Fjolårets Elitloppshäst Shaq is Back gjorde spännande comeback – men fick se sig slagen av fältets minst spelade häst.

Daniel Redéns och Stall Zets glänsare Shaq is Back gjorde en intressant årsdebut under tisdagskvällens snabblopp på Axevalla. Men den fyrfaldiga miljonären fick stryka på foten för Conrads Garland, spelad till 85 gånger pengarna och ”ostreckad” på V64-kupongerna.

Conrads Garland ställde till med skräll. Foto: ALN

Shaqen fick en relativt tung inledning, via tredjespår till ledningen efter 500 meter som avverkades på 1.10. Men väl i ledningen trodde nog de flesta att storfavoriten skulle redan ut det i denna sin första start på fem månader.

Kilometern passerades på 13,1 och när fältet gick in i sista sväng hade Shaq is Back fortsatt klart kommando. Men bakom hade Conrads Garland bjudits resan i andra utvändigt och kommit fram i dödens när Opitergium föll bort i galopp.

Direkt in på upploppet satte Conrads Garland klorna i ledaren. Shaq is Back kämpade fint hela rakan ned, men kunde aldrig återta greppet. Conrads Garland fixade en säker seger för Magnus Jakobsson och Åmålsamatören Tomas Eklund.

– Jag är jättenöjd med hästen, han trodde han kom ut och skulle leka i en sandlåda. Det var så mycket material på innerspåret… Varvet kvar förstod jag att det skulle komma mjölksyra till slut efter den öppningen, sa Daniel Redén efter loppet enligt Kanal 75.

Segertiden skrevs till 1.12,9a över 1640 meter. Shaq is Back noterades för 13,1 som tvåa före Simb Ruby. Förstapriset var 30 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V4 Romme: ”Vill helst köra i ledningen”

V4 Romme: ”Vill helst köra i ledningen”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han var inte alls bra i senaste i lite tuffare gäng men det gick alldeles för fort i början och sedan visade det sig även att han var dålig i halsen. Nu är han behandlad och känns fin igen men formen kommer inte vara på topp. Ändå borde han kunna duga långt i detta sällskap med tanke på att förutsättningarna blev de allra bäst. Jag vill helst köra i ledningen och från innerspåret kommer jag göra ett rejält försök. Barfota runt om, säger Peter Eriksson om Acriter (V4-3).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Romme. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

5 Rexjerven Gel – Han har kommit tillbaka efter gaffelbandsskada men han spänner sig otroligt då det blir lopp. Hemma känns han klockren då jag kör honom med blodingarna och han reser fint och värmer fint. I loppet blir han jättespänd och inte blev det bättre av att det blev omstart senast. Felfri ska han duga bra här. Vi provar och ändrar saker och idag provar vi med boots samt plockar bort springremmen och sätter dit ett pullnät. Det är skor runt om, säger Gunnar Lassis.

6 Myrsjös Trollpacka – Hon har känts jättefin hemmavid men i loppen nu på slutet har hon inte visat något positivt alls. Vi provar med norskt huvudlag nu. Vi testade det hemma på henne och det var väl ingen jättegrej. Skor runt om, säger Tommy Eriksson.

9 Smefaksen – Han är tillfixad i framknäna och känns bra men han lär nog behöva lopp i kroppen. Han har dock tävlat bra efter uppehåll tidigare men jag är inte så optimistisk idag. Det är skor runt om, säger Hans Brunlöf.

10 Solbacka Pilen – Han höll bra senast över en distans som inte var den bästa. Han känns fin efteråt och han bör strida här. Jag har respekt för Smefaksen men min är också bra. Vi plockar bort brodden nu och det är ett plus, säger Robert Skoglund.

Lopp 2, V4-2

1 Man of the Match – Han har gått bra på slutet men galopperade från start senast och är inte helt enkel. Utgångsläget är bra och kan åtminstone öppna skapligt. Vi får smyga med och kan han vara trea-fyra är jag nöjd. Barfota runt om, säger Joakim Elfving.

3 King Creole – Han har varit klart bra men nu är jag lite bakrädd. Han hostade efter senast och har inte startat på ett tag och i lördagsjobbet hade han lite högre puls. Jag hoppas han ska prestera som vanligt men jag är lite osäker. Senast laddade jag nog det gick som gick från start och det går inte att ladda iväg för fullt. Skor runt om, säger Tommy Eriksson.

4 Super Oktan – Han blev påkörd senast men kändes fin. Allt var väl i ett jobb därefter men det är tuffare emot idag. Vi kör barfota fram och provar för spets. Sedan kanske vi släpper, säger Lars Magnusson.

5 Silk Launcher – Hon skötte sig senast, vilket inte är helt vanligt, och kunde sedan vinna efter en fin resa. Det finns lite kapacitet i henne men det är prio ett idag att hon står på benen hela vägen igen. Skor runt om, säger Olle Alsén.

7 Gotthys High Speed – Hon är den av mina hästar i loppet jag tror mest på och henne comeback på Romme var bra. Hon gjorde en start tidigare i år men fick sedan problem med en tand. Nu kommer vi lätta henne i balansen och sen kommer vi testa rycktussar för första gången. Jorma upp igen är också intressant såklart. Skor runt om, säger Joakim Elfving.

8 Happy Fighter – Han är elak som vanligt och det är ett bra tecken. Han är en tävlingsindivid och blir allt bättre. Jag vet inte hur Ulf lägger upp det från detta läge men vinklad vinge är en fördel. Han har bra med hov och det blir barfota runt om igen och det är ett klart plus. Nu blir det murphy på höger sida då han springer och tittar lite väl mycket. Han gör inte bort sig här, säger Stellan Tidelius.

10 Limoncelli – Han har varit jättebra senast och senast trodde jag nästan att vi skulle kunna ta oss förbi Yahtzee Deo på upploppet men den var för bra. Ändå stod min häst för en bra insats som tvåa och i starten innan det blev det seger. Han är inte så tvärspeedig utan med segstark men loppet såg inte ut som det tuffaste och bland de tre främsta ska han kunna vara. Skor runt om, säger Peter G Norman.

Lopp 3, V4-3

1 Acriter – Han var inte alls bra i senaste i lite tuffare gäng men det gick alldeles för fort i början och sedan visade det sig även att han var dålig i halsen. Nu är han behandlad och känns fin igen men formen kommer inte vara på topp. Ändå borde han kunna duga långt i detta sällskap med tanke på att förutsättningarna blev de allra bäst. Jag vill helst köra i ledningen och från innerspåret kommer jag göra ett rejält försök. Barfota runt om, säger Peter Eriksson.

2 Banker’s Garcon – Han kom bort lite på Solvalla senast men gick ändå fullt godkänt mot ganska tuffa hästar. Formen sitter där den ska men det fanns ett par dugliga konkurrenter i detta lopp och frågan är också om vi tar oss förbi Acriter i starten. Det vore det allra bästa för han trivs där framme och jag tror Jorma kommer passa fint som kusk på denna småtröge herre. Barfota fram, säger Fredrik Pedersen.

4 Pampas S.I.R. – Han är uppåt i form efter uppehåll. Han avslutade rätt bra senast och känns fin efter senast. Han tävlar barfota runt om igen och sköter han sig så tror jag han kan duga bra. Han kan vara lite svår från start, säger Sven Rejnö.

5 Yes We Can – Han har haft dåligt med poäng men verkar hyggligt i ordning annars. Han har en rätt så kort speed och det måste klaffa rejält. Det blir tufft att kunna vinna. Inga ändringar, säger Leif Witasp.

6 Blue Star Miracle – Hon verkar ok men brukar ha svårt att räcka. Jag vill hitta på någonting och nu provar vi med barfota runt om samt dessutom med helstängt huvudlag för första gången. Vi hoppas det slår väl ut men det blir ändå tufft, säger Leif Witasp.

7 Eros Tooma – Han var inget vidare senast men känns lite uppåt nu. Jag har vässat till honom lite i intervaller och vi laddar för spets där han trivs. Han har ingen toppform men det kan räcka. Vi plockar bort brodden nu och det är ett plus. Åter norskt huvudlag, säger Henrik Larsson.

Lopp 4, V4-4

3 Cassano Bob – Han gick bra igen senast men blev lite tempotorsk på vägen. När jag satte in attacken stack de där framme och sen var det svårt att plocka några längder. Jag tror det att det loppet har gjort honom gott och det här loppet såg passande ut på förhand. På tillägg är det väl Cut Him Some Slack som är var emot men skulle vi komma till ledningen härifrån tror jag på bra chans. Barfota fram, säger Peter G Norman.

5 Fast Friend – Han tar inte i bland hästar och nu provar vi för spets. Där trivs han. Han känns fin och nu blir det första gången med norskt huvudlag. Skor runt om igen, säger Ingvar Andersson.

6 G.G.’s Magic Dream – Han återkommer efter tävlingsuppehåll men har tränat på hela tiden och vi körde ett snabbare banjobb med honom för två veckor sedan. Hästen känns jättefin men kanske behöver loppet i kroppen. Vi fick i alla fall ett passande smygläge och jag räknar med en fin insats. Skor runt om, säger Pierre Nyström.

7 Astro Boko – Han gör väl okej lopp men har inte räckt till på Solvalla i de starter vi testat där. Formen är bra men den här hästen ska sitta still till 300 meter kvar. Då brukar han ha en riktig trudelutt till slut. Skor runt om, säger Olle Alsén.

11 Cut Him Some Slack – Han fortsätter att inte ha någon tur i loppen och senast fick han fel rygg på sista bortre långsidan men gick väldigt bra i spåren efter det. Formen är på topp och nu tror jag det är läge för en offensiv styrning. Springspår är bra då han är kvick iväg och Jorma kommer passas även på honom. Blir det inget strul på vägen är det inte omöjligt att han vinner. Barfota bak, säger Fredrik Pedersen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frode Hamre riskerar att mista sin licens
Nästa nyhet
Frode Hamre riskerar att mista sin licens

Frode Hamre riskerar att mista sin licens

Norges championtränare Frode Hamre riskerar att mista sin licens. Det sedan det påstås att hans bror Atle Hamre olovligt träningskört på Jarlsbergs travbana.

Den norska tidigare toppdrivern Atle Hamre har de senaste åren varit en följetong i trav-medier. Det efter att han vid upprepade tillfällen försökt häva den livstidsavstängning från 2009 som det norska travförbundet, DNT, gett honom på grund av de fängelsestraff som han avtjänat bland annat på grund av utpressning.

När Högsta Domstolen i höstas avslog Atle Hamres överklagan sattes det slutligen punkt för den seglivade processen. Kuskens livstidsavstängning, vilken bland annat innebär tillträdesförbud på Norges samtliga travbanor, kvarstod. Han har därefter arbetat tillsammans med brodern Frode Hamre i dennes stall, som är Norges vinstrikaste.

Atle Hamre. Foto: ALN

Men nu påstår Jarlsbergs travbana att Atle har träningskört Frodes hästar vid upprepade tillfällen inne på hemmabanan. Något som alltså bryter mot det tillträdesförbud som han har.

– Vi efterlyser handling från DNT. Det finns inga sanktionsmöjligheter mot Atle Hamre men det är naturligt att man överväger att dra in licensen för Frode. Det är han som tränar hästar som har blivit körda av Atle. Vi har gett Frode anledning att åtgärda detta, men inget har skett. Nu har vårt tålamod tagit slut, säger Jarlsbergschefen Öystein Dale till tidningen Verdens Gang.

Bilder, vilka publiceras i Verdens Gang, påstås föreställa Atle Hamre som olovligen vistas och arbetar inne på Jarlsberg för några veckor sedan. Öystein Dale hävdar också att flera källor uppger att de bevittnat Atle Hamre inne på banområdet vid ett flertal tillfällen.

DNT:s generalsekreterare Rune E. Gustavsen säger till Verdens Gang att ett möte är avtalat med Frode Hamre där händelserna ska diskuteras. Han menar också att ett tänkbart scenario skulle vara att frånta Norges ledande travtränare licensen.

– Det är det vi måste utvärdera. Till att börja med kommer jag ha ett möte med Frode Hamre. Han har tidigare bedyrat att det varit en engångsföreteelse att Atle kört hans hästar på Jarlsberg, men sedan ha det ändå upprepats. Vi kan inte sitta still och se på längre, säger Gustavsen.

Atle Hamre har valt att inte uttala sig för den norska tidningen. Även Frode Hamre är förtegen men säger:

– Jag ska ha ett möte med Gustavsen i nästa vecka. Det är nytt för mig att det är tal om att dra in min licens. Men jag kan inte säga något mer innan vi haft vårt möte.

För Jarlsbergs travbanas del tycker man att nu har fått nog av händelserna.

– Vi har bett om hjälp att på slut på detta. Det är en belastning för oss. Vi önskar att inte sammankopplas med det Atle Hamre har gjort och blivit dömd för. När han nu är oönskad på norska travbanor måste vi förhålla oss till det, säger Öystein Dale.

Du kan läsa Verdens Gangs artikel här.

Läs även: Högsta domstolen säger nej till Hamre

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Support Justice får wild card till Olympiatravet
Nästa nyhet
Support Justice får wild card till Olympiatravet

Support Justice får wild card till Olympiatravet

Det stora norska hoppet Support Justice kommer inta Åbytravet om sex veckor. Hästen har erbjudits ett wild card till Olympiatravet.

Norrmännens nya stora stjärna stavas Support Justice. Sexåringen glänste när han årsdebuterade med seger på Bjerke i förra veckan. Nu är han definitiv för årets första stora mål: Olympiatravet. Kretsen kring hästen har tackat ja till ett wild card.

– Support Justice visade under fjolåret toppkvalitéer och han imponerade på mig vid seger i årsdebuten. Support Justice har visat att han duger i alla sammanhang och är oöm för positioner och distans. Det känns riktigt intressant på förhand och intresset från Norge kommer bli stort, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande.

Solvato vid segern förra året. Foto: ALN

Support Justice har vunnit 20 av sina 27 lopp och tjänat mer än fem miljoner norska kronor. Bland framgångarna kan nämnas segern i det norska Derbyt 2013 och den i Jubileumspokalen i fjol. Tillsammans med titelförsvararen Solvato blir han nu den första hästen att bli klar för Olympiatravet.

– Olympiatravet är ett mycket stort lopp och det är ett lopp vi har siktat mot under vintern. Support Justice känns kanonfin i träningen och jag var väldigt nöjd med honom i årsdebuten. Jag är mycket glad och stolt över att bli inbjuden och hoppas han kan vinna loppet, säger tränaren Geir Vegard Gundersen i samma pressmeddelande.

Olympiatravet avgörs den 25 april och har ett förstapris på 1,5 miljon kronor. Guldfinalen på Solvalla den 28 mars är också den första deltävlingen till loppet.

Läs även: Strålande årsdebut av Support Justice

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fascination i debut för Untersteiner
Nästa nyhet
Fascination i debut för Untersteiner

Fascination i debut för Untersteiner

Fascination är tillbaka. På söndag gör den forna unghästgiganten sin första start för sin nya tränare Johan Untersteiner.

Det i dag sexåriga toppstoet Fascination var sin kulls stora namn under unghästsäsongerna. Bland hästens triumfer kan segrar i Uppfödningslöpning, Oaks, Breeders Crown och Derbystoet nämnas.

Johan Untersteiner tränar. Foto: ALN

Men under fjolåret, som femåring, stämde det inte alls för Super Arnie-dottern som var skadedrabbad och hann med fem starter med modesta resultat. I december flyttades Fascination från Lars I Nilsson till Johan Untersteiner. Nu är det dags för debut hos Halmstadtränaren.

Det sker på hemmabanan vid söndagens V64-tävlingar. Fascination kommer ut i ett stolopp med 40 000 kronor till vinnaren. Det här blir hästens första start sedan hon galopperade bort sig på Bjerke i mitten av november.

Så här ser startlistan ut:

2140 auto

1 Donna di Quattro – Christoffer Eriksson
2 Jitanes – Joakim Lövgren
3 Rossella Ross – Johnny Takter
4 Fascination – Johan Untersteiner
5 Havbergs Mimi – Stefan Söderkvist
6 Check In Blågul – Peter Ingves
7 M.T. Harmony – Peter Untersteiner

Läs även: Stjärnan flyttar – Fascination till Untersteiner 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Månprinsens mål: att vinna Elitkampen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson