Elitloppet är bärgat – men var blir nästa start för Nuncio? Mycket lutar åt att Oslo Grand Prix väntar.

Förhandsfavoriten Nuncio blev den stora segerherren vid söndagens Elitloppet på Solvalla. Nu aviserar tränaren Stefan Melander att nästa start kan bli i Oslo Grand Prix.

– Möjligt att nästa start blir OGP. Självklart måste hästen bestämma och jag får se hur han ser ut de närmaste dagarna, men är allt som normalt kommer vi troligen till Bjerke, säger Melander till tgn.no.

Un Mec d'Héripré kommer till OGP. Foto: ALN

Om så blir fallet kommer Nuncio få möta Elitlopps-trean i Oslo. På Bjerkes hemsida skriver man att Un Mec d’Héripré är klar för en start i loppet.

Det blir därmed den tredje Fabrice Souloy-tränade hästen att bli inbjuden till loppet. Sedan tidigare har den franske tränaren även Lionel och Your Highness inbjudna.

I övrigt är hemmatrion B.B.S. Sugarlight, Papagayo E. och Support Justice, samt finska Victory Bonsai klara för det norska storloppet.

Läs även: Nuncio kungen i Elitloppet: ”Det är en saga”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hagmyrens tävlingar flyttas till Bergsåker

Hagmyrens tävlingar flyttas till Bergsåker

Hagmyrens bana bedöms som otjänlig. Därför är måndagens tävlingar flyttade till Bergsåker.

Hudiksvall har drabbats av mycket regn de senaste dagarna. Det gör att måndagens lunchtrav på banan inte kan genomföras.

Tävlingarna är i stället flyttade till Bergsåker då man bedömer att Hagmyrens bana är otjänlig. Samtliga lopp flyttas.

För den som redan spelat är återbetalning möjlig. Du som vill spela till tävlingarna ska fortsatt använda Hagmyren (bankod 17) som bana.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ina Scots Ära: Readly Express i årsdebut
Nästa nyhet
Ina Scots Ära: Readly Express i årsdebut

Ina Scots Ära: Readly Express i årsdebut

Ina Scots Ära blir ett riktigt vasst fyraåringslopp. Readly Express gör comeback – och möter bland andra Poet Broline och Southwind Mozart.

Det är Mantorp som är skådeplatsen för lördagens V75-omgång. Eftermiddagens huvudnummer är Ina Scots Ära som körs för fyraåringseliten.

Poet Broline. Foto: ALN

Loppet har samlat ett digert startfält i kamp om 300 000 kronor. Fjolårets kullkung och Kriterie-vinnare Readly Express har valt loppet för årsdebut. Timo Nurmos-hästen gör här sin första start sedan andraplatsen i Breeders Crown i november.

Någon särskilt lätt uppgift ser det dock inte ut att bli. Färske Kungapokals-vinnaren Poet Broline finns bland motståndet, liksom sylvassa USA-importerna Southwind Mozart och Cruzado dela Noche.

Östgötaloppet är omgångens Gulddivisionen och ser bland andra Copenhagen Cup-tvåan Spring Erom i startlistan.

Här är startlistorna:

Ina Scots Ära, 2140 auto

1 In Vain Sund – Daniel Redén
2 Poet Broline – Peter Untersteiner
3 Gijon – Kim Eriksson
4 Southwind Mozart – Veijo Heiskanen
5 Readly Express – Jorma Kontio
6 Cruzado dela Noche – Björn Goop
7 Don’t Mind Me – Kenneth Haugstad
8 R.G’s Thunderbolt – Örjan Kihlström
9 Counterfeightr – Erik Adielsson
10 Farzad Boko – Roger Malmqvist
11 Flash Håleryd – Johan Untersteiner

Östgötaloppet, 2640 auto

1 Tomorrowland – Peter Untersteiner
2 Obi-Wan – Flemming Jensen
3 Go Green Pellini – Peter Ingves
4 Nato Dream – Stefan Melander
5 Spring Erom – Björn Goop
6 On Hold – Magnus Jakobsson
7 Greenleaf Slim – Örjan Kihlström
8 Poochai – Erik Adielsson
9 Västerbo Loveboat – Ulf Ohlsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nuncio kungen i Elitloppet: "Det är en saga"
Nästa nyhet
Nuncio kungen i Elitloppet: ”Det är en saga”

Nuncio kungen i Elitloppet: ”Det är en saga”

Monstret Nuncio. Nu har han fått sin revansch i Elitloppet. Från dödens tuggade femåringen ned sitt motstånd – och gav Örjan Kihlström sin tredje triumf.

– Man känner bara en stor tacksamhet att få stå här igen, sa en rörd segerkusk.

Örjan Kihlström gjorde det igen. Kuskstjärnan följde upp fjolårssegern med Magic Tonight med en ny fullträff i Elitloppet. Att han skulle köra Nuncio blev klart bara en vecka före loppet. I finalen gjorde duon inga fel – Nuncio visade vem som bestämde.

– Det är fantastiskt att stå här igen. Det var stort bara att få köra den här hästen. Jag vet att det är väldigt många som gillar Nuncio och som ville att han skulle vinna i dag, sa Örjan Kihlström.

Triumf. Foto: ALN

Försöksvinnaren Un Mec d’Héripré fick innerspåret i finalen och det förvaltade Jos Verbeeck väl. Fransosen höll upp täten i kamp mot landsmannen Timoko. Royal Fighter klev fram mot utvändigt ledaren, men kunde krypa ned i rygg på ledaren.

Därmed fick Nuncio syna dödens. I den positionen skulle Andover Hall-sonen bli kvar resten av loppet. Efter 07,6 första 500 dämpades tempot för en stund.

Timoko fick andra utvändigt och i rygg på honom Resolve. Efter 10,6 på varvet ökades farten igen. Verbeeck gasade bakom ledaren som i härlig stil nu började dra undan. 450 kvar sände Åke Svanstedt på i tredjespår med Resolve. Björn Goop valde att bli kvar i andraspår bakom Timoko.

Örjans tredje. Stefans andra. Nuncios första. Foto: ALN

När bara upploppet återstod slog Nuncio klorna i ledaren. Resolve var nu den som skulle bjuda den sista striden. Amerikanen avslutade starkt, men Nuncio vägrade att släppa någon förbi sig. Slutstriden var tajt men segern var säker. Sista 500 avverkades efter 08,7.

– Vi öppnade bra och hamnade bra till från början, men han fick ändå göra jobbet utvändigt en väldigt bra häst. Det kändes på upploppet att han kopplade greppet och skulle klara det, sa Örjan om loppets utveckling.

Segertiden stannade vid 1.09,2a över engelska milen. Den snabbaste tid som noterats i en final av Elitloppet. Nuncio ökade på sitt segerkonto med ytterligare tre miljoner. Och fortfarande har han på sina 46 starter aldrig varit sämre än trea.

– Han har allt den här hästen, men framför allt en väldig motor och en enorm inställning. Han kan springa fort, väldigt länge, berömde Kihlström.

Nu kan du andas ut, "Tarzan"! Foto: ALN

För Stefan Melander innebar det här ytterligare en stor seger i sin så framgångsrika karriär som travtränare. Det här var hans andra vinst i Elitloppet, den första kom 2010 med Iceland.

– Jag stod 700 meter kvar helt ensam och det var så jag ville ha det; jag var för feg för att gå fram mot linjen den här gången, berättade ”Tarzan”.

Det var en spänd Stefan Melander som bevittnade Elitloppet från innerplan. Efter segern som han drömt om sedan fjolårets tappra nederlag, var han överväldigad av lycka.

– Jag visste att han skulle bli vassare till andra heatet, men att han skulle vinna från dödens trodde jag faktiskt inte. Det är som en saga som är svår att förstå, allt med den här hästen. Jag står nog bara här och drömmer egentligen.

Champagne. Foto: ALN

Resolve kom från USA och visade att han kunde fajtas med de allra bästa. Åke Svanstedt slutade tvåa, knappt slagen, på en tiondel långsammare tid.

Un Mec d’Héripré var bäst av de tre franska hästar som fanns i finalen och slutade trea på 1.09,4.

Timoko, kvar i andraspår, slutade fyra på 1.09,5. Sista prisplatsen till Propulsion, som i finalen hade Erik Adielsson i vagnen. Han slutade femma på 1.09,5 efter att ha följt Resolve i rygg.

Oasis Bi, från åttondespåret, kördes invändigt och slutade sexa före Royal Fighter. Invändig resa även för Bille de Montfort som på sistaplats noterades för 1.09,9 – alltså gick samtliga finalister under 1.10.

Du kan se loppet här.

Läs även: Elitloppet försök: Timoko från spets på 1.09,1
Läs även: Elitloppet försök: Un Mec d’Héripré från dödens
Läs även: Fyraåringseliten: Pinkman kom, sågs, segrade
Läs även: Elitkampen: Finskt guld – Vitter på 1.18,5
Läs även: Solvalla: Mäktig Makethemark – tog femte raka
Läs även: Harpers: Bird Parker flög mot världsrekordet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fyraåringseliten: Pinkman kom, sågs och segrade
Nästa nyhet
Fyraåringseliten: Pinkman kom, sågs och segrade

Fyraåringseliten: Pinkman kom, sågs och segrade

Fyraåringseliten blev som väntat ett häftigt race. Pinkman tog segern på 1.09,9 efter en fajt mot Uncle Lasse.

Pinkman kunde varit en häst i Elitloppet, men valde i stället Fyraåringseliten, tillika Tommy Hannés lopp. Hambo-champen visade vilken stjärna han är när han fixade en halv miljon kronor på en segertid under 1.10.

Segerdefilering. Foto: ALN

– Den här publiken är otrolig, man får gåshud, det finns inget som det här. Hästen var super i dag, jag kände vi skulle vinna men jag var ändå glad när mållinjen kom. Han visade vilken champion han är, sa Yannick Gingras när han klev upp på segerpodiet.

Telecomando Ok var snabbast ut och körde sig till ledningen ur första sväng. Men Yannick Gingras styrde på direkt och övertog strax täten. 500 meter gick på 07,8.

Uncle Lasse var den som skulle bjuda Pinkman en match. Från tredje utvändigt hade Örjan Kihlström avancerat fram jänkaren i fint slagläge. Attacken sattes in för fullt ur sista sväng samtidigt som ledaren provade ett ryck.

Tillbaka nästa år? Foto: ALN

Uncle Lasse levererade en flygande avslutning ute i banan, men Pinkman hade kontroll på händelserna och höll undan med knapp marginal. Den amerikanska stjärnan, nu med över 21 miljoner kronor, på kontot hoppas på ett återbesök på Solvalla nästa år.

– Det är Elitloppet nästa år som vi siktar på, nu har han fått lite erfarenhet här och vi hoppas att vi kan komma tillbaka nästa år, sa tränaren Jimmy Takter.

Uncle Lasse slutade således tvåa. Tredjepriset gick också till stall Stefan Melander; Jorma Kontio lotsade in Divisionist till bronset.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitkampen: Finskt guld - 1.18,5 av Vitter

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson