Efter skadan på gaffelbandet – nu är Edward Ale tillbaka. Den finskfödde stjärnan gör comeback i Halmstad på måndag.

Halmstadtränaren Petri Puro har inlett året lysande med för närvarande sju segrar på åtta starter för stallet. På måndag gör en av tränarens stora reklamnamn efterlängtad comeback. Det är Edward Ale som gör första starten på nästan sju månader.

Trippelmiljonären drabbades av en blödning på ett gaffelband i somras och fick stå över en längre period. Edward Ale genomförde ett godkänt kvallopp i julas och är nu alltså fit for fight igen. Måndagens uppgift blir ett stayerlopp hemma på Halmstadtravet där det gäller att hämta in ett tillägg på 60 meter på täthästarna. Bland motståndet skådas segerstaplande Ålands Vikingen, Opitergium och On Hold. Det är 35 000 kronor i förstapris.

3140 volt

1 Twins Nightshift – Peter Untersteiner
2 Vårköpings Drag – Håkan B Johansson
3160 meter
3 Tast of Honey – Timo Nyman
4 Light Brodde – Lutfi Kolgjini
5 Centro – Stefan Söderkvist
6 Ålands Vikingen – Veijo Heiskanen
7 Vivo Per Lei – Johnny Takter
8 Prince Orlando – Stefan Persson
3180 meter
9 Galax Trot – Thomas Uhrberg
10 On Hold – Magnus Jakobsson
3200 meter
11 Opitergium – Johan Untersteiner
12 Rossella Ross – Christoffer Eriksson
13 Edward Ale – Peter Ingves

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Johnny Takter kör Maven i Prix de France

Johnny Takter kör Maven i Prix de France

När Maven går ut i Prix de France på söndag gör hon det med en ny kusk bakom sig: Johnny Takter.

Amerikanska Mavens satsning i Vincennes vintermeeting har ännu inte fallit särskilt väl ut. En blygsam sjundeplats i Prix Tenor de Baune är bästa resultatet hittills i hennes tre starter i Paris. Senast i Prix d’Amérique blev det galopp på frammarsch.

Johnny Takter. Foto: ALN

Efter att tränaren Jimmy Takter har provat både ordinarie körsven Yannick Gingras och den franske championen Jean-Michel Bazire blir det en ny kusk i söndagens Prix de France. Enligt franska Paris-Turf är det nu avgjort att det blir tränarbrodern Johnny Takter som ska kuska Maven i det prestigefyllda loppet.

21 hästar anmäldes till Prix de France under måndagen. Den färdiga startlistan blir klar på torsdag. Maven är garanterad en plats i loppet på grund av sin höga startprissumma.

Läs även: 21 hästar anmälda till Prix de France

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rekordmånga ville ha Elitloppsbiljetter
Nästa nyhet
Rekordmånga ville ha Elitloppsbiljetter

Rekordmånga ville ha Elitloppsbiljetter

Ville du haft en restaurangplats under Elitloppet skulle du varit med i går. Alla biljetterna såldes slut på rekordtid.

Elitloppet lär stå sig säkert som landets mest välbesökta travarrangemang även i år. När restaurangbiljetterna släpptes på måndagsmorgonen klockan 09.00 blev det som det brukar en ordentlig huggsexa om de åtråvärda platserna.

Telefonväxlarna på Solvalla gick stekheta; redan under den första timmen hade 66 103 samtalsförsök registrerats och klockan 11.00, efter två timmar, hade 90 903 samtal ringts. Sedan var alla biljetter slut och platserna på Kongressen, Valla Krog, Målläktaren och Första Parkett är redan fullbokade.

Timoko och Goop - huvudpersoner 2014. Foto: ALN

– Det brukar vara ett väldigt tryck varje år men det här slår allt. Sådan här enorm efterfrågan har vi aldrig varit med om förut. Förra året registrerades cirka 50 000 samtal de tre första tre timmarna, säger Fredrik Ekman på Solvalla till Kanal 75.

Det kan tillkomma VIP-platser till Elitloppet och platserna till Bistron släpps en onsdag i maj. Mer information kommer ges på Elitloppets hemsida.

I fjol var det totalt 56 788 personer som besökte Solvalla under de tre dagar som utgör Elitloppshelgen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Amaru Boko gör comeback på hemmaplan
Nästa nyhet
Amaru Boko gör comeback på hemmaplan

Amaru Boko gör comeback på hemmaplan

Topptravaren Amaru Boko är tillbaka. Vid hemmabanan Bergsåkers tävlingar på fredag gör han första starten på över ett halvår.

Den forne E3-vinnaren, Derbyfyran och Elitloppsdeltagaren Amaru Boko har inte setts till på ett tag. Den nu åttaårige hingsten inledde med bravur hos Robert Bergh förra vintern och tog fyra raka, men efter femteplatsen i Jämtlands Stora Pris i juni drabbades han av en gaffelbandsskada.

Amaru Boko tog tre raka i Guld förra vintern. Foto: ALN

Ett försök till comeback gjordes i slutet av november men hästen fick då strykas på grund av hälta. Men på fredag är det dags igen. Efter ett uppehåll på åtta månader dyker Amaru Boko upp i startlistan till snabbloppet på Bergsåker. Det är 35 000 kronor i förstapris.

– Det är en klassig häst och det är klart att det ska vara bra chans direkt. Visserligen har han varit ifrån tävling väldigt länge men allt känns bra igen. Sedan får vi se hur det blir med starterna framöver. Amaru var inne på Bergsåker i förra veckan och gick då ett jobb efter 1.18,0 och Robert var nöjd med honom då, säger Jimmy Jonsson som är försteman hos Robert Bergh, till Kanal 75.

Amaru Boko har vunnit 16 av sina 41 lopp och på segerkontot ligger 3,8 miljoner kronor. Så här ser startlistan ut:

1640 auto

1 Francais du Gull – Erik Lindegren
2 Trustworthy Ås – Henrik Svensson
3 Clear Sign – Ove A Lindqvist
4 Simb Robitaille – Susanne H Osterling
5 Liv Destiny – Rikard N Skoglund
6 Il Divo – Michelle Larsson
7 Herr Ratzeputz – Per Linderoth
8 Amaru Boko – Robert Bergh

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Eskilstuna
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Eskilstuna

Tisdag: V4-tips till Eskilstuna

Omgången: Inget snack om vilken häst som har bästa vinstchansen i dagens V4-omgång på Eskilstuna. Det är i V4-inledningen nr 7 Teeter Totter. Dock blir hästen väldigt stor favorit och det är ändå en orutinerad treåring som bildebuterar så jag nöjer mig med utgång. Spelar V4 med krav på minst 2 A-vinnare i de tre första avdelningarna.   

V4-system – Minst 2 A-hästar måste vinna:
A: 7  B: 1,3,5,6  (res 7-5)
A: 2,6,10  B: 1,3,8,11 (res 9, 7)
A: 1,7  B: 2,3,5,9 (res 4-8)
1,2,5,6,7,8,10,11,12,14 (res 4-3)
Totalt 500 rader/1000 kr

Kup 1: 4 x 3 x 2 x 10 = 240 rader/480 kr
Kup 2:
1 x 3 x 6 x 10 = 180 rader/360 kr
Kup 3:
1 x 4 x 2 x 10 = 80 rader/160 kr

Lunchdubbel-förslag:
2 – 7  200 kr
2 – 1,2,5,9  x  80 kr
6 – 7  x  100 kr
6 – 1,2,5,9  x  40 kr
10 – 1  x  100 kr
8 – 1,7,9  x  40 kr
Totalt 1000 kr

Analyser och ranking:

V4-1:
A: 7 B: 5-1-3-6 C: 4-8

Spetsanalys:
Alla hästarna bildebuterar och jag avstår rena spetsgissningar.

Loppanalys:
Ett tunt treåringslopp med bara sju till start efter en strykning.
7 Teeter Totter svarade för en fin debut som storfavorit. Treåringen kördes till spets tidigt och vann mycket lätt med till synes sparat. Blir storfavorit igen – och också bra vinstchans på nytt.
5 Taffy hade problem med underlaget på Örebro i debuten men var förbättrad senast då han fick göra grovjobb utvändigt tipsettan på slutrundan och höll starkt som tvåa. Chans.
1 Mhona´s Sister inledde godkänt med seger och en tredjeplats i de två första starterna. Senast var dock intrycket snäppet vassare än godkänt då treårsstoet efter vass attack dryga 600 kvar sedan snubblade i galopp 450 kvar. Då var greppet på ledaren redan kopplat  och det var segern eller möjligen andraplatsen som rök. Chans till snabb revansch här.
3 J.R.Rightwaytogo startade två gånger som tvååring men galopperade bägge gångerna. Hästen visade dock viss fart mellan galopperna men är mycket svårbedömd i årsdebuten efter dryga 1.5 månaders vila. Plockas med på gaddlapp på ren ”misstanke”.
Jag tror att jag i nämnd kvartett fått med vinnaren även om Håkan Wallberg tror på en förbättrad insats för 6 Miss Joe med ett lopp i kroppen.


V4-2:
A: 2-6-10 B: 1-11-8-3-9 C: 7-5-12-4

Spetsanalys:
Femhästarsvolt och från bricka 1 är Örjan Kihlström favorit ta hand om taktpinnen bakom Occult Broline som öppnat bra förut.

Loppanalys:
Ett riktigt lågklassigt lopp och svårrankat då jag i A-trion hittat två mycket osäkra hästar och en som kommer till start med svårbedömd form.
Chanstipset till 2 Incredible Sånna som årsdebuterar efter knappa två månades tävlingsfrånvaro och därmed såklart svårbedömd form. Dessutom är hästen mycket osäker, femåringen har haft bricka 2 i voltstart tre gånger förut och som längst kommit 50 meter… Kan tyckas som en korkad tipsetta men jag vet inte vad jag ska hamna på annars. Om hästen dock är felfri och löper upp till full kapacitet, eller i närheten av form, en hygglig vinstchans i ett mycket passande gäng. På Färjestad den 13 oktober var det segern som rök på en 16-tid vid galoppen 250 kvar.
Lite samma som tipsettan gäller för 6 Sjögerås Petiff som körs av ägartjejen som till vardags jobbar hos Ulf Stenströmer. En mycket osäker häst som ute i passande gäng och definitivt har fart för seger.  Och årsdebut även här men jag är lite säkrare på formen än på tipsettan. Åttaåringen har nämligen varit bra i ett provlopp på hemmabanan och även genomfört ett kvallopp efter det. Orutinerad kusk då Kajsa Ljunghager jagar sin första sulkyseger, de två vinsterna för Kajsa så här långt är tagna i monté.
10 Cassano Bob går nog ner lite i klass och har tränat fint inför årsdebuten även om man från stallet inte tror på någon toppform direkt. Given ändå i A-gruppen.
B-hästarna har jag om möjligt än svårare att ranka men 1 Occult Broline är trolig ledare och då kanske det kan hålla länge även om hästen inte visat något speciellt alls. Kanske kan Kihlström få ”trolla bort” loppet helt i spets.
11 Sandsjöns Igor har bra fart men jag tycker intrycket över upploppet senast var mycket trist när hästen ”kastade in geväret” helt sista biten i spets.
8 Helen M.J. har bara en seger på 39 starter men stånkar på hyggligt och på startvolten kanske 3 Seabreeze Ås kan vara en rysare?  


V4-3:
A: 7-1 B: 9-2-5-3-4 C: 8-6-10

Spetsanalys:
Urricane de Chambe har spetsat från innerspår förut och hästen är min klara spetsfavorit då Lindegren deklarerar att han gärna kör i spets om han lyckas ta sig dig. Mest rädd är jag för att Island Two överflyglar Urricane första biten för att sedan kanske släppa till Trinity Zet. Favoriten Trinty Zet går bra att vända med från springen men har – i alla fall tidigare – saknat den där rätta accelerationen efter en bit. Ändå; hästen är favorit, öppnar nog ganska bra och har en offensiv kusk vilket sammantaget ger en klar spetskandidat.   

Loppanalys:
Fyraåriga 7 Trinty Zet var ute i en del årgångslopp ifjol och gjorde det godkänt utan att visa någon stjärnstatus. Näst senast satt hästen fast i E3-revanschen på Eskilstuna i slutet av november.  
I årsdebuten på Solvalla förra söndagen blev det galopp varvet kvar, Redén skriver på sin twitter att han tror sig veta vad det berodde på och låter uppåt inför dagens start. Trinity får Ulf Ohlsson upp i vagnen och står nästan på kronan inne i loppet vilket också är plusfaktorer. Det är första gången hästen provar lång distans vilket såklart då är ett litet ?.
1 Urricane de Chambe är min spetsfavorit i loppet och Erik Lindegren vill gärna köra i den positionen om han lyckas försvara innerspåret. I debuten för Lindegren senast fastnade sjuåringen med sparat efter en invändig och vilsam resa som troligen gjort gott för hästen. Efter ett ”ägg” i hästen allra första start kom fransmannen ut i ny regi i början av 2013 och tog fyra raka under perioden januari-mars. Det var kanske lite väl smickrande men ändå, det säger en del och att hästen funkar under vinterförhållanden som idag. Kan mycket väl leda hela vägen här.
9 Feu de Celeste har jag lite svårt att sätta in i loppet men stoet kommer från två godkända Solvalla-insatser i alla fall. Kan vinna.
2 Balletmeister kan en del men var lite blek på Eskilstuna senast efter en fint lopp. Kanske var det lite långt mellan starterna då?
5 Telson Le Fol var ”felanmäld” vid många av fjolårets starter men står helt okay inne i detta lopp. Fart finns men hästen är mycket knepig och kan ta till en galopp när som helst.
3 Island Two verkar lite på gång i regi Michael Larsson som plockade ut sin proffslicens i slutet av augusti. ”Håson” verkar bara starta hästarna när de är rejält i ordning, 25 stall-starter så här långt har gett 7 segrar och 7 andrapris. Island Two har dock dragit ner statistiken men hästen verkar på gång även om det inte är någon stjärna. Första starten på lång distans.
4 Grefstads Royalty kan en del men jag noterar att bägge segrarna är tagna på runt om balans och idag är det skor på fötterna som gäller.


V4-4:
A: – B: 6-7-11-10-2-8-14-12-1-5-4 C: 3-13-9

Spetsanalys:
Serena Star kan öppna ibland och det kan även Västerbo Peak men den senare ska köras snällt enligt stallet. Mitt spetsfavorit är dock Oldschoolmare med Jorma Kontio och från spåret utanför vill gärna Fredrik Pedersen forcera Miss Bajen till spets efter en bit men jag tror dock att det är upptaget i spets.

Loppanalys:
En mycket öppen spårtrappa avslutar V4-omgången.
Jag ger – efter tvekan – tipset till 6 Miss Bajen som jag inte varit imponerad av förut. Pedersen tycker dock att hästen höjt sig ett snäpp på slutet och jag är böjd att hålla med. Näst senast – på Rommes V75-dag – blev det en mycket lätt spetsseger. Senast blev Miss Bajen perfekt frambogserad av Ganador på slutrundan men var chanslös att utmana Ganador till slut. Ändå, det var luft ner till tvåan och insatsen var lite plusbetonad trots allt. Risk för tung lopp här men skulle hästen bli släppt till ledning en hygglig chans hålla undan.
7 Relation håller stallet ganska högt och med ett lopp i kroppen kanske det kan vara dags för pott om det skulle lösa sig från det lite knepiga utgångsläget?
Duon 11 Carja och 10 Handy Sund blev bägge lite tempotorsk från kön i samma sprinterlopp på Solvalla senast med duon gick bra till slut. Bägge är segerkandidater idag.
2 Laphroaig Peak gör andra starten för Ulf Stenströmer-lärlingen Kajsa Ljunghager. Har  ett fint läge och var hårt spelad i debuten för Kajsa, må vara att det var i ett dåligt P21-lopp. Ulf Ohlsson upp är ett plus.
8 Karlipo debuterar för Roger Walmann men från stallhåll ligger man ganska lågt. Ändå intressant med första ny regi. Normal barfotahäst som får tävla med skor idag.
14 Right or Wrong har fart runda allt men inte startat på dryga 2 månader.

Tipsredaktör: Per-Arne Corell

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Eskilstuna: "Hon kommer vara bättre nu"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson