Bisarra scener ska ha utspelat sig på Dannero under måndagen. Den kända hästägaren Anna Maria Öberg uppges ha gått till handgriplig attack mot en amatörkusk.

Dannero arrangerade lunchtävlingar under måndagen. I det åttonde loppet var olyckan framme. Tre ekipage var inblandade i en incident där de krokade ihop, vilket resulterade i att Gunnar Melander föll ur sin sulky medan hans häst Moe Lilja skenade runt innan hon kunde fångas in.

De tre hästarna ströks sedan ur loppet och uppges, liksom kuskarna ha klarat sig ur händelsen utan några skador. Men det är vad som hände på stallbacken kort senare som nu vållat stor uppmärksamhet i trav-Sverige.

Öberg med sin stjärna Månprinsen AM. Foto: ALN

Kusken Thomas Andermyr hävdar att Anna Maria Öberg, känd som ägare till superstjärnan Månprinsen A.M. och sambo till Gunnar Melander, ska ha gått till attack mot honom.

– Jag blev helt chockad när hon kom rusande mot mig inne på banan. Först slog hon sönder visiret på min hjälm, sedan tog hon ett stryptag på mig och fortsatte slå mot mig, säger Andermyr till travronden.se.

Thomas Andermyrs berättelse bekräftas av flertalet vittnet, däribland kusken Hanz Johansson som även han var en av de tre inblandade i olyckan.

– Jag har hållit på med trav i snart 40 år och aldrig upplevt något sådan. Tänk om Thomas hade ramlat ur sulkyn när hon tog tag i honom och hans häst hade kommit lös. Hur hade det här slutat då? Hon var ju en klar säkerhetsrisk, säger han till Östersunds-Posten.

Thomas Andermyr tilldömdes av Svensk Travsport 900 kronor i böter enligt rubriceringen felaktig nedtagning av galopperande häst och bedömds därmed ha orsakat olyckan.

– Det är klart att jag ska ha det. Det var ju mitt fel även om det inte var meningen. Man vill ju verkligen inte orsaka sådant här, säger han till Östersunds-Posten.

Anna Maria Öberg själv har hittills valt att vara förtegen efter händelsen. Men i en intervju med SportExpressen uttalar hon sig och verkar inte dela Andermyrs uppfattning.

– Ja, alltså, jag vet inte vad jag ska säga. Det känns väldigt märkligt, vad säger man? Jag vill nog inte ens kommentera det här mer, säger hon till SportExpressen.

Thomas Andermyr kommer inte polisanmäla händelsen. Däremot har Svensk Travsport tilldelat Öberg en bestraffning på grund av ”olämpligt uppträdande”, men händelsen utreds fortfarande. Till utredningen är klar har Svensk Travsport valt att inte kommentera händelsen ytterligare.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ja från Kolgjini – Mosaique Face till VM-loppet

Ja från Kolgjini – Mosaique Face till VM-loppet

Trots allt – det blir start i VM-loppet för Mosaique Face. Lutfi Kolgjini har nu tackat ja till resan över Atlanten och start i superloppet.

Mosaique Face har haft en tuff men framgångsrik säsong. Efter bland annat en silverplats i Elitloppet kom den efterlängtade storsegern när han tog hem UET Trotting Masters-finalen i Belgien.

Efter den storsegern erbjöds Mosaique Face en plats i återuppståndna International Trot, VM-loppet, som körs på Yonkers Raceway i USA den 10 oktober.

Dags för Mosaique att packa resväskan igen. Foto: ALN

Men då tackade tränaren Lutfi Kolgjini nej till invitationen. I stället skulle fokus sättas fullt mot det franska vintermeetinget med kulmen i Prix d’Amérique i slutet av januari.

– Hade han blivit inbjuden till USA för en månad sedan hade jag preparerat för det. Nu skiter vi i det i stället. Jag gillar inte inbjudningar med armbågen efter sådana här lopp, sa Kolgjini till Kanal 75 då.

Men nu verkar Lutfi ha ändrat sig. Mosaique Face är nämligen klar för start i VM-loppet. Det skriver Harness Racing America:

– Tidigt under måndagen blev det klart att kretsen kring svenske Mosaique Face accepterat inbjudan till International Trot, skriver man.

Det betyder att ”Mosaiquen” därmed blir den fjärde svensktränade hästen att delta i årets VM-loppet. Hästen erbjöds platsen på nytt efter det att finska Seabiscuit tvingats tacka nej, efter det att man inte ansett att hästen klarar den långa resan till USA.

Svenska kuskar är dessutom kontrakterade på de båda norska bidragen. Johan Untersteiner kör B.B.S. Sugarlight och Ulf Ohlsson kör Papagayo E.

Därmed är i dagsläget nio hästar definitiva för start. I nuläget finns blott två nordamerikanska hästar i fältet, den för Kanada tävlande Bee A Magician som i helgen segrade i Maple Leaf Trot, samt till USA och Jimmy Takter nyligen återförda Creatine.

Yonkers Raceway har för avsikt att fylla den sista återstående platsen med en USA-häst, vilken ska tillkännages de närmaste dagarna.

Klara för VM-loppet är:

B.B.S. Sugarlight
Bee A Magician
Creatine
Mosaique Face
Oasis Bi
On Track Piraten
Papagayo E.
Rod Stewart
Timoko

Läs även: Mosaique Face tackar nej till VM-loppet i USA

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Montgomery Hill skrällde i Hallandsmästaren
Nästa nyhet
Montgomery Hill skrällde i Hallandsmästaren

Montgomery Hill skrällde i Hallandsmästaren

Det blev en dansk överraskning när elvaåriga kämpen Montgomery Hill spårade runt om i HallandsMästaren.

Halmstadtravet tävlade på måndagskvällen och omgångens clou var en fin utgåva av HallandsMästaren med 100 000 kronor till vinnaren.

Segern gick något överraskande till elvaårige Montgomery Hill som kördes till seger av sin tränare Flemming Jensen. Det var förresten den andra segern i loppet; hästen tog hem även 2013 års upplaga.

Flemming Jensen. Foto: ALN

Segerreceptet som det danska ekipaget nyttjade stavades spets och slut. Montgomery Hill tog hand om täten i en snabb öppning, kunde dämpa en aning och provade på att rycka ifrån med 300 meter kvar.

Ett taktikval som skulle komma att bära frukt. Landsmannen Stelton avslutade fint och närmade sig hela upploppet, men Montgomery Hill höll säkert undan till första årssegern på tiden 1.12,2a över 2140 meter.

Stelton var alltså tvåa, medan Dreams Take Time slutade trea efter en resa loppet igenom i dödens. Favoritspelade Rod Stewart slutade oplacerad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Gävle
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Gävle

Tisdag: V4-tips till Gävle

V4 Gävle 22 september

Omgången: Gävle är det som gäller på lunchen och Svante Båth tar ut några fina hästar och jag tror att minst två av dem vinner. Hårt betrodda blir de och givet att enbart spela mångbong. 

Spikarna: 3 Ocean Face (V4-1) och 2 Shiraz Brodde (V4-2) har båda toppchans att köras till ledningen och vinna sina lopp. Jag spikar båda och spelar tight system flera gånger.

V4-förslaget är på 992 kronor:

3 Ocean Face (5-9)

2 Shiraz Brodde (1-11)

6-3-8-14-9-13-2 (15-7)

14-6-7-2-12-8-9-3-4 (5-1)

Fleris 1: 1x1x7x9 x 5 = 630 kr 

Fleris 2: 1x1x4x1 x 50 = 400 kr

LD-förslag på 1000 kronor: 

2-3,6 x 500

V4-1:

Ranking: A: 3 B: 5-6-9-10-7 C: 4-8-12-1-11 

Spetsanalys: Ocean Face var riktigt startsnabb vid segern och svarade enkelt klart snabbare hästar än dessa. Galopperade före start efter det och testar bilen före nu för att träna. Jag tror på spets!

Loppanalys: 3 Ocean Face är favorit i inledningen och det är korrekt. Han var riktigt bra vid segern då han var riktigt startsnabb och blåste till ledningen. I slutkurvan tryckte Erik på gasen och hästen bara sprintade undan med flera längder och var riktigt bra. Det är en liten typ, men snabb i benen är han. Han gjorde det fullgott från ledningen över 2640 meter som trea där starke Le Lehar vann men dummare sig före start senast på Jägersro. Nu testar han bilen före  för att träna, och jag tror Adielsson kör felfritt och då ska det vara spets och bra chans. Skötaren berättade att det blir skor, står barfota bak på hemsidan – men skor gör honom bara mer stabil och i denna klass behöver han inte vara maxad tror jag. Han har 2/3 från ledningen.

Utmanare finns såklart om man vill tro på att han gör bort sig, och 5 Sundbo Tibast är andrahäst tycker jag. Han hamnade åt råttorna senast i DD-lopp och efter att Åberg backat och vridit ut många spår gick hästen bra i skymundan där det inte gick att plocka längder på täten. Intrycket var bra på hästen som är bra för lunchlopp. Han var överlägsen vid segern före, men brukar tappa värdefull mark från start.

6 Prima Nova hängde med bra i V64-lopp senast efter att ha fått lägga kraft första 500 för att få position, och sedan satt hon i ledarryggen. Tar inte en längd på felfri Ocean Brodde, men lopp i kroppen och hoppar den är hon aktuell.

9 Hazard Sund spurtade positivt senast och 10 Cassano Bob närmar sig formen, helt okej bakom Robic Lane senast som är med i V75-final på lördag.

V4-2:

Ranking: A: 2 B: 1-11-12-6-7 C: 9-8-4-3-5-10

Spetsanalys: Verymuchkiss Karsk kördes i ledningen senast, men nu låter det som rygglopp över 2640 meter, och Shiraz Brodde sitter i ledningen upp mot 500-passeringen.

Loppanalys: 2 Shiraz Brodde är en klasshäst när han fungerar, och han har vunnit flera V75-segrar. Den senaste på Nationaldagen då han var överlägsen från ledningen med jänkarvagn första gånger för året. Han har galopperat i ledningen till synes omotiverat några gånger och helt att lita på är han inte, han kan agera dumt men en av dessa tappade han en sko (Axevalla). Senast var det till ledningen i loppet och mycket säkert undan med krafter kvar i rätt bra lopp där Nagini spurtade in som tvåa. Han hade pausat lite innan och går säkert framåt med loppet och här tar Erik det säkert lite lugnt första biten för att sedan köra till och jag tror ekipaget sitter i spets tidigt och utan galopp är han ensam på banan.

11 Fashion Diva var taggad över mål efter vila senast men fick inte chansen. Distansen är inget plus och bäst är hon där framme. 1 Verymuchkiss Karsk vill man smyga nu menar PG och kan bli tvåa från rygg på favoriten.

V4-3:

Ranking: A: 6-3-8-14 B: 9-13-2 C: 15-7-12-10-5-4-1

Spetsanalys: Dancewholewayhome var snabb med liknande spår senast och borde kunna braka till ledningen igen. Racey Frontline är den som kan utmana om kusken vill, tagit spets 2/3 senaste men är nöjd med rygg?

Loppanalys: Spårtrappa där kapable 8 Titan Lavec blir favorit, men med två favoriter spikade från början gäller det att fälla honom. Han var mycket fin vid spetssegern i Gävle då han vann enkelt och bara matade på, och man surrade om Derbyt efter det. Han svek som 15 för tio-spelad i V86-lopp från ledningen, och har galopperat två lopp på slutet. Han gick starkt efter galopp näst senast som trea där V75-vinnande Ochongo Face vann, och galopp till slut i Derbykvalet senast. Nu spår 8 bakom bilen och det kan bli dryga spår, och han har alltså mycket galopp, och har galopperat båda med framspår bakom bilen – båda med spår 7 och alltså långt ut på vingen som nu. Jag synar!

14 Global Racecourse gillar jag, det är en frän häst som var riktigt fin då han bara klev runt dem i Boden. Han var inte frisk senast på V75, och har varit ifrån och det kan fattas lite. Han är bra för sin klass och räknas ändå.

Jag skrällspelar på LD med spik på favoriten i första. 6 Dancewholewayhome spetsvann senast, och även om det stod och vägde då Andy Pandy galopperade 200 kvar så var han bra. Jag tror han körs till ledningen igen och kommer favoriterna bort med sina risiga lägen kan det hålla hela vägen.

3 Shoreline möter bättre hästar nu, men spurten senast var positiv och även han är värd skrällspel.

V4-4:

Ranking: A: 14 B: 6-7-2-12-8-9-3-4 C: 5-1-10-13-11

Spetsanalys: Linda Kavat har tagit ledningen fem senaste försöken i volt, två gånger var det från spår 2. Mot spets och släpp till Järvsö Elviz?

Loppanalys: Tre hästar är mer spelade, och de har bra chans att göra upp. 14 Eldvin har inte alls fått till det under sommaren men det är ett bra kallblod som mött stenhårda hästar. Som trea gick han bra bakom Fjeldstad Goggen och Guli Rask. På Myren gjorde Solär Stegg och Fjord Jerven upp och starterna före sprang han på Tangen Haap. Nu är det första med Ulf Ohlsson vilket är jätteplus i min bok, och Eldvin borde morska upp sig av mycket enklare motstånd.

6 Järvsö Elviz var överlägsen senast då han klev ut i dödens 750 kvar och satt i ledningen kort senare och bara lämnade dem. Positiv även som tvåa före det och kanske håller han på att växa ifatt de pengar han snabbt sprang på sig. Han har varit bra med i volt, även om han galopperade med springspår (från tillägg) enda gången han testade det. Borde trampa bra iväg och köras mot ledningen. Dock har han bara 1/7 från ledningen…

7 Järvsö Moa är riktigt rejäl och senast gick hon bra i vida spår efter tappstart då hon sladdade där bak. Just springspår borde vara bra för henne, för tidigare i karriären var hon bättre med där ute med anlopp och kommer hon vettigt på det är hon med i striden. Det blir lätt fel för kusken… Det är ojämna nordisar, och på ena flerbongen garderar jag och spelar för skräll.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Gävle: "Hittat stilen - jag är optimistisk"
Nästa nyhet
V4 Gävle: ”Hittat stilen – jag är optimistisk”

V4 Gävle: ”Hittat stilen – jag är optimistisk”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Han har verkligen hittat stilen på sistone och vann på helt överlägset sätt senast. Han känns jättefin på alla sätt efter det och jag hoppas vi prickar från springspåret. Då kan det mycket väl vara spets och slut och jag är optimistisk. Inga ändringar, säger Olle Alsén om Järvsö Elviz.

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Gävletravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

3 Ocean Face – Han dummade sig bakom bilen senast och kan vara lite rädd för traktorer och så. Vi provar bakom bilen före tävlingarna och han borde sköta sig. Har ju öppnat snabbt tidigare. Hovarna är lite slitna så det blir skor runt om men det spelar ingen större roll på honom och hästen känns bra. Räknas tidigt, säger Viktor Lyck i stallet.

5 Sundbo Tibast – Han hamnade långt bak senast och kom liksom inte in i matchen riktigt trots att det gick fort där framme. Formen är bra och han är inte så tokig alls men risken är att vi blir över igen eftersom han inte är särskilt startsnabb. Vi möter väl ett par motståndare nu också men min häst brukar kunna gå hela vägen och ska räknas. Skor runt om, Jan-Olov Åberg.

6 Prima Nova – Hon verkar hålla hygglig form och hon kan dessutom öppna rätt så bra. Vi får sedan se hur långt det räcker och det är inga ändringar planerade, säger Thomas L Larsson.

9 Hazard Sund – Han kördes snällt senast men gick bra till slut och jag var nöjd med insatsen. Jag hoppas att vi kommer till från det här läget och med rätt lopp tror jag inte han är borta. Barfota runt om, säger Li Hanné.

10 Cassano Bob – Han var bra senast efter att inte har startat på en månad men jag körde också snällt och sen spurtade vasst när luckan kom. Jag tycker att han känns uppåt i jobben och borde vara bättre nu. Jag hoppas vi kan få rätta ryggar så länge det bara går så spurtar han säkert ner många till slut. Det bästa hade varit barfota runt om men vi kommer köra med bakskor, säger Peter G Norman.

Lopp 2, V4-2

1 Verymuchkiss Karsk – Han fick sig en nyttig genomkörare senast i comebacken men det var inte meningen att det skulle bli så tufft. Han fick öppna hårt i ledningen och det blev mjölksyra till slut men jag var ändå rätt nöjd. Rimligtvis är han bättre med det loppet i kroppen och vi fick ett fint utgångsläge. Ledningen tar han säkert med Shiraz Brodde lär försöka överta och jag tycker det är en bra rygg eftersom jag inte vill att han ska få gå på knäna en gång till. Från rygg ledaren borde han åtminstone kunna göra upp om platserna bakom favoriten. Barfota fram, säger Peter G Norman.

2 Shiraz Brodde – Hästen var riktigt läcker senast och har en bra uppgift. Allt verkar bra med honom och det ser ut som tidig spets. Om inte annat i andra vågen. Inga ändringar är planerade, säger Viktor Lyck i stallet.

6 Certification – Han gjorde ett riktigt bra lopp senast men fick öppna tufft och kunde inte stå emot en häst som var överjävlig för dagen. Han löpte ändå en fin tid med bara ett lopp i kroppen och han känns allt bättre. Det börjar bli hans årstid nu och jag förväntar mig en förbättrad insats men Shiraz Brodde är en värdig motståndare som kan bli svår att slå. Dock tycker jag att min häst känns tidig bakom den. Skor runt om, säger Fredrik Pedersen.

8 Such A Feeling – Senast blev det lite fel vägval men formen verkar bra och han tränar fint. Han är mest bara stark och det gäller att det blir kört hans väg. Inga ändringar är planerade och det kan vara ett outsiderbud, säger Patrik Fernlund i stallet.

10 Lou Kronos – Hästen har tidigare agerat som avelshingst i Ryssland och är nu igång med tävlandet igen. Svårbedömd här men det borde behövas lopp i kroppen och vi ligger lågt. Det är skor runt om, säger Thomas L Larsson.

12 Stein Daylight – Han har haft fin form ett längre tag och jag är nöjd med hur han känns. Vi får hoppas att vi kommer in i matchen. Båths häst lär väl spetsa och det är troligt att jag får köra offensivt. Skor runt om och öppet huvudlag och vi har inte gett upp, säger Leif Witasp.

Lopp 3, V4-3

8 Titan Lavec – Han känns riktigt fin i jobben och trots att läget inte är något vidare så ser det ut som en bra segerchans här. Balansen bestäms på plats men det är troligt att det blir barfota fram, säger CG Björkroth i stallet.

13 Mellby Caddy – Han har inte haft någon tur med löpningsförloppen på slutet och det kan åter strula från detta läge. Med klaff så behöver han inte vara helt borta och vi kr honom barfota bak, säger Viktor Lyck i stallet.

14 Global Racecourse – Han var inte helt kurant senast men verkar bra nu. Han duger rätt bra för klassen och är inte helt borta. Han tävlar med skor runt om, säger Viktor Lyck i stallet.

Lopp 4, V4-4

4 Linda Kavat – Hon brukar ha problem under sommaren men allergier och har nu inte startat på ett tag. Formen kommer inte vara på topp och hon möter dessutom några hästar som är för bra så jag ligger långt. Inga ändringar, säger Jan-Olov Åberg.

6 Järvsö Elviz – Han har verkligen hittat stilen på sistone och vann på helt överlägset sätt senast. Han känns jättefin på alla sätt efter det och jag hoppas vi prickar från springspåret. Då kan det mycket väl vara spets och slut och jag är optimistisk. Inga ändringar, säger Olle Alsén.

7 Järvsö Moa – Hon avslutade riktigt bra från kön senast men så blir det också sådana lopp man får om man inte är så snabb ut. Nu har vi springspår och är det någon disciplin och spår hon öppna bra från så är det just det. Det är såklart ingen garanti att hon hamnar vettigt på det men detta lopp ser tufft ut ändå. Skor runt om, säger Åsa Holmberg.

9 Hustvet Elding – Han har fått träna på ett tag och är nu uppåt i form. Han fungerar inte alls på sommaren och jag borde inte ha startat honom då men nu kan vi träna som vi önskar med antal intervaller och så. Det kan behövas lopp men presterar han som han kan så är det ett rätt så lämpligt lopp för honom här. Barfota runt om, säger Robert Skoglund.

14 Eldvin – Han tränar bra men det knyter sig för honom då det blir lopp. Han möter rätt så passande gäng här men är inget att lita på. Intressant med Ohlsson dock och inga övriga ändringar är planerade, säger Patrik Fernlund i stallet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Månprinsen och "Super-Silje" på Bergsåker

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson