Ett nytt kapitel har nu skrivits i den uppmärksammade historien kring kallblodet Smedheim Solan. Hästen har nu lämnat tränaren Geir Vegard Gundersens stall.

Det var i mitten av oktober som stor uppståndelse utbröt kring en försäljning av den norska treåriga kallblodsstjärnan Smedheim Solan. Den tidigare tränaren och delägaren Jan Ketil Brattås hade sålt hästen för ett miljonbelopp till ryttarstjärnan Geir Gulliksen. Men försäljningen skulle ha skett mot övriga delägares vilja. Händelsen renderade i en polisanmälan.

Den dubbla Kriterievinnaren flyttades till sin nya tränare, framgångsrike Geir Vegard Gundersen där hästen vistats de senaste veckorna. Men inte längre – Gundersen har helt enkelt bett att få lämna ifrån sig kallblodskanonen.

– Jag ringde Geir Gulliksen och bad snällt om han inte kunde flytta hästen. Jag vill ha full fokus på att träna och köra lopp och den här sortens uppmärksamhet klarar jag mig utan. Gulliksen har varit otroligt schysst mot mig och har ingen gång haft några problem att förstå mig. Han tog hem hästen till sig i helgen, säger Gundersen till tgn.no.

Geir Gulliksen bekräftar för tgn.no att så har skett och utvecklar:

– Jag är på tävlingar i Finland och upptagen med det men jag ska komma med ordentlig redogörelse för er när jag får mer tid. Det här är en sak som jag tycker bara blivit trist och beklaglig, men jag ska ge hela min version av händelsen vid ett senare tillfälle.

Läs även: Kallblodsstjärnan såld – mot ägarnas vilja 

Läs även: Smedheim Solan får starta igen – för ny ägare 

Läs även: Brattås om försäljningen av Smedheim Solan

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Kadett C.D. provar lyckan på Vincennes

Kadett C.D. provar lyckan på Vincennes

På onsdag startar Vincennes vintermeeting och bjuder direkt på en vass travdag. Bland annat finns Robert Bergh på plats för att köra Kadett C.D. i ett trevligt Grupp 3-lopp.

Det är cirka tre månader kvar till det franska vintermeetinget kulminerar med Prix d’Amérique och i veckan startar vintersäsongen igång så smått på Vincennes. På onsdag bjuder Parisovalen på några riktigt fina lopp och i Prix de Cévennes, med 49 500 euro till vinnaren, finns Kadett C.D. med Robert Bergh själv i vagnen till start.

Kadett C.D. kommer närmast från en fin tredjeplats i ett större lopp på banan i Bordeaux. I onsdagens lopp möter han bland andra Prix d’Amérique-sexan Uhlan du Val och välbekante Amour d’Occagnes.

Onsdagens högst doterade race är montéloppet Prix Reynolds med 54 000 euro i förstapris. Loppets fjolårssegrare Roxane Griff är en av hästarna som jagar segern. Här är startlistorna:

Prix de Cévennes, 2700 volt

1 Trophée de Jaba – Alexandre Abrivard
2 Un Amour d’Haufor – Christian Bigeon
3 Sédusiant Fouteau – Charles Dreux
4 Uprince – Eric Raffin
5 Ugo di Nieul – Romain Derieux
6 Tornade du Digeon – Frédéric Darondel
7 Olmo Holz – Christophe Martens
8 Amour d’ Occagnes – Jos Verbeeck
9 Quarlos – Mathieu Mottier
10 Soleil du Fossé – Thierry Duvaldestin
11 Rapide du Digeon – Damien Bonne
12 Kadett C.D. – Robert Bergh
13 Uhlan du Val – Cédric Mégissier

Prix Reynolds, 2175 volt

1 Sylvie de Bétan – Antoine Wiels
2 Safari Dream – Camille Levesque
3 Uppercut de Manche – Damien Bonne
4 Quarnac de l’Iton – David Thomain
5 Quassia du Bon Air – Mathieu Daougabel
6 Texas de l’Iton – Yoann Lebourgois
7 Torre Crépin – Adrien Lamy
8 Vagabondu Mag – Mathieu Mottier
9 Sourire de Voutré – Franck Nivard
10 Risque Tout – Philipphe Masschaele
11 Quinoa du Gers – Pierre-Yves Verva
12 Roxane Griff – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Diskades - Johnny Takter bojkottar Lunden
Nästa nyhet
Diskades – Johnny Takter bojkottar Lunden

Diskades – Johnny Takter bojkottar Lunden

Johnny Takter inkom som tvåa med Anton Tinghöj i Dansk Uppfödningslöpning på Lunden – men diskades för snäv körning. Nu skriver den svenske toppkusken i ett brev att han ämnar bojkotta banan i Köpenhamn.

Under söndagen avgjordes Dansk Uppfödningslöpning på Lunden. Segern gick till favoriten Amalie Bork och Morten Friis (16,0/2000). Tvåa i mål slutade Anton Tinghöj, tränad av Jan Friis och körd av Johnny Takter. Men efter loppet fråntogs hästen andraplatsen, värd 60 000 danska kronor och diskades i stället på grund av vad domarna ansett som en snäv körning i första sväng av loppet.

Kusken Johnny Takter tilldömdes dessutom böter på 5000 danska kronor samt tre dagars avstängning. Det är ett domslut som den svenske catchdrivern inte verkar särskilt nöjd med. I ett brev till Lunden förklarar han att inte kommer köra mer på Danmarks största travoval i framtiden, skriver travservice.dk.

Det var kort efter start som händelsen utspelade sig: på innerspår befinner sig Steen Juul med Amaretto, i andraspår Takter med Anton Tinghöj och utvändigt om den Michael Lönborg bakom Ariana Tröjborg. Amaretto galopperade och domarnämnden menar att det är orsakat av att Takter kör snävt bakom Anton Tinghöj. Där av diskningen.

Takter är dock av en annan åsikt och menar att det är Michael Lönborg bakom Ariana Tröjborg som är den egentliga orsaken till händelsen. I mejlet till Charlottenlund förklarar Takter:

Idag förklarar jag för Danska måldomarnämnden att Lönborg går ner tajt mot mig efter 50 meter, sedan finns inga marginaler för mig mot Steen, Lönborg räddar sin situation genom att slänga ut sin häst som dessutom renderar till hans galopp, vad dom inte vill förstå är att jag måste också slänga ut min häst i spåren, som också kommer sluta med galopp, Lönborg startar alltså situationen tidigt efter start, med orutinerade 2-åringar vilket nämnden inte ville se!? Summa, jag kommer inte köra något mer på Charlottenlund!”

Travservice.dk har varit i kontakt med Michael Lönborg som anser sig oskyldig.

– Jag var inte i närheten av Takter, så jag kan inte förstå varför han anklagar mig. Jag har sett episoden på video flera gånger och för mig ser det ut som om Takters häst drar sig inåt i svängen. Det kan ofta vara så med unga hästar, men att ge mig skulden för det är helt galet, säger Michael Lönborg.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sanity mot Digital Ink i Smedträffen
Nästa nyhet
Sanity mot Digital Ink i Smedträffen

Sanity mot Digital Ink i Smedträffen

I helgen är det Eskilstuna som står i trav-Sveriges centrum. På lördag möter Sanity bland andra Digital Ink och Standout i Smedträffen.

Sundbhyolmstravet tävlar med V75 både lördag och söndag i helgen. På söndagen är det travfest med fyra Breeders Crown-finaler. Lördagen erbjuds en ”ordiniarie” V75-omgång där Gulddivisionen utgörs av Smedträffen med 150 000 kronor till vinnaren.

Här får Sanity bland annat tampas med ”Tarzans” Standout och Digital Ink, Oasis Bi och gamle Kriteriekungen Chelsea Boko. Så här ser startlistan ut:

2140 auto

1 Tidied Accelerator – Carl-Erik Lindblom
2 Disco A.E. – Daniel Olsson
3 Oasis Bi – Björn Goop
4 El Sueco – Kenneth Haugstad
5 Chelsea Boko – Jorma Kontio
6 Juggle Face – Lutfi Kolgjini
7 Standout – Örjan Kihlström
8 Democrat – Per Lennartsson
9 Digital Ink – Johnny Takter
10 Sanity – Erik Adielsson
11 Haradlinho – Torbjörn Jansson
12 Rocky Winner – Peter Ingves

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V4-tips till Romme
Nästa nyhet
Måndag: V4-tips till Romme

Måndag: V4-tips till Romme

Omgången: Veckan inleds på Romme där V4:an ser ganska småtrevlig ut. Jag tycker det finns läge att fälla ett par av favoriterna och hittar mitt singelstreck i kallblodsloppet som inleder. Jag kör en mindre flerkupong idag och lutar mig dessutom mot ett roligt drag på dubbeln. Vädret i Borlängetrakten är fint och banan bör vara tipp-topp.

Spiken: 4 Miglöda (V4-1) – Bästa hästen som fått bättre läge än vanligt och kommer vara med där framme direkt.

LD-spiken: 10 Monas Ragazza (LD-1) – Gynnas av det troligen blir rejäl körning och kommer flygande på upploppet!

V4-förslaget  (x5)
V4-1: 4 Miglöda (res 6-9)
V4-2: 1,2,4,9,10 (res 11-12)
V4-3: 2,4,6,10 (res 3-9)
V4-4: 2,3,8,11,14 (res 1-4)

1x5x4x5 = 100 rader

1000 kronor 

Dubbelförslaget
10 – 2,6 x 300
10 – 4,10 x 200

1000 kronor

 

V4-1

RANKING A: 4. B: 6-9-11-12-5-8-3 C: 7-1

Spetsanalys:
Utan Svall Clara i loppet ser det upplagt ut för Silver Stjärna.

Loppanalys:
Ett stolopp för kallblod inleder V4:an och i ett rätt jämnt startfältet tar jag ställning direkt. 4 Miglöda stod för en förstklassig insats senast och kunde ta hem segern efter en nästan omöjlig resa. Sexåringen har bra kapacitet för klassen och har lottats till bättre utgångsläge än på länge. Hon är kanske ingen snabbstartare men har sin bästa bit till slut och jag är inne på att hon är allra starkast. Spik!

6 Silverstjärna kommer också från en mersmakande seger. Stoet fick syna dödens sista varvet men kunde ändå slå klorna i ledaren runt slutsvängen. Hennes enda felfria avgång från framspår bakom bilen innebar ledningen och från det här läget är hon en spetskandidat. Tror ändå att Miglöda är bättre häst mot häst vilket fäller avgörandet denna gång.

V4-2

RANKING A: 10-4-2. B: 1-9-11-12-6-3 C: 8-7-5.

Spetsanalys:
Jenny, Jenni – både B.B.S. Florino och Pride Dreamcatcher är rappa ur startblocken och har dessutom bästa utgångslägena bakom startbilen. Jag tror att Pride Dreamcatcher är allra kvickast men att Jenni med I väljer att ta rygg på Jenny med Y. B.B.S.Florino till täten!

Loppanalys:
Sprinterlopp med ganska skaplig klass och där 2 B.B.S.Florino blir hårt betrodd. Hingsten seglade upp som favorit på V75 näst senast men fastnade då invändigt med rubbet sparat. Sist ledde han länge men det höga tempot satt i benen sista biten och han fick se sig slagen av störtdykande Persos Smokie. Sjuåringen har formen i zenit men risken finns att han får öppna rejält för att försvara täten även denna gång. Kan få starke Kiss Pride pressande utvändigt och då han dessutom ska gå med bakskor tycker jag att det är en favorit att syna i fogarna.

Just nämnde 4 Kiss Pride smögs för en gångs skull vid sargen senast och hakade på fullt godkänt bakom bland annat formstarke Montdore. Fyraåringen tål ett tufft upplägg och kan som sagt vara tvungen att göra det den tunga vägen denna gång. Inte omöjligt att han blandar sig i segerstriden och han streckas trots att är aviserat skor runt om.

Som sagt – frågetecken finns för de mest betrodda och skulle dessa två dessutom neutralisera varandra har vi helt plötsligt en öppen tillställning bakom och här finns flera guldkorn. 10 Monas Ragazza sändes iväg 11/700 i tredjespår senast och höll bra bronspengen. Detta rejäla sto är vass med smygresa och med rätt resa i draget kan det vara hon skär mållinjen först. Prisvärd på dubbeln och singlas på den spelformen

Skulle 1 Ross Laday lyckas hitta vinnarhålet är heller inte han helt borta. Valacken har nu fått två lopp i kroppen och insatsen som tvåa senast visade att han är på gång.

Streck också för 9 Hurricane Brodde som återigen får Ulf Ohlsson i jollen och den här hästen är vass på speed. Se upp!

V4-3

RANKING A: 6-2. B: 10-4-3-9-5-1. C: 7-8-11-12.

Spetsanalys:
Blue Star Miracle har bästa förutsättningarna men utmanas direkt utvändigt i form av Västerbo My Madame. Längre ut kommer Kaj Widell dundrande med Vacqueyras och vill överta men skulle Ulf Ohlsson komma till täten är jag inte helt säker på att han släpper då Västerbo My Madame är klart bäst i ledningen.

Loppanalys:
Streckspelets höjdpunkt med ett par dugliga travare och ett par namn som klingar välbekant från lördagarna. I synnerhet 6 Vacqueyras som inledde året med en viktoria på V75 men det är faktiskt enda segern under 2014. Femåringen har inte på något sätt varit dålig men han har tävlat mot tuffa gäng och inte riktigt räckt till. Nu ser motståndet klart beskedligare ut och Kaj Widell lär inte vila på hanen från start. Laddning bakom bilen och forcering mot ledningen med resan dit kanske inte blir helt problemfri.

Värsta hotet är heller ingen duvunge och heter 2 Julio De Luxe. Den starke valacken har perfekt utgångsläge men har en resultatrad som kanske lutar åt fel håll och hans dagsform går att ifrågasätta. Hans fina grundkunnande kan man ändå inte blunda för och sett till förutsättningarna är han dem främste utmanaren till Vacqueyras.

10 Poisson återkommer efter ett halvårs tävlingsfrånvaro men bakom min A-duo är sexåringen ändå tidig. Valacken har härdats på V75 och har en riktigt vass avslutning om tillfället skulle dyka upp.

4 Västerbo My Madame är inte helt borta om Ulf Ohlsson lyckas komma till täten men utsikterna för det är som sagt aningen oklara. Skulle växa om så var fallet och inte alls ute ur matchen då.

V4-4

RANKING A: 3-11-2. B: 14-8-1-4-10-7-9 C: 15-5-12-13

Spetsanalys:
Sabrinas Master har öppnat bra från det flesta spår i volten men det har också Digital Diamond och min röst faller på den sistnämnda.

Loppanalys:
Epilogen ser ut som omgångens mest svårlösta och här krävs det ett par streck.

Favoriten 3 Digital Diamond inledde tävlandet i år och fyraåringen har väl egentligen inte gjort en enda dålig prestation under året. Tre segrar har det blivit och samtliga har tagits efter tidig ledning men han har även visat att han gnuggar på oavsett löpning. Hingsten har spetsläge igen och får tipset.

 11 Fantastic Tooma var inte långt ifrån att slå Kiss Pride senast och vann gången innan det. Claes Eskilssons travare är i bra slag för dagen och från springspår på tillägg kan ekipaget hamna vettigt på det. Streckvärd!

2 Sabrinas Master ser ut som en nyttig häst och har tre triumfer på kontot för året. Samtliga har tagits efter tidigt ledning i beskedligare gäng och det här ser lite tuffare ut. Glidemaster-sonen ska med på lappen men eftersom jag inte tror att han frontar denna gång rankas han ned en aning.

14 Love Lini är bra för dagen ser förutsättningarna tuffa ut. Love You-sonen gjorde det bra utvändigt om ledaren senast och gav ett bra intryck vid spetssegern starten innan det. Läget drar ner chanserna men med klaff på vägen är han inte borta.

8 Royalty avslutade bra igen senast som trea och kommer allt närmare årets tredje seger.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Romme: "Förutsättningarna helt optimala"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson