Olle Rols var hästen som gjorde stor succé på V75 förra vintern och våren och staplade upp segrar i rikstoton. I senaste starten var han tillbaka som vinnare, nu i Silver-divisionen. Tränaren Mats Rånlund menar att sexåringen är bättre än någonsin.

Annandag jul 2017 vann Olle Rols en V75-final i Klass 2. Därefter följde en segerföljetong av sällan skådat slag för den mörke Ready Cash-valacken som tog sex raka på riks-toton. När han återigen på annandagen, återvände till Solvalla stod han som segrare i Silverdivisionens final. Efter ett par månaders uppehåll verkar Olle Rols ha kommit till-baka ännu bättre än tidigare. Frågan är om inte insatsen i senaste starten var den bästa någonsin.

– Jo, men det tycker jag nästan. Tredjespår första kurvan för att gå fram i dödens och sedan vinna i Silverdivisionen på det viset. Så det var nog hans bästa lopp hittills, säger tränaren Mats Rånlund till travnet.se.

Vad har hänt sedan senast?

– Han har gått tre jobb här hemma på sandbanan sedan senaste starten, mer som rutinjobb kan man säga och allt har känts mycket bra.

Efter ett par galopper och en bruten segerrad i början av sommaren tog Olle Rols en paus. När han gjorde comeback i mitten av november var det första starten på fyra och en halv månad. Efter ett par lopp på V75 därefter talade hans styrka alltså segerspråk igen i finalen senast.

– Hästen tjänade så mycket pengar på kort tid och kom upp i klasserna, så han fick en träningsperiod i stället för att bygga upp honom. Han gick så oerhört fort upp till Silverdivisionen. Så hästen fick gå i hagen en tid först, sedan blev det en period med lite tyngre träning och några snabbare jobb. Han verkar ha tagit det bra och har fått fyra lopp i kroppen, jag tror att han är bättre nu än han vad han varit någon gång tidigare.

På lördag väntar V75 igen, hemma på Jägersro. Olle Rols, som har Peter Ingves i sulkyn som vanligt, fick bricka två bakom bilen.

– Det blev ett bra spår för oss, han är ju ingen startraket direkt men nu sitter vi i andraspår från början och kusken kan köra rakt fram bara och förhoppningsvis få en så bra position som möjligt. Det här är det bästa läget som vi kunde få.

Han avgjorde från dödens senast, är det rent av hans favoritposition?

– Jag skulle säga att han skulle komma till sin rätt allra mest om han fick gå i ryggar till 300 meter kvar i hårt tempo. Men det är klart att han klarar ju dödens också, det har han ju bevisat förut. Han har gjort många lopp från dödens, just på grund av det att han inte är så startsnabb.

Det ska vara en bra segerchans?

– Ja, jag hoppas att han ska vara med där framme och slåss igen, helt klart. Sedan är det ju ett hårt lopp och många bra hästar med, han kan göra ett jättebra lopp och vara femma i mål. Inget står skrivet på förhand.

Snart är Olle Rols uppe i Gulddivisionen, hur ser du på framtiden för hästen?

– Jag tror att han kommer att hävda sig bäst i de lite längre loppen. Han har mycket kvar att utveckla, särskilt det här med att han inte är så startsnabb. Sedan har vi i alla fall pratat lite om Frankrike, men vi tar ett lopp i taget och förhoppningsvis blir det en final till i Silverdivisionen. Det skulle i så fall bli på Åby den 2 februari vilket skulle passa honom perfekt. (Foton: ALN).