Världens bästa kallblod kommer att bli borta från tävlingsbanan en längre period. Lannem Silje har fått en gaffelbandsskada.

På torsdag skulle Lannem Silje starta på Umåker. Den och ytterligare en start på samma bana var planerade innan superstjärnan skulle gå till vintervila.

Man gissar på uppåt ett halvårs frånvaro. Foto: ALN

Nu blir inte starterna av. Olyckan har drabbat världens kanske största kallblodsartist. Det norska undret har ådragit sig en blödning i ett gaffelband och kommer att bli borta från banan en lång tid framöver.

– Dessvärre är det så. Men det ser mycket bättre ut än jag fruktade i går kväll (måndag) då jag körde henne och kände att det var något som inte stämde. Hon står med full tyngd på hoven i dag – annars är det vanligt att hästarna nästan står på tre ben långa tider när de fått en sådan här sak, berättar tränaren Ola M Skrugstad för Kanal 75.

Lannem Silje har vunnit fantastiska 44 av sina 48 starter och har tjänat cirka sju miljoner kronor. Nu kan vi bara hoppas på att hon under nästa år kan komma tillbaka till samma toppnivå som hon hittills presterat i karriären. Det kan bli tal om ett halvår innan hon kan återkomma på tävlingsbanan.

– Jag törs inte säga hur länge hon blir borta, det vet vi mer om ett par veckor. Det är fruktansvärt tråkigt, men det är sådant här som sker. Jag hoppas att hon ska kunna komma tillbaka på samma nivå, men de visar sig i uppträningsfasen, säger Ola M Skrugstad till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Your Highness flyttas – till Fabrice Souloy

Your Highness flyttas – till Fabrice Souloy

Ett av Sveriges bästa ston skiftar tränare. Your Highness lämnar Ulf Stenströmer – för en ny karriär hos Fabrice Souloy i Frankrike.

I regi Ulf Stenströmer har sexåriga Your Highness skördat stora framgångar och vuxit fram som ett av landets bästa ston.

Men efter Chocolatier-dotterns start i Sto-SM senast väntar nu en fortsättning i Frankrike. Hästen flyttas till Frankrike – och stortränaren Fabrice Souloy.

”Tack för den här tiden härliga Your Highness. Hoppas du kommer få det bra hos din nya tränare”, twittrar Axevallatränaren på tisdagen.

Fabrice Souloy. Foto: ALN

Men det är inte någon schism som ligger bakom tränarflytten. Beslutet är sedan tidigare fattat av ägarkretsen.

– Vi har haft en formidabel succé med hästen och Ulf Stenströmer har varit jätteduktig med henne, vi är jättenöjda med honom som tränare till hästen och det är inte orsaken bakom flytten. Men vi känner att vi stått här och väntat länge nu och vill prova henne i Frankrike, berättar delägaren Oskar Eidsaa för Trav 365.

Your Highness har på sina 39 starter vunnit 16 lopp och travat in drygt 2,7 miljoner kronor. Bland meriterna kan nämnas andraplats i Stochampionatet, brons från Derbystoet och segern i Summer Meeting Mares i somras.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nuncio siktar inte mot PdA - i dagsläget
Nästa nyhet
Nuncio siktar inte mot PdA – i dagsläget

Nuncio siktar inte mot PdA – i dagsläget

Att Nuncio skulle laddas mot Prix d’Amérique och ett eventuellt drömmöte med Bold Eagle är något som Stefan Melander dementerar. I alla fall tills vidare.

På söndag väntar nästa start för Nuncio. Då ska han gå ut i semifinalerna till Breeders Crown på Solvalla (anmälningarna sker i dag, tisdag).

Samtidigt ryktas det på sina håll om att den fyraåriga fantomtravaren laddas mot en eventuell start i Prix d’Amérique – och i så fall ett gigantmöte mot jämnåriga Bold Eagle.

Nuncio ståtar med sex raka. Foto: ALN

Men några sådana idéer tycks inte tränaren Stefan Melander ha. I alla fall inte som det verkar i dagsläget.

– Det enda jag funderar på nu är starten på söndag. Sedan får vi fundera på vad som händer efter det. Nuncio ska starta i Breeders Crown på Solvalla på söndag och sedan hoppas jag att han kvalar in till finalen. Sedan ska jag fundera på framtiden, säger ”Tarzan” till Kanal 75.

Finalerna i Breeders Crown avgörs på Sundbyholm den 8 november. Nuncio har efter sin tredjeplats i Elitloppets final tagit sex raka segrar och på bankboken finns nästan 17 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Åby: "Räds absolut inte dödens med hästen"
Nästa nyhet
V4 Åby: ”Räds absolut inte dödens med hästen”

V4 Åby: ”Räds absolut inte dödens med hästen”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han var jätteduktig senast och kunde stick undan sista 500 till enkel seger. Han kändes stark och rejäl hela vägen trots att han inte riktigt fick vara ifred. Nu ställs vi inför helt andra förutsättningar med bakspår över 2640 meter men distansen är inget jag oroar mig för. Däremot behöver vi tur på vägen men jag räds absolut inte dödens med den här hästen. Barfota runt om och bike igen, säger Paw Mahony om Neverendingdream (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Åbytravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

10 Winchester Bay – Han kämpar väl på utan att riktigt räcka till och det ska bli intressant att se honom på sprinterdistans. Tyvärr drog vi dåligt startspår men vi kastar på honom en jänkarbike och sen hoppas vi på turen. Barfota runt om, säger Ulf Stenströmer.

12 Roblox Memphis – Han var riktigt duktig där innan sommaren men fick sedan lite problem med ryggen och har fått pausa från tävlandet. Nu känns han fin i jobben men vi fick dåligt utgångsläge över kort distans vilket givetvis gör detta svårt. Detta är dock en tapper häst som alltid går hela vägen och han kommer inte att göra bort sig. Barfota bak, säger Robert Andersson.

Loppp 2, V4-2

5 Turn Out Well – Han fick fritt rätt sent senast men gick bra till andraplatsen och känns formstark för övrigt. Det blev ett rätt hyggligt lopp och vi fåt försöka hitta ner i vettigt slagläge. Jag tycker att han är gynnad av distansen och detta är den typ av lopp han kunnat skrälla i tidigare. Barfota fram, säger Eric Martinsson.

8 Cadabra Transs R. – Han satt fast med krafter kvar senast och kommer mer och mer för varje start. Han känns riktigt fin för dagen och jag tycker att han alldeles för lite pengar på sig jämfört med sitt kunnande. Vi fick inget bra utgångsläge men det kompenseras av distansen och kommer vi inte på vingel tror jag att han kommer dyka upp i segerstriden. Inga ändringar, säger Peter H Sjöberg i stallet.

10 Neverendingdream – Han var jätteduktig senast och kunde stick undan sista 500 till enkel seger. Han kändes stark och rejäl hela vägen trots att han inte riktigt fick vara ifred. Nu ställs vi inför helt andra förutsättningar med bakspår över 2640 meter men distansen är inget jag oroar mig för. Däremot behöver vi tur på vägen men jag räds absolut inte dödens med den här hästen. Barfota runt om och bike igen, säger Paw Mahony.

11 Thaitec – Han travade riktigt illa tidigt i loppet senast men till slut fungerade det bra. Han är svår den här men det finns kapacitet. Han känns ok hemma och idag provar vi med skor runt om då jag måste hitta på något. Duger bra om han travar, säger Peter Untersteiner.

Lopp 3, V4-3

5 Chipperoo – Hon kändes klart bra senast och visade fin form. Som hon kändes senast så måste jag tro på bra chans även här. Jag provar för spets då hon öppnade så pass bra men hon är nog inte beroende av spets för att dyka upp i striden men ledningen är ju enklaste vägen, säger Christoffer Eriksson.

6 Sonia’s Dream – Hon har varit väldigt bra på slutet och jag kan inte klaga på något. På Årjäng senast satt hon fast i försöket men fick springa desto mer i finalen som hon vann. Förutsättningarna nu ser fina ut och kommer vi inte till täten hoppas jag på rygg ledaren. Hon går från båda positionerna och står dessutom fint inne i loppet. Hon ska räknas och vi kör med samma balans som vanligt, säger Marcus Hultman.

8 Blackmagicwoman Ås – Jag är nöjd med henne för dagen och de invändiga strykningarna förändrar ju läget en hel del. Hon kan räcka en bit. Inga ändringar är planerade, säger Peter Untersteiner.

10 Bahama Mama – Hon hoppade bort en andraplats senast men är annars på gång. Jag tycker att hon haft en hel del otur och hon är inte alls så tokig den här hästen. Nu fick vi dåligt utgångsläge men strykningarna underlättar vår väg fram och hon kan vara en outsider. Barfota runt om, säger Ulf Stenströmer.

11 L. Dees Maggiebest – Det verkar bra med henne och hon är snabb. Senast var hon lite tittig av sig och vi ändrar från öppet huvudlag till helstängt eller möjligtvis norskt huvudlag. Hade hon haft det senast hade hon nog vunnit loppet. Barfota fram. Det har kanske gått lite väl lång tid mellan loppen kanske men med klaff så kan hon duga bra, säger Lars Brindeborg i stallet.

Lopp 4, V4-4

1 Opti Best – Hon gjorde sitt bästa lopp på länge senast och fick bara stryk av en bättre häst helt enkelt. Hon är åtgärdad efter det, och känns väldigt fin, och jag tror på en bra insats. Spåret är okej men vi kommer inte kunna hålla någon ledning utan för hoppas på rygg ledaren. Skor runt om, säger Ulf Stenströmer.

6 Amazing Dream – Hon hade inte startat på väldigt länge senast men stod för en riktigt fin insats. Björn kom liksom från ingenstans och slog av henne men hästen har tagit det loppet bra. Rimligtvis är hon ännu lite förbättrad nu men läget känns inte optimalt för hennes del. Vi får se hur det löser sig men helt borta är hon väl inte. Barfota bak, säger Eric Martinsson.

12 Raspberrysky – Hon travar lite tveksamt men det har känts bättre i jobben nu på slutet och idag blir det skor runt om så att travet flyter bättre. Uppgiften är nog lite väl tuff härifrån, säger Lars Brindeborg i stallet.

15 Skogstorps Anna – Hon kämpar på och går vad hon kan men det är en tuff uppgift som väntar här, Inga ändringar är planerade på henne, säger Peter Untersteiner.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bold Eagle siktar mot PdA - men inte Elitloppet
Nästa nyhet
Bold Eagle siktar mot PdA – men inte Elitloppet

Bold Eagle siktar mot PdA – men inte Elitloppet

Nu är det hundra procent fokus mot Prix d’Amérique för Bold Eagle. Men i Elitloppet lär vi inte få se frans-mannen nästa år.

Franske fyraåringen Bold Eagle bollade med motståndarna när han hemförde Europaderbyt på söndagen. Framtiden är sedan tidigare utstakad för jättestjärnan: det är Prix d’Amérique som är vinterns stora mål.

Att hästar vinner världens tuffaste lopp redan som femåringar hör inte till vanligheterna. Senast det skedde var när Offshore Dream segrade 2007. Innan det får vi gå tillbaka till 1992 då Veridict Gedé skrällde i loppet.

Den bästa häst jag kört, menar Franck Nivard. Foto: ALN

Men ska man tro tränaren Sébastian Guarato och kusken Franck Nivard är Bold Eagle hästen som kan göra det.

– Även om jag kört jättemånga bra hästar, ingen har varit som den här, sa Nivard efter segern i Wolvega, enligt Kanal 75.

Det vill såklart inte säga lite: Franck Nivard var ju kusk även på Ready Cash – Frankrikes vinstrikaste travare genom tiderna och med två PdA-triumfer på sin meritlista. Legendaren är dessutom, passande nog, far till Bold Eagle.

”Örnen” har på sina tjugo starter hittills i karriären endast förlorat tre gånger. På kontot finns över nio miljoner kronor. Fast någon start i Elitloppet 2016 lär vi inte få se. Enligt den franska travjournalisten Fabrice Theills twitter menar Sébastien Guarato att det är uteslutet.

Läs även: UET: Vilken uppvisning, Bold Eagle!

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kolgjini på väg till Frankrike - gård inköpt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson