När Solvato tävlar i Prix d’Amérique om knappt två veckor kommer han inte göra det med Veijo Heiskanen som tränare. Under måndagen blev Åbytränaren av med samtliga Stall Dencos hästar från sin träningslista.

Veijo Heiskanen har de senaste åren firat fina framgångar med storsatsande Stall Dencos hästar. Men på måndagen skiftade samtliga de 58 hästarna tränare. Ny huvudtränare är från och med nu Åbyamatören Catharina Denberger.

Berndt Denberger är mannen bakom Stall Denco. Foto: ALN

– Samarbetet mellan Stall Denco och Veijo Heiskanen övergår därmed till en annan form. Hästarna kommer som tidigare att vara uppstallade på Ramsjöhall Gård strax utanför Gällinge. Veijo kommer köra hästarna i lopp, skriver Åbytravets hemsida.

För Veijo Heiskanen själv kom beskedet som överraskning under måndagen.

– Jag har egentligen inte så mycket att kommentera. Jag fick ett sms om att det skulle bli så här och har inget mer att säga. Hästarna står på en egen gård, där jag kört, så det blir ingen skillnad för deras skull, säger Veijo till travronden.se.

Stall Dencos hästar utgjorde merparten av Åbytränarens armada. På Veijo Heiskanens träningslista återstår nu bara 13 hästar. Bland Dencos hästar finns Solvato, som ju som bekant laddas mot Prix d’Amérique, samt Amazing Man, Daryl Boko, Riff Kronos och Dernier Viking.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
30 hästar anmäldes till Prix de Cornulier

30 hästar anmäldes till Prix de Cornulier

På söndag rids världens största montélopp Prix de Cornulier på Vincennes. På måndagen gick anmälningar ut. 30 hästar vill vara med i jätteloppet.

Söndagen före Prix d’Amérique rids enligt traditionen världens mest prestigefyllda montélopp och det samma gäller även i år. Prix de Cornulier har avgjorts sedan 1931. När anmälningstiden gick ut för loppet under måndagsförmiddagen, kvarstod 30 hästar.

Global Manhattan blir det blågula inslaget. Foto: ALN

Det är, precis som i Prix d’Amérique, maximalt 18 ekipage som får plats i loppet. Bland de hästar som ser fram mot en start i Prix de Cornulier på söndag finns fjolårets etta och tvåa Roxane Griff och Tiégo d’Etang, dessa båda är också loppets mest meriterade. Båda hästarna gick i fjol sedan vidare även till start i PdA bara en vecka senare och Roxane Griff slutade där fyra.

Bland de anmälda finns även svenska Global Manhattan som tränas av Fabrice Souloy.

Prix de Cornulier avgörs över 2700 meter och har ett förstapris på 315 000 euro, vilket motsvarar drygt 3,3 miljoner kronor. Den definitiva startlistan blir klar på torsdag.

Här kan du se samtliga anmälda hästar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gingras kör Maven i Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Gingras kör Maven i Prix d’Amérique

Gingras kör Maven i Prix d’Amérique

Det blir amerikansk kusk på Maven i Prix d’Amérique. Jimmy Takter låter ordinarie kusken Yannick Gingras sköta tömmarna i superloppet.

Vem som ska köra Jimmy Takters PdA-hopp Maven i Frankrike har varit en historia med några turer de senaste veckorna. I stoets första start, den i Prix de Bourgogne, var det Yannick Gingras som körde. Därefter meddelades att den franske toppdrivern Franck Nivard var kontrakterad för uppgiften, sedan dennes tilltänkta styrning Ready Cash ställt in planerna.

Maven och Yannick ihop inför Elitloppet. Foto: ALN

Men inför söndagens genrep Prix Tenor de Baune dök Nivard upp på sin egentränade Vulcain de Vandel, vilket omöjliggjorde att han kunde köra någon annan häst i loppet och Jean-Michel Bazire fick rycka in bakom Maven. Resultatet av loppet vet vi: Vulcain de Vandel vann och är därmed klar för Prix d’Amérique.

Därmed måste Nivard köra sin egen häst i superloppet om knappt två veckor och Bazire är upptagen med att köra Up And Quick, fjolårets tvåa och även en av årets favoriter.

Det har fått Jimmy Takter att fatta beslutet att återgå till ordinarie kusk – det blir Yannick Gingras som tar turen från USA till Frankrike för att köra Maven i Prix d’Amérique. Han blir därmed den första nordamerikanska kusken i loppet sedan David Wade körde S.J’s Photo 1996.

Takter vann PdA 1999 med Moni Maker. Foto: ALN

– När jag inte kunde få någon av de två bästa franska kuskarna, tycker jag det är bättre att ha kvar min vanliga kille. Jag tror det är bättre än att byta fram och tillbaka, skriver Jimmy Takter på sin twitter.

Maven gjorde på söndagen i Prix Tenor de Baune debut över lång distans, 2700 meter vilket också är Prix d’Amérique-distansen. Det sexåriga stoet anförde fältet länge, men tröttnade något över upploppet och slutade sjua.

– Det såg bra ut väldigt länge och jag hoppades att hon skulle bli trea, fyra i alla fall. Men efter att ha pratat med Bazire känns det bättre. Han menar att han troligen behövde det här loppet i sig. Det var premiär över den här långa distansen och hon gick dessutom med skor. Trots allt är det i Prix d’Amérique som hon ska vara som bäst, säger skötaren Tobias J Gustavsson till Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Örjan Kihlström: "Solvato kändes inte som bäst"
Nästa nyhet
Örjan Kihlström: ”Solvato kändes inte som bäst”

Örjan Kihlström: ”Solvato kändes inte som bäst”

Det blev en niondeplats av de totalt elva startande i Prix Tenor de Baune. Kanske inte det genrep som man hoppades på för Solvato – det stora svenska hoppet i Prix d’Amérique.

Efter den övertygande segern i Prix de Bourgogne i mellandagarna kunde Solvato säkerställa sin plats som en av hästarna i Prix d’Amérique.

Men söndagens genrep i Prix Tenor de Baune lämnade lite i övrigt att önska. Solvato fick förvisso en vid sista kurva i tredjespår, men hästen kunde inte vara med i den täta slutstriden och slutade på nionde plats. Veijo Heiskanen-stjärnan klockades till 1.14,4 över 2700 meter, en tid som var tre tiondelar från vinnaren Vulcain de Vandel.

Kihlström tyckte inte Solvato var lika bra som tidigare. Foto: ALN

– Solvato kändes inte som bäst. Som tur är har vi fjorton dagar på oss till Prix d’Amérique. Han blev av med draghjälpen lite för tidigt genom den sista kurvan för att det skulle bli optimalt, men det kändes inte lika bra heller. Det finns lite att fundera på de här fjorton dagarna fram till Prix d’Amérique om man säger så, säger kusken Örjan Kihlström till Kanal 75.

Chelsea Boko var den svenskhäst som klarade sig bäst i Prix Tenor de Baune och slutade fyra med en sylvass avslutning. Mosaique Face var sexa från rygg på ledande Maven, Claes Boko slutade tia.

Solvatos kusk Örjan Kihlström tar dock söndagens prestation med visst lugn. Det är som bekant om två veckor som det smäller på allvar.

– Oroande hade det varit även om hästen vunnit och känts bra. Då kanske han hade tappat formen på två veckor. Man kan aldrig vara lugn med hästar. Det kan vara något litet bara. Vi får hoppas att han hinner hitta sig själv på de här dagarna helt enkelt.

Läs även: Vulcain de Vandel i tätt Prix Tenor de Baune

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Harry Haythrow mot Noras Bean på Åby
Nästa nyhet
Harry Haythrow mot Noras Bean på Åby

Harry Haythrow mot Noras Bean på Åby

Åbytravet avverkar denna lördags V75-omgång. Den västsvenska banan kan se fram mot en kul duell i Gulddivisionen.

Harry Haythrow tog en bejublad triumf i Gulddivisionen på Jägersro under årets första V75-omgång och visade då att han är tillbaka på allvar. På lördag gör den nioåriga valacken ett nytt framträdande i högsta klassen, det blir för övrigt hästens 61:a raka start på V75 (!).

Noras Bean gör årets första start. Foto: ALN

Det är emellertid Johan Untersteiner som tar över tömmarna bakom Harry denna start. Ordinarie körsven Peter Untersteiner är upptagen med egentränade Nothing But Class.

Mot sig får de båda Noras Bean som alltjämt satsas mot ett titelförsvar i Prix de France om knappt en månad. Men någon lycka med startspåren tycks Noras Bean inte få; denna gång inleder man från bricka sju.

Med i loppet finns även intressanta hästar som Dreams Take Time, denna gång med Lutfi Kolgjini i vagnen, samt norske segermaskinen Winmecredit som kommer med fem raka vinster.

1640 auto

1 Kash’s Cantab – Örjan Kihlström
2 Nothing But Class – Peter Untersteiner
3 Harry Haythrow – Johan Untersteiner
4 Obi-Wan – Jörgen Sjunnesson
5 Winmecredit – Frode Hamre
6 Neo Holmsminde – Thomas Uhrberg
7 Noras Bean – Stefan Söderkvist
8 Dreams Take Time – Lutfi Kolgjini
9 Montgomery Hill – Flemming Jensen
10 Mr X.F. Royal – Björn Goop
11 M.T. Harmony – Kenneth Haugstad
12 Arazi Boko – Christoffer Eriksson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästgalan: De sista nomineringarna klara

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson