Robert Berghs flytt till den nya gården i Mark kan komma att lösa sig. Men då måste man flytta på de hagar som redan är byggda.

Nuvarande Bergsåkertränaren Robert Bergh planerar en nära förestående flytt till Åbytravet och den nya campen i Marks kommun. Men problem har uppstått vid den snart färdigbyggda anläggningen.

Bergh ser inte ut att få dispens. Men man hoppas ändå på en lösning. Foto: ALN

Marks kommun ser inte ut att ge någon dispens för de rasthagar som redan är färdiga. Det på grund av att deras placering bryter mot kravet om strandskydd.

Strandskyddet innebär enligt lag att människor ska få vistas fritt vid stränder vid hav, insjö och vattendrag (upp till 100 meter) och att det ska skydda djur och växter som lever i närheten av stränderna. Det gör det också förbjudet att uppföra byggnader eller anläggningar inom strandskyddets områden.

– Här har man redan uppfört de här hagarna och då har man gjort det olovligen, då måste vi anmäla misstanke om brott, säger Svante Brandin som är kommunbiolog i Marks Kommun till P4 Västernorrland.

Han menar också att lagen är tydlig på området och att man inte kommer att ge någon dispens för hagarna då Plan- och byggnadsnämnden i Mark ska ta beslut i frågan i morgon, onsdag. På Marks kommun anser man dock att det visst kommer att kunna gå att lösa – om än på ett annat sätt än föreslagit.

– Vi har haft en bra relation och kommit långt jag tror vi kommer hitta lösningar, däremot inte på det sättet som det är inritat på den dispensansökan som kommit in, säger Tord Lundborg som är förvaltningschef vid Marks Bygg- och Miljökontoret i Mark, till P4 Sjuhärad.

Hopp om att en lösning på hur man ska kunna omplacera hagarna finns alltså och även Robert Berghs arkitekt Kjell Palmeby menar att man på något vis ska kunna enas.

– Jag tror att det kommer gå bra. Kommunen är positiva att hjälpa oss, så det är ingen sådan konflikt i alla fall. Dessvärre har Robert byggt hagarna lite för tidigt och det är svårt att flytta dem då, men vi ska nog klara ut det. Vi har minst en reservplan. Den enklaste vägen kanske inte alltid går, men man får lirka litegrann, säger han till Trav 365.

Läs även: Berghs flytt till Åby hotas: ”Är väldigt besviken”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Årjäng

Tisdag: V4-tips till Årjäng

Omgången
Natursköna Årjängstravet kör sin andra tävlingsdag för året och en småtrevlig liten V4:a har de fått ihop. Björn Goop ser ut att bli lunchens konung med fina chanser i varje lopp och han får mitt fulla förtroende bakom Ulf Stenströmers Donato E. i avslutningen. Sen hittar jag en spetsvinnare på dubbeln som jag både tror och hoppas kan spåra hela vägen.

Spiken
5 Donato E. (V4-4)

Dubbeldraget
4 Summer Flirt (LD-1)

V4-förslaget (x5)
V4-1: 1,5,9 (res 12-6)
V4-2: 3,4,5,6,10,12 (res 9-2)
V4-3: 2,3,4,8,10 (res 9-11)
V4-4: 5 Donato E. (res 1-7)

3x6x5x1 = 90 rader

900 kronor  

Dubbelförslaget
4 – 4,10 x 300
4 – 2,3,8 x 100

900 kronor

 

V4-1

RANKING A: 5-9-1. B: 12-6-11-2-10. C: 8-3-4

Spetsanalys:
Småsvårt att sia om spetskörningen men summa summarum känns det som att 5 Håp med Björn Goop tar kommandot. Hästen har visat kvicka ben i voltstart och respekten för Goop brukar vara stor.

Loppanalys:
Kallbloden inleder Årjängs V4:a och en hel del norska gäster deltar. Kort distans och bilstart är det som gäller och detta ser inte helt lättlöst ut men favoriten 1 Nordby Balder har formen på topp. På Momarken svepte han fältet på sista bortre och såg så gott som klar ut när en formtoppad Lustra Loke hann dit kort före mål. Det var faktiskt samma scenario på Färjestad för två starter sedan och efter ett titt i de norska arkiven ser man att detta inte är en ovanlig företeelse. Hästen har en känslig handbroms vilket gör att jag väljer en annan etta.

5 Håp har bra facit från ledningen och adderar man Björn Goop till ekvationen är ekipaget faktiskt obesegrade. Från bricka fem hägrar tätpositionen och därifrån leder man säkerligen loppet länge. Tippas!

9 Brego Baklengs satt fjärde inner senast och blev rejält hindrad 500 kvar. Frode Mjölneröd backade loss sin häst och tog sedan rejält på hästarna där framme över upploppet. Sexåringens bästa insatser har kommit över korta häcken och med rätt resa är han inte borta.

 Tre streck totalt.

V4-2

RANKING A: 4. B: 6-12-5-10-3-9-2. C: 7-11.

Spetsanalys:
3 Sonia’s Dream är rask ut men släpper säkert och 4 Summer Flirt är säkert bra med på det om Magnus Jakobsson laddar. Summer Flirt är ute på sin favoritdistans och det känns inte helt omöjligt att Magnus provar.

Loppanalys:
Sprinterlopp återigen men denna gång för varmblodiga ston. Öppen tillställning och Björn Goop har spelarnas förtroende med 6 Don’t Play Me. Stoet hade ett fint fjolår med tre segrar och återkommer nu för en ny säsong efter att ha blivit struken inför en tilltänkt start på Åby i mitten av april. Diffus form och frågetecken för distansen är två faktorer som gör att jag letar vidare efter tipsettan.

Hittar inget direkt spelvärde i någon av ovanstående men istället kommer min vinnare här eftersom 4 Summer Flirt känns lite bortglömd. Stoet såg seg ut i slutsvängen på Rättvik men återkom och fick inte chansen till slut. Hon trivs klart bäst i spets över korta häcken där samtliga hennes fem triumfer bärgats. Dessutom rejält kuskförstärkt av Magnus Jakobsson och jag tror att ekipaget leda detta runt om!

12 Island Two är en klart duglig travare som dock varit struken två gånger om och som dessutom lottats till svåra förutsättningar i sin comeback. Det känns som om det måste till rejäl maxklaff för att Michael Larssons travare ska kunna duga direkt men strykningarna underlättar.

5 Elsa F.M. segrade på ett bra sätt senast och tränare Erik Berglöf låter påställd även inför denna uppgift.

10 Lovisa Trot och 3 Sonia’s Dream är båda speediga och blir farliga med rätt resa.

9 Trouville vann på Örebro näst senast och kämpade då rejält hela vägen hem efter ett lopp i ledningen. Samtliga hästens segrar har tagits i ledningen eller dödens och hon känns bortlottad.

V4-3

RANKING A: 10-4. B: 8-2-3-9-11-5. C: 7-12-1.

Spetsanalys:
2 Javier Palema spetsar säkert men har inte rosat marknaden när man väl provat att köra i front. Släpper säkert och då helst till stallets andrahäst 4 Melvin Palema som har spår fyra och är normalsnabb bakom bilen.

Loppanalys:
2640 meter står på schemat och återigen Björn Goop högst upp i strecklistan. 10 Frozen Royalty testade V75 på Örebro senast men där blev det galopp 300 meter från mål i bra slagläge och känslan är att det åtminstone var en pallplats som gick upp i rök där. Hingsten kom med två raka segrar inför det loppet, och denne starke herre tycker jag känns given som loppets etta, men det finns ett par intressanta motbud som måste med på lappen.

4 Melvin Palema testade kval till Kungapokalen senast och smög med sist i kön från sitt dåliga utgångslägt. När Anders Svanstedt sedan skulle prova lite i sista sväng tappade man farten helt när ett annat ekipage skar in framför. Upphämtningen var sedan bra i skymundan och nu kan det vara dags att spräcka segernollan. Stallkamraten 2 Javier Palema är inte så tokig han heller och gjorde det godkänt som fyra senast. Ska inte köras i täten eftersom han helt enkelt inte fungerar där enligt tränaren och ska dessutom testas med jänkarbike nu.

8 Plead Guilty har höga toppar men också lika djupa dalar vilket han visade sist på Färjestad. Valacken kunde då ingenting efter en fin resa men han kan inte räknas bort helt om han nu bara vaknat på rätt sida.

3 Rigel L.B. höll bra som tvåa från dödens på Jarlsberg för två starter sedan och verkar trivas på den aktuella distansen. Ett litet fyraprocentfynd till de som letar kantbollar.

V4-4

RANKING A: 5. B: 1-7-12-13-4-6-8-11-9. C: 3-2-10-14.

Spetsanalys:
1 Don Vinci har ett av ett från innerspår i voltstart och kan vara den som spetsar initialt. 5 Donato E. lär komma per omgående och mitt tips bygger på att BG kör sig till spets i första eller andra skedet av loppet.

Loppanalys:
Fem hästar till start i detta lopp men jag gör det enkelt för mig och spikar. 5 Donato E. kommer med två raka i bagaget och, om den första viktoria på Halmstad togs i lite halvtrög stil, så var det desto bättre intryck på Mantorp senast. Då var valacken helt överlägsen efter att ha fått överta ledningen tidigt och mycket talar för att Björn Goop hittar till front igen och sen är loppet över. Startspåret är inget som oroar och på pappret ser detta passande ut.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Årjäng: "Känslan är att vi ska leda runt om"
Nästa nyhet
V4 Årjäng: ”Känslan är att vi ska leda runt om”

V4 Årjäng: ”Känslan är att vi ska leda runt om”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han ser mycket fin ut i kroppen och så och allt verkar bra. Framspår med bil är nytt för honom men han är mycket snabb i volt och känslan är att vi ska spetsa. Han är ovan även distansen men det är en snabb häst och det ska passa bra. Vi ändrar inte på något. Det ska kunna bli regn men det ska inte störa oss. Om banan blir väldigt hård så är det dock ett minus. Känslan är att vi ska leda runt om men det som stör mig något är att han bromsade rejält senast. Hoppas pisken väcker upp honom. Tidsmässigt ska han ha bra chans här och jag tror på seger, säger Odd-Arne Sagholen om Nordby Balder (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Årjängstravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Nordby Balder – Han ser mycket fin ut i kroppen och så och allt verkar bra. Framspår med bil är nytt för honom men han är mycket snabb i volt och känslan är att vi ska spetsa. Han är ovan även distansen men det är en snabb häst och det ska passa bra. Vi ändrar inte på något. Det ska kunna bli regn men det ska inte störa oss. Om banan blir väldigt hård så är det dock ett minus. Känslan är att vi ska leda runt om men det som stör mig något är att han bromsade rejält senast. Hoppas pisken väcker upp honom. Tidsmässigt ska han ha bra chans här och jag tror på seger, säger Odd-Arne Sagholen.

5 Håp – Hon verkar helt normal för dagen och vi satsar på täten. Risken är dock att bilstart gynnar de andra mer än min häst då även de får upp bra fart. Barfota fram och dragskygglappar igen. Kusken är väl inte så pjåkig? Ettan är bra och även tolvan är nog bra, säger Terje Slettum.

9 Brego Baklengs – Han verkar hålla fin form av jobben att döma. Vi har jobbat hårt med att hitta rätta balansen på honom och nu ändrar vi inte på något. Det är skor runt om. Vi får ta rygg på Nordby Balder och den är svårslagen. Kusken där har ju sagt att han ska kunna köra en 25-tid med sin häst. Jag jagar en bra placering bakom den, säger Bente Brit Kvarving.

12 Major Stjernen – Han har inte haft rätta flytet men han brukar sig fullt bra. Han är startsnabb så spåret var långt ifrån bra. Han fungerar annars bra i ryggar och formen är fin så det ser ut som en platschans. Körspö har han aldrig provat så det kan vara ett plus. Inga andra ändringar, säger Liv Brevik.

Lopp 2, V4-2

5 Elsa F.M. – Hon gjorde ett riktigt bra lopp senast på en bana som egentligen inte passande henne alls. Nu ser det klart bättre ut och hon är i fint slag för dagen. Hon kan öppna skapligt och räds inte dödens och jag tror hon har chans. Barfota bak, säger Erik Berglöf.

6 Don’t Play Me – Hon var struken nyligen men det var för en bagatell och det är ingen fara med formen. Hon ser fin ut i jobben och hon kan nog öppna rätt bra. Hon blir extra intressant från ledningen här. Skor runt om, säger Anton Sverre i stallet

10 Lovisa Trot – Hon gjorde första starten för året senast och vi var fullt nöjda med insatsen. Hon borde vara bättre nu men läget blev trist eftersom hon är väldigt snabb första biten. Hon har också en 300-400 meters speed och får vi bara utrymme för den kan hon överraska, säger kusken Niclas Benzon.

12 Island Two – Hon skötte sig bra i stt senaste framträdande och sprang i mål på en fin tid. Det här är en rätt så bra häst som kommer i vettigt slag för dagen men som lottades till dåliga utgångsläge. Hon kanske inte den typen som rundar ett fält men med rätt lopp kan hon vara en outsider. Inga ändringar, säger Michael Larsson.

Lopp 3, V4-3

2 Javier Palema – Han har bra form och gjorde det fullt godkänt på Axevalla senast. Gången innan det gick han i ledningen och det var nog sista gången vi provar där eftersom det inte alls fungerar för hans del. Spåret är bra och han är snabb ut men vi siktar på smyglopp. Vi kommer testa jänkarbike på honom vilket han inte gått i på ett tag. Barfota runt om, säger Anders Svanstedt.

4 Melvin Palema – Han har gjort fina insatser utan att få riktig utdelning och testade kval till Kungapokalen senast. Där kom vi bort lite efter en störning men formen verkar vara på topp. Utgångläget är bra och han kan åtminstone öppna skapligt. Det finns väl bra hästar med i loppet men han är inte alls så tokig själv och borde kunna vara med i striden. Barfota fram, säger Anders Svanstedt.

8 Plead Guilty – Han är behandlad och i mycket fint skick nu. Senaste jobbet inför detta var mycket plusbetonat och jag räknar med en stark insats. Kusken får ta det lite lugnt första biten och sedan prova för spets och jag tror de släpper. Han bör duga bra idag. Skor runt om, säger Berne Gustavsson.

9 Enjoy Avenue – Han är bra i grunden men är osäker och det gäller att han hittar tillbaka. Det viktigaste är att han tar sig runt felfritt idag och det blir ett lugnare upplägg. Det blir skor runt om, säger Berne Gustavsson.

10 Frozen Royalty – Han galopperade bort en tätplats senast. Han är bra i jobben och detta är vår bästa chans i dag. Han tävlar med skor runt om, säger Anton Sverre i stallet.

Lopp 4, V4-4

1 Don Vinci – Han har inte startat på ett tag eftersom han är känslig mot hårda banor och det blev helt enkelt fel i början av året. Han är behandlad efter det och känns fin men är inte så hårt förberedd. Läget är bra och håller han sig bara på benen hoppas jag vi kan smyga med i rygg ledaren. Barfota bak, säger Erik Berglöf.

4 Royaldoodle – Det är en rätt så ordinär häst men formen verkar ok. Spåret är inte bra och det är fifty-fifty om han trampar iväg. Går han iväg felfritt och inte tappar för mycket så kan det vara ett garderingsstreck. Åter järnskor runt om, säger Trond Anderssen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Galopp för Delicious US i årsdebuten
Nästa nyhet
Galopp för Delicious US i årsdebuten

Galopp för Delicious US i årsdebuten

Det blev ett tungt favoritfall när Delicious U.S. gjorde årsdebut. Efter en stor startgalopp diskades det sexåriga stoet.

Fjolårets trea i Elitloppet, Delicious U.S. gjorde en mycket intressant årsdebut vid Bollnästravets tävlingar på måndagskvällen. Cantab Hall-stoet gjorde här sin första start på fem månader.

Stylish Hanover vann säkert. Foto: ALN

Trots det spelades hon till 11 för 10-favorit i snabbloppet med 35 000 kronor i förstapris. Men favoritspelarna skulle få en chock redan i starten. Delicious U.S. gick över i hejdlös galopp kort efter att bilen lämnat fältet.

Trippelmiljonären tappade många meter men fanns kvar i loppet långt efter kön. Med 600 meter kvar hade Daniel Redén jagat ikapp och anslöt som sist häst. Genom sista sväng provade Delicious U.S. via tredjespår och tog faktiskt längder, men kunde inte komma i närheten av Stylish Hanover som spårade loppet igenom. Superfavoriten kom i mål som femma, men var emellertid diskad på grund av sin stora galopp

Den av Jorma Kontio körda Lars Friberg-träningen Stylish Hanover vann loppet utan problem på 1.12,9a över 1640 meter. Mousse avslutade bra och blev tvåa före Blended Scotch som höll klart bra i denna sin comeback.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Meadow Roads lopp kan bli ett supermöte
Nästa nyhet
Meadow Roads lopp kan bli ett supermöte

Meadow Roads lopp kan bli ett supermöte

Nuncio mot Panne de Moteur och Creatine – redan före Elitloppet? Meadow Roads lopp nästa onsdag har potential att bli ett superlopp.

Det är mindre än två veckor kvar innan startlistan till Elitloppet ska vara definitiv. I dagsläget är halva fältet spikat. Stefan Melanders fyraåriga stjärna Nuncio har fått en inbjudan men tränaren vill avvakta nästa start innan han bestämmer sig.

Panne de Moteur. Foto: ALN

Nuncio har vunnit sina båda två starter för året och nästa, som i så fall skulle vara det sista genrepet inför Elitloppet, är tänkt att bli Meadow Roads lopp på Solvalla nästa onsdag, den 20 maj.

Men någon enkel uppgift ser det inte ut att bli för Nuncio. Faktum är att racet, uppkallat efter den klassiska Elitloppsvinnaren från 1985, kan bli ett riktigt fantomlopp.

Efter det att fjolårets runner up i Elitloppet, Panne de Moteur, årsdebuterat i Guldbjörken med en tredjeplats från dödens, berättade tränaren Stefan Hultman att han hade planera på att matcha sin stjärna mot samma lopp. På ägarna Travkompaniets hemsida bekräftas att man har Meadow Roads lopp i åtanke, men att ”inget ännu är bestämt”.

Creatine. Foto: ALN

För Trav365 berättar Robert Bergh att nästa start för Creatine kommer att bli, jodå, Meadow Roads lopp. Berghs jänkare gjorde första starten i nya regin i lördags på Umåker, men fick det inte att fungera och slutade oplacerad.

– Han har kapaciteten att var med i de största loppen, han ska bara få till det. Han ska starta på Solvalla nästa onsdag, det vore kul om han kommer rätt på det där, säger Robert till Trav 365.

Meadow Roads lopp har 80 000 kronor i förstapris och körs över 1640 meter med autostart. Hur den slutliga startlistan verkligen kommer att se ut får vi veta på onsdag, 13 maj, då anmälningarna görs.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Solberg: "Jag är inte oroad för BBS Sugarlight"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson