Mosaique Face och Lutfi Kolgjini drog innerspåret bakom bilen i Prix de Bourgogne som avgörs på söndag.

Dags för ”B-lopp” i Paris igen. Det tredje av totalt fyra avgörs på söndag eftermiddag. Prix de Bourgogne körs över ”sprinterdistans” 2100 meter med bilstart och är loppet som traditionellt många av hemmahästarna får en rejäl ”urblåsare” i, en månad före Prix d’Amérique.

Björn kör Timoko. Foto: ALN

Två svensktränade hästar finns med i söndagens uppgift. Mosaique Face, som körs av sin tränare Lutfi Kolgjini, gör första starten sedan VM-loppet den 10 oktober. Det blev ett högintressant innerspår bakom bilen för årets Trotting Masters-vinnare.

Robert Bergh finns på plats för att köra Kadett C.D. men ekipaget har lottats till mindre angenämt bakspår (nio hästar ryms i det första ledet på Vincennes).

PdA-mästaren Up and Quick. Foto: ALN

Ytterligare en svensk är faktiskt med i startlistan: Björn Goop sitter upp bakom Timoko som har ett trevligt tredjespår.

Andra spännande namn är såklart PdA-vinnaren Up And Quick (spår 2) och Texas Charm som vann det här loppet för två år sedan (spår 4). Prix du Bourbonnais-vinnaren Un Mec d’Héripré och PdA-fyran Uhlan du Val är andra heta hästar i det förstklassiga loppet.

Här är startlistan:

2100 auto

1 Mosaique Face – Lutfi Kolgjini
2 Up And Quick – Jean-Michel Bazire
3 Timoko – Björn Goop
4 Texas Charm – Julien Dubois
5 Vision Intense – Jean-Philippe Dubois
6 Univers de Pan – Philippe Daugeard
7 Un Mec d’Héripré – Roberto Andreghetti
8 Uhlan du Val – Cédric Mégissier
9 Tiégo d’Etang – Christian Bigeon
10 Village Mystic – Damien Bonne
11 Moses Rob – Pierre Levesque
12 Amiral Sacha – Gabriele Gelormini
13 Kadett C.D. – Robert Bergh
14 Viking de Val – Eric Lambertz

Senaste vinnarna:

2014: Solvato – Örjan Kihlström
2013: Texas Charm – Julien Dubois
2012: Ready Cash – Franck Nivard
2012: Ready Cash – Franck Nivard
2011: Ready Cash – Pierre Vercruysse

Vägen till Prix d’Amérique:

21/11: Prix de Bretagne (Akim du Cap Vert)
13/12: Prix du Bourbonnais (Un Mec d’Héripré)
27/12: Critérium Continental (Bold Eagle)
27/12: Prix Tenor de Baune (Lionel)
3/1: Prix de Bourgogne
17/1: Prix de Belgique

Vinnarna i Critérium Continental och Prix Tenor de Baune är direktkvalificerade för Prix d’Amérique. Från de fyra ”B-loppen” får de sex främsta poängplockarna en plats.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Feber stoppade Orecchietti från kvallopp

Feber stoppade Orecchietti från kvallopp

Det blev inget kvallopp för Orecchietti på onsdagen. En febersläng gör att han för dröja ytterligare med sin comeback.

2011 års Sprintermästare och den fyrfaldige miljonären Orecchietti skulle efter uppehåll på sexton månader, gjort comeback i ett kvallopp under Solvallas tävlingar på onsdagskvällen.

Snart tillbaka. Foto: ALN

Fast det blev inget efterlängtat återseende för Solvalla-publiken. Men lyckligtvis har stjärnan inte drabbats av någon ny skada – utan bara av lite feber.

– Vi hoppas på snar bättring för Orecchietti och att vi istället får se honom i kvallopp om ett par veckor när vi skriver 2016, skriver ägarna Travkompaniet på sin hemsida.

Läs även: Orecchietti är tillbaka – i kvallopp på Solvalla

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Winston Sisa kan vara på väg från Danmark
Nästa nyhet
Winston Sisa kan vara på väg från Danmark

Winston Sisa kan vara på väg från Danmark

Den danska kanontravaren Winston Sisa är enligt uppgifter till salu – och kan vara på väg mot en framtid i Belgien.

Fyraårige Winston Sisa kan vara den största talang som kommit fram i Danmark på många år och tränas av Jan Dahlgård.

Winston Sisa och Jan Dahlgård. Foto: ALN

Hästen har 13 segrar på 19 starter och tog en enormt imponerade seger i det danska Derbyt på världsrekords-tiden 1.13,3a över 3000 meter i höstas.

Men nu uppger flera sajter att hästen är på väg att säljas för ett sjusiffrigt belopp. Enligt danska travservice.dk är det enbart en veterinärgenomgång som väntar innan en försäljning kan genomföras.

Källor till norska tgn.no menar att Winston Sisa ska säljas till hästägare i Belgien – och sättas i träning hos de framgångsrika bröderna Vincent och Christophe Martens.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Travåret 2015 - här är höjdpunkterna
Nästa nyhet
Travåret 2015 – här är höjdpunkterna

Travåret 2015 – här är höjdpunkterna

Ännu ett travår är till ända. Då är det tid att blicka tillbaka på det som varit. Vi listar några av höjdarna under 2015.

Vilka lopp minns du bäst under det travår som nu läggs till handlingarna? Här är i vilket fall ett urval av de mest minnesvärda prestationerna under 2015. Glöm inte att klicka på rubrikerna för att se loppen. Gott nytt år!

Delikata världsrekord. Foto: ALN

1) Delicious och världsrekorden

Att ett ”vanligt snabblopp” på Bollnästravet en kväll i augusti skulle bli ett av årets mest minnesvärda lopp trodde nog inte många. Men den uppvisning som Delicious och Örjan Kihlström bjussade på den 14 augusti var oförglömlig. Daniel Redéns lilla snabbfotade sto travade 1.08,6a över 1640 meter – den snabbaste tiden av ett sto på tusenmetersbana genom tiderna.  Det blev inte direkt sämre av att Delicious följde upp med ett världsrekord även över medeldistans i Sundsvall Open Trot i påföljande start.

2) Elitloppet – både vinnare och ”förlorare”

Ingen skugga ska fall över Magic Tonight, som skickligt körd av Örjan Kihlström, var bäst när det gällde och hemförde årets största travfest. Men Elitloppet 2015 kom även att bli ihågkommit för flera andra enorma prestationer av de som inte räckte hela vägen. Nuncio som travade i stort sett hela loppet i tredjespår, Mosaique Face som var knappt slagen från dödens och det öronbedövande jublet när Royal Fighter och Jennifer Tillman tog hem sitt försök.

Världsmästaren Ohlsson. Foto: ALN

3) Världsmästarna Ohlsson och Papagayo

International Trot, VM-loppet, återuppstod efter tjugo års dvala på Yonkers Raceway och triumfen var total – både för Norge och Sverige. Femårige Papagayo E. tog sig på allvar in i den yttersta världseliten som vinnare och Ulf Ohlsson i sulkyn noterades för sin största seger i karriären. Hittills.

4) Readly Express Kriterie-kross

Blott sjätte starten i karriären och femte segern. Och på vilket sätt han gjorde det. Ready Cash-sonen Readly Express visade sig oomtvistat vara den främsta treåringen i landet efter sin kross i Kriteriet. Timo Nurmos-talangen gick den tunga vägen loppet igenom men vann ändå. Det på nya svenska rekordet 1.12,8a över 2640 meter.

Untersteiner-jubel. Foto: ALN

5) Överlägsna BBS Sugarlight i Olympiatravet

Olympiatravet, årets första riktigt stora uppgift på hemmaplan, var på förhand väldigt öppet. Men när loppet lagts till handlingarna var en häst ensam på plan. B.B.S. Sugarlight tränad av den lilla norska tränaren Fredrik Solberg och körd av Peter Untersteiner – pulveriserade sitt motstånd från ledningen.

6) Mosaique Face – bäst i Europa

Mosaique Face blev landets vinstrikaste travare under 2015 och den största delen av förtjänsten kom när han för sin tränare Lutfi Kolgjini bollade med sitt motstånd i finalen av UET Trotting Masters i belgiska Mons. Nästan 1,9 miljoner kronor innebar den segern – och en fin revansch för det knappa nederlaget i Elitloppet.

Kung Jimmy. Foto: ALN

7) Hambletonian – Takter igen

Jimmy Takter hade återigen ett magnifikt år som tränare i Nordamerika. För andra året i följd och för fjärde gången totalt, stod han som segrare i världens mest penningstinna lopp. Pinkman var årets vinnare. Brian Sears hoppade upp i sulkyn och tillsammans vann duon säkert före monsterstoet Mission Brief.

8 ) Up And Quick höll för trycket i Prix d’Amérique

Efter elva år var Jean-Michel Bazire tillbaka som vinnare i världens tuffaste travlopp. Med den av Franck Leblanc tränade Up And Quick tog han sin tredje seger i loppet. Sjuårige Up And Quick var klar favorit och gjorde heller inga misstag i loppet. Säker seger före en överraskande Voltigeur de Myrt och Timoko – körd av Björn Goop.

Derby-Svante. Foto: ALN

9) Båth i Svenskt Travderby – ännu en gång

2014 hade Svante Båth hela fyra hästar i finalen av Svensk Travderby. Poochai vann. I år räckte det med en häst inkvalad för att upprepa bedriften. Conlight Ås, körd av Erik Adielsson, hade bara haft ett enda mål i sikte hela säsongen – och slog till då allt skulle klaffa. På linjen fångade man in tappra Västerbo Eclair i en vidöppen Derby-upplaga.

10) Ny stor triumf Björn Goop och Timoko

2014 tog Björn Goop sin efterlängtade Elitlopps-triumf med franske Timoko. Efter en hedervärd tredjeplats i Prix d’Amérique slog ekipaget till med seger i Prix de France – världens kanske mest förnäma medeldistanslopp. Det blev andra raka i det prestigefyllda loppet för Björn Goop – förra året skrällde han med Noras Bean.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Smedheim Solan-saken: 15 månaders fängelse
Nästa nyhet
Smedheim Solan-saken: 15 månaders fängelse

Smedheim Solan-saken: 15 månaders fängelse

Dom har nu fallit i den uppmärksammade Smedheim Solan-saken. Den tidigare tränaren döms till 15 månaders fängelse.

Den fyraåriga norska kallblodskanonen Smedheim Solan var förra hösten föremål för en mycket uppmärksammad händelse.

Hästen således då för ett miljonbelopp av sin dåvarande tränare och delägare Jan Ketil Brattås, men försäljningen skedde utan övriga delägares godkännande.

I november greps mannen i Thailand där han sedan försäljningen vistats. Den 21 december behandlades saken i rätten och nu har dom fallit: Brattås tilldöms ett fängelsestraff på 15 månader. Det skriver tgn.no.

Från straffet dras de 76 dagar som den tilltalade har suttit häktad. Efter avtjänat straff ämnar Brattås att återvända till Thailand där hustru och hans nyfödda dotter väntar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop slutar köra i guldhjälmen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson