Björn Goop knöt näven över målgång. För tredje gången i karriären tog han som kusk hem segern i Prix de France. Revanschmötet i Paris blev spel mot ett mål – Readly Express var överlägsen.

Prix de France är ett lopp som sett många svenska framgångar genom historien och inför årets upplaga som avgjordes under söndagen talade mycket för Readly Express. Timo Nurmos stridsvagn tog också en gruvlig revansch efter att för två veckor sedan fallit med flaggan högt i topp som bronsmedaljör i Prix d’Amérique. Efter ett tufft avancemang fram mot ledningen, var loppets enda svenska bidrag helt i sin egen klass.

Jean-Michel Bazire var den stora segerherren senast i Prix d’Amérique, men i Prix de France blev scenariot det helt motsatta. Davidson du Pont slog på en galopp kort efter start och strax senare kopierade PdA-drottningen och loppets titelförsvarare Bélina Josselyn samma gångart. Två tuffa konkurrenter var borta direkt och en stund senare blev det även galopp för den sensationella PdA-tvåan Looking Superb.

Allra raskast från start var Uza Josselyn, men Björn Goop hade också fått iväg Readly Express bra, lyckades hålla ut den utvändige Bold Eagle och kunde in genom den första kurvan också få överta täten från Uza Josselyn när den allvarliga frågan ställdes. Klockorna för första 600 meterna visade på 06,0 och efter att den svenske ledaren fortsatt med 1.10-tempo vid 1100 meter valde Franck Nivard att byta fjärde invändigt mot dödens med Bold Eagle.

2016 och 2017 års vinnare av Prix de France var den som gjorde ett försök att bjuda ledaren en match, men när Readly Express åter tryckte på gaspedalen då fältet gled in genom sista svängen stod det snart klart att Bold Eagle inte skulle kunna utmana den här gången. Readly Express stegade i mäktig stil undan med ett par längder över upploppet för en smått överlägsen viktoria. Segertiden stannade vid 1.10,3a/2100 vilket tangerade loppets tredje snabbaste vinnartid.

Readly Express, som i fredags korades till Årets Häst för andra året i följd, spädde på sitt segerkonto med 157 500 euro. Det här var hästens 24:e seger i 34:e starten.

Bakom huvudrollsinnehavaren utkämpade Uza Josselyn en häftig batalj mot Bold Eagle i slaget om andrapriset. Det schweiziska stoet lyckades på linjen kontra sig tillbaka invändigt för att ta silvret före Bold Eagle – båda hästarna noterades för 1.10,7. Fjärdeplatsen till Dijon (10,8) som gick en bra avslutning i draget bakom tättrion. Bille de Montfort (11,1) femma medan Ola Åsebö-tränade Hard Times (12,3) efter en invändig resa tog hand om sista prisplaceringen. (Foton: Gerard Forni, Scoop Dyga).

Du kan se loppet här.

Läs även: Evangelina tog tredje raka i Prix des Centaures