Readly Express är outstanding i kullen. Rycket ur sista sväng är redan en klassiker. Den stora favoriten infriade i Svenskt Travderby på Jägersro.

Han kom, sågs och segrade, som det brukar heta. Readly Express hade ett massivt favorittryck på sig inför Svenskt Travderby på söndagen – men segern och förstapriset på två miljoner var aldrig i fara.

Säkert för Readly. Foto: ALN

Efter att tidigt ha övertagit ledningen kunde Ready Cash-sonen med sin kusk Jorma Kontio ta en enkel triumf i Derbyt. För Jorma var det andra svenska Derby-segern, för tränaren Timo Nurmos den tredje.

– Det är jättekul. Jag körde bästa hästen och allt fungerade i dag, till hundra procent. Han är bra varje gång och kändes jättefin hela vägen, med 400 kvar kändes det som jag hade allt kvar i hästen, sa Jorma Kontio efter Derby-segern.

Loppet öppnades i ett hårt tempo. Ceasar Sisu stack till ledningen, men Kontio var tidigt framme i andraspår med Readly Express och kunde överta ledningen av stallkamraten då två varv återstod. Första 500 klockades efter 08,5 och varvet fortsatte på 12,1.

Nurmos och skötare. Foto: ALN

Isor Håleryd avancerades då framåt mot dödens, men avlöstes kort senare av Pasithea Face. Ett nytt drag gjordes sedan av Roger Malmqvist som sände fram Farzad Boko till positionen utvändigt om ledaren med varvet kvar.

Farzad Boko aviserade slaget förlorat med halvvarvet kvar, vilket föranledde Isor Håleryd att gå till förnyat angrepp. Men det bet aldrig riktigt för hästen som sågs som främsta utmanaren till favoriten.

Saken var den att Readly Express inte hade några utmanare den här dagen. Genom sista sväng ryckte Ready Cash-hingsten undan, fick direkt flera längder och kunde sticka ifrån den sista biten ohotad.

Kontio klär i gult. Foto: ALN

– Det känns otroligt. Det är en lättnad. Jag varit lite nervös inför försöken, men han återhämtade sig bra efter det och i hela veckan har han känts riktigt, riktigt fin, berättade tränaren Timo Nurmos.

Readly Express, som inte ingått i premie-chansningen, tog här sin 12:e seger i 15:e starten och har på det sprungit in imponerade 5,6 miljoner kronor.  Segertiden stannade vid 1.12,7a över 2640.

– Jag hoppas att han har många stora lopp kvar, att han får fortsätta att hålla sig så här fräsch och fin, sa Nurmos.

Kullens obestridlige kung. Foto: ALN

Silvermedaljen gick till Heavy Sound (12,8) som för Kenneth Haugstad avslutade väldigt vasst efter en resa som femma i andraspår.

En stark avslutning gick även Day Or Night In (12,9) som för sin tränare Johan Untersteiner lade beslag på tredjepriset.

Fjärdepriset gick till Zoko Lane (12,9), tränad av Roger Persson. Skrällen spurtade jättefint i spåren för Thomas Uhrberg. Cupido Sisu (13,1) slutade femma, medan Pasithea Face (13,1) grejade sistapengen som sexa.

 Du kan se loppet här.

Läs även: Derbystoet: Untersteiner fick fira med Otrobanda
Läs även: Target Kronos hedrade Takters på rekordtid

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Derbystoet: Untersteiner fick fira med Otrobanda

Derbystoet: Untersteiner fick fira med Otrobanda

Peter Untersteiners uppsträckta körspö syntes som segergest på Jägersro efter Derbystoet. Otrobanda spårade loppet från start till mål.

För två år sedan tog Peter Untersteiner sin första seger i Derbystoet med hjälp av Neona Princess. På söndagen var det dags för triumf två. Celebrity Secret-dottern Otrobanda var bäst när det gällde.

Otrobanda som tidigare i år var tvåa i Drottning Silvias Pokal, kunde här som premiechansare casha ut ett dubbelt förstapris – på två miljoner kronor.

Två millar rikare. Foto: ALN

– Hon har haft en sensationell utveckling. Hästen började starta för ett år sedan och har fått den tid på sig som hon behövt. Sedan har utvecklingen kommit efterhand, sa Peter Untersteiner efter triumfen.

Med loppet lagt till handlingarna var det egentligen aldrig något snack om vart segern skulle hamna. Otrobanda var snabbast i starten från sitt innerspår och höll upp täten enkelt för att sedan passera första halvvarvet efter 11,9.

– Det kändes riktigt bra, jag var tveksam om jag tagit rätt spår i dag, hon har ju inte öppnat innan, men det visade ju sig att det var rätt val, berättade Untersteiner.

Untersteiner nöjd, givetvis. Foto: ALN

In Toto Sund klev fram i dödens efter 500 meter och avlöste Timbal i den positionen. Men efter att varvet gått på 14,5 sände Robert Bergh fram favoritspelade Timbal i dödens igen.

Tempot skärptes över sista bortre långsidan och när fältet närmade sig sista sväng föll Timbal över i galopp och fick Derby-drömmen förstörd.

Tunika avlöste i stället utvändigt ledaren, men hon skulle aldrig komma i någon riktig närkamp. Otrobanda vara helt enkelt bara bäst denna dag. Untersteiner lät sitt sto lätta ifrån sista biten och kunde konstatera att Derbystoet-segern togs väldigt enkelt.

– Det var faktiskt lättare i dag än i försöket senast. Jag hade norskt huvudlag i dag och när jag drog det 200 kvar så fick hon en längd och det var en härlig känsla. Det är kul när det klaffar i de här stora loppen, sa segerkusken.

Ett glatt segergäng. Foto: ALN

Segertiden skrevs till 1.12,9a över 2140 meter. För Tomas Malmqvist blev det ett fint Derbystoet.

Hans träningar belade övriga pallplatser. Kryssa Futura (13,1), som abonnerat på årgångsfinaler i år och bland annat slutade tvåa i Stochampionatet, tog för Christoffer Eriksson andrapriset fast med krafter kvar bakom vinnaren.

Tunika (13,1), höll farten bra hela vägen till mål och slutade trea med Ulf Ohlsson i sulkyn. Caresse (13,2) slutade fyra, utan att aldrig få fritt från invändig resa.

Lady Cash (13,2) femma efter en kvick avslutning då luckan kom. Sista pengaplatsen till Trading (13,3). Oplacerad slutade In Toto Sund. En tidig galopp, i första kurvan, blev det för Princess Face.

Du kan se loppet här.

Läs även: Derbyt: Readly Express, kom, sågs – och segrade
Läs även: Target Kronos hedrade Takters på rekordtid

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Target Kronos hedrade Takters på rekordtid
Nästa nyhet
Target Kronos hedrade Takters på rekordtid

Target Kronos hedrade Takters på rekordtid

Takter Tribute kördes för att hylla Takter-familjen och loppet fick se Target Kronos och Lutfi Kolgjini göra mos av sina konkurrenter.

Såväl Bo William Takter, som sönerna Johnny och Jimmy hade samlats på Jägersro under Derby-söndagen för att av banan och publiken hyllas.

Johnny och Bo William. Foto: ALN

Med anledning av det kördes Takter Tribute (med 75 000 kronor i förstapris) som inledning på söndagen och loppet fick se en helläcker Target Kronos vinna på härliga nya svenska rekordet 1.10a blankt över 1640 meter.

Fyraåringen exploderade till spets och släppte aldrig någon nära.

Jimmy Takter klappar om Kolgjini. Foto: ALN

Target Kronos bombade hela vägen, vann i överlägsen stil och kom alltså i mål på strålande 1.10,0a över 1640 meter. Tiden var den snabbaste en fyraåring gjort på svensk mark.

– Han var fantastiskt bra i dag hästen, han sprang mest och väntade på de andra. Jag ville väldigt gärna vinna det här loppet, Bo William var och är min idol och den största hästkarlen vi haft i det här landet, sa ”Ludde” vid segerceremonin.

***

*Fina amatörloppet K.G. Bertmarks gick till Hanna Lähdekorpi bakom Marcus Lindgren-tränade Sylvester D.K. som ledde loppet hela vägen och vann säkert på 1.12,2a över 2140 meter.

Hanna vinner med Sylvester. Foto: ALN

– Hästen kändes jättefin, han skötte det mesta själv och var i riktigt fin författning, sa Hanna Lähdekorpi.

*Reckless och Björn Goop är en pålitlig häst i de längsta loppen. I Derbystayern slog sexåringen till igen. Efter att ha bidat sin tid i kön följde man med i ryggar på slutvarvet och via en avslutning i femtespår spurtade han till en säker seger på 1.14,2 över 3200 meter.

– Han har alltid en pollett kvar till slut om han får de rätta ryggarna. Hästen verkar tycka om de här långa loppen, sa Björn Goop.

Reijo och Ulf var glada. Foto: ALN

*Tomas Malmqvist har en jättetalang i tvååriga Current Affair. Love You-dottern tog sin tredje seger i tredje starten med Björn Goop i vagnen när man vann finalen av Breeders Course. Current Affair avgjorde enkelt efter attack 500 kvar och vann på 1.15,0a över 1640 meter.

*Framgångarna för Reijo Liljendahl fortsatte då Ulf Ohlsson körde Fire to the Rain till seger i Good as Golds Derbyminne. Från spets vann före en sylvasst spurtande Vekantesh på 1.12,3a full distans.

*Flemming Jensen rundade av med Nancy America som vann Diamantstoet säkert från ledningen. Vinnaren noterade 1.14,0 över 2140 meter.

Läs även: Derbyt: Readly Express, kom, sågs – och segrade
Läs även: Derbystoet: Untersteiner fick fira med Otrobanda

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ringostarr vann duellen i Campionato Europeo
Nästa nyhet
Ringostarr vann duellen i Campionato Europeo

Ringostarr vann duellen i Campionato Europeo

Fjolårets Sweden Cup-vinnare Ringostarr Treb kunde firas som segrare i Campionato Europeo efter att ha besegrat Peace of Mind i skiljeheatet.

Under lördagsaftonen avgjordes det italienska storloppet Campionato Europeo i Cesena. Loppet som körs som heat-lopp såg två olika vinnare varför det hela slutade i en spännande duell.

Ringostarr Treb i topp. Foto: ALN

Ringostarr Treb, körd av Roberto Vecchione, vann det första heatet säkert från ledningen på 1.12,0a över 1660 meter. Här galopperade favoriten Voltigeur de Myrt bort sig, medan svenska bidraget Rocky Winner slutade sjua.

Peace of Mind, med Enrico Bellei i vagnen, använde samma segerrecept i andra heatet. Säker spetsseger på 1.12,8a före Rocky Winner som gått i rygg ledaren.

Här kördes Voltigeur de Myrt offensivt fram mot dödens, men mattades till slut och blev trea. Här blev Ringostarr Treb kvar i kön och kom i mål som tia.

Men i skiljeheatet blev det åka av. Peace of Mind var snabbast och pressade sig till fronten i den första kurvan. I samma veva felade Ringostarr Treb men ställde sig snart – och började jobba ikapp försprånget.

Holger Ehlert tränar. Foto: ALN

Över sista bortre långsidan vred Vecchione ut i andraspår och en häftig duell de båda hästarna emellan utspelade sig.

Men det var Holger Ehlert-tränade Ringostarr Treb som var den starkaste till slut och kopplade segergreppet en bit in på upploppet.

Segertiden i skiljeheatet landade på 1.14,8a över 1660 meter. Ringostarr Treb tjänade på sina segrar totalt 60 214 euro.

Du kan se skiljeheatet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vinstsuccé: Berglund slog till på V75 - igen
Nästa nyhet
Vinstsuccé: Berglund slog till på V75 – igen

Vinstsuccé: Berglund slog till på V75 – igen

Så slog Daniel Berglund till igen. Spelförslagen här på travnet.se. till lördagens tävlingar på Jägersro betalade ett netto på nästan 50 lax.

Travnets V75-expert Daniel Berglund var rätt ute – igen. Kolla här.

När snygga spiken Top of the World avrundade lördagens svåra V75-omgång på Jägersro kunde det konstateras att systemförslaget som Berglund konstruerat i sin Spelkrönika på travnet fått sex rätt.

Totalt gav det en netto-vinst på 43 244 kronor. Till det kan adderas att även DD-förslaget satt med ett plus på 5230 kronor.

Berglund är tillbaka med tips och analyser till V86 på onsdag i sin krönika och till nästa V75 på fredag. Men på travnet.se får du varje dag tips till V64 och DD, samt lunch-V65 på fredagarna. Som alltid är tipsen gratis – för alla.

Miss aldrig travnets tips. Gilla oss på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hårt i mål då Marion Marauder vann Yonkers Trot

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson