Uppmärksamheten blev stor i trav-Sverige när det i förra veckan meddelades att Veijo Heiskanen mister tränaransvaret för stall Dencos samtliga hästar.

– Många har fått för sig saker om mig och Veijo, det har skapat rubriker, men det är bara snack, säger nu Dencos Berndt Denberger till tidningen Norra Halland.

Det var i början av förra veckan som stall Denco vållade stora rubriker. Det storsatsande stallet hade nyttjat Veijo Heiskanen som tränare sedan 2013. Men mitt i uppladdningen inför Solvatos start i Prix d’Amérique meddelades att samtliga 58 hästar skiftat tränare – från Veijo till Åbyamatören Catharina Denberger, dotter till huvudägaren Berndt Denberger.

Veijo Heiskanen. Foto: ALN

För lokaltidningen Norra Halland bryter nu Berndt Denberger nu tystnaden. I en intervju uttalar han sig om det uppmärksammade tränarbytet.

– 2013 satte jag honom som tränare för hästarna, men han körde ju redan för oss. I år satte jag dit min dotter men Veijo kommer fortsätta att köra våra hästar precis som vanligt. Det är bara pappersexercis, säger han och fortsätter:

Solvato - i PdA på söndag. Foto: ALN

– Många vet inte hur verksamheten är uppbyggd. De tror det är Veijos personal. De säger att jag ska flytta hästarna, att jag och Veijo är ovänner, att personalen ska bli arbetslös, men det är ju bara påhitt. Det är ju min gård. Vart skulle jag flytta hästarna?

Enligt Denberger är det ingen större skillnad mot tidigare gällande stall Dencos verksamhet. Veijo Heiskanen är fortsatt involverad och är ämnad att köra stallets hästar i loppen framöver. Och satsningarna går vidare; cirka 45 nya hästar väntas komma ut i loppen under våren. Men först stundar ett stort äventyr i Paris. På söndag går Solvato ut som en av Prix d’Amériques outsiders.

– Man ska inte känna sig slagen på förhand. Jag är hur nöjd som helst att vi bara kommit dit, och ännu gladare om han placerar sig. Han kan vinna. Han har vunnit där nere, säger Berndt till Norra Halland.

Du kan läsa hela intervjun här.

Läs även: Heiskanen mister samtliga stall Dencos hästar

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V4 Bergsåker: ”Min bästa chans i dag”

V4 Bergsåker: ”Min bästa chans i dag”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har haft en del problem men känns nu bra och han bör duga fint. Springspår utan springband bör passa bra och han tål även att göra en del grovjobb så han är inte borta om vi inte ner hittat ner direkt. Helst kör jag honom barfota fram då han är bäst så. Det är min bästa chans idag, säger Marcus Savin om Saxo Holmsminde (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Bergsåker. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Esping – Han är behandlad efter senast och känns fin men är lugnt tagen och det blir ett försiktigt upplägg idag. Bilstart är han osäker med och innerspåret är inte bra. Han vill tävla och svara upp övriga hästar och då kan det bli galopp. Skor runt om, säger Björn Karlsson.

2 Håksätter Svarten – Han gjorde det bra som trea bakom två duktiga hästar senast och fick liksom göra ett eget lopp bakom dem. I starten innan det kom första segern och nu när han visat att han kan vinna kanske det kan komma flera. Spåret och distansen passar åtminstone perfekt och vi kör med samma utrustning som vanligt, säger Håkan Wallberg.

3 Eivin – Han är mycket pigg men det har blivit dåligt med snabbjobb utan mest intervaller. Han hade nog för korta brodd senast och drog på sig mjölksyra. Vi hoppas kunna köra honom utan brodd fram idag och det är platschans, säger Eivind Ekebjörk.

4 Fuxsy – Hon gjorde comeback efter uppehåll senast och stod för en fin insats. Hon borde bara bättre nu och distansen tror jags ska passa fint. Vi har bara testat den en gång och då löpte hon 1.28 trots galopp på vägen. Jag tycker inte att hon är helt ointressant idag. Skor runt om, säger Peter Grundmann.

6 Moelven – Det verkar bra med hästen och det här ser ut som en passande uppgift för honom. Han är mycket startsnabb bakom bilen och vi ändrar inte på något, säger Jan-Olov Persson.

Lopp 2, V4-2

3 Kirin de Zeun – Hon var nästan bättre än förväntar i debuten för oss senast och hon har lopp i kroppen nu. Det betyder vettig chans och det kan bli barfota fram nu. Vi får se hur banunderlaget blir. Hon känns stabil i jobben, säger Jimmy Jonsson i stallet.

7 Select – Han känns bra och läget är bra. Det kan bli spets och sedan får jag se hur upplägget blir. Det är platschans med honom och skor runt om, säger Björn Karlsson.

9 Headspinner – Hon bör gå iväg felfritt från detta läge även om hon kan vara ivrig. Hon känns fin och har chans. Mina tre hästar idag är ganska likvärdiga i chans och de känns bra. Inga ändringar, säger Jarmo Kallunki.

10 Lookh Moonlight – Hon har varit ganska osäker men uppträtt allt stabilare. Från det här läget med spår ett på tillägg så kan det vara en platsmöjlighet. Hon tävlar med skor runt om, säger Daniel Wäjersten.

13 Juvel Ås – Han var inte alls bra senast och det var liksom inget drag i honom. Nu har jag inte talat med tränaren men pausen han fick efter det indikerar ju att något inte riktigt stod rätt till med hästen. Det här är annars en bra travare och eftersom han kommer tillbaka nu räknar jag givetvis med att allt är bra. Han duger i klassen och kommer säkert göra ett jättebra lopp men bara vara trea-fyra. För att vi ska kunna vinna behövs det maxklaff, säger kusken Mikael M Andersson.

Lopp 3, V4-3

5 Rockabilly Boy – Han känns mycket fin i träningen och håller han sig lugn så är det nog ingen sämre chans än Demo. Han kan dock lätt bli för ivrig. Eventuellt blir det Murphy idag som enda ändring, säger Jarmo Kallunki.

8 Sanna Sherona – Hon gör det bra mest hela tiden och jag kan inte klaga på allt för mycket. Senast fick hon inte riktigt fäste i banan men formen sitter där den ska och hon kommer inte göra bort sig nu heller. Hon har mött ett par tuffa gäng på sistone och det ser nog lite lämpligare ut. Skor runt om är kanske inte fördel men frågan är om vi har något val, säger Jenni H Åsberg.

10 Demo – Han blev dragen bakåt senast och det blev pannkaka av allting. Han växlade tempo bra då han fick chansen och formen verkar bra. Inga ändringar och han ska räknas, säger Jarmo Kallunki.

12 Saxo Holmsminde – Han har haft en del problem men känns nu bra och han bör duga fint. Springspår utan springband bör passa bra och han tål även att göra en del grovjobb så han är inte borta om vi inte ner hittat ner direkt. Helst kör jag honom barfota fram då han är bäst så. Det är min bästa chans idag, säger Marcus Savin.

13 Playoff – Hon gör det bra mest varje gång och kommer i bra slag inför detta också. Från bakspår på tillägg har jag dock svårt att se henne runda samtliga till seger men vi smyger med och hoppas på klaff. Med rätt resa bör det ändå kunna bli en vettig slant. Skor runt om, säger Peter Eriksson.

Lopp 4, V4-4

6 Ella Ruda – Hon har tränats ganska lugnt efter senast men det verkar bra med henne. Vi testar urryckare i värnmningen och det kan bli dessa i lopp nu. Skor runt om, säger Pär Ländin.

7 Luckyfly Athena – Hon tävlade bra senast och nu kan det bli lite lättning i balansen på henne. Dock skor runt om. Hon är hygglig ut men kan bli lite rullig om hon laddas för mycket. Platschans, säger Daniel Wäjersten.

9 Remains – Hon galopperade senast men Tomas sa att hästen kändes fin i övrigt. Jag tycker annars att hon presterade bra i flera starter i de två starterna innan det och hon är inte alls så tokig. Hon kan öppna bra om hon nu inte blir alldeles för vass vilket ibland kan hända i voltstart. Felfri borde hon kunna få en bra resa och jag tror på en framskjuten placering. Skor runt om, säger Jenni H Åsberg.

10 Mimi af Djupmyra – Hon satt fast näst senast och hamnade långt bak senast. Formen verkar bra och med lite klaff kan hon sluta långt framme här. Inga ändringar är planerade, säger Thomas Lönn.

13 Rhytm And Blues – Hon gjorde en klart bra insats vid segern näst senast fastän den var i enklare gäng. Sist kunde hon inte ta så mycket men fina formen bör vara intakt. Förutsättningarna nu ser inte helt enkla ut och jag ligger lågt med segerförhoppningarna. Jag hoppas mest på pengar. Inga ändringar, säger Peter Eriksson.

15 Apollonia – Hon får vinterträning nu och är inte på topp. Hon har dock kunnandet och behöver inte vara borta för den sakens skull. Hon bär trampa iväg rätt bra och det blir skor runt om, säger Marcus Savin.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Örjan Kihlström på pallen i Jerringpriset
Nästa nyhet
Örjan Kihlström på pallen i Jerringpriset

Örjan Kihlström på pallen i Jerringpriset

Det blev en stor dag för travsporten. Örjan Kihlström fick tredje mest röster av det svenska folket då Jerringpriset delades ut på måndagskvällen.

Travsporten blev rikligt representerad i ”finrummet” under Idrottsgalan som avhölls på måndagen i Globen. Förutom Jerringpriset-nominerade Örjan Kihlström, fanns även Maharajah ackompanjerad av tränaren Stefan Hultman och skötaren Lisa Skogh på plats.

"Marre" var på plats i Globen. Foto: ALN

– Det här är fantastiskt stort för hela travsporten, sa Stefan Hultman då han intervjuades av kvällens programledare Peter Settman.

För Örjan Kihlströms del tog han sig till de tre sista kandidaterna som fick mest röster i Jerringpriset. Prix d’Amérique-vinnaren fick tredje mest röster. Allra flest fick det 21-åriga simmarundret Sarah Sjöström som förärades Jerringpriset före förhandstippade skidåkerskan Charlotte Kalla.

Sjöström fick totalt 167 323 röster, Kalla 135 535, medan Örjan erhöll 103 451.

Slutresultatet i Jerringpriset (Källa: Radiosporten):

Sarah Sjöström, simning
Charlotte Kalla, skidor
Örjan Kihlström, trav
Damstafettlaget, skidor
Herrstafettlaget, orientering
Zlatan Ibrahimovic, fotboll
Hélene Ripa, skidor
Lag Anna Kjellberg, segling
Herrstafettlaget, skidor
Isa Tidblad-Keskikangas, thaiboxning
Meraf Bahta, friidrott
Mikaela Laurén, boxning
Nilla Fischer, fotboll

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
23 hästar anmälda till Prix d'Amérique
Nästa nyhet
23 hästar anmälda till Prix d’Amérique

23 hästar anmälda till Prix d’Amérique

Det är totalt 23 hästar som vill vara med i Prix d’Amérique. Anmälningarna till världens tuffaste travlopp gick ut på måndagen.

På söndag eftermiddag avgörs 2015 års upplaga av Prix d’Amérique, av många ansett som världens främsta travlopp. Ett förstapris på 450 000 euro samt evig ära och berömmelse tillfaller vinnaren. På måndagsmorgonen gick anmälningstiden ut till loppet och kvarstår som intressenter gör 23 hästar. Det betyder att fem av dem måste stryka på foten innan den slutliga startlistan blir klar vid lunchtid på torsdag.

Mosaique Face ska vara med i PdA. Foto: ALN

Fem svensktränade hästar finns med bland de 23. Solvato är automatiskt inkvalad via segern i Prix de Bourgogne och Tumble Dust det samma genom sin vinst i Critérium Continental. Kadett C.D. och Mosaique Face platsar på vinstsumma. Det gör emellertid inte Backfire som också är preliminärt anmäld, men stoet figurerar även i listan till Prix du Luxembourg på lördagen.

Anmälda är också förhandsfavoriterna Up And Quick och Texas Charm, liksom söndagens Prix de Cornulier-kombattanter Roxane Griff och Tiégo d’Etang. Här finns även intressanta namn som Timoko, som ska köras av Björn Goop, amerikanskan Maven, den femåriga kanonen Aladin d’Ecajeul och sexåriga Vulcain de Vandel som är klar för start sedan segern i Prix Tenor de Baune.

Följande hästar är anmälda (listan i vinstsummeordning med minst pengar överst):

Amiral Sacha
Vulcain de Vandel
Backfire
Tumble Dust
Viking de Val
Voltigeur de Myrt
Solvato
Olmo Holz
Une Fille d’Amour
Linda di Casei
Aladin d’Ecajeul
Kadett C.D.
Mosaique Face
Roxana de Barbray
Uhlan de Val
Sévérino
Napoleon Bar
Texas Charm
Maven
Up And Quick
Tiégo d’Etang
Timoko
Roxane Griff

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tumble Dust årets häst - i Danmark
Nästa nyhet
Tumble Dust årets häst – i Danmark

Tumble Dust årets häst – i Danmark

På söndag tävlar han i Prix d’Amérique. I helgen som gick utsågs Tumble Dust till Årets Häst – i Danmark.

Den danska Hästgalan avverkades under lördagen i Århus och det blev en svensktränad häst som tog kvällens förnämsta utmärkelse. Tomas Malmqvist-tränade men danskfödde Tumble Dust utsågs till Årets Häst i Danmark.

Flemming - årets tränare. Foto: ALN

Tumble Dust, som även tog priset som Årets Fyraåring, hade en riktigt succéfylld säsong med segrar i bland annat Danskt Travderby och Critérium Continental. På söndag gör femåringen sin första start för året – i självaste Prix d’Amérique på Vincennes.

Årets Tränare i Danmark blev inte oväntat Flemming Jensen. Utmärkelsen Årets Kusk gick till Jeppe Juel som skördat stora framgångar, inte minst med Copenhagen Cup-vinnaren Orali som fick priset som Årets Äldre.

Här är ett urval av vinnarna i trav-klasserna:

Årets Häst: Tumble Dust
Årets Tränare: Flemming Jensen
Årets Kusk: Jeppe Juel
Årets Äldre: Orali
Årets Fyraåring: Tumble Dust
Årets Treåring: Winston Sisa
Årets Tvååring: Amalie Bork
Årets Komet: Peter Jensen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson