I mellandagarna är han tillbaka där allt började. Åke Svanstedt gör ett celebert gästspel och kör på Bergsåker.

Den 1 november 2013 inledde Åke Svanstedt sin karriär som tränare i USA. Sedan dess har han inte kört lopp i Sverige. Men i mellandagarna gör han comeback. Det är gamla hemmabanan Bergsåker som får finbesök.

Svanstedt är tillbaka i sina gamla hemtrakter för att fira jul – och passar på att återkomma även i sulkyn. Det är avstängde Robert Bergh som satt upp sin forne antagonist på hela sju hästar under Bergsåkers V64-tävlingar den 27 december.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Bråk kring Gylden Balder – tränaren sa upp sig

Bråk kring Gylden Balder – tränaren sa upp sig

Drama har utspelat sig kring den norska kallblods-stjärnan Gylden Balder. Tränaren Jeanett Marie Dagsvold sa upp sig på stående fot.

Den sexåriga Gylden Balder tillhör Norges allra bästa kallblod och vann i september Unionskampen på Färjestad före Tekno Odin. Efter den starten drabbades hästen av en gaffelbandsskada. Men skadan ser ut att läka bra och Gylden Balder förväntas återkomma framåt sommaren. Fast nu är det kring hästen som dramatiken utspelar sig.

Jeanett Marie Dagsvold. Foto: ALN

Tränaren, 28-åriga Jeanett Marie Dagsvold, sa under torsdagen nämligen upp sig på stående fot som privattränare åt ägaren Bent Olav Wigdal.

– Jag har blivit för vuxen för att finna mig i att behandlad som skit. Det är oenigheter om bagateller som är tunga för en travtränare med hästkunskaper att finna sig i. Gylden Balder har på inget sett blivit nedprioriterad, men det är andra hästar i stallet som diskussionerna kretsat kring, säger Dagsvold till tgn.no.

Till samma sajt kontrar Bent Olav Wigdal:

– Jag förväntar mig att mina hästar blir behandlade seriöst. Gylden Balder är en av de bästa kallblodshästarna som finns och han ska inte behöva tränas i mörkret i kvällen därför att hon har ett fullt stall med andra hästar som ska tränas innan.

Det blir Wigdal själv som tar över träningen av Gylden Balder i fortsättningen. H.G. Balder-sonen har i sin karriär hittills vunnit 19 av sina 40 starter och travat in 3,3 miljoner i norska kronor.

Läs även: Gylden Balder drabbad av gaffelbandsskada

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takters Shake It Cerry blev Årets Travare
Nästa nyhet
Takters Shake It Cerry blev Årets Travare

Takters Shake It Cerry blev Årets Travare

Jimmy Taker-tränade Shake It Cerry är Årets Travare i USA. Men Årets Häst alla kategorier blev passgångaren JK She’salady –tränad av dottern Nancy Johansson.

Under torsdagen offentliggjordes de tre förnämsta priserna vid årets Dan Patch Awards, USA:s motsvarighet till vårt Årets Häst. Det blev för första gången i prisets historia som ett tvåårigt passgångarsto hemförde titeln Årets Häst.

Det var det av Nancy Johansson tränade fenomenet JK She’salady (e. Art Major) som tog hem den mest prestigefyllda titeln. Tvååringen har gått igenom sin första säsong som obesegrad i tolv starter.

Det som kan tyckas något märkligt är dock att JK She’salady inte utsågs till Årets Passgångare. Den titeln gick i stället till femåriga Sweet Lou som förlorade kampen om Årets Häst med 52-57, men alltså vann titeln Årets Passgångare med en röst (74-73).

"Sebbe" tvåa i omröstningen om Årets Travare. Foto: ALN

Anledningen till det annorlunda utfallet är att det totalt 157 hästsportjournalister som röstat, varit tvungna att utse sin kandidat antigen till Årets Passgångare eller Årets Travare, också till Årets Häst. Ett större antal av de som valde JK She’salady valde att stå fast vid den rösten även i Årets Häst.

Årets travare blev då Shake It Cerry. Jimmy Takters treåriga sto som gjort rent hus i årgångsloppen och vunnit 15 av sina 17 lopp. Kampen om utmärkelsen fördes i första hand mot Sebastian K., men här fick svensken stryka på foten; Shake It Cerry vann med 59-37. Shake It Cerry fick i Årets Häst dock bara 14 röster.

Läs även: Sebastian K. årets äldre travare i USA

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Helt säker är hon kanske inte"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Helt säker är hon kanske inte”

V65 Solvalla: ”Helt säker är hon kanske inte”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Hon är bra och har vunnit med krafter i behåll på slutet. Efter det har hon tränat normalt och vi ska prova bilen före tävlingarna då det är nytt för henne. Hästen hoppade två gånger i början av karriären och helt säker är hon kanske inte ändå. Hon är under utveckling och det blir inga ändringar, säger Reijo Liljendahl om Oh Goodness (V65-5)

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

2 Kincannon Hanover – Han var inte till sin fördel senast och presterar ojämnt men han kan blixtra till ibland. Troligen blir det skor runt om nu och det är inte optimalt. Med tanke på frågetecken gällande formen får vi ligga lite lågt, säger Marcus Schön.

4 King Tilly – Han är behandlad efter senaste starten och har fått stå över ett par jobb. Jag tror han kan behöva det här loppet för att komma igång igen och jag ligger lite lågt. Förutsättningarna ser dock bra ut men vi kommer köra med skor idag, säger Claes Sjöström.

5 Ground Proximity – Han trivs bäst hemma på Solvalla och hästen är pigg och glad. Distansen är dessutom den bästa. Han kommer mest troligt att tävla med skor runt om denna gång men det spelar ingen direkt roll för honom, säger Fredrik B Larsson.

7 Foot on the Gas – Han har inte startat på ett tag och kan behöva ett lopp i kroppen. Han vinner inte så ofta och det är pengar som gäller i första hand även om distansen passar honom bra. Eventuellt barfota fram, säger Marcus Schön.

8 Nakoda Goj – Jag förstår inte varför han galopperade senast men kusken tyckte han blev rullig. Vi provar med sulor fram nu för säkerhets skull. Vi fick ett dåligt utgångläge men hästen är bra i ordning och stark så distansen passar fint. Inga ändringar annars, säger Reijo Liljendahl.

9 Rose Hill Dream – Hennes form är okej men hon blev totalt överkörd senast. Det känns lite intressant med Calle nu då det sägs att han brukar få fart på stona. Distansen är väl inte optimal men hon kan få en bra resa härifrån. Hon är nog den som känns mest aktuell av våra i loppet då övriga saknar form och hon är bättre än raden visar. Barfota fram, säger Marcus Schön.

10 Symmetric – Det är svårt att tro på henne här även om distansen passar då hon är mer stark än snabb. Hon vinner inte så ofta och det är pengar i första hand som gäller. Eventuellt barfota fram, säger Marcus Schön.

11 Digital Pointer – Det blev galopp senast då hon surnade till och annars hade hon nog varit långt fram den gången. Hästen har ganska fin form men bjuder inte till riktigt och det känns som att även hon jagar pengar i detta lopp. Barfota fram igen, säger Marcus Schön.

Lopp 2, V65-2

4 Fabulous Toy – Jag var besviken på insatsen senast men han fick dåligt med fäste i banan då han är stor och grov. Han känns fin i jobben och i ett ihåligt lopp så kan han vinna. Skor runt om och nu blir det första ryckhuvan på länge, säger Tino Ärling.

5 Bacho Diago – Han är i riktigt bra form och det här såg ut som ett öppet lopp. Jag tycker väl inte att han är sämre än någon annan i fältet men har en känslig punkt i första sväng. Passerar han bara det utan problem tycker jag inte att han behöver vara borta. Nu blir det barfota runt om, säger Bengt-Åke Larsson.

Lopp 4, V65-3

12 Brendan Boko – Han har bra form och var duktig senast på Bergsåker mot dugliga hästar. Han blev fast med krafter kvar men nu fick vi ett dåligt läge och får hoppas att de köra rejält där framme. Skor runt om, säger Claes Sjöström.

Lopp 3, V65-4

2 Expensive Tabac – Han är mycket bättre än vad raden ger sken av och senast blev han påkörd. Läget är bra och han är fin i jobben efter senast. Skor runt om, säger Kenneth Haugstad.

4 Hornbäckens Linus – Jag är nöjd med vad hästen har presterat så långt. Han är stor och tung och kommer alltmer. Det är svårt att bedöma hur långt han räcker i denna omgivning. Han kan öppna rätt så bra och det blir inga ändringar, säger Anette Hansén.

7 Ringo Star Effe – Han har en mists sagt speciell rad men tog första segern senast. Annars har han ofta krångligt till det för sig själv och jag ser inte honom som någon segerkandidat den här gången. Läget är inte bra men jag tror Calle låter hästen trava in sig till en början för att sedan söka ett lopp i ryggar. Det gäller främst att stabilisera hästen. Skor runt om, säger Stefan P Pettersson.

8 Yhatzee Deo – Det är en häst vi haft större förväntningar på och han borde ha vunnit ett par lopp hittills men inte haft skallen med sig riktigt. Läget är tråkigt och det gäller nog för mig att hålla honom lugn då han riskerar att bli het om jag laddar med honom. Jag siktar på att köra bakifrån och försöka tjäna pengar. Han går barfota fram igen, säger Marcus Schön.

10 Lambada Sun – Hon är inte helt enkel av sig och det är mycket vinna eller försvinna med henne. Hon blev alldeles för vass senast så vi tar bort det helstängda huvudlaget och sätter dessutom på henne en huvudstång. Jag tycker att hon trivs bäst invändigt och vi smyger med. Barfota runt om, säger Bengt-Åke Larsson.

11 Secret Mission – Han har överraskat positivt då han inte ser mycket ut för världen men gör det bra. Hästen har utvecklats för varje start och tål att göra lite jobb i den klass han befinner sig. Han ska räknas trots läget och är nog vår bästa chans i omgången. Skor runt om igen, säger Marcus Schön.

12 Danne Edel – Han gick bra senast men skuttar och far och det är lite franskt i honom. Jag ändrar till skor runt om nu och tror det kommer passa honom bättre. Trots läget tycker jag inte han är borta här. Stängt huvudlag igen, säger Reijo Liljendahl.

Lopp 5, V65-5

2 Oh Goodness – Hon är bra och har vunnit med krafter i behåll på slutet. Efter det har hon tränat normalt och vi ska prova bilen före tävlingarna då det är nytt för henne. Hästen hoppade två gånger i början av karriären och helt säker är hon kanske inte ändå. Hon är under utveckling och det blir inga ändringar, säger Reijo Liljendahl.

3 Gaia Sund – Näst senast var det nog segern som rök då det blev galopp och senast var hon fin vid seger. Hon var då förvånansvärt alert bakom bilen och läget är fint. Senast hade hon rycktussar men dessa förblev odragna så vi har en extraväxel där. Skor runt om. Man måste ha respekt för Reijos häst, säger Jennifer Tillman.

9 Karizma Trot – Det blev rätt bra emot och vi smyger med för en plats. Hon känns inte alls oärlig trots resultatraden och det blir skor runt om, säger Per Fromell.

10 Serena Trot – Hon har faktiskt gjort två riktigt fina insatser på just Solvalla och senast blev det helt fel. Hon kan vara lite ivrig från start så det blev galopp direkt när Jenni körde. Annars är jag väldigt nöjd med hästens insatser och det var lite synd på läget. Ändå känns det som att hon ska kunna ett platsbud om det klaffar. Barfota runt om, säger Erik Lindegren.

11 Sweetsformysweet – Hon var mycket positiv senast och avslutade bra. Läget är inte så roligt men om det klaffar så kan det vara ett segerbud. Skor runt om, säger Kenneth Haugstad.

12 Carja – Hon var duktig senast och har fått lopp i kroppen så formen är stigande. Läget är tufft men hon kan vara ett outsiderbud även här. Skor runt om, säger Kenneth Haugstad.

Lopp 6, V65-6

1 Alicia Wibb – Hon felade senast eftersom hon blev aningen överambitiös men annars tycker jag att hon visat fin form. Nu fick vi dessutom drömläge och ledningen tar hon. Sen får vi ser om det finns så många att släppa till men det borde bli minst rygg ledaren. Jag tror kanske att hon är bäst på sprinterdistans så jag ser henne helst i ryggar. Barfota runt om, säger Erik Lindegren.

7 East Varenna – Hon går framåt för varje start och det här är ett skönt litet sto. Vi lottades dock till ett lurigt läge och härifrån är det vingelrisk. Jag tycker kanske inte att hon är någon het segerkandidat men en skaplig insats förväntar vi oss åtminstone. Troligen blir det skor runt om, säger Claes Sjöström.

8 Across My Heart – Hon var ok senast men läget är verkligen dåligt här och det blir tufft att kunna segerstrida denna gång. Vi får hoppas hon kan hitta ner i vettigt läge. Barfota fram, säger Kenneth Haugstad.

10 Odyssee d’Inverne – Hon hade lite tapptrav senast. Hon är ok men det är ingen helt lätt häst detta. Vi kör henne med skor runt om, säger Patrik Fernlund i stallet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Digital Ink och Noras Bean - möts igen
Nästa nyhet
Digital Ink och Noras Bean – möts igen

Digital Ink och Noras Bean – möts igen

Digital Ink och Noras Bean utkämpade en batalj förra lördagen. I Guldfinalen är det dags igen. Och då vill nog också Nahar ha ett finger med i spelet.

Nästa fredag, närmare bestämt annandag jul, avgörs årets sista V75-finaler och det är Gulddivisionen, tillika nyinstiftade Gert Lindbergs lopp, med en kvarts miljon kronor i förstaprispremie, som är main event.

Nahar är en allvarlig utmanare. Foto: ALN

Bland de tio startande finner vi Stefan Melander-tränade Digital Ink som haft en bra vinter hittills och som drog vinstlotten med andraspåret bakom bilens vingar. Prix de France-vinnaren Noras Bean finns med igen i hopp om revansch, men tvingas inleda från sjunde spår. Ännu tristare spår fick världsrekords-travaren Nahar som, denna gång med Torbjörn Jansson, börjar från spåret längst ut.

Under V75-dagen avgörs även Stoeliten, Baroness Karsks lopp, samt stayermatchen Hästägarkannan med 200 000 kronor till vinnaren.

2140 auto

1 Vacqueyras – Erik Adielsson
2 Digital Ink – Örjan Kihlström
3 Nothing But Class – Peter Untersteiner
4 Motgomery Hill – Björn Goop
5 Traveling Man – Kenneth Hagustad
6 Bon Frecia – Jorma Kontio
7 Noras Bean – Stefan Söderkvist
8 Nahar – Torbjörn Jansson
9 Rutger Raket – Thomas Uhrberg
10 Mr Vida – Johnny Takter

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tre svenskar till start i Critérium Continental

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson