Den nästan femfaldiga miljonären Caballion har gjort sin sista start. En skada gör att man väljer att avsluta tävlingskarriären. Nu stundar i stället avel för hingsten.

Den åttaåriga Kesaco Phedo-sonen Caballion har tjusat travpubliken ända sedan debuten. Men nu avslutats tävlingskarriären för den starke fuxen. Hästen drabbades av en skada i kotleden under sin franska sejour och då skadan ännu inte läkt på ett tillfredställande sätt, väljer ägarna att låta honom sluta som tävlingshäst.

– Vi är väldigt stolta och tacksamma över allt vi fått uppleva tillsammans med Caballion och all den glädje han skänkt och skänker oss. Nu ser vi fram emot nästa kapitel och att få prova honom i aveln, säger delägaren Torbjörn Boström till travronden.se.

Den elegante fuxen i stilstudie. Foto: ALN

Caballion tog under sin karriär 20 segrar på totalt 70 starter samt travade in 4,7 miljoner kronor. Hästen tränades under sin karriär av bröderna Henrik och Fredrik B Larsson i vars regi han vann Sommatravets final samt flertalet V75-vinster. Caballion slutade också trea i Hugo Åbergs 2012 (på 09,2 vilket blev hästens rekord), samt ett silver från SM samma år. Hästen har också deltagit i Elitloppet och tävlat med framgång i Frankrike.

De sista fyra starterna gjorde Caballion hos den franske tränaren Franck Leblanc, där hästen bland annat var först i mål i Copenhagen Cup i våras, men fråntogs segern i efterhand på grund av dopning. Sista starten skedde i ett försök till Elitloppet i maj.

Sedan i somras återkommer Caballion till Fredrik B Larsson, men någon mer start blir det alltså inte. Han kommer stallas upp som avelshingst på Sättrans Stuteri, utanför Örebro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Åke Svanstedt kör – även på Axevalla

Åke Svanstedt kör – även på Axevalla

Åke Svanstedt är tillbaka hemma i Sverige i jul. Sedan tidigare är det klart att han ska köra på Bergsåker. Nu väntar några styrningar även på Axevalla.

Anders lejer Åke. Foto: ALN

Efter att ha lämnat Sverige för USA i november förra året, återvänder Åke Svanstedt till Sverige för julfirande. Men det blir även tid för comeback på tävlingsbanan för supertränaren.

Den ursprungliga hemmabanan Bergsåker föräras med Svanstedt i sulkyn i flera lopp under tävlingsdagen den 27 december. Nu är det klart att även den senare hemmabanan Axevalla får återstifta bekantskapen med sin forna champion.

Åke Svanstedt kör i totalt sex av loppen vid Axevallas tävlingar med V64 nästa tisdag, den 30 december. Fyra av uppsittningarna kommer från sonen Anders Svanstedts stall.

Läs även: Svanstedt tillbaka – kör på Bergsåker

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jimmy Takter blev årets tränare - i USA
Nästa nyhet
Jimmy Takter blev årets tränare – i USA

Jimmy Takter blev årets tränare – i USA

Det har varit Jimmy Takters kanske bästa säsong någonsin. Nu kröner han året med att utses till Årets Tränare. Det för fjärde gången.

2014 var ett strålande år för Jimmy Takter. Nu har den svenske 54-åringen utsetts till Årets Tränare i USA. Det meddelades på måndagen. Det till trots att ”huvudkonkurrenten” om titeln, Ron Burke, slagit alla tiders tränarrekord. Takter vann omröstningen med siffrorna 84-56. Det här var fjärde gången som Jimmy förärats utmärkelsens ”Trainer of the Year”, tidigare har han fått den 1996,2000 och 2010.

En stor del av framgången har Takters treåringsarmada. Nuncio, Father Patrick, Trixton och Shake It Cerry har i stort sett gjort rent hus under året. Takter vann själv det största loppet, Hambletonian, med Trixton och samma dag hemförde även Lifetime Pursuit Hambo Oaks. Segrar har också tagits i Kentucky Futurity, Yonkers Trot och flera i Breeders Crown.

Yannick Gingras är Årets Kusk. Foto: ALN

Takters hästar har under året (till och med 21 december) vunnit 192 av 729 lopp och sprungit in cirka 13,4 miljoner dollar. En summa som motsvarar cirka 103 miljoner svenska kronor.

Till Årets Kusk 2014 utnämndes Yannick Gingras. 35-åringen, ursprungligen från Quebec, Kanada, har under året vunnit 555 lopp och kört in 17,3 miljoner dollar. Flera av de största segrarna har kommit med just Takter-tränade travare.

De officiella prisutdelningarna hålls vid Dan Patch Awards i Florida den 22 februari.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bevakningen av barfotakörning skärps
Nästa nyhet
Bevakningen av barfotakörning skärps

Bevakningen av barfotakörning skärps

Med anledning av händelserna på Åby i lördags, med flera hästar vilka blödde från hovarna efter barfota-körning, skärper nu Svensk Travsport bevakningen.

Efter Åbytravets V75-tävlingar den 20 december fann stallbackskontrollanternas besiktning att tre hästar vilka samtliga tävlat barfota, blödde från en av sina hovar efter loppet. De ansvariga tränarna fick 5000 kronor i böter enligt rubriceringen ”brustit i tränaransvaret”.

Händelsen har åter burit upp frågan om barfotakörning under vinterhalvåret är lämpligt. Nu agerar Svensk Travsport i ämnet.

Inte acceptabelt att hästar blöder från en hov efter lopp, säger Johan Lindberg. Foto: ALN

– Vi ser mycket allvarligt på lördagens händelser. Det är inte acceptabelt att hästar blöder från hovar efter ett lopp. Vi skärper kontrollen för att detta inte ska hända igen. Dessutom kan det bli aktuellt med en straffskärpning och vi ska även utreda ett eventuellt totalt barfotaförbud under vinterperioden, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Vintertid hålls ofta banornas underlag något grövre för att tåla eventuellt snö och blöta. Därmed blir också barfotakörning inte lika lämpat. Tränarna anpassar hovbeslag efter underlaget, men Svensk Travsport menar att lördagens incident kan tyda på att deras bedömningar inte alltid är tillräckligt bra.

– Det ska alltid vara hästarnas välbefinnande som kommer i första hand. Vi fortsätter kontrollen av samtliga barfotatävlande hästar och skärper nu bevakningen. En tränare ska inte ens överväga att chansa när det finns minsta tvivel om att hästen inte kan tävla utan skor på det aktuella banunderlaget, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

Med anledning av detta inför ST från och med i dag, den 23 december, en ny rutin vilken innebär att en officiell kontroll av det aktuella banunderlaget genomförs. Den kommer ske senast en timme för det första loppet och anses banan inte var tillräckligt lämpad för barfotakörning så förbjuds det helt enkelt under hela den tävlingsdagen. Kontrollerna sker i samråd mellan banans måldomare, tränarrepresentant, banmästare, banveterinär och sportchef. Banveterinärens åsikt har dock alltid företräde.

– Det är dock viktigt att påpeka att det alltid är den enskilde tränaren som är ansvarig för sin egen häst. Även när kontrollgruppen ger klartecken för barfotakörning måste tränaren självklart ansvara för att de egna hästarna har hovar som klarar att tävla utan skor, säger Göran Åkerström.

Fram till den 18 januari kommer ST att samla in nödvändigt underlag för att bedöma hur man ska gå vidare i frågan. Något som kan komma att rendera i att barfotakörning förbjuds helt under vintertid.

– Vi kommer att göra det som krävs. Att barfotahästar blöder från hovarna efter lopp är inte acceptabelt i vår sport, säger Johan Lindberg.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Halmstad: "Hon står på tur för seger"
Nästa nyhet
V4 Halmstad: ”Hon står på tur för seger”

V4 Halmstad: ”Hon står på tur för seger”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon har gått bra på slutet och vi har varit nöjda med henne. Näst senast på Åby var hon fantastiskt bra med tanke på att hon gick i dödens vilket hon tidigare varit för överambitiös för att klara av. Hästen har varit uppanmäld på slutet och står på tur för seger. Hon är väldigt snabb ut så jag får säga åt kusken att se till att komma ut så han inte blir fast. Det blir barfota bak nu och det är den bästa chansen av mina båda i loppet, säger Catrin Fajersson om Hanna Nalan (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Halmstadtravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

6 Supercool Langkjär – Han fick loppet kört i halsen senast men var fullt bra själv också. Allt verkar bra i jobben och loppet ser inte så blodigt ut så visst ska han räknas. Voltstart är han ovan men jag hoppas det går bra. barfota fram igen, säger Steen Juul.

10 Tyson November – Han gjorde första starten senast, efter att ha varit skadad ett tag och får åtminstone godkänt. Han har tagit det loppet på ett bra sätt men jag tror han kan behöva ytterligare något lopp i kroppen för att hitta den där rätta formen. Barfota fram och halvstängt huvudlag, säger Johan Svensson i stallet.

11 Echo’s Girl – Hon är inte alls oäven och kan avsluta bra men hon har tyvärr svårt att hålla ihop aktionen och går över i passgång ibland. Halmstads fina banunderlag bör passa henne bra och det är ett ihåligt lopp. Juuls är väl bra. Inga ändringar och hon bör kunna vinna lopp snart. Springspår utan springband är bra men hon är inte startsnabb säger Peter Untersteiner.

Lopp 2, V4-2

4 Hanna Nalan – Hon har gått bra på slutet och vi har varit nöjda med henne. Näst senast på Åby var hon fantastiskt bra med tanke på att hon gick i dödens vilket hon tidigare varit för överambitiös för att klara av. Hästen har varit uppanmäld på slutet och står på tur för seger. Hon är väldigt snabb ut så jag får säga åt kusken att se till att komma ut så han inte blir fast. Det blir barfota bak nu och det är den bästa chansen av mina båda i loppet, säger Catrin Fajersson.

7 J.S. Anabell – Hon fick ett ganska tufft lopp senast men höll ändå farten bra. Hennes form är precis så bra som den kan vara och jag tycker att hon har tävlat mot tuffare motstånd än detta. Det blir barfota bak igen och hon är inte borta, säger Håkan K Persson.

9 Queen Snowball – Hon är ojämn och inte att lita på men kapacitetsmässigt är hon inte mycket sämre än Hanna Nalan. Trampar hon iväg är hon snabb ut och springspår tror jag kan passa. Även om Hanna Nalan har bättre chans blir jag inte förvånad om Queen Snowball vinner. Nu blir det barfota fram, säger Catrin Fajersson.

Lopp 3, V4-3

1 Search Launcher – Han kan inte hålla ledningen men med klaff så bör hästen han chans i denna omgivning. Jag var nöjd med hästen på Mantorp där det var sparat i mål. Inga ändringar är planerade, säger Peter Untersteiner.

7 Onirique – Allt är bra i jobben och jag var nöjd med honom senast. Han kan öppna bra men står långt ut och det kan bli strul. Jag ligger lite lågt med honom. Inga ändringar, säger Steen Juul.

8 Henke Diablo – Han skulle egentligen ha ”ställts av” för vinterträning men han började liksom klättra på väggarna så vi anmälde igen för att lugna ner honom en aning. Nu var det ett tag sedan han tävlade och dessutom fick vi dåligt läge. Vi kommer köra med skor runt om och med dessa förutsättningar är det bästa jag kan hoppas på en plats bland de fem främsta, säger Peter Jarvén.

10 Go Green Pellini – Han är bra i grunden men borde kanske ha hållit undan senast. Vi ska skärpa till träningen på honom men det blir efter denna start. Jag blir inte helt förvånad om han duger här men ligger lite lågt. Senast var det debut med norskt huvudlag hos oss och det blir samma nu. Inga ändringar i balansen, säger Lars Brindeborg i stallet.

Lopp 4, V4-4

4 Nidoqueen Jons – Hon gör jämna och fina lopp för det mesta och verkar hålla sin fina form. Jag har inte kollat så mycket på motståndet men mina två hästar tycker jag är jämgoda. Spåret ska inte vara några problem men å andra sidan blir det kanske ingen snabbstart. Barfota bak, säger Thomas Jonsson.

7 Global Runaway – Hon får visa mer innan man kan tro på henne och det saknas nog lite ork i henne. Vi rycker alla skorna på henne denna gång men jag ligger lågt, säger Peter Untersteiner.

10 Ternate Degato – Hon jobbar på fint men får tyvärr ingen utdelning när det är dags för tävling. Sist bara släppte bettet och sen kom galoppen. Jag tycker inte att hon är så osäker egentligen utan vi får skylla det på olycksfall i arbetet. Det här är en liten käck häst som alltid har en pollett till slut. Normalt sett duger hon långt i dessa sammanhang och sköter hon sig bara kan hon åtminstone vara platsaktuell. Inga ändringar, säger Johan Svensson i stallet.

11 Come And Wish – Hon har gjort flera fina insatser i år och jag har inget direkt att klaga på. Från det här läget behöver vi en hel del tur på vägen men jag tror inte att hon kommer att göra bort sig. Barfota runt om, säger Thomas Jonsson.

12 Whitney Love – Det är en svår häst och galoppen ligger nära till hands. Vid segern fick hon allt serverat. Vi får hoppas hon har en bra dag denna gång. Jonte har kört henne en gång och då gjorde hon sin bästa insats någonsin, säger Peter Untersteiner.

15 J.S. Belladonna – Hon nöter på skapligt och hennes form är inte så tokig. Från det här utgångsläget har jag dock svårt att se henne runda hela fältet och jag måste ligga lite lågt på förhand. Barfota bak, säger Håkan K Persson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fyra svenskar kvar i Prix de Bourgogne

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson