Efter segern i Prix d’Amérique är Bold Eagle hetast i trav-världen – och naturligtvis högst på önskelistan inför Elitloppet. Men finns det någon chans att fransmannen kommer?

Franska superstjärnan Bold Eagle lattjade med motståndet i Prix d’Amérique och är efter det hästen på allas läppar.

Om sexton veckor avgörs Elitloppet och det är naturligtvis många som håller tummarna för att Bold Eagle kommer vara en av de sexton hästarna på Solvalla. Ett Elitloppet som då skulle kunna innebära drömmötet mellan ”Örnen” och Nuncio – världens kanske två bästa travare.

Guarato (till höger) på segerpodiet efter PdA. Foto: ALN

Men finns det någon verklig chans att vi får se Bold Eagle i Elitloppet, redan i år? I en intervju i Travronden i fredags öppnade tränaren Sébastien Guarato i alla fall en liten dörr.

– Får jag bestämma så går vi för Elitloppet efter vintermeetinget. Att Bold Eagle är mitt uppe i sin avelstjänstgörning då ser inte jag som något problem. Men det är inte jag som har sista ordet där, utan ägaren Pierre Pilarski, sa Guarato till Travronden.

Och lyssnar man till just Pilarski står Elitloppet mycket högt på önskelistan – men att Bold Eagle skulle ställa upp på Solvalla redan i år är mer tveksamt.

Pilarski med sin ögonsten Bold Eagle. Foto: ALN

– Jag tror verkligen hästen är gjord för två heat på en dag och att han skulle fungera fint över en engelsk mil. En dag kommer vi att komma till Solvalla, men förmodligen inte i år, säger ägaren Pierre Pilarski i en intervju med Paris-Turf.

För Bold Eagles del väntar härnäst en start i Prix de France, världens kanske främsta medeldistans-lopp som avgörs nästa söndag, den 14 februari. Det är först efter det loppet som Solvalla lär få något konkret besked.

Får Nuncio möta jämnårige Bold Eagle redan i år? Foto: ALN

– Vi har sagt tidigare att det vore roligt att komma med den första inbjudan till Elitloppet i början av mars. Men med Bold Eagle skulle vi så klart omvärdera våra planer, säger Solvallas Markus Myron som var på plats på Vincennes i söndags, till Kanal 75 och fortsätter:

– Jag kan bara gå på det tränaren sa till mig och det var att kretsen kring hästen vill ta ett lopp i taget. Jag pratade med Sébastien Guarato innan loppet i söndags och hans svar var i stora drag att han skulle koncentrera sig på Prix d’Amérique. Skulle hästen vara bra där så siktade kretsen på Prix de France – och först därefter skulle man ta ställning till fortsatt matchning.

Läs även: Bold Eagle oustanding i Prix d’Amérique!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Efter SHL-bojkotten: Nu höjer ST böterna

Efter SHL-bojkotten: Nu höjer ST böterna

Oskar J Andersson vann SHL-loppet på V75 i lördags i sin ordinarie dress. Det får Svensk Travsport att agera – och höja böterna.

ATG har gått in som huvudsponsor för SHL, Svenska hockeyligan. Med anledning av det avgörs under en period om åtta veckor SHL-loppet på V75.

I loppet tävlar kuskarna med speciella dresser, utformade efter SHL-lagens färger. Det är något som de senaste veckorna orsakat kritik från både spelare och kuskar. Många har haft svårt att följa med i loppen då kuskarna inte haft sina ordinarie dresser.

Örjan Kihlström efter en seger - i Brynäs färger. Foto: ALN

När SHL-loppet (som också var ett lärlingslopp) avgjordes på Bergsåker i lördags, körde Oskar J Andersson utan SHL-kläder i protest – och vann loppet med hästen Withma.

Den uppmärksammade händelsen har nu fått Svensk Travsport att agera. Böterna, för rubriceringen ”för felaktig tävlingsdress” blev i Oskar J Anderssons fall 300 kronor. Men nu höjs boten markant – fortsättningsvis gäller 1000 kronor.

– Jag tycker det är tråkigt och respektlöst att de bryter mot de regler som finns. Det är tråkigt att de aktiva inte förstår att de är med och ökar intresset för sin sport genom att köra i en SHL-tröja, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson till Trav 365 och fortsätter:

ST:s Petter Johansson. Foto: ALN

– Det står i propositionerna att det är SHL-loppet och vad det är som gäller, vill man inte ställa upp på det så behöver man inte, då är det bara att tacka nej till att köra loppet.

För många av kuskarna handlar kritiken om att deras sponsorer på de ordinarie dresserna nu inte får synas i det aktuella loppet.

– För mig spelar det kanske inte så stor roll, men de lärlingar som kör ett V75-lopp i halvåret, ska deras sponsorer stå undan för det här? Dessutom ser inte vi i loppet var konkurrenterna sitter och tittarna ser inte vilken tröja som är vilken, säger Oskar J Andersson till SportExpressen.

SHL-loppet på V75 (alltid som avdelning fyra) körs i fyra veckor till, det vill säga genom hela februari.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nya starter i Norge för Månprinsen AM
Nästa nyhet
Nya starter i Norge för Månprinsen AM

Nya starter i Norge för Månprinsen AM

Månprinsen A.M. slutade sexa i årsdebuten. Redan i kväll är han tillbaka på Bjerke för att förhoppningsvis ta årets första seger.

Sveriges kallblodskung Månprinsen A.M. gjorde den 23 januari comeback och slutade då sexa i Lars Laumbs lopp på Bjerke. I kväll, onsdag, dyker hästen upp i Oslo igen.

Mot Norge. Foto: ALN

Det är ett ordinarie snabblopp med 40 000 norska kronor som står på agendan för ”Prinsen”. Blott sex hästar finns med i startlistan som du kan se nedan.

– Årsdebuten är överstökad, han var fin. Jag tror på ännu bättre takter på onsdag, säger tränaren och kusken Gunnar Melander till rikstoto.no.

Avsikten är sedan tidigare att låta Månprinsen tävla enbart i Norge under årets första månader. Nästa besök på Bjerke är planerat till den 20 februari då storloppet Jacob Meyers Pokal ska avgöras. Då väntar ett förstapris på 200 000 norska kronor på vinnaren.

2100 auto

1 Bork Odin – Åsbjörn Tengsareid
2 Finnskog Sjefen – Henrik Kulblik
3 Norheim Järv – Tom Erik Solberg
4 Timian Scott – Adrian Solberg Akselsen
5 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
6 Norheim Faksen – Eirik Höitomt

Läs även: Månprinsen blev sexa i comebacken

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Onsdag: V4-tips till Boden
Nästa nyhet
Onsdag: V4-tips till Boden

Onsdag: V4-tips till Boden

V4 Boden 3 februari

Omgången: Boden kör dagens V4 och två lopp med få hästar, det är lite för ojämna fält för att bli högre utdelning. Jag spikar bästa draget som inte är någon favorit, och spelar två flerkuponger.

Spelvärda spiken: 9 Rock Bolt (V4-3) såg fin ut senast då han inte pressades över upploppet och nu åker det helstängda huvudlaget på och Jaara upp. Jag tror han fäller alla till fint rens!

V4-förslaget är på 924 kronor:

4-6-5-7-3 (4-6)

5-9-4 (7-3)

9 Rock Bolt (9-2)

7-2-1-4-5-3 (7-2)

Fleris 1: 5x3x1x6 x 3 = 540 kr

Fleris 2: 2x3x1x4 x 8 = 384 kr

LD-förslag på 1000 kronor:

5,9 – 9 x 400

4-9 x 200

V4-1:

Ranking: A: 4-6 B: 7-3-5 C: 1-2 

Spetsanalys: Place Your Bets ska kunna köras till ledningen med bara tre hästar på start.

Loppanalys: Bara sju hästar kvar och jag tror att det är dags för 4 Digital Edition som är kapabel men ofta ovillig och hon fick lite för mycket nere hos Tarzan och ville inget på slutet. Hon har gjort tre starter för Roger Nilsson och senast var det klart uppåt. Hon fick ett fint lopp i ledarryggen och bet i bra då hon kom loss utan att få slag i vinnaren. Smyger med igen och har bra chans med klaff i lilla fältet.

6 Alvena Unn Di var riktigt bra vid segern då hon bara bombade undan sista varvet och såg väldigt stark ut. Hon var betrodd senast men inte frisk då hon hade halsinfektion. Hon ska vara förberedd som inför segern och måste räknas tidigt i ihåligt gäng. Är hon som vid segern, ja då får de hålla i hatten!

5 Klara Rigas är fartfylld men hon har varit borta länge, och utgick felfri senaste comebacken. Ho har fart som duger, men är svårbedömd med endast 22-fart i provlopp som snabbast.

7 Västerboyellowdirt hamnade i kall rygg senast och drogs ner i djupa kön, men kom tillbaka klart positivt i spåren över upploppet och det var intryck som gör henne värd en skrällvarning.

3 Place Your Bets höll okej i spets senast, men var seg tidigt och inget att hylla även om han var med i striden en bit på upploppet.

V4-2:

Ranking: A: 5-9-4 B: 7-3-11-8-2 C: 10-12 

Spetsanalys: Enda hästen på start struken och nu Magnificent Girl köra till ledningen från spår 3, öppnat bra från springspår 2014. Dominic Web får nog sitta lugn utanpå, även om kusken kommer testa.

Loppanalys: 4 Magnificent Girl och 5 Dominic Web möttes senast och båda gjorde bort sig med galopp. Den förstnämnda efter 100 meter så var dagen över. Det var andra starten efter vila och blev inget lopp. I comebacken hängde hon med helt okej efter att ha körts på innerspår hela vägen. Tillhör de bättre här och kan köras till ledningen, men jag tror mer på 5 Dominic Web – som jag spikade senast i comebacken. Då galopperade han under anfall i sista kurvan och han hade varit långt framme annars för trött var han inte! Hästen var riktigt bra då han kördes tufft till ledningen från spår 6 bakom bilen i Boden i augusti 2014 och visade helt rätt skalle. Jag tror han är bäst och nu låter kusken klart uppåt.

9 Valle Streamline såg härligt formstark ut senast då han verkade lite seg från ledningen, men på upploppet då kusken skakade liv i honom så bara sprintade han undan på lätta fötter. Det var i full snöstorm och även om han kanske är bäst från just ledningen så är han mycket tidig även bakifrån. Lite oväntat klar favorit med tanke på tillägg på de andra, men han har klar chans. Tränaren är klart uppåt!

V4-3:

Ranking: A: 9 B: 2-1-4-3-5-7-12-8-6 C: 10-11

Spetsanalys: Delvin Boko borde testas i ledningen över 1600 meter, höll spets för Sjöström med innerspår i våras. Apple Action har körts till spets 2/3 senaste med framspår och Kömin Nopsa har varit snabb i volt. Dessa utmanar.

Loppanalys: Jämnspelat lopp där jag tror på 9 Rock Bolt som känns intressant! Han kördes till ledningen efter en bit näst senast och höll emot bra även om han fick ge sig mitt på upploppet till bra konkurrent, dessa båda var en bit före de andra. Senast var han i Boden och gick med bra steg över upploppet och var inte alls tom över mål. Intrycket gillade jag och att det nu blir helstängt istället för öppet huvudlag som senast är plus. Han hade skygglappar näst senast och det är bättre tryck i honom då. Mauri Jaara upp är stort plus och jag tror han fäller alla.

2 Modern Seabee var bra vid segern då hon kördes till ledningen efter några hundra meter och gick undan ganska enkelt för viss drivning. Hon var sjuk senast, men ska vara förberedd som till Boden för tre starter sedan som var efter vila. Chans då hon varit bland de tre 5/6 starter, men kan fattas lite och ska ut på V75 efter detta.

1 Delvin Boko är inte så tokig sort, men han var direkt usel senast från ledningen i klent lopp då han kastade in handduken redan 500 kvar. Öppnade snabbt och kan vara ledaren.

4 Mr Chaplin kom loss in på upploppet senast men hann ändå gå sig ganska trött även om det var okej han sköt till första stegen. Han hade varit borta länge och ska vara bättre nu och läget är perfekt.

V4-4:

Ranking: A: 7-2-1-4 B: 5-3 C: 6-8

Spetsanalys: Gullpål är osäker och kan knappast hålla ledningen. Almas Almandin var snabb senast, men släpper säkert till Turbo Goggen som öppnat bra flera gånger och brukar köras offensivt.

Loppanalys: 1 Gullpål är favorit och han är fartfylld för klassen, men även mycket osäker. Han galopperade kort efter start senast, men kunde ändå kliva runt dem och sätta dit skallen före 3 Almas Almandin som då startade 20 meter före. Borde inte hålla spets då han galopperat flera gånger, men litet fält är plus och han har chans. Var hårt spelad mot exempelvis 2 Cesar Fakse då de möttes trots att han då startade 40 meter bakom.

7 Jacko Pojken är jäkligt stark och under utveckling. Senast tuggade han på i tredjespår från 1400 kvar och fick svar av 4 Turbo Goggen. Denne tog över på långsidan, och de stred sedan mot varandra resten av loppet och båda höll bra. Man måste säga att Jacko var bättre och var före i mål trots ett ännu tyngre lopp. Står 20 meter bakom nu, men då han ändå inte öppnar något så gör det ingen skillnad. Både har chans.

Det har även 2 Cesar Fakse som är den finaste hästen, och han har haft en hel del otur och hamnat i dåliga ryggar och strulat till det. Fullföljde bra i skymundan både senast och näst senast och vid segern svarade han enkelt hela vägen. Sköter han sig så kan han duga. Han har mött dessa mest varje gång, fått klart stryk men han är bättre än så.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Gilla travnet.se på Facebook!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Boden: "Borde vara min bästa chans"
Nästa nyhet
V4 Boden: ”Borde vara min bästa chans”

V4 Boden: ”Borde vara min bästa chans”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

 – Han vann utan att vara helt bottnad senast och felfri borde det vara min bästa chans i omgången. Han är lite ivrig frön början och man får vara lite försiktig första biten med honom. Det borde dock lösa sig i det lilla fältet, säger kusken Jorma Särkiniva om Gullpål (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Bodentravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till LD, V4, och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

3 PLACE YOUR BETS – hon är i fin form och nu är det läge för ledningen. De invändiga borde inte bråka och min häst trivs i spets. Får vi bestämma lite så kan det gå riktigt bra och hon har chans, säger Jorma Särkiniva.

4 DIGITAL EDITION – Hon stod för en bra prestation senast men fick också det lopp hon behöver. Kanske kan hon göra lite mer grovjobb själv men inte mer än 500-600 meter. Skulle det klaffa är hon säkert långt framme igen. Inga ändringar, säger Roger Nilsson.

5 KLARA RIGAS – hon har fått provlopp inför detta och det var i 22 samt 23-fart. Hon behöver lopp i kroppen och jag räknar med platschans som bäst idag. Finske hästen utvändigt om oss i starten bör vinna, säger Ola Johansson.

Lopp 2, V4-2

5 DOMINIC WEB – har är hård av sig och senast blev det galopp. Han känns bra hemmavid och sköter han sig så duger han fint men det är ofta något strul med honom. Isbana fungerar bra, säger Katja Melkko.

9 9 VALLE STREAMLINE – han känns bra och öppnar snabbt. Han är bra till slut. Jag tror mina hästar kan vara etta och tvåa här och jag litar mer på den här. Isbana fungerar fint, säger Katjas Melkko.

10 WAITINGONAFRIEND – han är gammal och behöver serverat. Vi kan inte tro på någon större vinstchans med honom, säger Jorma Särkiniva.

Lopp 3, V4-3

1 DELVIN BOKO – hästen är i fin författning och jag tror på bra chans med honom idag. Han lär få attackera bakifrån. Han tränar fin och isbana fungerar bra, säger Tarja Jussila.

2 MODERN SEABEE – hon var sjuk senast men tränar nu fint utan att vara vässad. Vi siktar på V75 efter detta. Spåret ska hon greja och hon ska räknas tidigt då det är en bra häst. Jag vet dock inte vad vi möter. Isbana fungerar bra för våra hästar, säger Katja Melkko.

5 APPLE ACTION – Hon är lite ojämn men det har sina förklaringar i att hon har halsbekymmer. Annars tycker jag att hon är i fin form och detta lopp passande ut eftersom hon är startsnabb samt gynnad av distansen Jag hoppas vi kan undvika dödens men får vi ledningen eller andra utvändigt tror jag hon vinner. Inga ändringar, säger Sören Lennartson.

7 VÄSTERBO PERRION – Han hade varit borta i nästan tredje år innan senaste loppet och med tanke på det var insatsen inte så tokig. Förmodligen behöver ännu fler lopp men hästen är kvick i benen och kan säkert hugga en fin peng. Inga ändringar, säger Christian Månsson.

8 ROGER REBUY – vi har ändrat lite i balansen från senast och kör honom i större vagn så det bli nog bra. Hästen tränar fint men det blir chansartat från detta läge. Isbana fungerar fint, säger Henna Liikamaa.

9 ROCK BOLT – har gjorde debut för oss senast och skötte sig bra. Allt verkar fint efteråt och han bör vara lika bra eller kanske något bättre. Vi återgår till stängt huvudlag nu och våra två hästar är ganska likvärdiga i kapacitet. Isbana fungerar bra, säger Henna Liikamaa.

Lopp 4, V4-4

1 GULLPÅL – han vann utan att vara helt bottnad senast och felfri borde det vara min bästa chans i omgången. Han är lite ivrig frön början och man får vara lite försiktig första biten med honom. Det borde dock lösa sig i det lilla fältet, säger Jorma Särkiniva.

2 CESAR FAKSE – han sprang och trampade mycket luft senast men hakade på ovanligt bra. Jag ändrar från aluminiumskor till järnskor fram nu. Han är van att springa med långbrodden så det fungerar bra. Han har fått två turer efter senast och allt verkar normalt men jag vet inte riktigt var jag har honom. Han tas lugnt från start men vi sitter ju i andraspår. Jag brukar tala varmt om mina hästar men vi slår ur underläge idag och Jacko Pojken är min idé i loppet. Jag hade tänkt klippa honom inför detta men det är för kallt, säger Olle Svensson.

4 TURBO GOGGEN – vi har bytt bett på honom och han känns mycket lugnare så. Han kan nog springa lite snabbare än senast och har chans. Det kan bli spets härifrån och isen hanterade han bra senast, säger Kennet Häggström.

5 ODAS TORE – Han var inte besvikelse näst senast men visade uppryckning sist. Jag tror att han kunnat vinna det loppet med bättre flyt och nu ser motståndet lättare ut. Vi får ladda framåt och se vart vi hamnar men han ska räknas. Inga ändringar, säger Christian Månsson.

7 JACKO POJKEN – Han är en väldigt stark häst som dock har haft förtvivlat svårt att gå felfritt. Han kändes väldigt fartfylld senast men så kom galoppen som ett brev på posten. Vi kommer ändra huvudlag till ett helstängt med hål i och felfri kan han absolut vinna detta, säger kusken Roger Nilsson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Shaq is Back mot Frankrike - och monté

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson