Readly Express fortsätter att leverera. På sin väg mot Prix d’Amérique stannade han vid Åby för att bärga det svenska mästerskapet – på nytt löpningsrekord.

Det är några månader kvar ännu förstås, men tempen inför Prix d’Amérique stiger allt mer. Sverige har en häftig kandidat i Readly Express. Timo Nurmos megastjärna tog tolfte raka segern när han från spets kunde säkra SM-guldet på Åby.

– Absolut är han bra nog för att möta de allra bästa i Paris. Den långa distansen passar honom bra också; han gick ju 11,8 i dag och jag tyckte inte det gick så fort, sa kusken Jorma Kontio i ATG Live.

Segerföljetongen fortsatte alltså, precis som nog alla förväntat sig. Readly Express var storfavorit i SM och kunde öppna snabbt, men inte förmå sig hålla ut Västerboonthenews som stack till ledningen för Örjan Kihlström.

Fast Jorma var såklart med på noterna och vred direkt ut favoriten i andraspår och kunde efter att de första 500 meterna öppnats efter 11,1 överta täten.

Efter det var det förstås ett mission impossible för köhästarna att blanda sig i segerstriden. Carabinieri provade spåren över sista bortre, Dante Boko följde i rygg, men förgäves. Digital Ink som klivit fram i dödens fick överge slaget med halvvarvet kvar. Då stack Readly Express.

Lite nerv blev det dock ändå till slut. Västerboonthenews var riktigt taggad, klev ut i andraspår över upploppet och tog faktiskt på ledaren sista biten. Men Readly Express visade ett uns av sitt enastående löphuvud och svarade ut attacken med lätthet.

– Han är alltid bra och han var lika bra i loppet i dag också. Han är enkel att köra och han svarade säkert själv till slut i dag, sa Jorma Kontio i ATG Live.

Segertiden blev återigen riktigt vass. 1.11,8a över 2640 meter var en putsning av löpningsrekordet i SM med två tiondelar. Tiden är också en tiondel från det svenska rekordet, tillika världsrekord över aktuell distans.

Readly Express tjänade här en halv miljon kronor och noterades för sin 19:e seger i 22:a starten, vid sina blott tre förluster har han varit tvåa. På kontot ligger nu precis under tio miljoner kronor.

Stort beröm för Västerboonthenews som visade fortsatt toppform som silvermedaljör. Trea slutade Reckless efter en invändig resa och en fin avslutning över open stretch. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: V75: Explosiv avslutning gav Super Ariel segern

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Marcus Schön till USA: ”Dags för något nytt”

Marcus Schön till USA: ”Dags för något nytt”

Marcus Schön har gjort sig ett namn som en av landets mest lovande talanger men inom kort bryter lärlingen ny mark – och flyttar till USA.

Från en Melander till en annan Melander – på andra sidan Atlanten. Det är planen för framgångsrike lärlingen Marcus Schön.

25-åringen har de sex senaste åren fungerat som lärling hos Stefan Melander men kommer längre fram i höst att ta flyttlasset till USA och Stefans brorson Marcus Melander.

– Jag har haft en jättebra tid hos Stefan, jag har lärt mig väldigt mycket. Det är väldigt fritt arbetssätt, vilket har gjort att man utvecklats, säger Schön till travronden.se.

Lärlingen som redan har blivit utsedd till Stig H-stipendiat och vunnit Guldklockan, jobbar cirka fem veckor till i Sverige innan karriären tar en ny vändning i USA.

– Nu känner jag däremot att det är dags för någonting nytt. Jag har varit hos Stefan i sex år, det är läge att se sig om. Jag har sneglat på att återvända till USA under en längre tid och nu känner jag att det är dags att göra slag i saken, säger han till travronden.se. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Mera monté melodin för Nantucket
Nästa nyhet
Inför V75: Mera monté melodin för Nantucket

Inför V75: Mera monté melodin för Nantucket

SM-dags på Åby den här lördagen och bland alla SM ska även det för monté avgöras – och nu gör sadelhästarna också entré på V75. Något som montékungen Nantucket och hans tränare Mercedes Balogh ser på med glädje.

SM avgörs i parti och minut på Åbytravet till lördagen; inte mindre än sju svenska mästare ska utses. ”Stora” SM ser Readly Express som jättefavorit, men det är kanske inte framför allt det loppet som fått mest rubriker i veckan.

Debut på V75 gör nämligen montésporten. När gräddan av den svenska sadeleliten ska fajtas i Monté-SM föräras loppet plats i finrummet. Ett faktum som delat trav-Sverige i två olika läger. De som gillar det – och de som inte gör det.

– Det är klart jag tycker det är jätteskoj att vi får vara med på V75, konstigt vore väl något annat. Särskilt som vi har en bra häst som kan vara med i loppet. Det känns som en bra tid för det här nu; tidigare har det varit lite ojämnt i monté-loppen men de har blivit bättre med tiden, säger Mercedes Balogh som är tränare till Nantucket, till travnet.se.

Monté har ingått på V86 några tillfällen under året och när man nu också tar plats på V75 är det inte alla som är fullt lika positiva. Något som Mercedes också har förståelse för.

– Jag kan förstå det ur spelarens synvinkel. Det blir ju svårare att tippa och alla har kanske inte samma koll på monté. Samtidigt tycker jag att vi ska vara med, kanske inte så att det är varje vecka, men vi vill ju också synas i de här sammanhangen.

Nantucket är hästen som började sin bana hos Stefan Hultman, hade en längre sejour i Frankrike i regi Sofia Aronsson och som nu på ”äldre dagar” förvandlats till montékungen i Sverige. Han kan skryta med elva segrar på fjorton starter med sadel på ryggen. Vad är det som gör Nantucket så bra i just monté?

– Framför allt tycker han det är kul. Det här är ju ingen dålig häst direkt, men han får en annan aktion i monté och han kan bruka sig för fullt; han har kunnat dra ett bakben litegrann för sulky men det är inget vi sett under sadel.

Nantucket har hunnit bli elva år, men några ålderskrämpor märker vi knappast av?

– Nej, det är svårt att tro att han är så gammal som han är. Han är så pigg och glad och fånig; han gillar allt och alla. Han har hittat sin grej nu och jag tror nog det finns ett år till kvar i honom att tävla innan han faller för åldersstrecket, säger Mercedes.

Nantucket har kommit att bli del i ett framgångsrikt par med Sofia Adolfsson men i lördagens SM har den duktiga ryttarinnan valt att istället ta sig an Candor Hall. Därför blir det Sofia Aronsson som sitter i sadeln nu.

– Ja, hon känner hästen väl och hade ju honom i träning när han var nere i Frankrike och hon vann ju faktiskt första montéloppet med hästen här i Sverige, så det är inte något jag är orolig över.

Nantucket har gjort fem starter i år (vunnit tre). Inför förra starten, då han blev trea Åby Stora Montépris, hade han varit borta två månader. Nu har det gått ytterligare två månader sedan dess.

– Allt känns bra med honom. Han hade en liten halsinfektion efter senast och det är därför han inte startat, men han har gått bra efter uppehåll förut så det där är inget som oroar mig. Jag körde hästen i ett jobb inne på Örebrotravet i fredags, och det var helt okej.

Hur ser du på lördagens uppgift då?

– Fjärdespåret är inget jag kan klaga på något vis över, därifrån kan han få ett vettigt lopp. Han har vunnit sina flesta lopp från ledningen, men det är också lite av tillfälligheter; han är inte beroende av några särskilda positioner, säger Mercedes Balogh som tillägger:

– Man vet aldrig vad de andra ska hitta på och det här motståndet är bra och så ska det såklart vara i ett sådant här lopp, men jag är optimist.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Aubrion du Gers vs Anna Mix i Frankrike
Nästa nyhet
Aubrion du Gers vs Anna Mix i Frankrike

Aubrion du Gers vs Anna Mix i Frankrike

Det är storloppsdags på söndag i Frankrike. När Grand Prix du Sud-Ouest ska köras möter Aubrion du Gers bland andra Anna Mix.

90 000 euro rikare blir vinnaren av söndagens Grand Prix du Sud-Ouest som i år ska avgöras på banan i Beaumont-de-Lomangne. Startfältet ser en del riktigt starka namn.

Favoritskapet lär vila tungt på Aubrion du Gers, årets Trotting Masters-vinnare som kommer till den här starten med fem raka segrar i bagaget.

På utmanarnas lista står Anna Mix, som är tillbaka på fransk mark efter att senast vunnit på Mallorca. En tuff kandidat är också Billie de Montfort som inför det här loppet har tre raka andrapris. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2400 auto

1 Brissac – Jean-Alain Eliphe
2 Vulcain de Vandel – Anthony Barrier
3 Billie de Montfort – David Thomain
4 Anna Mix – Franck Nivard
5 Arazi Boko – Frédréric Clozier
6 Aubrion du Gers – Jean-Michel Bazire
7 Vicomte Boufarcaux – Pierrick Le Moel
8 Olmo Holz – Roberto Andreghetti
9 Tun Winner – Denis Brossard
10 Diadora B.R. – Christophe Martens
11 Universal Rider – Manuel Criado

Senaste vinnarna:

2016: Timoko – Björn Goop
2015: Pascia’ Lest – Yann Lorin
2014: Swedishman – Franck Nivard
2013: Timoko – Jos Verbeeck
2012: Roi du Lupin – Anthony Barrier

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Planerna: Mantorp byggs ut till 1200-metersbana
Nästa nyhet
Planerna: Mantorp byggs ut till 1200-metersbana

Planerna: Mantorp byggs ut till 1200-metersbana

Det har nu getts klartecken för Mantorpstravet att expa-ndera till en multiarena för hästsport. Beslutet kan i framtiden leda till att tävlingsbanan byggs om till en 1200-metersoval.

Planer har en längre tid funnits på att bygga ut Mantorp till en så kallad multiarena för hästsport. Att så blir fallet är nu klart. Finansieringen är nu säkrad.

Det är Leader Folkungaland, Svensk Travsport och Mantorps-travet som står för finansieringen som uppgår till en total summa av 3,9 miljoner kronor. Det skriver Mantorps hemsida.

Den första etappen i utbyggnaden innebär att två ridbanor ska byggas, något som väntas stå klart redan till sommaren 2018.

Projektet kommer också att sammanställa kunskap om banuppbyggnad, då framtidsmålet är att Mantorps tävlings-bana ska byggas ut till en 1200-metersoval.

– Att travovalen blir längre ger nya förutsättningar. Den kommer bli mer attraktiv att tävla på, säger Åsa Waern som är ordförande i Östergötlands Travsällskap, till Östgöta Correspondenten.

Nu fortsätter projektet med att söka finansiärer till de planerade kommande etapperna i utbyggnationen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Färjestad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson