Favoriten Fado du Chêne bjöd på en riktig toppinsats, men kunde inte stå emot den ett år äldre Evangelina Blue till slut i Prix des Centaures.

Det stora sadelloppet Prix des Centaures avgjordes på Vincennes under Prix de France-dagen och fick se en spännande upplösning. I loppet står fyraåringarna 25 meter före de ett och två år äldre hästarna och med det upplägget gjordes vasse Fado du Chêne till klar favorit. Fyraåringen rusade också mot tät men föll efter en bit över i galopp. Ridande Paul-Philippe Ploquin lyckades dock få ner sin häst i rätt gångart och förhindrade en diskning.

Fado du Chêne sändes direkt trots det tuffa tempot, underkant 1.10 första 1200, framåt igen och gick in genom sista sväng som ledare. Nu klev dock femåriga stoet Evangelina Blue in i bilden, kom fram utvändigt och när man nådde upploppet hade den senare skaffat sig greppet för att enkelt sticka ifrån den sista biten till seger på fina 1.11,5/2200 meter. En seger värd 90 000 euro för den av Jean-Philippe Mary tränade vinnaren som hade Mathieu Mottier i sadeln och här tog tredje segern på lika många starter i år. Bakom räddade emellertid Fado du Chêne andrapriset starkt, sitt blytunga lopp till trots.

*****

*Peter Untersteiners Generaal Bianco, körd av Franck Nivard, ordnade ett tredjepris i Grupp 3-loppet Prix de Chambord för sexåringarna efter att bytt ut en invändig position mot dödens de sista 1000 meterna. Fast mot ledande favoriten Dreambreaker fanns föga att göra. Trots tufft tempo tog sig valacken fram till ledningen och gick undan med ett par längder över upploppet för sin tränare Jean-Michel Bazire. Segertiden var 1.11,9a/2100.

*Prix Jean le Gondiec (45 000 euro) för fyraåriga ston såg en skräll. Loppets megafavorit Erminig d’Oliverie galopperade bort sina chanser och lämnade därmed vägen öppen för motståndet. Estola tog chansen och körde fram till spets och hade fortsatt greppet när man närmade sig mål, men med en formidabel avslutning kom Eclipse Danica flygande – för att norpa segern precis på linjen. Pierre Vercruysse tränar och kör vinnaren som klockades till 1.13,9/2700 meter.

Läs även: Readly Express var överlägsen i Prix de France