Finansmannen Rune Andersson har sedan en tid planerat ett nytt spelbolag med bas på Malta. Vid årsskiftet hoppas man att allt ska stå klart.

I våras meddelades att finansmannen, hästägaren och uppfödaren Rune Andersson (Mellby Gård) planerade att med bas på Malta starta ett spelbolag, med inriktning på travspel, vilket skulle konkurrera direkt med ATG.

- Vi vill att svenska staten tar sitt förnuft till fånga, säger Andersson. Foto: ALN

Planerna fortskrider. Förhoppningen är nu att det nya spelbolaget ska kunna slå upp sina dörrar vid kommande årsskifte.

– Vi lämnar in en licensansökan i dagarna. Det tar mellan 14-18 veckor innan allt pappersarbete är klart med licensen och sedan hoppas vi kunna vara igång vid årsskiftet. Vi vill att allting ska vara gediget i detalj från början och därför får det hellre ta lite tid, förklarar Rune Andersson i tisdagens utgåva av Travronden.

Och anledningen till Anderssons spelbolag är inte det direkta vinstsyftet – utan att förändra svenska statens inställning. Han menar att Svensk Travsport borde tillåtas att starta ett utlandsbaserat spelbolag i stället för att betala den nuvarande höga totoskatten, men tar nu i stället saken i egna händer.

– Hela grundstenen i det här, är att det ska gå mer till sporten jämfört med vad ATG ger i dag och det ska bli mer pengar över till spelarna. Svensk Travsport betalar i dag 35 procent i skatt på totonettot. Det är helt orimligt. På Malta är skatten någon procent och det betyder att vi kan ge mer tillbaka till sporten i förhållande till omsättningen än vad ATG gör, säger Andersson till Travronden.

Till tidningen fortsätter han att förklara bolagets syfte:

– Vi vill helt enkelt att den svenska staten tar sitt förnuft till fånga så att travet kan få vettiga villkor i Sverige. I så fall kanske betydelsen för vårt bolag minskar, men då får det bli så. Då har vi uppnått det vi vill, nämligen att travet ska ha en anständig skatt i Sverige.

Flera storhästägare involverade i den svenska travsporten, är tillsammans med Rune Andersson delaktiga i det nya spelbolaget, men några namn vill man i dagsläget inte gå ut med.

Läs även: Rune Andersson vill konkurrera med ATG

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Efter framgångarna: Creatine återvänder till USA

Efter framgångarna: Creatine återvänder till USA

Efter en silverplats i Trotting Masters-finalen bär det nu av hem till USA och Jimmy Takter för Creatine.

Femårige Andover Hall-sonen Creatine har varit ett häftigt inslag i den europeiska storlopps-cirkusen i år. Hästen kom i vintras till Sverige och Robert Bergh och flyttades senare till Johnny Takters försyn.

Creatine och Johnny efter segern i Åbergs. Foto: ALN

Creatine har på tio starter i år tagit två segrar och travat in nästan tre miljoner kronor. De främsta framgångarna har kommit genom seger i Hugo Åbergs och St:Michel-Ajo samt andrapriset i Trotting Masters-finalen i söndags.

Den starten blev den sista i Europa, i alla fall för nu, för jänkaren. Amerikanska ustrotting.com skriver att starten i Belgien var den sista i Europa i år och att Creatine nu ska ”hem” till USA och Jimmy Takters regi.

Creatine lär vara aktuell för höstens större löpningar i Nordamerika, exempelvis VM-loppet på Yonkers den 10 oktober. Totalt kan hästen skylta med 16 segrar på 50 starter och nästan 13 miljoner på bankboken.

Läs även: Trotting Masters: Efterlängtat för Mosaique Face

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nahar i Frankrike - möter nya norska undret
Nästa nyhet
Nahar i Frankrike – möter nya norska undret

Nahar i Frankrike – möter nya norska undret

På onsdag spänner Nahar bågen i Frankrike igen – och stöter på patrull i form av nya norska undret Lionel.

Ett riktigt fint Grupp 3-lopp ska avgöras på onsdag eftermiddag på banan i Amiens, belägen i nordligaste Frankrike.

Dagens huvudnummer är nämligen Grand Prix de la Féderation Régionale du Nord, ett lopp som alternerar mellan några av landets nordligaste banor och som i år alltså avgörs på Amiens. Bland annat vann Sanity det här loppet före självaste Ready Cash för två år sedan.

Fortsätter Lionel sin segerrad? Foto: ALN

I år sätts det svenska hoppet till Nahar som ska köras av Jos Verbeeck. Nahar kommer dock från två raka galopp-misslyckanden, så sent som i söndags i Trotting Masters-finalen i Mons och gången innan i storloppet Prix d’Eté.

Hästen som vann det sistnämnda racet är norske Lionel, en häst som nämns med allt större respekt i Frankrike och som räknas som en möjlig Prix d’Amérique-deltagare. Lionel, som tränas av Fabrice Souloy, finns med i onsdagens lopp och kommer med imponerade fem raka.

Robert Bergh har även med Going For Gold Zaz i loppet och bland övriga kan nämnas tuffa namn som Ustinof du Vivier och Roi du Lupin.

Förstapriset är 45 000 euro och startlistan ser ut så här:

2400 auto

1 Rêve de Beylev – Eric Raffin
2 Nahar – Jos Verbeeck
3 Lionel – Franck Nivard
4 Ustinof du Vivier – Matthieu Abrivard
5 Roi du Lupin – Jean-Michel Bazire
6 Talicia Bella – Sébastien Beaucamp
7 Orione Degli Dei – Franck Ouvrie
8 Going For Gold Zaz – Dominik Locqueneux
9 Ukeriza du Benjo – Benoit Rouer
10 Aliénor de Godrel – Franck Anne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Visby
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Visby

Tisdag: V4-tips till Visby

Omgången
Fyra öppna V4-lopp idag på Visby som kör årets nästa sista tävlingsdag.  Jag tror Claes Sjöström hugger huvudrollen idag och hans 3 Knaborgs Folke i V4-1 är dagens största favorit.  Det köper jag inte riktigt utan jag singlar istället hans lånestyrning i andra avdelningen 4 Flo Rida Sea.

Spiken
4 Flo Rida Sea (V4-2)

Dragen
4 Niccolo Oak (V4-1)
13 Dooleys (V4-4)

V4-systemet (x2)
V4-1: 3,4,6,8,10 (res 7-11)
V4-2: 4 Flo Rida Sea (res 6-9)
V4-3: 2,9,10,11,12,14 (res 1-15)
V4-4: 2,3,4,10,12,13,14,15 (res 1-11)

5x1x6x8 = 240 rader

960 kronor

Dubbelförslaget
4 – 9,10,14 x 300

900 kronor

 

V4-1

RANKING A: 3-4-8. B: 6-10-7-11-5-2. C: 12-1-9.

Spetsanalys:
Halvsvår spetsstrid med de bästa buden längre ut på vingen men fördel 4 Niccolo Oak. Utmanas dock av 6 Power Racer och 8 Dialog Star.

Loppanalys:
Sprinterdistans med låg klass och 3 Knaborgs Folke blir hårt betrodd från ett bra utgångsläge. Valacken testade rikstoton senast efter två raka segrar men där gick det undan värre och Claes Sjöström travare hängde väl inte riktigt med i det tempot.  Feelingen är väl sjuåringen är mer en sprintertyp och nu ser förutsättningarna klart fördelaktiga ut men jag tycker han är väl stor favorit.

Hemmatränaren Torbjörn Östergren har en trio till start där åtminstone två ser aktuella ut att kunna utmana. 8 Dialog Star har två raka triumfer efter tidigt ledning och vann på rejält sätt senast. Har tuffare utgångsläge nu och ställs nu dessutom mot hingstar och valacker. 6 Power Racer är nog minst lika bra som Dialog Star men har inte startat på ett tag och Östergren tror att femåringen behöver en genomkörare. Denna dam är dock inte heller oäven och jag plockar med henne ändå.

4 Niccolo Oak kommer allt närmare en seger och förstärks med Ulf Ohlsson. Ekipaget kan vara loppets ledare och därifrån blir man inte lätta att plocka ner.

10 Falcon Scott radade upp spetstriumfer på Visby innan sommaren men har sedan varken haft tur med spåren eller löpningarna. Återigen lottad till bakspår men kan bli aktuell vid överpace.

V4-2

RANKING A: 4. B: 6-9-11-2-3-7-1-12-13-8. C: 10-15-14-5

Spetsanalys:
4 Flo Rida Sea öppnade snabbt på Åby och har vettiga förutsättningar att hålla ut värste konkurrenten 6 Rambo Razz som jag inte tror tar en längd den förstnämnda.

Loppanalys:
4 Flo Rida Sea var riktigt bra vid segern på Åby där fyraåringen frontade i ett tidigt skede av loppet och sen hade konkurrenterna ingen chans. Henrik Södervalls travare testade sedan sina vingar i ett Derbykval men kammade noll där i ett fartfyllt försök som vanns av Västerbo Eclair före Emmett Brown. Den insatsen följdes upp med galopp i ett ramlopp under Derbylördagen när körande Håkan K skulle backa ner i ledarens rygg. Valacken fick nu perfekt utgångsläge, ställs mot beskedligare motstånd och härifrån talar det mesta för spets och slut. Jag spikar!

6 Rambo Razz är en värdig motståndare men jag tror inte han får ledningen här vilket kan bli loppavgörande.

V4-3

RANKING A: 9-10-14. B: 11-2-12-1-15-4-6-5. C: 13-8-7-3.

Spetsanalys:
2 For Justice Ant har spetsat både från inner- och springspår på slutet och kommer man bara iväg någorlunda från bricka två kan det bära till front. Det finns kanske risk att Thomas Jonsson blir överflyglad men kör sig i sådant fall till täten i andra skedet.

Loppanalys:
Fyraåringslopp över medeldistans med voltstart och det är jämnt streckat mellan tre-fyra ekipage. Claes Sjöström har redan varit på tapeten i omgången och har här en segerfarlig duo till start. 10 Knaborgs Gnista galopperade från start senast på V75 och lade bort mycket mark. Hästen stod sedan för en riktigt bra upphämtning i skymundan och även hon känns som ett tidigt segerbud. 11 Flash Cash har bara en seger på kontot och återkommer nu dessutom efter uppehåll. Stoet är lite upp och ner i sina prestationer men duger gott och väl i klassen och även hon ska streckas.

9 Save Our Souls kan en hel i sina ljusa stunder och blev tempotorsk senast. Pierre Nyström hamnade i sjätte utvändigt och när man sedan varvade på 1.22,5 gick det inte att ta något till slut. Hästen är vass på speed och med rätt resa fäller han många. Tippas!

14 Jolis Love vann har verkligen prickat sensommarformen och stoets två senaste prestationer har slutat med en seger samt en mersmakande andraplats. Dessutom Ulf Ohlsson upp!

2 For Justice Ant spårade runt om senast på Visby men det var mot billigare motstånd än vad man ställs mot denna gång. Blivande champion Thomas Jonsson lär söka mot spets igen och ekipaget leder säkerligen loppet länge.

12 Muscle Wall räckte inte till på Solvalla senast men är tillbaka på mammas gata och kan duga till seger.

V4-4

RANKING A: 10-3-15. B: 13-4-14-12-2-1-11-6. C: 9-7-5-8.

Spetsanalys:
1 Capri F.M. har vettig statistik från innerspåret i voltstart och bästa kandidaten till att fronta till en början. 3 Packleader kommer dock inte vara långt efter och övertar taktpinnen efter en bit.

Loppanalys:
Ett långlopp avslutar streckspelet och ett knippe typiska Visbygnuggare högst uppe i strecklistan. I tur och ordning 3 Packleader, 10 King Tilly och 15 Zapdos Håjt och denna trio är såklart given om man streckar på i loppet. Tycker dock att två av dem visat någon vidare form på slutet och King Tilly har inte startat på ett tag. En skräll ligger på lut och jag målar på!

Lite samma sak gäller för 13 Dooleys men han är å andra sidan klart mindre streckad och har dessutom inte ställs för optimala förutsättningar på sistone. För tre starter sedan var det innerspår bakom bilen över korta häcken och sist mötte sjuåringen att par hästar som var för bra.

4 Alwoods Gangster har fin form och kan få en fin löpning där framme. Med lite flyt är han inte heller helt borta ur segerstriden.

14 International, 12 Simb General Lee och 2 My Space får ses som kantbollar allihop men chansas med på systemet.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Visby: "Tanken är att leda hela vägen"
Nästa nyhet
V4 Visby: ”Tanken är att leda hela vägen”

V4 Visby: ”Tanken är att leda hela vägen”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Han har ett bra läge och helt rätt distans och tanken är att leda hela vägen. Jag är optimist. Han är lite bankänslig då han springer med sula men det har slutat regna nu på förmiddagen och jag hoppas de hinner få till banan. Inga ändringar, säger Johnny Lehrberg om Packleader (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Visbytravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

3 Knaborgs Folke – Han testa V75 senast och gjorde absolut ingen dålig insats men räckte liksom inte till helt enkelt. Jag tycker att han känns lika fin då som nu och ställs inför en mer passande uppgift här. Nu fick vi ett bra utgångsläge för en gångs skull, och han öppnade rätt okej senast, men är inte beroende av ledningen vilket han visat tidigare. Dessutom verkar det som att kort distans är han grej och jag tror på bra segerchans. Barfota runt om, säger Claes Sjöström.

4 Niccolo Oak – Han har löpt jämnt och bra hela sommaren men varit ute över en del opassande distanser. Nu är det rätt distans och han är mycket startsnabb. Har vikit sig några gånger men vi provar att leda hela vägen. Jag har respekt för trean men vi kör så det ryker. Skor runt om, halvstängt huvudlag och jänkarvagn får det bli, säger Henrik Hoffman

6 Power Racer – Hon är åtgärdad efter senaste starten och nu har nu inte startat på nästan två månader. Hon känns fin i jobben men jag tror hon kommer behöva loppet i kroppen. Normalt kan hon duga långt ändå men jag tycker Dialog Star är en bättre chans. Barfota bak, säger Torbjörn Östergren.

8 Dialog Star – Hon var jättebra senast igen har verkligen hittat toppformen. Jag tycker hon agerat riktigt rejält men nu dras vi ett tuffare läge än tidigare. Över sprinterdistans finns det inget att spara på från bricka åtta så jag laddar på och sen får vi se vart jag hamnar. Jag tycker ändå att hon ska ha bra chans att vinna om det nu inte blir alldeles galet. Skor runt om, säger Torbjörn Östergren.

10 Falcon Scott – Han har rätt bra form för tillfället och jag tror han kan duga rätt bra här. Det är troligt att det är min bästa chans inom V4 och vi kör honom barfota fram, säger Thomas Jonsson.

12 Dagdrömmaren – Han har inte rosat marknaden på sistone och måste sköta sig först och främst. Dessutom lottades vi till helt iskallt utgångsläge och jag ligger lågt. Eventuellt testar vi barfota runt om, säger Torbjörn Östergren.

Lopp 2, V4-2

3 Alvena Costashorta – Han har dragits med dåliga lägen ett tag men har heller inte varit som bäst. Nu lottades vi äntligen till ett vettigt startspår men jag har lite svårt att se honom räcka till mer än en tredje-fjärdeplats. Barfota runt om, säger Torbjörn Östergren.

6 Rambo Razz – Det blev för tufft för honom i V75 senast och han hade även rest lite tveksamt och var inte som bäst. Han känns fin igen och det är bra förutsättningar här. Vi siktar på att leda från start till mål. Inga ändringar är planerade, säger Henrik Hoffman.

8 Delphis Star – Han har suttit långt bak nu ett par gånger och har liksom aldrig kommit till i loppen. Spåret är inte bra nu heller men härifrån kanske vi kan komma fram i dödens vilket jag närmast ser som en fördel. Så tokig är han inte i grund och botten och han säkert sluta långt framme. Skor runt om, säger Torbjörn Östergren.

9 G.G.’s Secretdream – Han gick bra i ett provlopp nyligen och spurtade vasst sista biten. Formen är inte alls så tokig och i ett sådant här lopp borde han kunna vara med och hugga. Vi sitter på honom ett helstängt med hål i men kör med samma balans i övrigt, säger Pierre Nyström.

11 Sheriffen – Han verkar rätt ok för tillfället och jag tror att han ska kunna vara med i den främre träffen här. Vi kör honom barfota runt om, säger Thomas Jonsson.

13 Capre Diem Lavecen – Han är bäst med tätkänning så läget är inte alls bra. Blir det lågt tempo så får kusken vara offensiv. Det är många att runda och vi får nog vara nöjda med slantar. Inga ändringar, säger Henrik Hoffman.

Lopp 3, V4-3

2 For Justice Ant – Det verkar ok med honom och startspåret bör vi kunna greja. Det ser ut som en platsmöjlighet och det är skor runt om som gäller, säger Thomas Jonsson.

9 Save Our Souls – Hon hamnade långt bak senast och sen blev det alldeles för lågt tempo där framme för att vi skulle kunna göra oss gällande. Formen sitter där den ska men från tillägg behöver vi tur med löpningen igen. Jag tror ändå att hon kan sluta långt framme om det klaffar. Skor runt om, säger Pierre Nyström.

10 Knaborgs Gnista – Hon gjorde ett riktigt bra lopp på Bergsåker efter galoppen och hade nog varit topp tre utan det felsteget. Hon felade från start då vilket inte är så vanligt och jag tycker detta ser intressant ut. Mina två hästar i loppet känns jämbördiga men denna har nog något bättre dagsform. Skor runt om, säger Claes Sjöström.

11 Flash Cash – Hon har inte startat på ett tag nu och fick ta igen sig efter Gävlestarten. Hon tränar fint nu och duger normalt sett i ett sådant här lopp. Det känns som om det är jämnt skägg mellan mina hästar i loppet och båda kan vinna om det klaffar på vägen. Skor runt om, säger Claes Sjöström.

13 Stage Launcher – Hon ska inte behöva vara något för vinnarspelarna idag och vi får vara nöjd med en hyggligt bra placering. Inga ändringar är planerade, säger Henrik Hoffman.

14 Joli’s Love – Hon har löpt bra på slutet och är inte sämre än någon annan här. Läget med springband kan ställa till med problem men om det klaffar så kan hon duga fint. Inga ändringar, säger Johnny Lehrberg.

Lopp 4, V4-4

3 Packleader – Han har ett bra läge och helt rätt distans och tanken är att leda hela vägen. Jag är optimist. Han är lite bankänslig då han springer med sula men det har slutat regna nu på förmiddagen och jag hoppas de hinner få till banan. Inga ändringar, säger Johnny Lehrberg.

10 King Tilly – Han återkommer efter kortare tävlingspaus och jag tror inte han tappat alltför mycket under uppehållet. Jag tror på en fin insats direkt och i detta lopp ska han kunna duga. De värsta motståndarna har inte varit särskilt uppåt på slutet och min är inte borta. Barfota runt om, säger Claes Sjöström.

11 Dollar Zon – Han känns jättefin i träningen men har inte alls presterat som jag trodde i loppen. Näst senast fungerade han fint över den aktuella distansen och jag ser väl honom som ett bud bland de tre främsta här. Barfota runt om, säger Torbjörn Östergren.

12 Simb General Lee – Han var mycket bra senast då han avslutade bra ute ï spåren. Nu ser det rätt tufft ut och vi får vara nöjda med en platsplacering. Distansen är inte den bästa men vi ville starta honom och hittade inget passande lopp. Inga ändringar, säger Henrik Hoffman.

14 International – Han gör det ofta bra i skymundan men är ofta uppanmäld. Han behöver inte vara helt borta om det klaffar. Idag blir skor bak men det påverkar honom inte, säger Johnny Lehrberg.

15 Zapdos Håjt – Han star tufft placerad med många att runda men allt är väl i jobben och han gör det bra mest varje gång. Vi siktar på att köra honom barfota runt om, säger Thomas Jonsson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mosaique Face tackar nej till VM-loppet i USA

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson