Timoko visade Prix d’Amérique-formen när han för Björn Goop tog en överlägsen seger i Prix de Bourgogne på Vincennes.

Förra året blev det en meriterande tredjeplats i Prix d’Amérique och sedan seger i Prix de France för Timoko. På söndagen visade nioåringen att han tillsammans med Björn Goop lär vara en av de stora utmanarna till Bold Eagle om fyra veckor.

Richard Westerink-tränade Timoko som senast slutade nia i Prix de Bretagne för sex veckor sedan, visade nu helt andra takter och det var en stjärna i riktig toppform som besegrade den franska eliten och till sist vann smått överlägset.

Timoko var trea i PdA i fjol. Foto: ALN

Snabbast bakom bilen var Un Mec d’Héripré som tog spets. Lutfi Kolgjini var direkt med på noterna bakom Mosaique Face som styrdes ut och snart övertog. Klockorna för de första 600 meterna visade på raska 06,5.

Men nu styrde Björn Goop fram Timoko mot dödens. I släptåg hade han Up And Quick och efter 1100 meter på 09,5 körde Jean-Michel Bazire resolut till ledningen. Timoko blev kvar som första häst utvändigt.

Avancemanget i tredjespår påbörjades direkt där Uhlan du Val anförde med Moses Rob i rygg och bakom där Kadett C.D.

När fältet travade ur den sista kurvan hade Timoko fått greppet om Up And Quick som gav slaget förlorat. Och i spåren kom ingen som kunde hota den forne Elitlopps-vinnaren.

Up and Quick anförde och slutade fyra. Foto: ALN

Timoko stegade undan över upploppet och vann med flera längder i riktigt lovande stil. Björn Goop, till synes mycket nöjd med hästens insats, unnade sig till och med en liten segergest.

Segertiden stannade vid 1.11,7a över 2100 meter och förstapriset var värt 54 000 euro. Nu väntar eventuellt en start i Prix de Belgique som sista finslipning innan det är Prix d’Amérique som gäller för Timoko den 31 januari. Det blir i så fall hästens femte raka start i det prestigefyllda loppet.

En riktigt fin avslutning som betydde andrapriset stod tidigare unghäststjärnan Amiral Sacha (12,2) för, som för Gabriele Gelormini i loppets inledning klivit fram i dödens och därefter travat i andra par utvändigt.

Mosaique Face gick helt okej efter sitt uppehåll. Foto: ALN

Med på linje med Amiral Sacha var Moses Rob som efter en härlig spurt var trea i mål, men efteråt diskades för orent trav. I stället var det Univers de Pan (12,3) som fick bronset efter en resa som trea i andraspår och en invändig avslutning som skvallrade om kraftig formförbättring.

Up And Quick (12,3) höll efter den tuffa öppningen fullt godkänt och tog fjärdepriset före Un Mec d’Héripré (12,3). Uhlan du Val (12,3) som lett anfallet i tredjespår höll bra som sexa.

Mosaique Face (12,4) som in på upploppet hittade fritt bakom Timoko kunde inte förbättra sig utan höll sin fart och kom i mål på sjundeplats i tätt samlat fält (endast två tiondelar långsammare än Amiral Sacha).

Tiégo d’Etang (12,5) backades från början, travade som fyra i andraspår och gick i mål med krafter kvar som åtta. Kadett C.D. följde i ryggar i anfallet men galopperade in över upploppet och diskades.

Den på förhand mycket betrodde Texas Charm ströks under lördagen och kom aldrig till start.

Du kan se loppet här.

Läs även: Texas Charm borta från Prix de Bourgogne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Texas Charm borta från Prix de Bourgogne

Texas Charm borta från Prix de Bourgogne

Söndagen Prix de Bourgogne har drabbats av ett tråkigt avbräck. Texas Charm kommer inte till start.

I dag, söndag, avgörs det tredje ”B-loppet”, det spännande Prix de Bourgogne på Vincennes. Men hästen som av de flesta hölls som förhandsfavorit kommer inte till start.

Sent på lördagseftermiddagen ströks Texas Charm ur loppet. Hästen lär därmed inte längre vara aktuell heller för Prix d’Amérique om fyra veckor. Franska medier rapporterade under lördagen att karriären kan vara helt över för euromiljonären.

Mosaique Face är svenskhoppet. Foto: ALN

Texas Charm vann Prix de Bourgogne för två år sedan i imponerande stil men ådrog sig sedan en skada inför Prix d’Amérique. Därefter har nioåringen brottas med en del problem och inte till fullo lyckats komma tillbaka till sin skyhöga kapacitet.

Därmed återstår tretton startande i Prix de Bourgogne. Där inkluderade svenska duon Mosaique Face och Kadett C.D. samt Timoko som körs av Björn Goop.

Läs även: Innerspår för Mosaique Face i Prix de Bourgogne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Bollnäs
Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Bollnäs

Söndag: V64-tips till Bollnäs

Omgången
Bollnäs börjar om på ny kula och en sportsligt ganska blek omgång. Väljer att gardera dagens störst favorit, 10 Skummis (V64-2), rejält och har istället hittat ett kul drag i epilogen. Jag tror att loppet kommer bli kört helt i 5 Super Zantos (V64-6) smak och denne herre kan flyta på sig över ett upplopp. Kompletterar med två utgångar och hoppas på fin utdelning direkt denna sida om nyåret!

Spiken
5 Super Zantos (V64-6)

Utgångarna
5 Blueberry Volo (V64-1)
4 Tomtegubben & Anneros Karl (V64-4)

Dragen
4 Hiboprinsen (V64-2)
3 Sundbo Tibast (V64-3)
1 Marvelous Money (V64-5)

V64-systemet (spel för sex rätt)
V64-1: A: 5. B: 4,10,3,6 (res 7-8 )
V64-2: 3,4,5,7,9,10,12 (res 15-14)
V64-3: 3,8,10 (res 4-9)
V64-4: A: 4,9 B: 10,2,12 (res 6-5)
V64-5: 1,3,6,8,10,12 (res 13-7)
V64-6: 5 Super Zantos (res 2-4)

1x7x3x5x6x1 = 630
5x7x3x2x6x1 = 1260

1890 kronor

Dubbelförslaget
1,3,10 – 5 x 300

900 kronor

V64-1

RANKING A: 5. B: 4-10-3-6-7-8-1-9. C: 2-11-12.

Spetsanalys:
4 Doitlikealady pinnade på fint från innerspåret när bilen släppte fältet näst senast och får Ulf Ohlsson samma snurr på henne är hon absolut den hetaste spetskandidaten.

Loppanalys:
Sprinterlopp med en handfull segerkandidater men chansar med utgång på ett ekipage där både häst och kusk verkar vara rejält på gång. 5 Blueberry Volo var betrodd mot bättre hästar på Solvalla senast och Jennifer Tillman hittade då tredje ytter och kunde i princip köra rakt fram hela vägen. Att stoet inte räckte till mot bland annat Ekavir är inte mycket att säga om och det ser mer passande ut. Femåringen har visat fina takter en längre tid nu och kusken har öppnat det nya året starkt med fyra segrar.

4 Doitlikealady var inte alls så tokig som tvåa bakom Mellby Dashing på Solvalla och får ses som första motbud. Då som nu, rattas stoet av Ulf Ohlsson och skulle ekipaget hitta till täten blir man inte lätta att plocka ner.

10 Famous Legacy var väldigt bra vid segern näst senast då han vann i överlägsen stil från ledningen. Kördes fram i dödens efter halva distansen senast men sedan syntes aldrig med chans. Tävlingsuppehåll, bakspår och skor runt om är dock inga plusfaktorer och sjuåringen baisses.

3 Freedom Transs R. står för stabila prestationer mest varje gång och har heller inte haft någon klaff på löpningarna. Snart kommer det sämja fullt ut för fyraåringen och då kan hon bli farlig.

Varning också för 6 Look Twice som snart kommer hugga första segern i karriären och idag känns han helt bortglömd.

V64-2

RANKING A: 10-12-4. B: 5-9-3-7-15-14. C: 6-2-8-13.

Spetsanalys:
3 Bekke Stjerna har öppnat bra från spår tre i volten tidigare och får spetsrösten före 5 Busjöbruden.

Loppanalys:
Ett av två kallblodslopp i omgången och med en tillsynes motiverad favorit i 10 Skummis som ännu inte vet hur det känns att förlora. Tre starter har gett lika många segrar och intrycket har varit att det finns mer att ta av. Jag tycker ändå det är läge att gardera idag eftersom JOP:s löfte är dagens största lampa och i ett femtonhästarsfält (två strukna nu) med orutinerade kallblod kan det mesta hända.

12 Rallaros är en av flera tidiga bakom storfavoriten. Sexåringen inledde sin karriär med två raka segrar och imponerade så smått. Sedan dess har det mest strulat men på det han visade i slutet av förra året verkar det vara på väg åt rätt håll nu. Ove A förstärker och ekipaget är intressant.

4 Hiboprinsen gör sällan ett dåligt lopp när han väl håller sig på benen. Nu har han fått två lopp i kroppen efter långt tävlingsuppehåll och trots att han felat i bägge har han också visat fin fart.

5 Busjöbruden avslutade starkt senast som tvåa och borde vara bättre med den genomköraren innanför västen. 9 Hallsta Astor kan en del i grunden och ska med på lappen. Detsamma gäller 3 Bekke Stjerna men både har svårbedömd form eftersom de inte startat på ett tag. 7 Finseth Bris kan bättre än vad han visat i de två senaste starterna och får sista markeringen.

V64-3

RANKING A: 3-8-10. B: 4-9-11-6-5. C: 1-7-2-12.

Spetsanalys:
1 Lillsves Davrik är rask bakom bilen men körs troligen inte spets om han kommer dit. 3 Sundbo Tibast är ojämn första biten men är alltjämt inte borta ur diskussionen. Kanske för överta i andra skedet av loppet eftersom 4 Wille Sherona öppnar alltid bra och Pöllänen brukar inte vila på hanen.

Loppanalys:
2140 meter med startbil och loppets mest betrodda hästar har lottats till vanskliga utgångslägen. 8 Wild Thing har hittat stilen igen efter att ställt till det en hel del för sig själv, Förutom att han galopperat i loppen har han bland annat smitit från hagen och jag minns att Schön betecknade honom som en huligan när jag pratade med honom i höstas. Sexåringen avslutade dock 2015 med tre segrar på sex starter och när denne herre är på humör är han troligen bara bäst i ett sådant här lopp. Dåligt spår och eftersom hästen alltjämt inte är att lita på väljer jag att leta vidare efter tipsettan.

10 Calvados In gör första starten i amatörregi men har meriter så det räcker. I sina senaste framträdanden har han bland annat mött Folli och Riff Kronos och i detta sällskap duger han normalt så det räcker och blir över. Kommer dock med diffus form och hästens bästa insatser har gjorts i spets. Kan gå vägen ändå men jag fortsätter mitt sökande.

Min röst faller på 3 Sundbo Tibast som fick en fin resa senast men som galopperade i slutsvängen med en bra placering på gaffeln. Har det bättre utgångsläget jämfört med ovanstående duo och kommer Jan-Olov Åberg bara iväg ordentligt med sin ojämnt startsnabba sexåring kan det bli tidig ledning.

Jag tycker att denna trio höjer sig över mängden och nöjer mig med tre streck.

V64-4

RANKING A: 4-9. B: 10-9-2-12-6-5-11-13. C: 1-3-8-7.

Spetsanalys:
1 Lissby Donna missar inte ledningen från innerspåret med Åke Sundberg i sulkyn.

Loppanalys:
Korta häcken med voltstart för kallblod och en jagande skara från tillägg. Om inte 4 Tomtegubben haft innerspår på tjugo hade detta nog varit klappat och klart men det finns risk för strul härifrån. Sjuåringen har tävlat bra på V75 den senaste tiden och hade nog vunnit med tidigare lucka på Bergsåker. Valacken har verkligen stabiliserat sig och med klaff är han given i striden.

9 Anneros Karl blev hindrad i en trött rygg senast på Bjerke men spurtade bra från tredje ytter i starten innan det. Med två lopp i kroppen efter vila borde han vara rejält på hugget nu och visar han samma takter som vid segern på Romme i maj förra året (liknande lopp men hade då 40 meter tillägg) går ingen säker.

Favoriten 10 Sjö Odin känns given emot. Moe Odin-sonen var utan chans mot Brenne Rödi senast men höll bra till silvermedaljen. Hingsten kan hamna vettigt på det från springspår och med bara tre hästar på start lär Ulf Ohlsson hitta vettigt slagläge direkt.

2 Sonett Mobac avslutade rappt för två starter sedan och var då trea bakom just Tomtegubben och blivande V75-vinnaren Valle Jerven. Det tioåriga stoet har inte vunnit lopp sedan 2012 och får ses som ett tänkbart korsdrag.

Trettonårige 12 Modd Brun är ”still going strong” och ska inte nonchaleras helt.

V64-5

RANKING A: 1-10-3. B: 6-8-12-13-7-14-11-2-15. C: 9-4-5.

Spetsanalys:
1 Marvelous Money har spetsat två av tre gånger från innerspår jag håller femåringen som spetsfavorit. 6 Estella Luca utmanar.

Loppanalys:
Lång distans, voltstart och Jorma Kontio i huvudrollen bakom 6 Estella Luca. Stoet galopperade tidigt i sitt senaste framträdande men stod för en stark upphämtning. Nu var detta i början av oktober månad och sexåringen har inte startat sedan dess så visst är det frågetecken för formen. Springspår och Jorma sätter vi upp på pluskontot men jag ser ändå inte ekipaget som motiverade favoriter.

Jag chansar med 1 Marvelous Money som etta och detta är ett kul drag på dubbeln. From Above-sonen höll bra från ledningen på Bergsåker näst senast och blev då dessutom uppvaktad i omgångar. Stod sedan för en helt okej insats som fyra men fick inget optimalt lopp vilket jag tror kan bli fallet denna gång. Från innerspår i volten läser jag antingen rygg ledaren eller ledningen för Ove A:s styrning och därifrån är man klart intressanta.

3 Basil Mearas inledde karriären bra som treåring men var sedan borta från tävlingsbanan fram till november i fjol. Per Linderoths travare stod för två stabila insatser och borde ha flyttat fram positionerna rejält med dessa genomkörare.

8 Clinoh Olympia kommer med två raka triumfer och som gjort det bra vid båda tillfällena. Har lottats till lurigt utgångsläge med tanke på hennes startsnabbhet men hittar Tomas Pettersson rätt väg är man med i matchen.

Plockar även men en duo från tillägg varav den första höjs ända upp i A-gruppen. 10 Listas Spirit var duktig som tvåa bakom Lindeberg näst senast och fick aldrig chansen fullt ut sist. 12 Chiptheball In gör precis som Calvados In debut i ny regi och åker med på viss nåder. Har härdats mot tuffare hästar men det blir skor nu och har dessutom bara en seger på kontot.

V64-6

RANKING A: 5. B: 2-4-1-7-10-3-6. C: 9-12-11-8.

Spetsanalys:
Detta står helt klart mellan 2 Evasion Boko och 4 Eklas Superior där min magkänsla skriker ”Kontio”. Häst mot häst är det jämnt skägg om vem som kommer först till plankan men fördel Kajsa Frick på läget. Kusk mot kusk är däremot en helt annan historia och Jorma kör nog till han sitter i front. Släpper han sedan i andraläget till Evasion Boko har jag kanske dragit svarte petter men å andra sidan kan det kosta krafter.

Loppanalys:
Ett sprinterlopp avrundar streckspelet också och här väljer jag att gå ett tempogynnat drag. Efter att 2 Evasion Boko gett ett så bra intryck på V75 senast lär många gå på Kajsa Frick men jag tror det kan bli körning från start. För Eklas Superior är ruskigt snabb bakom bilen och jag blir förvånad om Jorma Konto inte trycker av nioåringen. Det rör sig dessutom om hästens bästa distans och med två lopp i kroppen kan det vara dags att testa i tät. Därför går jag fullt ut på 5 Super Zantos som kördes lite passivt senast men spurtade riktigt bra som tvåa bakom Sudbury. Sexåringen vann på ett bra sätt i starten innan det och får Ante Lisell till styrningarna med sin adept är detta ett väldigt spurtstarkt ekipage. Jag tror och hoppas att jag läst loppet rätt för då känns sexåringen klart prisvärd! Spik!

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Full gas för Food Money
Nästa nyhet
V75: Full gas för Food Money

V75: Full gas för Food Money

Det blev ny succé för Food Money. Valacken bombade på i ledningen hela vägen när han hemförde Romme-heatet.

Årets första V75-meny dukades upp på ett vintrigt Romme under lördagen. Men det skulle ändå komma att gå undan rejält i eftermiddagens clou Rommeheatet, omgångens Gulddivisionen.

”Blocket-hästen” Food Money tog förstapriset på 150 000 kronor efter att ha stormat fram i ledningen – och hållit hela vägen till mål för Jennifer Tillman som fått en lysande start på 2016. På nyårsdagen tog hon en trippel på Mantorp.

Full gas för Food Money. Foto: ALN

– Armarna är lite möra, men han var otroligt laddad i dag. Kanske var det så att han behövde springa av sig lite. Jag kände redan när vi körde upp mot bilen att det bara var ledningen som gällde i dag. De kom närmare, men jag förstod att han skulle gå hela vägen i mål när vi ryckte huvan. Det är en riktigt bra häst, sa Jennifer Tillman i segerintervjun.

Det var alltså en riktigt laddad Food Money som gasade till täten och öppnade första halvvarvet efter 09,5. Tillman kunde med fullt sjå lugna ned farten till 13,5 på varvet men över sista bortre drog Food Money upp tempot igen.

Jezek och Tillman flankerar Food Money. Foto: ALN

On Hold, som gått i dödens mest hela loppet, blev allt mer närgången genom sista sväng och fritt från vinnarhålet hittade Cool Keeper. In på upploppet utvecklades en häftig kamp de tre emellan, men Food Money vägrade att släppa någon förbi sig.

– På sista bortre trodde jag att han kanske brukat lite för mycket av sin krafter, men han har lite skalle…, sa tränaren Thomas Jezek.

Segertiden skrevs till under förhållanden goda 1.12,8a över full väg. On Hold tapper som tvåa och Cool Keeper tog tredjepriset.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Äntligen för Donttellmeanymore
Nästa nyhet
Vincennes: Äntligen för Donttellmeanymore

Vincennes: Äntligen för Donttellmeanymore

Efter fem raka andrapris var det äntligen dags för Donttellmeanymore att få sin fullträff i Frankrike. Svensken tog en säker seger på Vincennes.

Svenskägde Dontellmeanymore har varit i träning hos Fabrice Souloy sedan i höstas och radat upp andraprisen – fem raka. Men i Prix de Saint-Marie-du-Mont för sjuåringarna på Vincennes på lördagen kom den förlösande fullträffen.

Franck Nivard körde favoritspelade Donttellmeanymore som kom fram i dödens på Painting Wise som i sin tur övertagit täten från Rocket Zet och Björn Goop.

Oflyt för Shiraz. Foto: ALN

När det var upploppsdags blev det en rejält tilltrasslad situation där Rocket Zet krokade ihop med Painting Wise och fick segermöjligheterna spolierade. Samtidigt gick Shiraz Brodde över i galopp i ett läge där han såg ut att kunna utmana om segern.

Men för Dontellmeanymore flöt det å andra sidan perfekt och han kunde länsa undan med flera längder sista biten. Förstapriset på 22 500 euro togs på tiden 1.12,8a över 2100 meter.

Rocket Zet kom i mål som tvåa men diskades efter ett par galoppsteg i den krånliga situationen. Svenskt ändå på silverplats: Peter G Norman-tränade Mystery Love (13,3) gick en bra avslutning för David Thomain. Sofia Aronsson-tränade Mr Looba Looba tog fjärdepriset, medan Lutfi Kolgjinis Viking America slutade sjua.

***

Viking Va Bene gör det bra i Frankrike. Foto: ALN

Norske Viking Va Bene fortsätter att göra starka lopp i Frankrike i regi Fabrice Souloy. Efter sin seger på Vincennes senast, blev det nu ett andrapris i Prix de Bar-le-Duc, med Franck Nivard i vagnen.

Sexåringen klev fram i dödens på ledande Dante Boko och Adrian Kolgjini när en dryg kilometer återstod. Dante Boko var dock tidigt slagen och Viking Va Bene övertog genom sista sväng.

Men över upploppet arbetade Altesse du Mirel säkert ned starke Viking Va Bene, som fick se sig slagen en tiondel långsammare än vinnaren som noterade 1.14,6 över 2850 meter. Förstapriset här var 47 250 euro. Det är Pierre Vercruysse som tränar och körde Altesse du Mirel.

El Mago Pellini gick ett starkt avslut och kom i mål som fyra på 1.14,2 över 2875 meter. Falcon Håleryd slutade åtta efter en invändig resa. Dante Boko slutade oplacerad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fullträff i Paris för Donna di Quattro

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson