En av årets höjdpunkter i trav-Sverige väntar på söndag. Stochampionat på Axevalla ska köras. En duell mellan Cash Crowe och Darling Mearas väntas, men bakom lurar ytterligare tio hugade spekulanter.

Den viktigaste uppgiften för svenska fyraåriga ston för året är tveklöst Stochampionatet på Axevalla. Startlistan till årets upplaga är nu helt definitiv.

På förhand handlar snacket mest om de båda kull-drottningarna Cash Crowe och Darling Mearas som lär dela på favoritskapet.

Petri Puro-tränade Cash Crowe har vunnit sju av sina åtta starter och i år redan hunnit med att kamma hem en knapp miljon i segern i Drottning Silvias Pokal.

Darling Mearas, tränad och körd av Stefan Persson, tog hem bucklan i Oaks förra hösten och har medvetet kommit igång senare i år, med söndagens uppgift i åtanke. Stoet har sett starkt ut i sina båda senaste segrar.

Stefan Persson kvalade även in Luck is Back som begåvats med innerspåret. I sulkyn tar brorsan Håkan K Persson plats.

Flera andra tuffa utmanare finns såklart och en stark kandidat är Ultra Bright som vunnit sina fem senaste starter i strålande stil. Tränaren Fredrik Persson hoppas på en repris av loppet från 2010 då han vann med Viola Silas.

Christoffer Eriksson har skördat enorma framgångar i år och får här chansen till en ny storloppseger då han sitter upp bakom Ola Samuelsson-tränade Fantasy River. Även Björn Goop finns med som kusk när han sköter tömmarna bakom Unique Juni, tränad av Hans R Strömberg.

Förstapriset i Stochampionatet är en miljon kronor, men genom premiechansningen är chansen hög att den dubbla summan delas ut. Tio av de tolv hästarna finns med, Unique Juni och Schatzi Fayline gör det inte.

Här är startlistan:

Stochampionatet, 2640 auto

1 Luck is Back – Håkan K Persson
2 Ultra Bright – Fredrik Persson
3 Unique Juni – Björn Goop
4 Darling Mearas – Stefan Persson
5 Cash Crowe – Johnny Takter
6 Rhyme Broline – Erik Adielsson
7 Mulligan – Thomas Uhrberg
8 Unrestricted – Johan Untersteiner
9 Fantasy River – Christoffer Eriksson
10 Inga in Heaven – Örjan Kihlström
11 Gorgeous Boko – Mika Forss
12 Schatzi Fayline – Kim Eriksson

Senaste vinnarna:

2016: Galactica – Lars-Åke Söderholm
2015: Some Summit – Veijo Heiskanen
2014: Neona Princess – Johan Untersteiner
2013: Blended Scotch – Per Linderoth  
2012: Drillbit Ås – Åke Svanstedt

Läs även: SC-uttagningar: Favoriterna övertygande till final