Nu är Atle Hamres hopp om att återfå sin tränarlicens i det närmaste ute. Högsta domstolen har sagt nej. Ännu en gång.

Den tidigare norske topptränaren Atle Hamres mångåriga process att försöka återfå sin kör- och tränarlicens tycks nu, slutligen, få ett avslut. På onsdagen meddelas att även Högsta domstolen avslagit den överklagan som Hamre inkommit med. Högsta domstolen har genom ett enhälligt beslut bestämt att inte återuppta fallet, skriver tgn.no.

Därmed kvarstår, fortsatt, den livstidsavstängning som DNT, det norska travförbundet dömde Atle Hamre till redan 2009. Tidigare i år prövades fallet även i norska Hovrätten, även då utan ändring i domen.

Således är den sista dörren att få fallet prövat igen stängd för Atle Hamre. Åtminstone i Norge. I teorin kan ärendet även överklagas till Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Den förre travtränaren döms också till att betala rättegångskostnader på 15 000 norska kronor.

Läs även: Hamre ger inte upp – överklagar till HD

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Kolgjini säljer toppklassiga avelsston

Kolgjini säljer toppklassiga avelsston

Lutfi Kolgjini har sålt två förstklassiga avelston. Yarrah Boko-modern Big Blue Kitten är köpt av Annemanna AB.

Det är på Lutfi Kolgjinis hemsida som det meddelas att två framgångsrika avelsston bytt ägare. Kolgjini har sålt både Big Blue Kitten och Chip’s Favorite till Annemanna AB, tidigare Boko Stables.

17-åriga Big Blue Kitten (e. Pine Chip) har bland annat lämnat stjärntravaren Yarrah Boko (11 miljoner), Zola Boko (1,9 miljoner) och Artistocat Boko (nästan en miljon).

15-åriga Chip’s Favorite (e. Pine Chip) har tidigare lämnat bland andra tvååriga Panther Face (e. Muscle Hill) som i fjol gick under klubban för mastiga 1,3 miljon kronor på Kolgjini Sales.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stora svenskköp på Lexington-auktionen
Nästa nyhet
Stora svenskköp på Lexington-auktionen

Stora svenskköp på Lexington-auktionen

När Lexington-auktionen i Kentucky öppnade under tisdagen blev det full fart direkt. Det dyraste svenskköpet gick löst på 355 000 dollar.

Lexington Selected Yearling Sale inleddes på tisdagen och plånböckerna öppnades på vid gavel direkt. 97 ettåringar gick under klubban den första dagen och totalt såldes det hästar för den sammanlagda summan av 10,18 miljoner dollar (73,6 miljoner kronor). Snittpriset stannade vid 104 959 dollar vilket var en ökning med 17,9 procent från förra årets första dag. Medianpriset var 75 000 dollar och en ökning med 9,3 procent.

Svenskarna var flitiga i elden i Lexington och handlade tillsammans för 2,3 miljoner dollar. Dyraste svenskköpet gick till Anders Ström (Courant) som inhandlade hingsten Dante (e. Credit Winner) som är helbror med världsrekordstravaren Archangel. Prislappen: 355 000 dollar, eller motsvarande drygt 2,5 miljon kronor.

Andra stora svenskköp stod Robert Lindström för. Han köpte både hingsten The Perfect Lindy (e. Credit Winner) för 320 000 dollar, stoet Earn Your Wings (e. Credit Winner) för 260 000 dollar samt hingsten Pick Up The Tab (e. Cantab Hall) för 220 ooo dollar. The Perfect Lindys mor, Highscore Kemp, är halvsyster till Hambovinnaren Trixton.

Dagens dyraste prislappar gick på 400 000 dollar, vilket motsvarar 2,9 miljoner kronor. Både hingsten Prince de Vie (e. Cantab Hall) och stoet Bene Bene (e. Kadabra) gick lösa för den summan. Prince de Vies mor Dream Angel har bland annat lämnat Oasis Dream och mormodern Dream On Victory är mor till avelsfantomen Dream Vacation. Bene Bene är under toppstoet Pizza Dolce som tidigare även lämnat Miss Paris och Bella Dolce.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker

Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

18.45 miljoner i omsättning i onsdags. Det kan man tolka som ett tapp på 13% gentemot motsvarande omgång ifjol, då omsattes nämligen 21.11 miljoner.
Om man kollar dessa siffror mer i detalj, finner man att 3.23 av dessa miljoner var spelade på V8-alternativet och således ”bara” 17.88 omsattes på vanliga V86. Egentligen är alltså spelet på trav alltjämt i en positiv trend. Det är det att man tagit bort sätt att spela V75 och V86 på, som lett till röda siffror för dessa, travets största, spelformer och en till synes ”bruten positiv trend”. Omsättningen på själva V86-varianten visade +3% i onsdags.

92.2% av omsättningen gick tillbaka till spelarna i form av vinster. Det är den tredje bästa noteringen någonsin. Rekordet härstammar från 7 augusti ifjol, då Spelarna fick 99.95% tillbaks.

Food Money i sista avdelningen hade förvisso omgångens bästa segerchans – men han hade bara 37% av spelet på sig och var den tredje MINST spelade favoriten i omgången. Ändå fanns han markerad på 87.4% av de system som överlevt de sju första avdelningarna. Fenomenet stavas TV-system.

Andrahandaren i samma lopp, norske 4-åringen Papagayo E, tog jag upp speciellt på förhand. Nu i efterhand, vet vi att även denne ”Norges bäste 4-åring” blev oplacerad då han tävlade i ordinarie klass mot äldre. Undantag finns som sagt, nån gång vartannat år vinner en fyraårig häst i motsvarande konkurrens. Det som är värt att lägga på minnet som spelare är att unghästar överspelas rejält de gånger de möter äldre. Spelprocenten speglar inte chansen.

Splitternya Solvallabibeln V86 2014 får en rad igen. Den som vill ha kan betala in 498:- till PG 452 07 59 – 4 och leverans sker omedelbart!

Här några rader om dagens lopp ur ett statistikperspektiv:

V86-1: Lopp med ett tillägg, kort distans. Struken: 14 [sidan 130]
Här blir det spännande att se om man klarar tidsschemat i V86 Express! Voltstart + kort distans brukar ju generera många omstarter. Inte minst om det finns två startvolter. Generellt halveras favoritchansen efter en omstart, men det gäller inte favoriter med tillägg eller bakspår.

Favoriterna segrar till 39% under rådande omständigheter och spetshästarna vinner 41%. Favoriter från tillägg har normalchans, men just innerspåret på tilläggsvolten visar lite sämre resultat. Man ser samma mönster i medeldistansloppen – förmodligen händer det att dessa favoriter blir fast.

13 Kadett CD är en av Sveriges mest överskattade hästar. Han var tidigt utvecklad och vann många lopp under 3-4-årssäsongerna – och det kommer spelarna ihåg! I år har han vunnit tre lopp, det har varit enklare uppgifter som denna, och han har som mest betalat 18 för 10. Ifjol blev det en seger, då var det likadana omständigheter som här: Han hade spår 1 på tillägg över 1640 m i ett lopp med 20’ i förstapris.

2012 var första säsongen som vuxen. En seger, till oddset 1.09, blev facit.

Hursomhelst så brukar stora favoriter infria inom V86-spelet. Tidigare har 13 favoriter spelats i intervallet 70-79%. Av dessa har 11 infriat: 85%. De fem favoriter som varit ännu starkare har alla vunnit. Underlaget är litet, men de starkaste favoriterna verkar inte vara överspelade.

V86-2: Autostart, medeldistans, stolopp i låg mellanklass. Struken: 4 [sidan 97]
Spår 9 är det allra svåraste att infria favoritskap från, i alla fall på Solvalla. Infriandeindex ligger på 0.78.

Att favoriten bara är fyra år är normalt ett litet minus, men i det här loppet kan man nästan vända på det hela: 1 Neo’s Victory och 10 Panama As har fördel av att vara något äldre än de övriga. Övertaget är tydligt inom spelet: De yngre spelas hårdare, samtidigt som de har mindre chans. Någon av de båda nämnda bör vara loppets bästa spelobjekt.

V86-3: Autostart, lång distans, låg klass. Strukna: 5, 12 [sidan 117]
Jimmy H Andersson har här chansen att sätta dit sin första V86-favorit – i fjärde försöket. Hans häst spelas i intervallet 40-49% och sådana infriar till 32% på V86-spelet. Överspelsfaktorn på de här favoriterna ligger på 1.35. Det innebär att man ska dividera spelprocenten med 1.35 (eller multiplicera med 0.74) för att få fram den verkliga segerchansen.

V86-4: Autostart, lång distans, låg klass [sidan 117]
Snarlikt föregående lopp – aningen högre klass bara, och en annan bana. 9/10 av loppen vinns av rank 1-5, varav favoriten står får 37%. Spetshästen håller till mål i ”bara” 35% av loppen. Många gånger är det förstås en kombination: 63% av favoritskapen infrias från ledningen. Om favoriten inte hittar denna position reduceras chansen markant – då har han inte längre bästa chansen i loppet.

Det är oklart vem som blir favorit, men det blir i alla fall ett svagare favoritskap än i föregående lopp. Statistiken visar att det inte är samma överspel på favoriter i intervallet 20-29%, utan dessa infriar i nivå med hur de är spelade. Ska man vara riktigt noga, så är överspelsfaktorn 1.07.

V86-5: Autostart, lång distans, kallblod
Generellt är norgetävlande kallblod av flera skäl rätt överlägsna i de här relativt låga klasserna. Det talar för den ganska svaga favoriten 9 G Jerv Prinsen. Hästen har bara startat i Sverige två gånger och då har det slutat som det vanligtvis gör när de kommer hit: Seger vid båda tillfällena. Spåret är ett minus, men betyder mindre i kallblodslopp. Kusken är ett stort frågetecken, men man kan gissa att de svenska toppkuskarna har fördel.

V86-6: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp i hög klass [sid 149-150]
Favoriten här blir spelad i samma nivå som den i V86-3, och samma siffror gällande överspel gäller förstås även här.

Man kan mäta överspel på kuskar också. För Ulf Ohlsson ligger den faktorn på 1.28 ungefär, i alla fall i år. Det är inte extremt på något sätt, flera toppkuskar ligger på den nivån. Överlag spelas de mest kända kuskarna lite för hårt. Visst, de vinner flest lopp – men de förlorar flest också.

Favoriterna vinner 1/3 och spetshästen håller till mål 1/2.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass. Strukna: 7, 10, 11 [sid 76-78]
Efter strykningar ser statistiken annorlunda ut. Att det bara är nio startande påverkar resultatprofilen tydligt. Favoriten har ytterspår bakom bil, och favoriter med spåren 6-8 infriar så ofta som till 51%! Sedan är ju favoritskapet oerhört starkt också – strax över 70%, precis som i V86-1. Och sådana favoriter infriar alltså i högre utsträckning än de är spelade.

V86-8: Autostart, medeldistans, hög klass [sidan 94]
Favoriterna segrar till 41% och spetshästarna till 44%. Det finns förstås en viss överlappning, men den gamla vanliga regeln gäller: Om man har både spetshästen och ”bästa hästen” på kupongen, så sitter man säker. Ibland kan man få in en hel omgång på sådana tvåhästarslås.

Favoritskapet blir svagt, och samma siffror som nämndes under V86-4 gäller även här. En detalj är värd att tänka på: De sena spelarna har blivit allt skickligare på senare år. I skrivande stund delar tre hästar på favoritskapet – men den som får de sista spelarnas förtroende har den överlägset bästa chansen! Spika den som till slut blir favorit alltså.

Sammanfattningsvis ser det väl ut som en favoritbetonad omgång. Två jättefavoriter som ”alla” spikar och så vinner väl den som blir svag favorit i sista – och räddar därmed alla TV-system. Och då blir det jackpot på sexorna?

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
ATG utsatta för nätverksattacker
Nästa nyhet
ATG utsatta för nätverksattacker

ATG utsatta för nätverksattacker

ATG har vid två tillfällen under kort tid drabbats av så kallade överbelastningsattacker. Händelserna har lett till driftstörningar på atg.se och är nu polisanmälda.

Under lördagseftermiddagen, i slutet av den pågående V75-omgången, inträffade kraftiga driftsstörningar på atg.se. Det tog då närmare 50 minuter innan sajten åter kunde fungera som vanligt och följden blev att flera kunder inte kunde spela eller komma in.

Under tisdagskvällen inträffade en liknande händelse från cirka 19.15-tiden och 50 minuter framåt. Senare på kvällen skriver ATG i ett pressmeddelande att det hela är orsakat av så kallade DDoS-attacker (Distributed Denial-of-Service), på svenska översatt till överbelastningsattacker.

– Vårt säkerhetssystem har fått stopp på båda attackerna. Attackerna gjorde dock att våra nät kraftigt överbelastades med följd av att vi fick driftstörningar. Detta drabbade de kunder som samtidigt försökte spela in till oss, säger Annette Rådström, IT-chef på ATG i pressmeddelandet.

Överbelastningsattacker innebär att en mängd datorer skickar stora mängder trafik till en specifik sajt i syfte att förhindra normal åtkomst och överbelasta nätverket. Liknande händelser har drabbat företag och organisationer både i Sverige och internationellt tidigare. Bland annat utsattes Riksdagen, Säpo och flera stora banker under 2013.

Överbelastningsattacker kan slå ut det utsatta företaget under en längre tid, men ATG har lyckats avvärja attackerna vid båda tillfällena. Vem som ligger bakom dessa är ännu okänt men ATG har polisanmält händelserna.

– ATG har inte tagit emot något hot. Vår plan var att under onsdagen polisanmäla och kommunicera kring lördagens händelse då incidentrapporten från vår nätleverantör i dag blev klar. Viktigt att påpeka är att båda attackerna syftade till att överbelasta vårt nätverk, vi ser inga tecken på någon annan typ av attack, säger Annette Rådström.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sluttävlat för Hambo-vinnaren Trixton

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson