Det blev en riktigt nervkittlande upplösning av Prix Tenor de Baune där Vulcain de Vandel för sin tränare Franck Nivard fick nosen först i en tät slutstrid.

Ett högintressant gäng bestående av sexåriga travare tampades om ett förstapris på 54 000 euro samt en given plats i Prix d’Amérique två veckor senare, i söndagens batalj Prix Tenor de Baune på Vincennes.

Maven anförde fältet. Foto: ALN

Loppet fick en riktigt tät upplösning där flera hästar var på linje, men det längsta strået drogs av Vulcain de Vandel som både tränas och körs av Franck Nivard. Jag de Bellouet-sonen kan därmed se fram mot en plats i världens tuffaste travlopp, om man så önskar.

Jimmy Takters Maven genrepade här inför samma lopp, och det blev ordentlig fart under hovarna direkt för amerikanskan. Jean-Michel Bazire tryckte i väg Maven rejält från början och stoet stack iväg i ledningen med någon längd.

Bakom tog Viking de Val ryggen medan Jos Verbeeck lät Mosaique Face anta positionen som trea på innerspår. Maven öppnade de första 1200 meterna efter 14,1 och fortsatte sedan på 14,9 efter 1700 meter. Och när kilometern återstod av loppet hade avancemangen påbörjats i tredjespår.

Solvato fick en vid slutkurva och slutade nia. Foto: ALN

Det var Valko Jenilat som ledde anfallet. Bakom hade Örjan Kihlström fått med Solvato fint som tvåa i andraspår. I dennes rygg sedan Vulcain de Vandel och Franck Nivard.

Men när fältet vred ner i sista sväng kom Valko Jenilat ned i dödens, vilket gjorde att Solvato var den som fick gå som första häst i tredjespår genom hela den vida kurvan. Det blev i stället en perfekt resa för Vulcain du Vandel.

Nivard vred på i fjärdespår in över upploppet. Samtidigt började Maven ge slaget förlorat i täten och Valko Jenialt fick ett litet övertag. Mosaique Face fick fritt på innerspår och sköt till. Allra längst ut i banan kom nu även Villeroi som skjuten ur en kanon för Eric Raffin.

Chelsea Boko sköt till sylvasst som fyra. Foto: ALN

En riktigt rykande slutstrid utspelade sig över kolstybben. Men kort före mål fick Vulcain du Vandel greppet och höll precis undan för flygande Villeroi. Segern togs på 1.14,1 över 2700. Villeroi noterades för samma tid.

Bakom var det oerhört tät bland samtliga inblandade. Trea slutade Valko Jenilat som gick riktigt starkt på 14,2. Samma tid noterade Chelsea Boko, körd av Björn Goop, som avslutade sylvasst mellan hästar och såg ut att ha gott om krafter kvar. 14,2 även för femman Voltigeur de Myrt och sexan Mosaique Face.

Maven fick nöja sig med att bli sjua, men var alltså bara två tiondelar från vinnaren.

Solvato, som inte såg ut att köras för full sista biten, slutade nia i mål på 14,4. Claes Boko var tia och näst sist i mål men på 14,5 bara fyra tiondelar från vinnaren.

*

Tidigare under dagen avgjordes även Prix Gélinotte på Vincennes för de treåriga stona. Segern gick överraskande till Clairefontaine, tränad och körd av Bertrand le Beller som vann på 1.15,5 över 2700 meter.

Läs även: Uhlan du Val övertygade i Prix de Belgique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Uhlan du Val övertygade i Prix de Belgique

Uhlan du Val övertygade i Prix de Belgique

Uhlan du Val och Cédric Mégissier lär bli att räkna med i Prix d’Amérique även i år. Ekipaget tog en mycket övertygande seger i söndagens Prix de Belgique.

I fjol slutade Uhlan du Val sexa i Prix d’Amérique. Med sin kusk och tränare Cédric Mégissier ser den sjuåriga Isléro de Bellouet-sonen ut att bli en tuff utmanare även i årets upplaga om två veckor. I söndagens genrep i Prix de Belgique på Vincennes blev det full körning – och en riktigt rejäl seger.

Oturlig galopp för Kadett C.D. Foto: ALN

Kadett C.D. var en av två svenskar i loppet. Robert Bergh fick en fin start långt ut i banan och kunde komma ned till ledningen. Uhlan du Val tog direkt hand om positionen utvändigt. Men med varvet kvar av loppet föll Kadett C.D. över i galopp, diskades och fick dagen förstörd. I stället övertog bakomvarande Soléa Rivellière täten och öppnade de första 1350 meterna efter 14,5.

In mot bortre långsidan tryckte så Cédric Mégissier till och körde Uhlan du Val till ledningen. Favoritspelade Vabellino, som hittills gått med i ryggen, fick nu positionen utvändigt. Genom sista sväng blev det full gas för Uhlan du Val och det var bara Vabellino och Eric Raffin som kunde haka på något så när.

Fast någon fara om segern utgjorde aldrig Vabellino – Uhlan du Val stack bara undan över upploppet och vann smått överlägset i klassig stil. Klockorna stannade vid 1.13,3 över 2850 meter. En seger som var värd 54 000 euro och en garanterad plats i Prix d’Amérique.

Vabellino höll bra som tvåa, tre tiondelar långsammare. Tredjeplatsen tillföll en fint avslutande Very Nice Marceaux.

Även Texas Charm kördes väldigt lugnt. Foto: ALN

Fyra slutade Up And Quick som var loppets enda häst med 25 meters tillägg. Jean-Michel Bazire lät fjolårets PdA-tvåa smyga med som sista häst, men över upploppet avslutade man riktigt fort i spåren och slutade fyra på 13,1 över 2875. Up And Quick visade således att formen sitter där inför kommande stora uppgifter.

Texas Charm kördes även han preparé. Julien Dubois lät hästen gå med som näst sista häst och gick aldrig ut i spåren, men Texas Charm avslutade riktigt kvickt mellan hästar sista biten och gick i mål som femma.

Även för det andra svenskhoppet i loppet slutade det i moll. Johanna Lindqvist körde Elles W. Phedo som tredje- fjärde häst på innerspår loppet igenom, men Thomas Claesson-stoet galopperade en bit in på upploppet och diskades.

Läs även: Vulcain de Vandel i tätt Prix Tenor de Baune

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Kalmar
Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Kalmar

Söndag: V64-tips till Kalmar

Omgången: Söndagens V64-blickar riktas mot Kalmar och smålandsovalen bjuder på en helt okej omgång för årstiden. Hemmahjälten Arn Hammering var på vippen att bli landets segerrikaste häst i fjol med 13 fullträffar, nu börjar en ny säsong och han måste ha en jättechans att påbörja segerraden igen. Spikas.

Enkelstreck även på Cosmos Limburgia i V64-inledningen och med två bankar kan vi strecka på rejält och hoppas på saftiga oddsare i övriga avdelningar. Men för säkerhets skull lägger vi till en mångbong. Lycka till!

Spikarna:

2 Cosmos Limburgia (V64-1)
3 Arn Hammering (V64-5)

DD-draget:

3 Storm Forever (DD-2, V64-6)

V64 – Systemförslag:

V64-1: 2 Cosmos Limburgia (7-4)
V64-2: 1,3,6,8,10 (7-2)
V64-3: 1,2,3,6,10,12 (4-9)
V64-4: 1,2,3,5,6,7,8,9,10,12 (4-15)
V64-5: 3 Arn Hammering (2-7)
V64-6: 1,2,5,6 (7-4)

1x5x6x10x1x4 = 1200 rader = 1200 kr

Mångkupong:

V64-1: 2 Cosmos Limburgia (7-4)
V64-2: 3 Yankee Flair (1-10)
V64-3: 1,3,6,10 (2-12)
V64-4: 7,8,9,12 (10-2)
V64-5: 3 Arn Hammering (2-7)
V64-6: 1,2,5,6 (7-4)

1x1x4x4x1x4 = 64 rader x 10 = 640 kr

Totalt: 1840 kr

DD – Spelförslag:

DD-1: 3 Arn Hammering
DD-2: 5 Storm Forver

1 rad x 1000 kr = 1000 kr

V64-1

Rank: A: 2. B: 7-4-8-5-1. C: 3-9-6-12-10-11.

Spetsanalys: Cosmos Limburgia, Unexpected Guest och Loke Revenue kan alla öppna snabbt, men klar fördel för den förstnämnda i kraft av bästa läget.

Loppanalys: 2 Cosmos Limburgia känns svårslagen i V64-upptakten. Valacken har gjort det bra i varje start på sistone och senast var han riktigt fin vid seger på Mantorp. Då öppnade han kvickt till täten, fick hålla tempot högt men höll ändå säkert undan i spurten på ett vis som andades toppform. Hästen är mycket snabb från start och andraspåret bakom bilen är som bekant ett helt perfekt läge. Jag tycker det ser ut som spets och slut lång väg här.

7 Loke Revenue är en tidig utmanare. Han tog två raka segrar på bra sätt i november och duger såklart långt i det här sällskapet. Han är kvick ut, lär knappast komma till ledningen men kanske kan kila ned sig i ett trevligt slagläge och segerstrida till slut.

4 Unexpected Guest har stor kapacitet i grunden men inte fått det att stämma i de senaste starterna då det blivit galopp. Åttaåringen kan öppna bra och lär säkert utmana tipsettan om ledningen, ehuru jag är skeptisk han hinner förbi. En bra position blir nog emellertid och visar hästen sig från sitt rätt jag kommer han utmana.

Anders Zackrissons båda 8 Under Sund och 5 Diva Sound är jämngoda och båda outsiders i loppet. Under Sund har trist läge men tål att göra en del jobb själv och visade färsk form då han sköt till sylvasst till segern senast. 5 Diva Sound behöver mer hjälp på vägen men har ett bättre läge och formen har varit jämn senaste tiden. Luringar med klaff båda.

V64-2

Rank: A: 3. B: 1-10-6-8-7-2. C: 9-4-5.

Spetsanalys: Både Alibabba J. och Yankee Flair kan öppna raskt men känslan säger att det är den sistnämnda som är mest angelägen.

Loppanalys: 3 Yankee Flair gillar monté och har gjort flera riktigt starka insatser under sadeln. När han vann på Jägersro i september var det hårdkörning i ledningen som gällde och det var sedan inga problem att hålla undan i slutstriden. Samma recept prövades senast men han fick ge sig mot favoriten sista biten, efter att ha hållit farten väldigt bra. Gissningsvis gasar man direkt här i samma anda nu och då distansen är kortare torde det var riktigt fin chans till seger.

1 Alibabba J. provade ett liknande upplägg senast, fick ge sig till slut men höll bra. Det rör sig om en stabil travare som i regel slåss där framme och här ser det ut som upplagt för vinnarhålet. Givet första motbud.

10 Ojos del Salado trivs under sadeln och har varit bra i disciplinen de senaste gångerna. Hästen har dock inte visat samma takter i de två senaste sulkyloppen men då han nu återvänder med ryttare kan det bli en positiv effekt. Loppet lär ridas i friskt tempo och det kan gynna bakspårshästen.

6 Harpos Hitsville är ännu en häst som presterar stabila insatser och är ett tidigt garderingsstreck. Kul bud kan även danska 8 Orne vara som var överlägsen vid en seger i Odense för en tid sedan och säkert kommer till Kalmar i angeläget ärende.

V64-3

Rank: A: 3-1-10-6. B: 2-12. C: 4-9-5-7-8-11.

Spetsanalys: Swansea Zet är mycket snabb ut och ska ta ledningen här.

Loppanalys: 3 Swansea Zet tycker jag är ett roligt drag här och jag ger honom tipsettan rakt av. Hästen kan öppna riktigt fort vilket han gav prov på senast, men då blev han uppsvarad och fick slutligen ge sig efter 1.10 första halvvarvet. Resten av loppet fick han harva i dödens men höll helt okej efter omständigheterna. Jag bygger tipset helt på att han gasas mot täten här och sedan kör så länge lampan lyser. De värsta konkurrenterna riskerar hamna klart sämre till och jag tror det håller hela vägen.

1 Amour du Conglais är av helt rätt sort och har också vunnit fem av sina åtta lopp. Fransosen har gjort två lopp efter vila och vunnit båda, senast sköt han till snyggt efter sen lucka och avgjorde säkert. Jag är skeptisk till att han ska kunna svara tipsettan från start varför osäkerhet kring var han hamnar i starten är naturlig. Men att det rör sig om en häst med stor kapacitet behöver vi inte betvivla och strecket är såklart gjutet.

10 Westline är också riktigt bra för sin klass. Senast felade han i kön med knappa varvet kvar och den starten blev intetsägande. Hästen har dock gjort sina bästa insatser på sistone på tätpositionen och dit lär han ju inte nå nu. Men med lite tempo på tillställningen kommer han säkert blanda sig i striden. Ytterligare ett givet streck.

Vi plockar med 6 Navigator Face också som är en fin sort i grunden även om han visar galopp emellanåt. I sina felfria uppträdanden är han oftast med där framme och tampas och hästen gick en helt okej avslutning senast.

V64-4

Rank: A: 7-12-8-9. B: 10-2-3-6-5-1. C: 4-15-14-13.

Spetsanalys: Stay Free och Jumping Jack Flash har visat att de kan öppna bra men är kanske inte jätteangelägna att gå i spets. Prickar Hekate Sund springspåret är det bra chans att bli först att överta.

Loppanalys: 7 Hekate Sund känns som klassen av starthästarna och har därför en mycket intressant uppgift här. Hon har gjort två habila starter efter en liten frånvaro, senast avslutade hon på ett fint vis som trea. Hon känns som sagt som huvudet högre än sina konkurrenter på startvolten och även om hon kanske inte är direkt snabb ut, kan säkert Untersteiner få iväg henne bra från springspåret, köra offensivt och fronta efter en bit. Stämmer den analysen lär hästen inte bli lätt att ta ned.

12 Replay Kronos är en riktigt fin sort i grunden som inledde karriären starkt men inte riktigt levt upp till det. Senast visade han dock klar uppåtform och med lopp i kroppen tog han hem segern efter att ha övertagit ledningen och sedan försvarat sig fin hela vägen hem. Det känns som om den här hästen är på gång klart uppåt och det kan vara så enkelt att han rundar rubbet.

8 Promise Me måste streckas. Hon inledde från ett marigt läge senast men spurtade väldigt fint ute i spåren och såg riktigt taggad ut. Det här är inget motstånd som hon bör vara jätterädd för och med rätta ryggar fram lär hon slåss om guldet nu.

9 Falk Nalan vill jag plocka med också. Det är en häst som oftast gör bra ifrån sig och gärna villa vara med där framme och slugga. Näst senast blev det en stabil seger och gången efter det reparerade han en tidig galopp på bra vis i skymundan.

V64-5, DD-1

Rank: A: 3. B: 2-7-8-6. C: 4-5-1-9-10-12.

Spetsanalys: Gissningsvis är O’Malleys Tös snabbast från början, men kanske är intressera av att släppa till Arn Hammering tidigt? Utifrån kan Indian Nalan och Montana Hanogver tänkas laddas.

Loppanalys: 3 Arn Hammering hade en strålande säsong 2014 och blev landets näst segerrikaste häst med hela tretton fullträffar under året. Segrraden bröts då han provade V75 på hemmaplan i november, fick ett tungt lopp och föll tillbaka. Senast provade han V75 igen och levererade då en stark slutrepa till bronset och visade att formen alltjämt sitter där. Dagens motstånd känns förhållande vis väldigt milt och det ska inte utgöra några jätteproblem. Arn Hammering är förvisso ingen startraket, men har kanske rimligen så pass mycket respekt med sig att det blir fråga om tidigt övertagande här. Det vore i alla fall logiskt. Oavsett position måste det vara en toppchans.

Är man sugen på favoritfall är nog 2 O’Malleys Tös förstabudet. Hon blev kvar i vinnarhålet med gott om krafter kvar senast. Jag tror att det blir ledningen initialt här och rygg på favoriten vore väl inte så tokigt? 7 Indian Nalan kan en hel del när formen finns där, 8 Montana Hanogver spurtade fint till segern senast och 6 What Love Can Do agerar jämnt och säkert.

V64-6, DD-2

Rank: A: 5-1-6-2. B: 7-4-3. C: 11-9-10.

Spetsanalys: Kemas Magic, Donttellmeanymore och Storm Forever är alla snabba ut, en jämn spetsstrid är att vänta men jag baserar tipset på att det är Storm Forever som tar täten.

Loppanalys: Här får jag feeling för 5 Storm Forever och sätter förstastrecket på honom. Hästen har gjort två starter i nya regin Kim Eriksson; i den första starten blev han fast i vinnarhålet med alla krafter kvar. Senast blev han upphaussad, var på väg mot ledningen men föll olyckligt över i galopp. Jag hoppas på revansch nu då hästen är riktigt kvick från start och jag tror han kan lura sig förbi sina invändiga konkurrenter. Väl i spets kommer Storm Forever att sälja sig dyrt.

1 Kemas Magic är en fin sort som tog en väldigt enkel seger från spets i slutet av november och avslutade då 12,5 sista 500 med krafter kvar. Hästen är bra för sin klass, snabb ut och lär sikta på att hålla upp ledningen. Oavsett om det lyckas eller inte, är det goda möjligheter hur som.

6 Jackie Bowler är oerhört nyttig, är alltid med och strider och fick senast välförtjänt utdelning på toppformen. Hon gick riktigt starkt till slut och jobbade säkert ner ledaren från dödens sista 600. Gigant Neo-dottern är förvisso beroende av lite hjälp på vägen, men klaffar det bara något så när kan vi vara säkra på att hon är med på fotot igen.

Nog tycker jag också att 2 Donttellmeanymore ska få ett streck också. Han har kanske inte skimrat av toppform i sina senaste starter, men duger gott och väl i de här sammanhangen, har ett perfekt läge och känns dum att räkna bort. Någon av de här fyra bör ta hem det.

Tipsredaktör: Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Tredje raka Guldsegern för Digital Ink
Nästa nyhet
V75: Tredje raka Guldsegern för Digital Ink

V75: Tredje raka Guldsegern för Digital Ink

Under rejält snöoväder vid Rommes V75-tävlingar på lördagen tog Digital Ink sin tredje raka Guld-seger.

Food Money formligen brakade till ledningen när bilen släppte och Örjan Kihlström kunde kort efter start hitta ner i andra par utvändigt med Digital Ink. Mercedes Balogh överlät sedan taktpinnen med en het ledare till Digital Ink efter 600 körda och sedan blev resten av loppet tämligen odramatiskt.

På sista bortre avancerade Nahar från tredje par utvändigt och fick med sig On Track Piraten i släptåg. Nahar nådde ner utvändigt ledaren inför slutsvängen men var slagen en kort stund senare och det var istället On Track Piraten som tog upp jakten på ledaren.

On Track Piraten gick ett bra upplopp och plockade en hel del på Digital Ink men nådde inte riktigt ända fram. Trea blev Goldomaster som efter invändig smygresa hittade fritt på upploppet och avslutade fint mellan hästar.

Segertiden för den Stefan Melander-tränade hästen 1.15,2a/2640 meter. On Track Piraten tog andraplatsen med mersmak efter knappa två månaders vila och nu siktar Hans R Strömberg på Frankrike med sin ögonsten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Årets Häst 2014: De fyra kandidaterna är...
Nästa nyhet
Årets Häst 2014: De fyra kandidaterna är…

Årets Häst 2014: De fyra kandidaterna är…

Idag släpptes namnen på kvartetten som slåss om titeln Årets Häst 2014. Svenska folket kan här vara med och rösta. Folkets röster står för 50% av röstningen och för den andra hälften står medlemmarna i Svenska Hästsportjournalisters Klubb.

Vinnaren kommer att avslöjas och hyllas på Årets Häst-galan i Stockholm lördagen den 7 februari.

Årets Häst-kandidaterna;
Ed You (segrar i Trotting Masters-finalen samt Hugo Åbergs Memorial)
Maharajah (Prix d’Amerique-vinnare)
Mister J.P. (Vinster både i Svensk Uppfödningslöpning samt Breeders’ Course. Obesegrad i sex starter)
Månprinsen A.M. (Nio årssegrar däribland seger i Svenskt Mästerskap)

Läs även: Årets Häst: Sex klasser presenterade

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför Årets Häst-galan: Sex klasser presenterade

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson