Vem ska slå Bold Eagle i Prix d’Amérique? Den franska superstjärnan hade stor uppvisning när han segrade i Critérium Continental.

Det blev ännu en bejublad uppvisning av fransmännens stora travarartist Bold Eagle. På söndagen visade sig Ready Cash-sonen stå fullständigt i en klass för sig när han lattjade hem det stora fyraåringsloppet Critérium Continental på Vincennes.

Förutom ett förstapris på maffiga 108 000 euro erhöll vinnaren i loppet en säkrad plats i Prix d’Amérique om fem veckor. I det loppet kommer Sébastien Guarato-tränade Bold Eagle att hållas som stor favorit.

Bold Eagle mot Prix d'Amérique. Foto: ALN

Critérium Continental blev en munsbit för den fyraåriga monstertravaren. När startbilen lämnade fältet var Bold Eagle bra med direkt, men det var stallkamraten Booster Winner, körd av Örjan Kihlström, som frontade.

In mot första sväng tog Eric Raffin ordentlig sats med Billie de Montfort som körde sig till ledningen. De första 600 meter avverkades efter vindsnabba 04,6. Efter en bit släpptes Bold Eagle fram för att överta kommandot.

Väl där var loppet redan avgjort. Bird Parker kom fram i dödens och såg till att hålla farten fortsatt hård; när 1100 meter hade körts visade klockorna på 09,2.

Franck Nivard. Foto: ALN

Bird Parker provade att pressa på ledaren genom sista sväng, men Franck Nivard i sulkyn bakom Bold Eagle satt helt lugn och stilla. Genom svängen lade Bold Eagle in en av sina extra växlar – och försvann från sina konkurrenter.

Först med 100 meter kvar började Nivard att röra på sig – det för att signalera triumfen med segergester. Bold Eagle tog en överlägsen seger och kom i mål på pampiga segertiden 1.10,5a över 2100 meter.

Bakom spurtade Specialess bra och tog precis andrapriset före en tapper Bird Parker, båda hästarna nådde mål på 10,8. I spåren avslutade Boléro Love (10,9) skarpt och tog fjärdepriset.

Conlight Ås femma. Foto: ALN

Den svenske Derby-vinnaren Conlight Ås var med i loppet med Christophe Martens vid tömmarna. Conlight Ås gick loppet igenom som fyra på innerspår, höll farten bra på behörigt avstånd och slutade femma på 1.11,2.

Booster Winner och Örjan slutade sexa. Billie de Montfort tröttnade tidigt och slutade i det slagna fältet.

Läs även: Vincennes: Mot Prix d’Amérique för Lionel!

Läs även: Vincennes: Femte raka för Cassandre d’Em

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Vincennes: Mot Prix d’Amérique för Lionel!

Vincennes: Mot Prix d’Amérique för Lionel!

Nu är Lionel klar för Prix d’Amérique! Norrmannen svarade för en stark prestation när han tog hem Prix Tenor de Baune trots markförlust.

Kretsen kring femårige Lionel har drömt om en start i Prix d’Amérique om en månad. Nu blir drömmen verklighet för den norskägda stjärnan.

I regi Fabrice Souloy har Look de Star-sonen stormat fram på de franska ovalerna under året och vunnit åtta av tolv starter sedan förra vintern.

Nu är Lionel också ett namn för Prix d’Amérique. Den platsen säkrade hästen genom seger i söndagens stora femåringslopp Prix Tenor de Baune på Vincennes.

Lionel har utvecklats till en stjärna hos Fabrice Souloy. Foto: ALN

Och det var en riktigt rejäl insats som Lionel bjöd på även denna gång. Många fick nog hjärtat i halsgropen när den favoritspelade hästen tog ett par galoppsteg precis i startögonblicket. På det tappade Lionel värdefull mark och kom iväg som sista häst, en bit bakom klungan.

Men Franck Nivard styrde snart på igen med sin stjärna och avancerade framåt mot dödens. Strax innan hade Örjan Kihlström tagit ett initiativ och kört till spets med Call Me Keeper efter 750 meter.

Loppet hölls i ett moderat tempo; de första 1700 meterna travades efter 15,5. Fältet var väl samlat när man gick in genom sista sväng.

Call Me Keeper var fyra. Foto: ALN

In mot upploppet hade Lionel blivit ledaren allt mer närgången och övertog kommandot. Bakom attackerade nu både Akim du Cap Vert, loppet igenom kloss an i rygg på Lionel, och från dennes rygg även Robert Bi.

Men de välmeriterade hästarna hade ingen chans. Lionel tänjde på stegen och gick undan med säker marginal sista biten. Segern, som var värd 54 000 euro, togs på 1.14,0 över 2700 meter.

Bakom blev det en tuff kamp om silvret där Robert Bi med minsta marginal snöt andrapriset före Akim du Cap Vert. Båda på 14,2. Call Me Keeper (14,3) tappade något till slut men höll stilen fint till ett fjärdepris värt 9600 euro.

Läs även: Critérium Continental: Oslagbara Bold Eagle

Läs även: Vincennes: Femte raka för Cassandre d’Em

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Adielsson stoppad på Arlanda: "Riktigt ledsen"
Nästa nyhet
Adielsson stoppad på Arlanda: ”Riktigt ledsen”

Adielsson stoppad på Arlanda: ”Riktigt ledsen”

Erik Adielsson kan inte köra Conlight Ås i söndagens Critérium Continental. På Arlanda stoppades han att åka till Paris.

På söndag eftermiddag avgörs det stora fyraåringsloppet Critérium Continental på Vincennes med bland andra Bold Eagle i startlistan.

Ny kusk på Conlight. Foto: ALN

Sveriges representant i loppet är Conlight Ås – men hästen kommer inte att köras av Erik Adielsson som först var planerat. När den svenske stjärnkusken skulle resa till Paris på söndag morgon stoppades han – då han inte med sig sitt pass.

– Har flugit 25-30 gånger med SAS till Paris med körkort. Skönt att SAS, utan att meddela något varken vid bokning eller incheckning. De meddelar vid gate att det blivit ändrat till passtvång. Satt en timme på Arlanda och väntade. Hade lätt kunnat hämta hemma. Nu kuskändring, skriver Adielsson på twitter.

Det blir nu i stället Christophe Martens som ersätter i sulkyn bakom Conlight Ås i söndagens stora uppgift.

– Blir sällan besviken över liknande saker. Det är trots allt världsliga ting. Men i dag tog det rejält. Riktigt ledsen och besviken, fortsätter Erik Adielsson på twitter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Böter för Bergh - efter positivt dopningsprov
Nästa nyhet
Böter för Bergh – efter positivt dopningsprov

Böter för Bergh – efter positivt dopningsprov

Den av Robert Bergh i Frankrike tränade Brice des Epines testades positivt vid ett dopningsprov efter en seger på Vincennes i oktober.

Fyraårige Brice des Epines vann två raka segrar på Vincennes i oktober, men de dopningsprov som togs efter segern den 16 oktober visade spår av ämnet triamcinolonacetonid.

Robert Bergh. Foto: ALN

Substansen, som även förekommer i läkemedel i Sverige, har en långvarig inflammationsdämpande effekt.

– Det är givetvis surt, det blir negativa rubriker för mig och sporten, säger tränaren Robert Bergh till Sundsvalls Tidning och förklarar vad som skett:

– Han fick behandling med kortison i bakknäna 14 veckor före loppet. Men i stället för att gå in i fyra leder har det gått in i en fettsäck och blivit kvar. Sedan utsöndrades det den veckan. Det är inte tal om någon dopning, det är en veterinär som har behandlat hästen.

Robert Bergh som har tränaransvaret tilldelas nu av det franska travförbundet böter på 3000 euro. Brice des Epines, som belagts med startförbud till den 5 januari, fråntas även förstapriset på motsvarande 178 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Axevalla
Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Axevalla

Söndag: V64-tips till Axevalla

V64 Axevalla 27/12

Omgången: En ganska intressant omgång som Axevalla bjuder på denna söndag och jag spelar ett huvudsystem med två spikar. Det systemet reducerar jag även ner lite grann då minst en utgångshäst måste vinna för chans till alla rätt. Jag kompletterar återigen med en flerkupong som spelas gånger femton. Dagens bästa idé hittar vi i den avslutande avdelningen där jag tror att andrahandaren Pampalo kommer att leda hela vägen. Ulf Stenströmers fina treåring körs av duktige Carl Johan Jepson och ekipaget spikas på allt.

Det snöar ordentligt på Axevalla nu på förmiddagen och troligtvis kommer det att krävas brodd runt om vilket såklart gör det hela mycket mer ovisst. Ulf Stenströmer meddelar också nu på morgonen att hans hästar inte ens har tränat med brodd vilket såklart ger ett stort frågetecken för min bästa ide Pampalo i den avslutande avdelningen.

Bästa spiken

1 Pampalo V64-6

Kompletterande spiken

8 Love Palema V64-3

Utgångarna

6 Claudia B.R. V64-1

2 Divine Star V64-2

4 Aponi Bell & 9 Peaceful Face V64-4

9 Jonathan Palema V64-5

V64-systemet, endast för sex rätt (Skrivs på fyra kuponger och minst en A-häst måste vinna)

A: 6. B: 1-3-5 (6-5)

A: 2. B: 1-3-4-5-6-7-10-12 (9-11)

8 Love Palema (10-9)

A: 4-9. B: 1-2-3-7-8-11-12-13-14-15 (5-6)

A: 9. B: 1-3-8-10 (7-11)

1 Pampalo (6-11)

Kupong 1. 1x9x1x12x5x1= 540 rader

Kupong 2. 3x8x1x10x1x1= 240 rader

Kupong 3. 3x8x1x2x5x1= 240 rader

Kupong 4. 3x1x1x12x5x1= 180 rader

Totalt: 1200 rader/kronor.

V64-Flerkupong, endast för sex rätt.

5-6 (3-1)

2-7-10-12 (3-5)

8 Love Palema (10-9)

1-4-7-9-11-12 (14-3)

9 Jonathan Palema (3-1)

1 Pampalo (6-11)

2x4x1x6x1x1= 48 rader x 15 system = 720 kronor.

Totalt V6: 1200+720= 1920 kronor

Dagens Dubbel

9– 1 x 700 kr

1,3,8– 1 x 100 kr

Totalt: 1000 kr.

Analys V64-1:

Ranking: A: 6. B: 5-3-1. C: 4-2.

Spetsanalysen: Denim Boko, Trixarn och Henke Diablo är samtliga mycket snabba ut och trots att det bara är sex hästar med i loppet är spetsstriden oviss. Jag säger knapp fördel Trixarn som i livets sista start borde laddas max och då tror jag att han håller ut Henke Diablo samt snuvar Denim Boko på täten in i den första kurvan.

Loppanalysen: Ett sprinterlopp inleder och här tror jag att löpningsförloppet kommer att bli avgörande. Därför ger jag tipset till 6 Claudia B.R. som borde få en perfekt resa bakom Kalle som lär få göra jobbet utvändigt om ledaren på slutrundan. Då blir Goops fina sto mycket svår att stå emot över Axevallas långa upplopp. Näst senast var Dream Vacation-dottern riktigt bra när hon vann från dödens men senast var hon sjuk och med den insatsen på näthinnan nöjer jag mig med utgång och spik på en av fyra kuponger.

Värst emot är nämnda 5 Kalle som har hunnit göra två starter på svensk mark efter sin Frankrike-sejour. I comebacken höll han godkänt i ett stayerlopp men senast var han bättre då han avslutade bra som tvåa i ett lopp som vanns av October Kronos. Jag hade underkant 11 sista 700 den gången och han var klart rappare i benen än i comebacken. Nu är det dock stor risk att han kommer att få dra fram min vinnare men skulle denne vara sämre för dagen tror jag att han har bra chans att plocka ner ledaren och vinna loppet.

Jag fegar dock och streckar både 3 Trixarn och 1 Denim Boko på garderingslapparna. Hedershästen Trixarn gör sitt sista framträdande innan han faller för åldersstrecket och vi kan nog räkna med att man inte sparar på krutet. Från spets ger sig Trixarn ogärna och skulle han få dämpa en bit kan han rinna undan.

Det är dock långt ifrån säkert att han kommer till sin önskeposition då Denim Boko är rask iväg och hon har varit småpositiv på slutet efter snälla resor. Den här gången lär Nordström vilja köra i ledningen och skulle det istället bli hon som får trolla bort en bit under loppet kan det hålla hela vägen.

Jag rankar ner 4 Henke Diablo som jag inte tror kommer förbi de invändiga och då borde han vara mer eller mindre chanslös. Jag tror inte ens att det räcker från spets och han är iskall för mig.

Analys V64-2:

Ranking: A: 2. B: 10-12-7-3-5-4-1-6. C: 9-11-8.

Spetsanalysen: Inte många som visat någon direkt startsnabbhet men Divine Star tog ledningen från samma spår senast och jag tror hon har bra chans att hitta dit igen.

Loppanalysen: Ett sto/lärlings-lopp och här brukar det kunna skrälla. Jag ger tipset till min spetsfavorit 2 Divine Star som borde kunna spåra hela vägen. Fyraåringen har gjort två lopp i ny regi efter vila och borde ha gått framåt med dessa lopp i kroppen. I comebacken avslutade hon godkänt men senast blev det fel efter att Stefan Söderkvist blivit tvingad att släppa täten. Den här gången är det läge att köra i spets hela vägen och skulle Pernilla T Johansson få bestämma tempot borde det hålla länge.

Jag litar dock inte på ekipaget utan nöjer mig med utgång och bakom fyller jag på med hela B-gruppen. Värst emot är favoriten 10 Brigitte Bardot som ständigt svarar för fina avslutningar. Skulle det klaffa plockar hon ner många över upploppet igen.

12 Amazing Dream har gjort fyra starter efter vila men det har blivit för tufft kört i samtliga av dessa lopp förutom senast då hon galopperade bort sig direkt. Läget är uruselt men en smygresa borde passa bättre och hon kan skrälla.

7 Sinou’s Beauty var ute i samma lopp som min tipsetta senast och svarade för en jämngod prestation. Gången före avgjorde hon säkert på en smetig bana och med en rutinerad kusk i sulkyn är hon tidig.

3 Cap Cleo och 5 Höwings Ronja har bägge form för att överraska. Slutligen streckar jag 4 Bambi Rozz som är hygglig i grunden, lägesgynnade och kuskförstärkta 1 Västerbomozzarella samt Stenströmers 6 Opti Ribb som inte är så tokig när hon fungerar.

Analys V64-3:

Ranking: A. 8. B: 10-9-1-6-5-3-4-2. C: 11.

Spetsanalysen: Love Palema är naturligt startsnabb och trots ett uselt åttondespår tror jag att han blåser förbi de invändiga om Micke J bara laddar. De som möjligtvis skulle kunna ta emot inledningsvis är Chippen Ås och Figaro’s Dream men båda dessa tror jag släpper. Chippen Ås har dessutom galopperat flera gånger med framspår bakom bilen och Dalborg vågar kanske inte ens ladda. Nej, jag tror att Love Palema sitter i spets in i den första svängen.

Loppanalysen: Här kommer min första spik då jag tror 8 Love Palema har en jättechans att spåra det här loppet runt om. Han var fin vid spetssegern senast efter kortare vila då han avslutade med en 13-runda och han är säkert ännu bättre med det loppet i kroppen. Bland starttröga konkurrenter är spetschansen god trots spår längst ut på vingen. Pär Hedbergs femåring trivs i tätpositionen, har gått bra på Axevalla samt har fin statistik tillsammans med Micke J Andersson i sulkyn. Ekipaget har vunnit 5 av 13 lopp tillsammans och jag tvekar inte när jag spikar. Hela vägen Micke!

Värst emot är favoriten 10 Önas Ida som galopperade bort sig direkt senast i ett V75-lopp på Åby. Dessförinnan var hon vass vid tre raka segrar och hon brukar alltid avsluta bra med rätt resa. Den här gången tror jag dock att det blir för långt fram till min spik men skulle denne komma bort är det Önas Ida som har klart bäst segerchans i loppet.

9 Merlin är riktigt bra i grunden men han borde behöva ett par lopp efter sin långa vila innan han är segermogen.

Analys V64-4:

Ranking: A: 4-9. B: 12-7-1-11-14-3-13-15-2-8. C: 5-6-10.

Spetsanalysen: Inte många som visat någon direkt startsnabbhet här heller. Aponi Bell tycker jag öppnade helt okej senast utan att Björn laddade något. Från ett bra fjärdespår bakom bilen är det läge för körande Magnus Jakobsson att vara mer offensiv och Aponi Bell blir min spetsfavorit.

Loppanalysen: Stolopp med spårtrappa och omgångens svåraste lopp där i princip alla skulle kunna vinna. 4 Aponi Bell avslutade klart bra och såg fin ut via dubbla open stretch senast. Hittar hon till täten som jag är inne på blir hon inte lätt att passera och jag använder henne som en av två utgångshästar i loppet.

Den andra är 9 Peaceful Face som jag är övertygad om är loppets bästa häst. Senast galopperade hon bort skapliga pengar i ett V75-lopp på Eskilstuna men gången före var hon desto bättre. Jag hade drygt 10 sista 800 den gången och det är ingen tvekan om att en liknande prestation räcker väldigt långt i det här loppet. Det finns dock ett par frågetecken, dels måste hon gå med skor och dels har det gått en dryg månad sedan hon startade sist.

Jag litar alltså inte helt på min utgångsduo utan fyller på med samtliga utom mina tre C-hästar på garderingslapparna.

12 Charmant Hornline blir hårt betrodd och hon fastnade sista biten senast efter kortare vila. Kan vinna den här gången istället om det löser sig från det tråkiga utgångsläget.

Jag vill även nämna jätteskrällen 7 Itami som senast gjorde comeback för sin nya tränare Jörgen Åsén. Love You-dottern såg rätt fin ut över mål efter en snäll resa och det var en hel del snack om den här hästen i Heiskanens regi. Jag streckar vidare och totalt betalar jag för tolv hästar.

Analys V64-5:

Ranking: A: 9. B: 3-1-10-8. C: 7-11-4-6.

Spetsanalysen: Bara tre hästar på start och Action Stations borde ha bra chans att hålla upp sitt innerspår. Jag blir inte helt förvånad om Per Berg Thomsen vill testa i den positionen.

Loppanalysen: Dagens Dubbel inleds med ett stayerlopp och omgångens största favorit 5 Paleo Pride blev struken nu på förmiddagen.

Det gör att 9 Jonathan Palema blir klar favorit och han borde nu ha en toppchans. Senast höll mycket bra från dödens men åkte dit i de allra sista stegen. Pär Hedberg valack svarar ofta för starka insatser och den långa distansen är inga problem. Det blir säkert ett offensivt upplägg nu när favoriten är borta och Jonathan Palema har en bra chans oavsett upplägg.

Jag tycker dock att jag har två bättre spikar i omgången och nöjer mig med utgång och fyller på med fyra hästar bakom.

3 Turn Out Well avslutade riktigt bra i skymundan senast efter strul och får Jepson upp i sulkyn igen.

1 Action Stations har svarat för en hel del positiva insatser och skulle favoriten komma bort kan han leda hela vägen.

10 Umbriel har två lopp i kroppen och kan få ett fint lopp i rygg på Jonathan Palema.

8 Lunatic Face är bara stark och är således ute på helt rätt distans. Hästen står först på turordningen vilket såklart inte är kul men han får ändå sista strecket.

Analys V64-6:

Ranking: A: 1. B: 11-5-10-7. C: 9-8-3-4-2.                                      

Spetsanalysen: Jag var helt inne på att Pampalo, som visserligen gör debut med framspår bakom bilen, skulle hålla upp sitt innerspår och nu när värsta spetshotet är struken borde det absolut bli spets. Pampalo öppnade rappt ur volten senast och tränare Stenströmer är även han inne på att hästen kommer öppna bra bakom bilen.

Loppanalysen: Treåringarnas Höstserie-final avslutar och här kommer dagens bästa vinnare i 1 Pampalo. Ulf Stenströmers pålle har gjort fyra starter i livet och inledde med en imponerande dödensseger. Därefter gjorde han det fullt godkänt från tråkiga utgångslägen men senast var det betydligt bättre spänst i Password-sonen. Efter en kvick inledning fick han bestämma i ledningen men det gick betydligt snabbare till slut och intrycket över mål var läckert. Stallet meddelar att man har siktat mot det här loppet och att han inte ska vara sämre den här gången. Man tror även att han kommer öppna bra bakom bilen och det är även min känsla. Han var som sagt kvick ur volten senast och känns som typen som borde kunna dra iväg bra bakom bilen. Han kan givetvis vinna även från andra positioner än ledningen men skulle Jepson lyckas försvara sitt innerspår blir jag mycket förvånad om någon kommer att kunna utmana. Given spik!

Klar favorit blir 11 Pax och visst är även det här en bra häst. Han har också gjort fyra starter i livet och travat i spets varenda gång så det är ett litet frågetecken hur han kommer fungera bakifrån. Senast var han dessutom dålig och stallet meddelar att det var en infektion som var orsaken till den svaga insatsen. Flera frågetecken alltså och som stor favorit från bakspår mot en riktigt bra häst i spets känns han spelmässigt iskall den här gången.

Tipsredaktör: Mathias Blomquist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: On Track Piraten gjorde det igen!

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson