Två år har Super Ariel spenderat i Frankrike med stor framgång. Nu är hon hemma i Sverige igen – och som hon presenterade sig. Åttaåringen formligen exploderade över open stretch till seger i Sto-SM.

Det var länge sedan vi såg Super Ariel på hemmaplan efter ett par fina säsonger i Frankrike, men när det var dags för Sto-SM var Kennet Häggströms trippelmiljonärska tillbaka – och taggad till tusen. Motståndet stod handfallet när Super Ariel fick fritt över upploppet.

– Vilken jävla häst!, utbrast tränaren Kennet Häggström i ATG Live och fortsatte: vad ska man säga, hon är helt grym. Det är en otrolig häst; hon har varit så bra i Frankrike och nu kommer hon hem och gör det här, det är det största som jag vunnit.

Favorit blev Flemming Jensens Nancy America som också kom att anföra loppet. Super Ariel fick av Micael Melander ett perfekt lopp i vinnarhålet. Galactica kom starkt fram mot ledarinnan över sista bortre långsidan.

När upploppet nalkades hade dock Nancy America fortsatt greppet, men tämligen temporärt. För Super Ariel inväntade bara open stretch och när det blev fritt – var loppet över på några få steg. Stoet smällde undan med flera längder sista biten.

– Hon har alltid varit bra, men det kändes att hon utvecklats i Frankrike. Det kändes jäkligt skönt med tussarna kvar när vi kom in på open stretch. Det var fulländat, sa segerkusken Micael Melander.

1.12,1a över 2140 visade klockorna, ett nytt löpningsrekord. Vinnaren belönades med en halv miljon kronor. Nancy America tvåa, medan Withma kirrade bronspengen.

*****

*Monté-SM gjorde entré på V75-kupongen, något som fått mycket rubriker i veckan. Sofia Adolfsson visade att hon är drottningen i sadeln och redde ut uppgiften med favoriten Candor Hall, tränad av Björn Goop.

Candor Hall, som här gjorde andra starten i monté noterades också för andra segern. Och det var en grym prestation som nioåringen stod för. Värsta motbudet Nantucket fick bestämma i spets, men med varvet kvar sände Adolfsson iväg sin häst.

Candor Hall fick jobba återstoden av loppet i spåren, men tuggade ändå säkert ned Nantucket, som bröt ut över upploppet, sista biten. 1.12,9a över 2140 meter var segertiden. Trea, efter en fin invändig avslutning, slutade montédebutanten Highspeed Call.

– Det har varit en sådan hysteri i veckan med hur jag valde häst i loppet och allt, så nu har jag knappt ord. Vilken häst han är, Candor Hall; det gick ju alldeles för sakta och Nantucket fick bestämma i ledningen. Tack till Björn Goop, hans hästar alltid i toppform, sa Sofia Adolfsson direkt efter segern i ATG Live.

*Äntligen var det dags för Handsome Brad. Ulf Stenströmers fine fyraåring spräckte årets nolla genom seger i Bronsdivisionen. Carl Johan Jepson rattade favoriten som övertog spets tidigt och sedan var ohotad i loppet. Handsome Brad gjorde 2640 meter på 1.13,7a.

*Anders Svanstedt fick fira efter Klass 2 sedan han satt dit lillskrällen Viking’s Topline som efter en resa i tredje utvändigt och fin avslutning kunde avgöra till segern i en jämn slutstrid. 1.14,8a över långa 2640 meter var segertiden.

*Lätt värre blev det i Klass 1 sedan Magnus Jakobsson kört Masterglide till ledningen. Fyraåringen fick regera som han ville i spets och vann obekymrat på 1.12,6a över full distans. Peter Untersteiner tränar.

*Stenhårt i mål blev det i Silverdivisionen. Per Lennartsson kom att anföra loppet med Cab Hornline som dock fick hålla tempot stenhårt; första varvet travades efter 09,7. Furious Francis kom med en rykande avslutning över upploppet, men Cab Hornline höll undan på målfoto och belönades med både tapperhetsmedalj och förstapris. Segertiden var lysande – klockorna visade 1.10,1a över 1640 meter.

*Montéryttar-SM inledde dagen och fick även det se skickliga Sofia Adolfsson ta en väntad seger med Göran B Andersson-tränade Supreme Court som ledde från start till mål på 1.13,7a över 2140.

*Ungdoms-SM såg Henriette Larsen anföra hela vägen med Peter Untersteiner-tränade Rex Lane. Hästen som tog sin tredje raka, klockades till 1.13,7a full distans.

*Oskar J Andersson heter årets mästare i Lärlings-SM. Robert Bergh bidrog med Sambuca Knight och ekipaget hade inga problem att, även här, leda hela vägen till seger på 1.13,0a på 2140.

*Även Ponny-SM (kat. A) avgjordes på Åby under lördagen. Här styrde Elina Miettunen in Pomona till segern.

Läs även: SM: Readly Express nu också svensk mästare