Idag presenterades kandidaterna i sex klasser inför Årets Häst-galan som hålls i Stockholm den 7 februari, detta efter Solvallas V75-tävlingar på lördagen.

Imorgon lördag får vi veta vilka som ska göra upp om titeln Årets Häst.

Årets Tvååring:
Clemenza Am
Facile Boko
Mister J.P.
Tunika

Årets Treåring:
Al Dente
Face’em
Je T’aime Express
Psycho

Årets Fyraåring:
Backfire
Neona Princess
Poochai
Västerbo Fantast

Årets Tränare:
Robert Bergh
Svante Båth
Stefan Hultman
Peter Untersteiner

Årets Kusk:
Erik Adielsson
Björn Goop
Örjan Kihlström
Johan Untersteiner

Årets Komet:
Linda Allercrantz
Sandra Eriksson
Eric Martinsson
Tino Ärling

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Chapeau flyttas till Frankrike

Chapeau flyttas till Frankrike

Den hos Stig H Johansson framgångsrika tysken Chapeau byter tränare. Det blir bröderna Vincent och Christophe Martens som tar över dubbelmiljonären.

Tyskfödde- och ägda Chapeau har genom hela karriären tränats av Stig H Johansson i vars regi Love You-fuxen skördat fina framgångar. På kontot finns drygt 2,1 miljoner kronor efter bland annat flertalet V75-segrar. Hästen var även måletta i det tyska Derbyt 2012, men fråntogs sedermera segern vilket renderade i en uppmärksammad rättstvist.

Chapeau ska till bröderna Martens. Foto: ALN

På nyårsdagen gjorde den sexåriga hingsten debut i Frankrike, det slutade med en tredjeplats, och nu verkar det som om Chapeau blir kvar i landets. Hästen ska flyttas till Vincent och Christophe Martens träningsstall.

– Det blev klart i tisdags och som jag förstår är det bröderna Martens som har köpt Chapeau. Det är klart att jag hellre haft kvar hästen, men jag förstår hur ägaren tänker. Han får bra betalt, med tanke på att Chapeau håller hög standard och ibland måste man tänka på den ekonomiska biten också. Jag tror hästen har en hel del pengar att tjäna där nere och att alla parter är nöjda med affären, säger Stig H Johansson till travronden.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu är det färdigtävlat för Arch Madness
Nästa nyhet
Nu är det färdigtävlat för Arch Madness

Nu är det färdigtävlat för Arch Madness

En av världens bästa travare de senaste åren har avslutat sin tävlingskarriär. Nu får dubbla Elitloppstvåan Arch Madness njuta pensionärslivet.

Vid årsskiftet fyllde den amerikanske topptravaren Arch Madness elva år. Samtidigt togs beslutet att inte fortsätta att tävla med den så framgångsrika Balanced Image-valacken.

– För mig kändes det som att det här var det rätta att göra för hästen, det var tid att få låta honom leva sitt eget liv. Jag kommer att sakna honom väldigt mycket när tävlingssäsongen kommer igång igen, det kommer bli en tuff vår utan honom på banan. Men han gav oss sin själ och sitt hjärta under så många år, så nu är det dags att låta honom ta det lugnt och njuta av livet, säger ägaren Marc Goldberg till ustrotting.com.

Arch Madness med sin skötare Ida Nilsen på Solvalla. Foto: ALN

Arch Madness, som tränades av Trond Smedshammer, tävlade inte bara i Nordamerika utan var en väl sedd celeber gäst även i våra nordiska storlopp. Han deltog i Elitloppet under tre år i följd, 2011-2013, tog sig till final i samtliga upplagor och slutade tvåa i finalen både 2012 och 2013. Hästen var också med i Oslo Grand Prix två gånger och vann loppet 2011 med Björn Goop som kusk.

På hemmaplan kan han se tillbaka på framgångar som segern i Breeders Crown som treåring 2007, då han slog bland andra jättefavoriten Donato Hanover. Arch Madness har också segrar i Maple Leaf Trot, Cutler Memorial, Credit Winner och Allerage Farms Open, samt två andrapris i Breeders Crown Open och i Nat Ray Trot.

Totalt vann Arch Madness 36 segrar och travade in massiva 34 miljoner kronor. Hästen kommer tillbringa början av sitt pensionärsliv på en gård i Maine, innan han efter vintern kommer få leva på en annan gård i New Jersey, nära sin ägare Marc Goldberg.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Olmo Holz skrällde i Côte d'Azur
Nästa nyhet
Olmo Holz skrällde i Côte d’Azur

Olmo Holz skrällde i Côte d’Azur

Det blev inga framgångar för de svenska hästarna när fina Prix de la Côte d’Azur avgjordes i Cagnes-sur-Mer. I stället var det bröderna Martens Olmo Holz som tog en överraskande viktoria.

Det är inte enbart på Vincennes som det travas i Frankrike i dessa tider. Under torsdagen kördes Prix de la Côte d’Azur på banan i Cagnes-sur-Mer på den franska Rivieran. Det till trots att Lutfi Kolgjini-tränade El Mago Pellini gjordes till favorit i loppet, uteblev de svenska framgångarna.

Ingen lycka för El Mago. Foto: ALN

El Mago Pellini, som hade Pierre Vercruysse som kusk, fick en tuff inledning ute i spåren innan han med varvet från mål fick överta ledningen. Men redan in på sista bortre långsidan hade Christophe Martens kommit fram med Olmo Holz och övertog taktpinnen.

Vi ingången av sista sväng signalerade El Mago Pellini slaget förlorat, föll tillbaka och slutade så småningom oplacerad. I stället ryckte Olmo Holz undan och det var enbart Slow de Beauvoisin som var den som förmådde att haka på. Fast Olmo Holz hade ett säkert grepp om händelserna och 25-oddsaren imponerade när han skar mållinjen i riktigt fin stil som vinnare på 1.13,3 över 2950 meter.

Förstapriset i loppet var 67 500 euro. Slow de Beauvision slutade tvåa, Turbo Jet knep tredjeplatsen. Som sexa inkom Global Manhattan efter en fin spurt i spåren. Med fanns också Beckman men hans äventyr ändade i galopp och diskning efter att ha tröttnat över upploppet.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla

Fredag: V65-tips till Solvalla

V65 Solvalla 9 januari 

Omgången: Jag tror hårt betrodda spiken Kalle Kalas blir svårslagen, sedan är låset är inte heller vrålfräckt – även om det ”tar” bra om Ruby Trap bränner. Det är tre vidöppna lopp i övrigt och med en eller två skrällar där räknar jag ändå med trevligt fredagsmys tillsammans med Solvalla.

Spiken: 3 Kalle Kalas (V65-4) är en lovande sort som körs till ledningen, sund spik där de flesta betalar för två hästar i alla fall.

V65-förslaget är på 1.890 kronor:

8-2 (5-11)

5-6-10-2-4-3-11 (12-9)

2-8-1-10-4 (6-9)

3 Kalle Kalas (9-3)

2-7-8-12-1-4-6-5-3 (9-11)

9-2-5 (3-7) 

2x7x5x1x9x3 = 1890 kr

 

LD-förslag på 900 kronor: 

3 – 2 x 400

3 – 8 x 200

3 – 7,12 x 150

 

V65-1:

Ranking: A: 8-2 B: 3-5-11-12-1 C: 6-9-10

Spetsanalys: Interest Sånna ska kunna åka till ledningen, likt 5/7 senaste starterna med framspår. Han kördes till spets efter 400 meter senast, och kusken kanske inte gör allt för att spetsa av egen kraft, då både Manhattan Club och Caspian Doc bör vara villiga att överlåta ledningen om de kommer förbi.

Loppanalys: 8 Ruby Trap kommer alltid att få leva med jämförelsen av Scarlet Knight då hon är lillasyster till den giganten, och även Ruby är frän även om det såklart inte går att jämföra de båda. Hon blir allt bättre och har härlig lunk, och Tarzan startar på vecka ut och vecka in i vanliga lopp, lite märkligt kan tyckas då hon är så lovande. Näst senast visade hon finfin styrka då hon bara promenerade runt ett V86-gäng i tredjespår sista varvet. Senast kördes hon till ledningen efter ett halvvarv och efter ryck in mot upploppet försvann hon ifrån med flera längder i frän stil – låt vara iu billigt gäng. Troligen vinner hon igen, men vi garderar.

Med 2 Interest Sånna som verkar hittat formen igen, och är han som vid segern på Axevalla under Stochampionatet då han dundrade undan från ledningen på 13,8/2140, då måste Ruby göra ett kanonlopp för att slå honom. Han var lite sämre i några starter under hösten, matchades rätt så tufft då han gick ut mot Tumble Dust och fyraåringseliten på Bjerke men fick inget med. Näst senast kanske han borde ha vunnit från ledningen, men orkade inte. Dock bra senast då han visserligen fick perfekt draghjälp i spåren under slutvarvet, men han avgjorde enkelt. Nu bör han komma till ledningen där han har vunnit 4/7 och Kontio kan hästen bäst och på mer hårdhet kanske han kan utmana favoriten, och han är betydligt mindre spelad.  

3 Manhattan Club har svårt sista biten, men var faktiskt fullt bra vid andraplatsen bakom starke Tango Lavec och han sprang nedåt 11 sista halvvarvet. Det borde ha räckt i klassen. Skulle han lyckas ta ledningen, då kan han få sin seger.

V65-2:

Ranking: A: 5-6-10 B: 2-4-3-11 C: 12-9-8-7

Spetsanalys: Lurigt! Spetsfavoriten och min tipsetta Mistake Southwind är tyvärr struken på fredags morgonen. Ediba var snabb senast och kördes rejält i mycket snabbare öppning än de andra (11,5 första 500) – även om hon inte kunde växla efter några steg utan kördes till sedan igen. Photo Girl höll enkelt spets från innern, och Zirpa spetsade enkelt senast. Kan vara så att alla vill ha rygg på favoriten, men jag hoppas på tävling.

Loppanalys: Lågklassigt och svårgissat lopp. Om nu inte favoriten 5 Nirvana Broline bara är bäst och vinner. Hon spurtade bra som tvåa näst senast, och kördes till ledningen ur första sväng för att vara klart bäst senast, i skralt gäng. Hon borde få svar nu, även om släppchansen ökat med 1 struken, och då är det ändå ingen given vinnare även om hon nu får tipset. Hon är väldigt stor favorit och då jag inte litar på henne, med chans till svar så garderar jag rejält – skrällen tar grymt här!

10 Love A’Lair visade rätt bra kapacitet i somras, hängde med bra som trea efter rygglopp på 15,5 full väg, men var sedan borta fem månader innan comebacken senast. Det var ingen rolig upplevelse då hon tidigt var seg och tappade massor på slutvarvet. Det var en skumt dålig insats, men normalt duger hon bra. 

6 Zirpa är en fidus, bland många. Ledde länge senast men stumnade och galopperade som fyra. Det var kapabla Scampi som tog ner henne då, men nu ingen sådan med och lyckas ”Jarran” nå ledningen igen är det vettig chans.

V65-3:

Ranking: A: 2-8-1 B: 10-4-6-9-12-3-5 C: 11-7 

Spetsanalys: Clemenza har varit långsammare med bil än i volt och öppnade inget med spår 3. East Minotaurus har tagit ledningen 7/8 med framspår och gör så igen. 

Loppanalys: 1 Clemenza är en rejäl typ som också är bra för klassen. Han var fin vid första segern och tapper tvåa för fyra starter sedan. Senast var han ute i ett dåligt lopp, höll ledningen och var överlägsen och det var bra studs i steget upploppet ner. Han har varit mindre rapp i bilstart än i volt, och det är risk att han blir över, men löser det sig är det bra chans. Det är debut på 1600, och jättesnabb i benen är han inte.

Jag ger tipset till 2 East Minotaurus som är gedigen och vid senaste segern var det ledningen som gällde, vilket jag tror är fallet även nu. Han har tagit spets 7/8 bakom bilen och bland dessa känns han snabbast. Det var släpp senast, och han höll farten bra i seg stil som inte så stort slagen. Han har inte vunnit på tre lopp över distansen, men på startsnabbhet bör det vara bra för honom och på 1600 meter är det bara för kusken att gasa, han verkar också inne på att köra i spets om det inte blir tok nu 

8 Cash a Cheque Em var jättefin i debuten för ”Mercan” näst senast då han stack till ledningen i rapp stil och bara försvann ifrån dem sista 400 då kusken tryckte lite på gaspedalen. Han var ute i ett Klass 2-försök senast men hoppade bort sig efter 100 meter. Trots spåret bör det sändas framåt och hästen står sig bra i detta lopp, varningen är utfärdad.

V65-4:

Ranking: A: 3 B: 6-7-9 C: 10-5-2-12-4-1-8-11

Spetsanalys: Kalle Kalas spetsade enkelt med liknande läge och han måste ha bra chans att komma till ledningen, Scampi tar ingen längd.   

Loppanalys: 3 Kalle Kalas är en fin typ, rejält byggd och bra driv, som var bra vid spetssegern näst senast, och det är bra inställning i honom. Han är lagom trög ännu och det bör finnas en del kvar i utveckling att ta av.  Vid segern före pressade han i dödens och vann enkelt via 14 sista 800. Han hostade till lite i värmningen senast(?) menar Nurmos och var inte helt frisk är känslan då han mest var seg efter lugnt upplägg. Nu har det gått en månad och han tränar bra, och Nurmos verkar nöjd. Han är spetsfavorit och i denna klass borde han bli svår att ta ner därifrån, han svarar bra hela vägen och är dryg att passera. Sund spik! 

Ville hyllar 6 Scampi men den har jag inte riktigt tagit till mig ännu, även om han tagit två raka till låga odds. Senast var det dödens på Zirpa, hästen är stampig av sig men då Erik begärde lite runt slutsvängen tog hästen över och höll undan knappt. Det var inget bra lopp, och Kalle Kalas är mycket bättre. Det luktar dödens på denne nu, och jag har svårt att tro att Scampi ska slå den utvändigt. Bland två betrodda tar jag ställning för ledarhästen, det är bra strategi på sikt i alla fall! 

7 French Me var mycket bra efter stor galopp som trea näst senast med underkant 14 sista varvet. Plockade säkert ner ledaren senast, men kanske skulle vunnit ännu enklare för att kunna slå dessa, med sämre läge. 

9 Nose Gear är bra och han testades i Kriteriekval, och var halvbetrodd men hoppade dryga halvvarvet kvar. Han var inte alls bra senast och har pausat, och måste nog ha loppet för att hitta formen. Kapacitet att strida har han.

V65-5:

Ranking: A: 2-7-8-12 B: 1-4-6-5-3 C: 9-11  

Spetsanalys: Det saknas startsnabba hästar och det är smått omöjligt att gissa på vem som spetsar. Biscuit Po var bra med senast, men nu Ulrika i vagnen. Kanske kan Gaia Sund sno åt sig ledningen då den känns snabbare än Handy Sund och Jennifer gillar ledningen.

Loppanalys: Nytt svårt lopp och det är inte lätt att räkna på dessa, de öppnar ojämnt och inte speciellt bra. Som jag läst det så kan Jennifer Tillman köra till ledningen med 2 Gaia Sund. Hon har varit med bra, utan att vara direkt jättesnabb, och mot dessa duger startsnabbheten bra. Gaia Sund spetsvann i februari i billigt lopp, och hon har blivit allt bättre på sistone och gjort tre positiva lopp i rad. Senast bra trea mot högkapabla Coco de Vie och Carja då hon gick i spåren sista halvvarvet. 2640 känns inte som ett plus, men hon har ändå chans, inte minst i spets då.

7 Digital Figure kan vara skrälldraget! Hon gynnas av den långa distansen då hon lever mer på styrkan. Hon gjorde ett klart bra lopp mestadels i dödens vid tredjeplatsen över 2640 meter då Tarzan pressade i dödens. Det har blivit två galopper på sistone, och lärling bakom nu är väl normalt lite sådär. Dock ett mindre bra lopp detta, näst senast vann Angelo Zaz före Digital Collection och senast var det V86-lopp. Hon kan duga även med grovjobb och är väldigt lite spelad. Dessutom testats med ny balans i träningen och det är lite spännande nu.

8 Valnes Doris var klart bra senast då hon blåste runt dem via fjärdespår sista halvvarvet och vann med 20 meter. Tuffare emot nu, men utan strul kan hon räcka.

10 Meghann Dane är välstammad och har kunnande, men hon agerar seeegt och det verkar inte som att Lars D får ut hennes kapacitet. Det är en fin märr som det ändå borde lossa för snart, LD-spel. 12 Sinks Canyon fick lite ”bluffsparat” senast i kall rygg men ska gå framåt med det snälla loppet och inte borta, man kör bort sista poängen med. Testat rycktussar i jobb med bra svar tydligen, går med dessa nu.

4 Bear Dream spikade jag vid segern här på Travnet till knappa tio vändor, galopp bakom bilen senast men även detta är en fin typ för låga klassen.

V65-6:

Ranking: A: 9-2-5 B: 7-11-1-6 C: 10-8-4 

Spetsanalys: Jag tror att Superspicy smyger med, Classification kan öppna, det visade hon 8/9 då hon spetsade och släppte – men kanske tar Tarzan det lugnt på 2640 och i andraspår direkt. Up to Belle brukar laddas och kanske kan gasa till ledningen i svängen? Har gjort så 3/5 senaste med framspår.

Loppanalys: 2 Classification har äntligen hittat formen och löpglädjen efter ett tungt 2014 där hon spräckte segernollan först i årsstart 23 på Annandagen då hon spurtade till seger efter att ha suttit sist in mot upploppet. Det var bland trötta hästar, men ändå klart positivt. Hon fortsattas att vinna senast, då Tarzan synade dödens och ganska säkert kopplade grepp och höll undan, även om det var trötta ben till slut. På 2640 har hon två starter i bagaget, diskad och fyra men nu kan Tarzan välja lite taktik. Hon kan öppna bra, och laddas hon iväg finns spetschans, men över 2640 meter i ihåligt lopp kanske han sitter nöjd i andraspår? Givet bud, men… 

…Hon möter en bra och väldigt formstark häst i 9 Emil Run. Det är en stenkross som brukar mosa ledaren, så även senast då han tog över redan halvvarvet kvar. Mr Jäger hade fått smyga bakom och denne klev genast fram och kopplade grepp, men Emil gav aldrig upp utan han var bara halva längden efter – och klart före resten. Han är väldigt gynnad av långdistans och har gått bra i fyra starter på raken. Näst senast vann Odin Töll, då hoppade Emil Run under anfall men kom bra tillbaka. Han kan mosa allt då han lär syna dödens igen och är min vinnare.

Kanske kan 5 Up to Belle köra till ledningen nu? Han är stark och kapabel, och var tapper tvåa på V75 i Umåker i våras men fick ge sig efter duell med Venkatesh. Han var sedan femma i finalen under Elitloppet, men sedan har han faktiskt bara plockat ägg i Sverige och har sex raka starter här som oplacerad. Han vann två lopp hemma i Estland, innan han galopperade tidigt senast. Bakom bilen kan han öppna, och han är en bra rygg vilket de flesta känner till. Sköter han sig är han med där framme, inte minst om han når ledningen.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Hon ska vara ett segerbud"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson