Det blir en riktigt stark upplaga av Stochampionatet. Båda förhandsfavoriterna Cash Crowe och Darling Mearas imponerade när uttagningarna avgjordes på Axevalla under fredagen.

Det är nästa söndag som Stochampionatet körs. På fredags-kvällen avverkade Axevalla de sex uttagningar som skulle forma finalfältet.

Loppet har på förhand målats upp som en duell mellan Cash Crowe och Darling Mearas och de båda kulltopparna kunde ta vattentäta segrar på sin väg mot final. Där lär de dock utmanas framför allt av Ultra Bright som gick en tung avslutning till seger i sin uttagning.

Stefan Persson hade en häftig kväll då han förutom Darling Mearas även kvalade in Luck is Back som vinnare. Kvällens man i sulkyn var annars Johnny Takter som rattade tre av de sex vinnarna. (Foton: ALN).

Så här gick det i uttagningarna:

Uttagning 1: Cash Crowe gjorde första starten sedan hon vann Drottning Silvias Pokal men såg lika fin ut som vanligt. Med Johnny Takter i vagnen höll hon upp spets och kunde sedan dirigera loppet efter behag. Cash Crowe ryckte ur sista sväng och vann helt ohotad, ett par längder före Schatzi Fayline som gick ett starkt lopp i dödens.

– Hon har bara gjort åtta starter, men hon beter sig på banan helt exemplariskt. Nu fick hon ett lopp i kroppen också, så jag hoppas på förbättring till finalen, sa tränaren Petri Puro i Vinnare V64.

Till final: Cash Crowe och Schatzi Fayline. Segertid: 1.14,4a.

Uttagning 2: Johnny Takter var inne och vände och kom ut med Ola Samuelssons Fantasy River som fick en trevlig resa i andra utvändigt. Takter valde att sitta kvar, men det skulle lösa sig perfekt då man fick fritt spelrum och kunde attackera 300 kvar. Hela vägen ledande Rhyme Broline fångades in precis på mållinjen.

Till final: Fantasy River och Rhyme Broline. Segertid: 1.15,3a.

Uttagning 3: Oaks-vinnaren Darling Mearas var jättefavorit och behövde aldrig oroa sig på vägen mot segern. För Stefan Persson höll hon upp ledningen och kunde sedan anföra fältet hela vägen till en enkel seger. Gorgeous Boko liftade med i rygg på ledaren loppet igenom och fixade finalbiljetten före Zahara Goj som kämpat i dödens.

– Hon var fantastiskt fin, jag kunde inte önska mig mer från henne. Hästen kändes jättefin hela vägen och jag hade gott om krafter kvar, sa Stefan Persson i Vinnare V64.

Till final: Darling Mearas och Gorgeous Boko. Segertid: 1.14,7a.

Uttagning 4: Stefan Persson har flera fina ston i stallet. I nästa uttagning skrällde han med Luck is Back som efter en resa som trea på innerspår kunde leta sig ut i sista kurvan och efter en ordentlig avslutning avgjorde på linjen till seger före favoriten Unrestricted som gjort starka sista 700 i spåren och fått greppet in på upploppet.

Till final: Luck is Back och Unrestricted. Segertid: 1.14,8a.

Uttagning 5: Johnny Takter fixade en ny försöksvinnare. Nu bakom Hans R Strömberg-tränade Unique Juni som visade riktigt rejäla takter. Hon fick göra loppet i dödens på ledande Mulligan men hade ändå krafterna att avgöra enkelt sista biten. Mulligan säkert till final som tvåa. Favoriten Bugatti Brick gjorde bort sig med galopp i starten.

Till final: Unique Juni och Mulligan. Segertid: 1.15,3a.

Uttagning 6: Fredrik Persson har en riktig juvel i Ultra Bright som kunde vinna trots sämsta spåret och kommer till final med fem raka. Ultra Bright gick snabbt fram över sista bortre, fick göra sista kurvan i fjärdespår men avgjorde ändå till segern före en starkt avslutande Inga in Heaven.

Till final: Ultra Bright och Inga in Heaven. Segertid: 1.14,7a.

Finalfältet efter lottning och spårval (häst-tränare):

1 Luck is Back – Stefan Persson
2 Ultra Bright – Fredrik Persson
3 Unique Juni – Hans R Strömberg
4 Darling Mearas – Stefan Persson
5 Cash Crowe – Petri Puro
6 Rhyme Broline – Svante Båth
7 Mulligan – Thomas Uhrberg
8 Unrestricted – Johan Untersteiner
9 Fantasy River – Ola Samulesson
10 Inga in Heaven – Fredrik Wallin
11 Gorgeous Boko – Markku Nieminen
12 Schatzi Fayline – Veijo Heiskanen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Pokalåret 2018: Startpengar till alla tävlande

Pokalåret 2018: Startpengar till alla tävlande

Från och med 2018 kommer alla i svenska travlopp startande hästar att som lägst tilldelas 500 kronor i startpengar. Det är den sista satsningen i Pokalåret som Svensk Travsport kan presentera.

På torsdagen meddelade Svensk Travsport att 54 miljoner kronor ska fördelas på breddtravet under 2018, genom höjda lägsta prissummor i samtliga svenska travlopp.

Nu kan man också tillkännage den sista satsningen i Pokalåret, som träder i kraft från och med 2018.

Från den 1 januari införs en ”allmän startpeng” till alla som startar i ett svenskt travlopp. Det innebär att samtliga startande hästar tilldelas lägst 500 kronor.

Svensk Travsport motiverar startpengen med att därigenom säkerställa att tävlingsverksamhet även i fortsättningen kommer vara momspliktig, och därmed också avdragsgill.

– Det är dels bra för bredden inom travet, men givetvis är det också positivt att vi kan säkerställa att tävlings-verksamhet inom travet är fortsatt avdragsgill. När prispengar blir momsbefriade är det här en bra lösning för att se till att vi har en fortsatt seriös bransch, säger LRF Konsults skatteexpert Mats Norberg, som även är styrelseledamot i Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

Läs även: Pokalåret 2018: 54 miljoner till vardagstravet 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Delicious akut opererad: "Läget väldigt kritiskt"
Nästa nyhet
Delicious akut opererad: ”Läget väldigt kritiskt”

Delicious akut opererad: ”Läget väldigt kritiskt”

Delicious har gjort sin sista start. Superstoet fick under torsdagen opereras akut efter att ha återfått sina svåra problem med magen. Tillståndet bedöms fortfarande som kritiskt.

Folkkära Delicious kommer inte att tävla mer. I stället kämpar stoet för sitt liv efter det att hon på onsdagen åter-igen insjuknat i sin svåra magåkomma.

Delicious skulle ha startat på Årjäng i helgen, men efter att ha fått problem med magen fick hon lämna återbud. Tillståndet bedömdes då inte som särskilt allvarligt, men på onsdagskvällen blev hästen värre.

– Jag var själv i Visby och kunde inte ta ett annat beslut än att låta hästen komma till Veterinär-högskolan i Uppsala och de konstaterade att det under torsdagen inte fanns några alternativ annat än att öppna henne och operera, säger tränaren Daniel Redén Stall Zets hemsida.

På torsdagen genomgick Delicious en akut buköppning för att få kontroll över hästens kritiska tillstånd.

– Delicious mådde väldigt dåligt och jag tog ett slags sista farväl av henne innan jag åkte från Uppsala…det kändes som att livet hade runnit ur henne helt, säger Redén.

Rapporterna på fredagen berättar att Delicious tycks må bättre. Orsakerna till smärtorna tros vara att grovtarmen låg i ett läge som inte var normalt. Läget bedöms dock fortsatt som väldigt kritiskt.

Delicious avslutar därmed en fantastisk karriär. Nu fortsätter hon kampen att kunna klara sig ur sjukdomen med livet i behåll.

– Det vi kan göra nu är att hoppas att Delicious klarar sig i livet, för hon kommer aldrig mer att få en sele på sig. Läget är fortfarande väldigt kritiskt. Går allting bra kommer hon att få leva ett bra liv på gården och jag vill tacka henne för allt hon gjort för mig, Stall Zet och hela gården, säger tränaren på Stall Zets hemsida. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rejäl insats när Born Unicorn vann Juliloppet
Nästa nyhet
Rejäl insats när Born Unicorn vann Juliloppet

Rejäl insats när Born Unicorn vann Juliloppet

Stefan Melander har en riktigt lovande sort i Born Unicorn. Treåringen visade att han nog kan kivas i kulltoppen efter en smått överlägsen seger i Juliloppet.

Örebrotravet avverkade sitt anrika Juliloppet, numera för treåringar, på torsdagen och i händerna på Erik Adielsson fick publiken på Närke-banan uppleva en fin vinnare i Born Unicorn.

Den fint stammade Born Unicorn (e. Raja Mirchi) klev fram mot ledningen efter 500 meter och kom sedan att stanna där hela vägen till mål.

Favoritspelade Lucifer Lane tog dödens, men när ”Tarzan”-tränade Born Unicorn gasade i sista sväng fick han och övriga fältet se sig besegrade. Vinnaren gick undan med flertalet längder sista biten.

– Det är en fin häst, inget snack om det. Det har han visat tidigare också men jag var jättenöjd med hur han kändes i dag, sa Erik Adielsson i Vinnare V64.

Born Unicorn klockades till 1.14,4a över 2609 meter och tjänade 125 000 kronor. Valacken tog härmed sin fjärde triumf i karriärens nionde start.

*Tidigare hade Melander noterats även för seger med lovande Disco Volante, fyraåringen är fortsatt obesegrad i felfritt lopp (vunnit 6 av 10). Ulf Ohlsson körde till seger på 1.13 blankt över 2100 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Diamanten möter Cyber Lane i Fyraåringstestet
Nästa nyhet
Diamanten möter Cyber Lane i Fyraåringstestet

Diamanten möter Cyber Lane i Fyraåringstestet

Efter segrar i både Kungapokalen och Sprintermästaren hålls Diamanten kanske som landets bästa fyraåring. I Derbyt får han inte visa upp sig – däremot i Eskilstunas Fyraåringstest.

Det är på onsdag som Eskilstunas Fyraåringstest utgör grädden på moset då Sundbhyholm bjuder in till V86-sport. Förstapriset i loppet är 300 000 kronor.

Loppet brukar ofta ses som ett litet genrep inför förestundande Derby-uttagningar och även årets upplaga innehåller starka namn.

Diamanten har tagit hem segern i både Kungapokalen och Sprintermästaren i år, men är olyckligtvis inte anmäld till Derbyt. På onsdag får i vilket fall den fyrfaldige miljonären pröva krafterna igen.

Han ställs bland annat mot Johan Untersteiners ytterst lovande Cyber Lane som imponerade senast då han återupptog segerraden och för närvarande kan skryta med 10 vinster på 11 starter.

Här finns även Reijo Liljendahls vasse Policy of Truth, tvåa i Kriteriet i fjol och med en Breeders Crown-seger i Rättvik som senaste framträdande. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2640 auto

1 Baron Gift – Rickard Svanstedt
2 Magic Gwin – Kaj Widell
3 Destiny Am – Örjan Kihlström
4 Cyber Lane – Johan Untersteiner
5 Flash Hammering – Jörgen Westholm
6 Test Drive – Johnny Takter
7 Just Wait And See – Oskar J Andersson
8 Policy of Truth – Ulf Ohlsson
9 Diamanten – Robert Bergh
10 Global Trustworthy – Jorma Kontio

Senaste vinnarna:

2016: Readly Express – Jorma Kontio
2015: Cash Gamble – Per Lennartsson
2014: Archangel Am – Lutfi Kolgjini
2013: Indigious – Erik Adielsson
2012: Opitergium – Lutfi Kolgjini

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pokalåret 2018: 54 miljoner till vardagstravet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson