Prix d’Amérique anno 2016 var på förhand Bold Eagles lopp att förlora men världens bästa häst just nu gjorde inga misstag. Och på vilket sätt som han vann!

Redan på första startförsöket kom man iväg och svenskarna var på hugget direkt. Stefan P Petterssons Oasis Bi fick en pangstart tillsammans med Pierre Vercruysse men släppte välvilligt över kommandot till Timoko och Björn Goop. Även Mosaique Face kom iväg bra men Lutfi Kolgjini hittade ner i andraspår och fick till slut tredje-fjärde utvändigt.

När värsta krutröken från startögonblicket hade lagt sig efter styrde ”drakarna” på från kön och nu kom både Up And Quick och framför allt Bold Eagle. Franck Nivard gasade på mot ledningen och Björn Goop gjorde ingen ansats att svara med Timoko en bit in i loppet. Up An Quick fick vandra den tunga vägen och i andra ytter fick nu Akim Du Cap Vert en fin resa efter att ha varit hängande.

Nivard grattas av Björn Goop. Foto: ALN

Bold Eagle dundrade på i jämnt tempo hela vägen och i slutsvängen såg Franck Nivard nästan oförskämt belåten ut. Han kastade långa blickar efter konkurrenterna som försökte komma närmare men allt skulle vara fruktlöst visade det sig. Akim Du Cap Vert rundade fram till dödens men kunde aldrig gå i närkamp. Oasis Bi hittade ut från tredje invändigt och spurtade vasst till en överraskande tredjeplats och mitt på upploppet var egentligen enda hotet Björn Goop och Timoko. Den forne Elitloppsvinnaren fick chansen men kom aldrig närheten av suveräne Bold Eagle som sprintade undan i överlägsen stil. Som plåster på såren fick tränare Richard Westerink och kretsen kring hästen nöja sig med 250.000 euro i andrapris. Timoko har snart sprungit in 36 miljoner kronor!

Nivard & Guarato Foto: ALN

Istället banade Sébastien Guaratos femåring väg för en ny generation travhästar och den här Ready Cash-sonen fortsätter sin vandring uppe på världstoppen. Nu visade han prov på fenomenal styrka och frågan är om någon plockat hem de 450.000 euro i förstapris på ett lättare sätt?

Bold Eagle vann alltså årets upplaga av Prix d’Amerique på nya löpningsrekordet 1.11,4/2700m och i segerintervjun hade Guarato svårt att hålla tårarna tillbaka när han tillägnade segern till sin far som avled i onsdags.

Stefan P Foto: ALN

Oasis Bi slutade alltså trea i världens största travlopp och noterade tiden 1.11,5a/2700 m. För besväret får ägande Frackstads AB, Vikingstad  140.000 euro.
– Det här känns fantastiskt och hästen var bra samtidigt som kusken körde som en gud, sade Stefan P Pettersson efteråt.

Mosaique Face Pd’A-äventyr slutade i moll och efteråt förklarade Lutfi Kolgjini att sjuåringen saknar den där rätta formen.
– Han fick ett bra lopp men kunde ingenting. Han är formlös och skulle inte ens ha vunnit ett guldlopp på Jägersro. Nu tar vi hem honom och laddar om batterierna till senvåren. 

 

Här kan man se loppet igen!

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Nedflyttning snart en verklighet

Nedflyttning snart en verklighet

Den Europeiska Travunionen U.E.T möttes under lördagen i Paris och bland annat diskuterade man att harmonisera tävlingsreglerna mellan länderna – något som kan innebära att vi i Sverige snart kan få se en nedflyttning istället för en diskning.

De nya bestämmelserna gäller alltså enbart på upploppet där man ska kunna flytta ner det ekipage som gör förseelsen så att de hamnar bakom de drabbade i resultatlistan. I övrigt kan man alltjämt bli diskad om man stör ett annat ekipage så pass grovt att galopp blir följden och man kan också diskas för incidenter tidigare i loppen. Tanken är regeln ska träda i kraft så fort som möjligt i Sverige. I övrigt diskuterade man även eventuell diskning för orent trav men i den frågan nådde man ingen samstämmighet.

Länk till artikel på Svensk Travsport finns här!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Äntligen guld för On Hold!
Nästa nyhet
V75: Äntligen guld för On Hold!

V75: Äntligen guld för On Hold!

En ganska tunn Gulddivision på Bergsåkerstravet med bara åtta hästar till start var utmålad som en duell mellan Ed You och On Hold och den här gången var det äntligen Magnus Jakobsson tur att plocka hem den högsta divisionen med Berne Gustafssons ”guldklimp”.

Loppet i sig blev en händelsefattig historia där Jakobsson tog över täten i utgången av första kurvan och sen fick man bestämma i front. Ed You fick syna dödens och Bergh gick egentligen aldrig i närkamp förrän in på upploppet. Då hade redan On Hold fått strypa tempot vilket blev avgörande och Jakobsson kunde sitta still sista biten. Segermarginalen skrevs till en seger längd och intrycket var mersmakande. Ed You slutade tvåa och Francais Du Gull hakade på godkänt till bronspengen från rygg ledaren.

Försenad start på V75
Annars var dagens stora snackis att V75 blev uppskjuten med drygt en timme på grund av strul med ATG.se. Daniel Réden dundrade att förberedelserna med favoriten i första avdelningen blev helt åt skogen efter fördröjningen men Windy Ways stod ändå för en bra insats i Silverdivisionen.

Wariner skrällde Foto: ALN

Den räckte dock bara till andraplatsen för vann gjorde en riktig skräll när Martin P Djuse satte dit nioårige Wariner. Ekipaget satt i andra utvändigt och kunde köra rakt fram hela vägen. I slutsvängen blev det utvändigt ledaren när Västerbo Paymyday tog över ledningen och man kunde med nöd och näppe hålla anfallande Long Night kvar i tredjespår. Cromwell-avkomman kunde sedan kliva fram och avgöra enkelt vilket gav Martin P Djuse sitt livs första V75-seger som proffstränare.

Det blev skräll även i det efterföljande loppet där Öystein Tjomsland skulle dominera på förhand. Nu fick han istället nöja sig med både andra och tredjeplatsen med Tekno Odin respektive Sjö Ödin för vann gjorde Myr Faksen och Krister Söderholm. Sjuåringen fick smyga med invändigt men kunde hitta ut dryga halvvarvet från mål och plockade sedan ner ledande Sjö Odin och Ulf Ohlsson. Tränar vinnaren gör norske amatören Tone Petersen som i segerintervjun knappt kunde förstå att man slagit självaste Tekno Odin. Här förtjänar dock Tekno Odin klart överbetyg för hans slutrunda i spåren som vi tar med oss till nästa gång.

Oskar J Andersson Foto: ALN

Oskar J Andersson i ropet

Oskar J Andersson körde i sin ordinarie dress i SHL-loppet (lärlingslopp) och rattade sin arbetsgivares, Withma. Stoet hittade femte utvändigt och gick sedan med i ryggar på sista bortre långsidan. Oskar J Andersson gav full marschorder i slutsvängen och avgjorde åkande upploppet ner med oryckt norsk före Catch The Cash och Melker. Segertid 1.15,9a/2640 meter.

Andersson var i farten redan i loppet efter där hittade till front i första sväng med stallets egna Ponce De Leon och sen gick det undan när Västerboblackmoney tryckte upp tempot. Första 500 passerades på 1.12,0 och varvet på 1.13,5 i detta sprinterlopp och i slutsvängen blev det dramatik. Både Ponce De Leon och Västerbo Blackmoney galopperade och helt plötsligt hade en gott gående Benji Dana greppet ute i tredjespår. Kördande Nicklas Westerholm fick ett par längder direkt men fick börja jobba när han sneglade bakåt och såg Claes Sjöströms röd-vitrutiga dräkt närma sig allt mer. På linjen blev det stenhårt men segern i Klass II gick till Hanna Olofssons Roger America med liten marginal.

Bergh och Ohlsson runt om
Ingen lycka varken för Robert Bergh med Ed You i Gulddivisionen, eller på Vincennes, men hans sexåring Digital Archive kunde spåra runt om i detta Klass I-försök över 2140 meter. Kassaskåpssäker ledning från start till mål och även en guldstjärna i boken till Peter G Normans Limoncelli som knep andraplatsen via en stark slutrunda.

Linslusen A.U. Foto: ALN

Spets runt om blev det också för Linslusen A.U. i Bronsdivisionen. Körande Ulf Ohlsson flög till spets direkt och fick sedan bestämma en bit. På upploppet bevakade Ohlsson mest en viss Oskar J Andersson och Vision Fromentro som såg tankad ut i vinnarhålet men långt ute i banan kom Premier Kronos med en visslande avslutning. John Östman fick upp riktigt fin fart på Donato Hanover-sonen, och Ohlsson hann nog få torskfrossa, men det blev ändå hemmaseger för Svante Båths sjuåring.

 

V75-utdelning
7 rätt: 305.501 kr
6 rätt: 1.403 kr
5 rätt: 89 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trebol tog hem Prix Du Luxembourg
Nästa nyhet
Trebol tog hem Prix Du Luxembourg

Trebol tog hem Prix Du Luxembourg

Lördagens höjdpunkt på Vincennes, Prix Du Luxembourg, bjöd på en riktig virvelvind som gick från sista till förstaplats över upploppet. Vinnaren är dessutom spanjor och har svensk mamma.

Årets upplaga av Prix Du Luxembourg går kanske inte till historien som varken den roligaste eller den bästa men ingen skugga ska fall över vinnaren. För när upploppet nalkades var nioårige Trebol nästan sist i fältet men via en sylvass avslutning kunde Gabriel Angel Pou Pou göra segergest redan innan mållinjen.

När bilen släppte fältet var Adrian Kolgjini allra snabbast med El Mago Pellini men släppte välvilligt ifrån sig ledningen och i efterhand var det Ave Avis som tog kommandot. Favoriten Anna Mix hittade tredje utvändigt men med 1000 meter kvar gjorde Pierre Vercruysse slag i saken och körde fram utvändigt ledaren. Man avlöste då Rocky Winner som nu fick smyga med i andra ytter.

Tempot var hårt uppskruvat sista 500 meterna men in på upploppet kämpade Anna Mix ner ledande Ave Avis som bröt ut och gav Orione Degli Dei från rygg ledaren. Långt ute i banan kom de nu från alla håll och El Mago Pellini hittade loss och tog upp jakten men i ännu vidare spår kom den blivande vinnaren, TrebolGabriel Angel Pou Pou valde att sitta kvar i tredje utvändigt när tåget gick och fick sedan backa loss men som det bet när Hot Blues-avkomma kastades loss!

Anna Mix får betraktas som oerhört tapper i nederlaget och lade beslag på andraplatsen medan Fabrice Souloys Orione Degli Dei blev trea. Fyran Orient Horse gjorde också det riktigt bra i spåren för svenskbekantingen Alessandro Gocciadoro och El Mago Pellini knep femtepriset via en bra avslutning. Jörgen Westholms Rocky Winner kunde köra rakt fram hela vägen i rygg på Anna Mix men syntes aldrig med chans. Beckman och Örjan Kihlström var chanslösa efter ett lopp i fjärde invändigt.

Trebols segertid skrevs till 1.12,1a/2100 meter och förstapriset var värt 49.500 euro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tingsryd kör igen
Nästa nyhet
Tingsryd kör igen

Tingsryd kör igen

Tingsryd kommer återigen arrangera travtävlingar efter att ha varit helt utan under 2015. På grund av misskött ekonomi gick man i konkurs men nu är Sveriges enda milebana på gång igen.

Söndagen den 7:e augusti kommer man köra en V5-omgång och då kommer det vara Sydöstra Sveriges Travsällskap (Kalmar) som står för toto-tillståndet eftersom hästföreningen på banan själva saknar det. Även funktionerna kommer hämtas från Kalmar. Innan det får publiken och de aktiva hålla tillgodo med en breddloppsdag 14:e maj samt en ponnytravdag 3:e juli.

Tingsryd är saknat här i söder av flera anledningar, dels för att det är en trevlig bana att komma till och tävla på och dels för att tävlingar där ju skapar starttillfällen för alla här nere. Därför är det jättekul att projektet dragit igång, säger regionsportchefen Mats Ahlkvist till Travsport.se

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svensktätt på Vincennes hela helgen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson