Nuvarande Kalmartränaren Klaus Kern söker sig nya jaktmarker. Till våren flyttar han till Sala-trakten och blir Rommetränare.

2006 kom Klaus Kern från Tyskland till Sverige och etablerade sig så småningom som proffstränare vid Kalmartravet. Efter att ha sökt en gård i regionen men inte funnit någon, bär flyttlasset i stället mot västmanländska Sala där Kern funnit en gård med 26 boxar, uppger Kalmartravets hemsida.

Från och med den 1 maj i år ska Kern ha etablerat sig som proffstränare anknuten till Rommetravet. I fjol tog stallet 5 segrar på 208 starter och körde in 855 050 kronor. På träningslistan finns för närvarande 22 hästar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Förstapriset i Copenhagen Cup sänks

Förstapriset i Copenhagen Cup sänks

Copenhagen Cup är ett av vårens klassiska storlopp i Norden. Men förstapriset kommer devalveras kraftigt inför i år.

Danmarks största internationella lopp, Copenhagen Cup, avgörs i år den 10 maj, således tre veckor före Elitloppet på Solvalla. Men vinnaren av det klassiska loppet erhåller en kvarts miljon mindre än fjolårets dito. På grund av den ekonomiska krisen i dansk travsport har man tvingats minska förstapriset från fjolårets 750 000 danska kronor till 500 000.

– Även om vi på grund av sportens situation blivit tvungna att skära ned på prissummorna, så kommer loppet ändå att behålla sin position som ett Grupp 1-lopp, säger Flemming Sunn, sportchef vid det danska travförbundet, till travservice.dk.

Förstapriset i Copenhagen Cup har de tre senaste åren legat på 750 000 danska kronor. Vi får gå tillbaka till 2002 då förstapriset bestod av 550 000 kronor för att matcha årets prissummor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nytt avtal klart mellan ATG och övriga Norden
Nästa nyhet
Nytt avtal klart mellan ATG och övriga Norden

Nytt avtal klart mellan ATG och övriga Norden

Ett nytt avtal mellan ATG och övriga Norden är klart. Det kommer gälla till och med 2016.

– Det nya avtalet kommer ge åtskilligt fler miljoner i intäkter till ATG och våra ägare svensk trav- och galoppsport, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth i ett pressmeddelande.

I höstas offentliggjordes ATG:s affärsplan för framtiden. I den ingick helt nya avtal med bolagets utländska samarbetspartners. Avtalet betydde avsevärt högre avgifter (över 100%) för att få fortsätta bedriva spel på svenska travlopp.

Avtalen förkastades till en början av de övriga nordiska spelbolagen. Men efter att förhandlingarna fortsatt och det i dag gällande avtalet förlängts, träffade de berörda parterna ett nytt avtal under fredagen. Danske Spill, Fintoto och Norsk Rikstoto har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ska gälla till och med den 31 december 2016.

ATG:s vd Hasse Skarplöth. Foto: ALN

– Det nya avtalet kommer att ge åtskilligt fler miljoner kronor i intäkter till ATG och våra ägare än det föregående avtalet. Hur den exakta fördelningen av överskottet mellan ATG och respektive land i affärsmodellen ser ut kommenterar jag inte, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Norsk Rikstotos vd Harald Dörum kommenterar i pressmeddelandet:

– Jag är glad, i första hand för trav- och galoppsportens vägnar, att vi har ett nytt samarbetsavtal. Nu börjar det gemensamma arbetet med att optimera intäkterna med fokus på kostnadseffektivitet, spelansvar och självfallet skapa en spännande och engagerande paketering av vårt erbjudande till våra kunder.

Utöver de tre nordiska länderna befinner sig ATG fortsatt i förhandlingar med ytterligare tio internationella partners. Deras nuvarande avtal löper ut den 31 januari.

Läs även: ATG:s nordiska samarbete på väg spricka

Läs även: ATG:s nordiska samarbete på väg mot en lösning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Moving On och Indigious i duell på Vincennes
Nästa nyhet
Moving On och Indigious i duell på Vincennes

Moving On och Indigious i duell på Vincennes

Helgen efter Prix d’Amérique men för den sakens skull uteblir inte toppsporten på Vincennes. Söndagen kryllar av riktigt fina race med flera högintressanta svenskar.

Prix d’Amérique var förra helgen, Prix de France följer nästa. Men även den här söndagen bjussar på fin sport i Paris. Riktigt spännande sett ur svenska ögon blir Prix de Rouen, ett Grupp 3-lopp för fem- och sexåringar som har ett förstapris på 45 000 euro.

Indigious går ut på Vincennes igen. Foto: ALN

Här möts Moving On, som stormtrivs i Frankrike och här jagar fjärde raka segern, och Stig H-tränade Indigious. Båda hästarna vann under den gångna PdA-söndagen.

Prix de la Marne, också det ett Grupp 3-lopp men för den äldre eliten, lockar med 49 500 euro till vinnaren. Loppet bjuder på hög kvalitet med flera fransmän snäppet under den översta eliten och här provar Kolgjinis Juggle Face (med Pierre Vercruysse) samt Beckman som fortsätter leta efter fjolårsformen.

Söndagens clou är det stora montéloppet Prix de l’Ille-de-France vars vinnare lämnar banan 90 000 euro rikare. Drottningen Roxane Griff vilar som bekant ogärna på lagrarna och gör här tredje starten på tre veckor i tuffast tänkbara konkurrens. Hon vann Prix de Cornulier och slutade sexa i Prix d’Amérique.

Blågult finns även med här under sadel. Vendi har haft goda tider i Frankrike och siktar här riktigt högt. Hon får sällskap av utflyttade Global Manhattan.

Svenskintresse finner vi även i Prix de Champtocé där Robert Bergh själv kör sin By Air och Lutfi Kolgjini överlåter tömmarna bakom Olympic Kronos åt monsieur Verbeeck. Med är även Rite Key och Head Line.

Prix de Rouen, 2700 volt

1 Rombo di Cannone – Giampaolo Minucci
2 Duke of Greenwood – Robin Bakker
3 Arca de Jacquets – Julien Duobis
4 Vicomte Boufarcaux – Jos Verbeeck
5 Voyage de Rêve – Jean-Philippe Dubois
6 Vive Majyc – Matthieu Abrivard
7 Moving On – Jean-Michel Bazire
8 Anna Mix – Franck Nivard
9 Indigious – Eric Raffin

Prix de la Marne, 2700 volt

1 Sierra Leone – Jean-William Hallais
2 Viking de Val – Eric Lambertz
3 Tornade de Digeon – Jean-Michel Bazire
4 Vagabondu Mag – Mathieu Mottier
5 Beckman – Franck Nivard
6 Rire Mutin – Edouard Coubard-Meunier
7 Juggle Face – Pierre Vercruysse
8 Soléa Rivellière – Philippe Daugeard
9 Soleil du Fossé – Jos Verbeeck
10 Une Fille d’Amour – David Thomain
11 Akim du Cap Vert – Franck Anne
12 Rapide du Digeon – Damien Bonne
13 Visione Intense – Julien Dubois

Prix de l’Ille-de-France, 2175 volt

1 Victoire Smiling – Damien Bonne
2 Vendi – Julien Raffestin
3 Utopie Impérial – Nathalie Henry
4 Viva Forest – David Thomain
5 Rescousse de Barb – Pierre-Yves Verva
6 Sédusiant Fouteau – Alexandre Abrivard
7 Udayma – Gaëtan Prat
8 Sakura Jiel – Guillaume Martin
9 Global Manhattan – Franck Nivard
10 Valse Castelets – Jean-Loïc-Claude Dersoir
11 Talicia Bella – Anthony Barrier
12 Roxane Griff – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inget nationellt barfotaförbud i vinter
Nästa nyhet
Inget nationellt barfotaförbud i vinter

Inget nationellt barfotaförbud i vinter

Det blir inget nationellt barfotaförbud i vinter. I stället kommer de nuvarande rutinerna att fortsätta till och med den 15 mars.

Det var efter Åbys V75-tävlingar dagarna före jul som tre hästar, vilka tävlat barfota, upptäcktes blöda ymnigt från sina hovar, som Svensk Travsport skärpte kraven på huruvida det ska tillåtas barfotakörning under den aktuella tävlingsdagen.

Samtidigt väcktes återigen frågan om ett nationellt barfotaförbud under vintern. Svensk Travsport har nu beslutat att så inte blir fallet. Den nuvarande rutinen, där en bedömning görs inför varje tävlingsdag, kommer fortsätta till och med den 15 mars.

Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström svarar i ett pressmeddelande på frågan om varför tränarna själva inte ska få avgöra vilka hästar som kan tävla barfota och inte:

– Tränarna kan i de allra flesta fall avgöra hur varje individuell häst kommer att klara vinterns grövre banunderlag. Men när det under en tävlingsdag i december upptäcktes hela tre hästar som blödde under hovarna efter barfotakörning, fick det både oss, banveterinärerna och många andra att starkt reagera. Det var en uppenbar anledning att öka säkerhetsmarginalen ett par snäpp. Därför införde vi rutinen med en bankontrollgrupp. Råder det minsta tveksamhet kring banunderlaget, kommer gruppen att ta det ”säkra” beslutet, det vill säga utlysa allmänt barfotaförbud.

Och om varför ett nationellt barfotaförbud inte införs:

– Att kunna springa barfota är bra för de flesta hästar, då en fri hov är en bättre stötdämpare än en skodd hov. Detta förutsätter förstås att hästen har hovar som klarar slitaget, samt att banunderlaget är tillräckligt bra. Sveriges geografi och väder skiljer sig så mycket att det är svårt att införa nationella datumregler. Därför finns istället bankontrollgruppen som bedömer varje enskild tävlingsdag och bana, säger Göran Åkerström.

Räknas som skor gör, enligt Svensk Travsports reglemente: ” Alla hovbeslag med söm eller med någon annan del av metall räknas som skor, oavsett beslagens storlek”.

Läs mer här om vilka regler som gäller om barfotakörning på vintern.

Läs även: Bevakningen av barfotakörning skärps

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Östersund: "Känns i alla fall jättefin"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson