galopperade 750 kvar under sadel senast men fart finns om han skulle råka få till det…

Redaktionen, travnet.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derbyt: Readly Express kom, sågs - och segrade

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson