Med anledning av händelserna på Åby i lördags, med flera hästar vilka blödde från hovarna efter barfota-körning, skärper nu Svensk Travsport bevakningen.

Efter Åbytravets V75-tävlingar den 20 december fann stallbackskontrollanternas besiktning att tre hästar vilka samtliga tävlat barfota, blödde från en av sina hovar efter loppet. De ansvariga tränarna fick 5000 kronor i böter enligt rubriceringen ”brustit i tränaransvaret”.

Händelsen har åter burit upp frågan om barfotakörning under vinterhalvåret är lämpligt. Nu agerar Svensk Travsport i ämnet.

Inte acceptabelt att hästar blöder från en hov efter lopp, säger Johan Lindberg. Foto: ALN

– Vi ser mycket allvarligt på lördagens händelser. Det är inte acceptabelt att hästar blöder från hovar efter ett lopp. Vi skärper kontrollen för att detta inte ska hända igen. Dessutom kan det bli aktuellt med en straffskärpning och vi ska även utreda ett eventuellt totalt barfotaförbud under vinterperioden, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Vintertid hålls ofta banornas underlag något grövre för att tåla eventuellt snö och blöta. Därmed blir också barfotakörning inte lika lämpat. Tränarna anpassar hovbeslag efter underlaget, men Svensk Travsport menar att lördagens incident kan tyda på att deras bedömningar inte alltid är tillräckligt bra.

– Det ska alltid vara hästarnas välbefinnande som kommer i första hand. Vi fortsätter kontrollen av samtliga barfotatävlande hästar och skärper nu bevakningen. En tränare ska inte ens överväga att chansa när det finns minsta tvivel om att hästen inte kan tävla utan skor på det aktuella banunderlaget, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

Med anledning av detta inför ST från och med i dag, den 23 december, en ny rutin vilken innebär att en officiell kontroll av det aktuella banunderlaget genomförs. Den kommer ske senast en timme för det första loppet och anses banan inte var tillräckligt lämpad för barfotakörning så förbjuds det helt enkelt under hela den tävlingsdagen. Kontrollerna sker i samråd mellan banans måldomare, tränarrepresentant, banmästare, banveterinär och sportchef. Banveterinärens åsikt har dock alltid företräde.

– Det är dock viktigt att påpeka att det alltid är den enskilde tränaren som är ansvarig för sin egen häst. Även när kontrollgruppen ger klartecken för barfotakörning måste tränaren självklart ansvara för att de egna hästarna har hovar som klarar att tävla utan skor, säger Göran Åkerström.

Fram till den 18 januari kommer ST att samla in nödvändigt underlag för att bedöma hur man ska gå vidare i frågan. Något som kan komma att rendera i att barfotakörning förbjuds helt under vintertid.

– Vi kommer att göra det som krävs. Att barfotahästar blöder från hovarna efter lopp är inte acceptabelt i vår sport, säger Johan Lindberg.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V4 Halmstad: ”Hon står på tur för seger”

V4 Halmstad: ”Hon står på tur för seger”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon har gått bra på slutet och vi har varit nöjda med henne. Näst senast på Åby var hon fantastiskt bra med tanke på att hon gick i dödens vilket hon tidigare varit för överambitiös för att klara av. Hästen har varit uppanmäld på slutet och står på tur för seger. Hon är väldigt snabb ut så jag får säga åt kusken att se till att komma ut så han inte blir fast. Det blir barfota bak nu och det är den bästa chansen av mina båda i loppet, säger Catrin Fajersson om Hanna Nalan (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Halmstadtravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

6 Supercool Langkjär – Han fick loppet kört i halsen senast men var fullt bra själv också. Allt verkar bra i jobben och loppet ser inte så blodigt ut så visst ska han räknas. Voltstart är han ovan men jag hoppas det går bra. barfota fram igen, säger Steen Juul.

10 Tyson November – Han gjorde första starten senast, efter att ha varit skadad ett tag och får åtminstone godkänt. Han har tagit det loppet på ett bra sätt men jag tror han kan behöva ytterligare något lopp i kroppen för att hitta den där rätta formen. Barfota fram och halvstängt huvudlag, säger Johan Svensson i stallet.

11 Echo’s Girl – Hon är inte alls oäven och kan avsluta bra men hon har tyvärr svårt att hålla ihop aktionen och går över i passgång ibland. Halmstads fina banunderlag bör passa henne bra och det är ett ihåligt lopp. Juuls är väl bra. Inga ändringar och hon bör kunna vinna lopp snart. Springspår utan springband är bra men hon är inte startsnabb säger Peter Untersteiner.

Lopp 2, V4-2

4 Hanna Nalan – Hon har gått bra på slutet och vi har varit nöjda med henne. Näst senast på Åby var hon fantastiskt bra med tanke på att hon gick i dödens vilket hon tidigare varit för överambitiös för att klara av. Hästen har varit uppanmäld på slutet och står på tur för seger. Hon är väldigt snabb ut så jag får säga åt kusken att se till att komma ut så han inte blir fast. Det blir barfota bak nu och det är den bästa chansen av mina båda i loppet, säger Catrin Fajersson.

7 J.S. Anabell – Hon fick ett ganska tufft lopp senast men höll ändå farten bra. Hennes form är precis så bra som den kan vara och jag tycker att hon har tävlat mot tuffare motstånd än detta. Det blir barfota bak igen och hon är inte borta, säger Håkan K Persson.

9 Queen Snowball – Hon är ojämn och inte att lita på men kapacitetsmässigt är hon inte mycket sämre än Hanna Nalan. Trampar hon iväg är hon snabb ut och springspår tror jag kan passa. Även om Hanna Nalan har bättre chans blir jag inte förvånad om Queen Snowball vinner. Nu blir det barfota fram, säger Catrin Fajersson.

Lopp 3, V4-3

1 Search Launcher – Han kan inte hålla ledningen men med klaff så bör hästen han chans i denna omgivning. Jag var nöjd med hästen på Mantorp där det var sparat i mål. Inga ändringar är planerade, säger Peter Untersteiner.

7 Onirique – Allt är bra i jobben och jag var nöjd med honom senast. Han kan öppna bra men står långt ut och det kan bli strul. Jag ligger lite lågt med honom. Inga ändringar, säger Steen Juul.

8 Henke Diablo – Han skulle egentligen ha ”ställts av” för vinterträning men han började liksom klättra på väggarna så vi anmälde igen för att lugna ner honom en aning. Nu var det ett tag sedan han tävlade och dessutom fick vi dåligt läge. Vi kommer köra med skor runt om och med dessa förutsättningar är det bästa jag kan hoppas på en plats bland de fem främsta, säger Peter Jarvén.

10 Go Green Pellini – Han är bra i grunden men borde kanske ha hållit undan senast. Vi ska skärpa till träningen på honom men det blir efter denna start. Jag blir inte helt förvånad om han duger här men ligger lite lågt. Senast var det debut med norskt huvudlag hos oss och det blir samma nu. Inga ändringar i balansen, säger Lars Brindeborg i stallet.

Lopp 4, V4-4

4 Nidoqueen Jons – Hon gör jämna och fina lopp för det mesta och verkar hålla sin fina form. Jag har inte kollat så mycket på motståndet men mina två hästar tycker jag är jämgoda. Spåret ska inte vara några problem men å andra sidan blir det kanske ingen snabbstart. Barfota bak, säger Thomas Jonsson.

7 Global Runaway – Hon får visa mer innan man kan tro på henne och det saknas nog lite ork i henne. Vi rycker alla skorna på henne denna gång men jag ligger lågt, säger Peter Untersteiner.

10 Ternate Degato – Hon jobbar på fint men får tyvärr ingen utdelning när det är dags för tävling. Sist bara släppte bettet och sen kom galoppen. Jag tycker inte att hon är så osäker egentligen utan vi får skylla det på olycksfall i arbetet. Det här är en liten käck häst som alltid har en pollett till slut. Normalt sett duger hon långt i dessa sammanhang och sköter hon sig bara kan hon åtminstone vara platsaktuell. Inga ändringar, säger Johan Svensson i stallet.

11 Come And Wish – Hon har gjort flera fina insatser i år och jag har inget direkt att klaga på. Från det här läget behöver vi en hel del tur på vägen men jag tror inte att hon kommer att göra bort sig. Barfota runt om, säger Thomas Jonsson.

12 Whitney Love – Det är en svår häst och galoppen ligger nära till hands. Vid segern fick hon allt serverat. Vi får hoppas hon har en bra dag denna gång. Jonte har kört henne en gång och då gjorde hon sin bästa insats någonsin, säger Peter Untersteiner.

15 J.S. Belladonna – Hon nöter på skapligt och hennes form är inte så tokig. Från det här utgångsläget har jag dock svårt att se henne runda hela fältet och jag måste ligga lite lågt på förhand. Barfota bak, säger Håkan K Persson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fyra svenskar kvar i Prix de Bourgogne
Nästa nyhet
Fyra svenskar kvar i Prix de Bourgogne

Fyra svenskar kvar i Prix de Bourgogne

23 hästar är kvar när anmälningarna till söndagens Prix de Bourgogne gjordes. Fyra av dem som siktar mot start i loppet är svensktränade.

Den 28 december är det fyra veckor kvar till Prix d’Amérique. Då avgörs också det tredje ”B-loppet” Prix de Bourgogne. Under måndagsmorgonen gick anmälningarna ut till loppet. Kvarstår gör 23 kandidater som på torsdag, juldagen, ska ha minskats till maximalt 18 hästar i det som blir den definitiva startlistan.

Fyra svensktränade hästar ämnar prova lyckan i Prix de Bourgogne. Veijo Heiskanen har siktet inställt på PdA med Solvato och hoppas ta platsen på söndag. Med finns även Lutfi Kolgjinis Mosaique Face, Robert Berghs Kadett C.D. samt Thomas Claesson-stoet Elles W. Phedo. Alla utom den sistnämnda är redan nu garanterade plats i loppet.

Elitloppskungen Timoko laddas mot en ny start i PdA. Foto: ALN

Bland övriga anmälda kan nämnas Ready Cash som här ska göra sin andra start efter sin långa frånvaro. Med finns även de tidigare B-loppsvinnarna (och för PdA därmed redan klara) Tiégo d’Etang och Texas Charm samt årets Elitloppsvinnare Timoko.

Ett annat högintressant namn är Jimmy Takters jänkarsto Maven som här ska göra första starten i Frankrike och vässa formen inför den tilltänkta starten i Prix d’Amérique.

Två som på söndag hoppas lämna positiva formbesked är årets PdA-tvåa Up And Quick samt Fabrice Souloy-tränade Un Mec d’Héripré som är anmäld, trots att det tidigare meddelats att hästen varit avskriven från PdA på grund av en sjukdom.

Prix de Bourgogne avgörs över 2100 meter med autostart och har ett förstapris på 54 000 euro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Örjan Kihlström vidare i Jerringpriset
Nästa nyhet
Örjan Kihlström vidare i Jerringpriset

Örjan Kihlström vidare i Jerringpriset

Örjan Kihlström är med bland de åtta kandidater som har gått till final i Jerringpriset. Det meddelades under måndagen.

I slutet av november tillkännagavs totalt tretton kandidater vilka Radiosporten nominerat till Jerringpriset 2014. En av dem var Örjan Kihlström för sin prestation som segerkusk bakom Maharajah i Prix d’Amérique.

På måndagen meddelades vilka åtta som kvarstår i omröstningen och därmed kvalificerat till finalen. Tillsammans med bland andra Zlatan Ibrahimovic och Charlotte Kalla är Kihlström en av dem. Vinnaren tillkännages under den tv-sända Idrottsgalan den 19 januari.

Det är svenska folket som utser vinnaren av Jerringpriset. Omröstningen fortsätter nu fram till galan. Information om hur du röstar kan du få här.

De åtta som är kvar är:

Charlotte Kalla, skidor
Damstafettlaget, skidor
Hélen Ripa, handikappidrott/skidor
Herrstafettlaget, orientering
Lag Anna Kjellberg, segling
Sarah Sjöström, simning
Zlatan Ibrahimovic, fotboll
Örjan Kihlström, trav

Läs även: Örjan Kihlström nominerad till Jerringpriset

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Spännande amerikan till Svanstedt
Nästa nyhet
Spännande amerikan till Svanstedt

Spännande amerikan till Svanstedt

Anders Svanstedt har skaffat ett spännande nyförvärv till stallet i form av den amerikanske treåringstoppen Hillustrious.

På sin twitter meddelar Anders Svanstedt att han i dagarna får ett högintressant tillskott. Det är hästägare i stallet som köpt den amerikanske treåringen Hillustrious. Muscle Hill-sonen är bror till toppstoet Snow White som skördade stora framgångar som unghäst för några år sedan.

Hillustrious, tidigare tränad av Ron Burke, har under säsongen tävlat mot de allra bästa i kullen med bland annat Father Patrick och Nuncio i spetsen. Han har nått femteplatser i både Kentucky Futurity och Breeders Crown.

Hästen har på kontot cirka 1,4 miljon kronor och har på sina 27 starter vunnit 5 segrar. Hillustrious är anmäld till Euro Classic Trot och därmed lär Kungapokalen bli nästa års första stora mål.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Malmqvist: "Vill naturligtvis vara med i PdA"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson