Dramatik har uppstått kring den norska kallblodsstjärnan Smedheim Solan. Tränaren och delägaren ska ha sålt helt hästen – mot de övriga delägarnas vilja. Händelsen är nu polisanmäld.

Treåriga kallblodet Smedheim Solan har gjort stor succé i årgångsloppen i år och vunnit både det norska och det svenska Kriteriet. På segerkontot finns drygt 1,3 miljon norska kronor. Men nu har en märklig händelse inträffat vilket föranlett att hästen för närvarande är förlagd med startförbud.

Det är Trav- og Galoppnytt som skriver att hästens tränare Jan Ketil Brattås, som också är en av delägarna i hästen, ska ha sålt hela hästen till vad som i norska medier beskrivs som en ”känd idrottsprofil”. Köpet ska redan vara genomfört och Smedheim Solan är redan installerad hos sin nya tränare Geir Vegard Gundersen. Problemet är bara att hästens övriga delägare aldrig gått med på att sälja hästen…

– Vi har över huvud taget inte haft någon önskan om att sälja hästen. Jan Ketil Brattås har sålt hästen utan att informera oss. Nu får vi ingen kontakt med honom. Vi gissar att han har åkt till Thailand. Vi arbetar nu med att stoppa försäljningen och har polisanmält saken och även varskott DNT (det norska travförbundet) säger ägarrepresentanten Marit S Langen till tgn.no.

Brattås, som ska ha genomfört försäljningen, äger själv bara en tiondel av Smedheim Solan men har varit registrerad som ansvarig ägare och därmed haft fullmakt att genomföra försäljningen. Enligt tidningen Verdens Gang ska priset vara ett sjusiffrigt belopp.

DNT, det norska travförbundet, har i dag fredag tills vidare förlagt Smedheim Solan med anmälningsförbud samt spärrat utbetalning av prispengar. Den senaste utbetalningen, som skedde den 15 oktober, är emellertid redan genomförd. DNT fortsätter nu att utreda händelsen.

– Vi har haft kontakt med den nya ägaren som nu naturligtvis är förtvivlad för att han som oskyldig har hamnat i den här situationen. Vi har bett honom att framlägga dokumentation på att hästen är såld i samtycke med alla de tidigare ägarna och om det är så, är försäljningen giltig, säger DNT:s generalsekreterare Rune E Gustavsen till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fascination på gång – fin i provlopp

Fascination på gång – fin i provlopp

Toppstoet och tidigare kulldominanten Fascination kan vara på väg tillbaka. På torsdagen gav hon ett fint intryck i ett provlopp på Jägersro.

Lars I Nilsson-stjärnan Fascination var sin kulls främsta sto och segrade i Uppfödningslöpning som tvååring, Oaks och Breeders Crown som treåring och Derbystoet i fjol. Men i år som femåring har hon inte alls kunnat leva upp till sin kapacitet. Super Arnie-dottern har brottats med skadebekymmer och bara gjort två starter, den senaste i slutet av mars.

Men nu verkar det som om Fascination är på gång igen. Stoet var under torsdagen inne på Jägersro och deltog i ett provlopp med Johnny Takter i sulkyn. Fascination låg placerad i vinnarhålet samtidigt som loppet avverkades på 09,0 första 500 och 13,0 första kilometern. Över upploppet avgjorde hästen lekande lätt och vann provloppet i spänstig stil på 1.14,4a över 1640 meter.

Fascination har startat 33 gånger och vunnit 19 av sina lopp. På segerkontot finns drygt 5,8 miljoner kronor.

Du kan se provloppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sverige inför EU-domstol - nätspel kan påverkas
Nästa nyhet
Sverige inför EU-domstol – nätspel kan påverkas

Sverige inför EU-domstol – nätspel kan påverkas

På torsdagen meddelades att Europeiska kommissionen beslutat att dra Sverige inför EU-domstolen. Det på grund av bristande efterlevnad av EU:s lagstiftning vad gäller vadhållningsbestämmelser på nätet och nätpokertjänster.

Svensk Travsport välkomnar händelsen i ett pressmeddelande:

– Det här är ett beslut som sannolikt kommer att påskynda processen om den svenska spellagsstiftningen. Det är något vi ser fram emot. Det svenska monopolet har havererat, vilket har missgynnat hela hästnäringen under lång tid. Vi förväntar oss att regeringen nu prioriterar spelfrågan och arbetar för att implementera ett licenssystem med ansvar och konkurrens på lika villkor, säger Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare på Svensk Travsport.

Civilminister Ardalan Shekarabi (s) säger i ett pressmeddelande från Finansdepartementet:

– Regeringen noterar att EU-kommissionen nu tagit beslut att stämma Sverige inför EU-domstolen angående regleringen av spelmarknaden. Regeringens avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige. Med ett nytt system ska spel bedrivas sunt och säkert. Då kommer också tillsyns- och tillståndsmyndigheten Lotteriinspektionens roll att förstärkas. När vi tagit del av kommissionens stämningsansökan kommer vi att återkomma i ärendet.

Så här lyder Europeiska kommissionens pressmeddelande i sin helhet:

Kommissionen drar Sverige inför EU-domstolen på grund av bristande efterlevnad av EU:s lagstiftning

Europeiska kommissionen har i dag fattat två beslut om att dra Sverige inför EU-domstolen vad gäller den svenska lagstiftningen för speltjänster.

I november 2013 uppmanade kommissionen Sverige att vidta åtgärder för att säkerställa att den nationella lagstiftningen överensstämmer med EU:s lagstiftning om vadhållningstjänster på nätet och nätpokertjänster (IP 13/1101). Kommissionen anser inte att de svenska reaktionerna på denna uppmaning är tillfredsställande.

Sverige dras följaktligen inför domstolen för att man på ett sätt som inte är förenligt med EU-lagstiftningen har infört restriktioner mot anordnande och främjande av vadhållningstjänster på nätet. Kommissionen anser att organisationen av det svenska systemet med ensamrätt för sportvadhållning är oförenligt med syftet att i allmänhetens intresse förebygga spelberoende och kriminell verksamhet och att systemet saknar nödvändig statlig kontroll. Ändringar i den svenska spellagstiftningen i syfte att få den att överensstämma med EU:s regelverk har länge varit planerade men har aldrig genomförts.

I det andra fallet baseras hänskjutningen till domstolen på inskränkningar av tillhandahållandet och främjandet av pokerspel på nätet. Kommissionen anser att innehavaren av ensamrätten för denna typ av spel inte kontrolleras på ett tillfredsställande sätt av de svenska myndigheterna och att den restriktiva politiken för pokerspel inte är konsekvent eftersom de svenska myndigheterna godtar det otillåtna utbudet och främjandet av pokerspel.

Bakgrund

Medlemsstaterna har rätt att begränsa det gränsöverskridande tillhandahållandet av alla eller vissa typer av speltjänster av hänsyn till allmänintressen, t.ex. konsumentskydd eller förebyggande av bedrägeri och annan brottslig verksamhet. Medlemsstaterna måste emellertid visa att de aktuella restriktiva åtgärderna är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga. De måste särskilt visa att det finns ett verkligt problem vad avser skyddet av det aktuella allmänintresset och att detta skydd av allmänintresset eftersträvas på ett konsekvent och systematiskt sätt. Medlemsstaterna får inte vidta, underlätta eller tolerera åtgärder som skulle kunna motverka uppfyllandet av dessa mål.

I sitt meddelande En övergripande europeisk ram för onlinespel, som antogs den 23 oktober 2012 IP/12/1135 tillkännagav kommissionen avsikten att påskynda slutförandet av sin bedömning av nationell lagstiftning om spelande och vid behov vidta åtgärder.”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Riktigt fin i veckans jobb"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Riktigt fin i veckans jobb”

V65 Solvalla: ”Riktigt fin i veckans jobb”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon är jättefin hästen och har gjort två kanonlopp för oss. Hon kom i mycket bra skick och verkar trivas med torrare luft här uppe. I veckans jobb var hon riktigt riktigt fin och här gäller det först och främst att komma ut och gå felfritt. Det är vår bästa chans i omgången. Inga ändringar är planerade, säger Kenneth Haugstad om Speed Hill (V65-5).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

1 Json Savage – Han löpte helt ok senast och känns fin i jobben efteråt. Jag tror han ska vara ännu vassare nu men jag vet inte hur han kan öppna. Jag tror han kan öppna rätt bra. Det blir skor runt om igen, säger Ville Karhulahti i stallet.

3 Bella Toscana – Hon gick strykas inför en tilltänkt start i början av oktober men ska inte ha tappat alltför mycket på det uppehållet. Jag hade räknat med skitläge som vanligt och hade därför planerat att köra henne snällt men när jag startlistan blev det annat ljud i skällan. Eftersom hästen är bäst i ledningen måste vi prova direkt och som tur är har jag en spetsglad kusk. Det blir barfota runt om den här gången vilket är optimalt, säger Patrik Jacobsson.

8 Fuzz – Han fick gå på bete i somras. Han har någon form av allergiproblem och trivs bättre nu. Dessutom fixade vi till honom. Han har nu ett par lopp i kroppen och känns jättefin. Spåret är inte bra men det går ju inte att backa med femton bakom bilen. Hittar han ner i vettigt läge så kan han sluta långt framme. Barfota runt om och jänkarvagn som senast, säger Li Hanné.

11 Apollon du Corta – Jag tycker inte hans visat rätta formen på slutet och härifrån får han göra en del grovjobb själv om han ska räcka till seger. Åter barfota fram, säger Marcus Schön.

13 Nakoda Goj – Han hoppade i lärlingslopp senast och blev störd till galopp två starter före det. Det har inte stämt för honom och han har många att runda men jag tycker ändå att han borde vara långt framme här. Inga ändringar, skor runt om och helstängt huvudlag, säger Reijo Liljendahl.

15 Pine Cool – Han fick sparat i mål senast och verkar lite på gång men känslan är att han behöver mer lopp i kroppen för att kunna segerstrida. En platschans i första hand. Tanken är att han ska köras barfota runt om nu, säger Marcus Schön.

Lopp 2, V65-2

2 Liheim Svarten – Han felade på sista bortre långsidan senast men ställde sig och gick bra hela vägen till mål. Formen sitter där den ska men den här hästen är inte helt lätt att tas med då han springer och ställer och far en hel del. Spåret är inget som oroar och sköter han sig bara är en hygglig slant inte omöjligt men att vinna blir svårt. Skor runt om, säger Per Nordlund.

6 Lien Jim – Han gick med skor senast och då är han inte lika bra, men fötterna var slitna. Nu ska han kunna gå barfota igen och det är en stor fördel. Han var riktigt bra vid segern och även om han sprang in 100.000 då så duger han tidsmässigt en bit till. Han var bra även på Bjerke, men fastnade i vingen och tappade mycket på det. Det är första så långa resan, men det är bara tio mil mer än till Romme och han brukar resa bra. Jag ändrar inget utom skorna och tror på min häst, säger Christer Eriksson.

9 Modig – Han stod för en riktigt bra insats senast och avgjorde efter en tung resa. Dessutom svarade han bra när han blev utmanad sista biten men såhär offensivt kanske man inte kan köra varje gång för då sätter det sig i skallen. Det fanns ett par dugliga hästar med i loppet men han är inte så tokig själv och han är väl ett tidigt garderingsstreck. Inga ändringar, säger Ander Lundin.

11 Stora Värmland – Jag fick inte riktigt fart på honom sista biten senast då vi trodde att det var avgjort men vi var nöjda. Han känns allt rappare och kan öppna bra så vi provar att komma förbi övriga från start. Han känns fin och ska räknas. Inga ändringar, säger Tommy Enberg.

Lopp 3, V65-3

4 Ruby Trap – Hon spände sig från start sedan och galopperade då. Vi tror det kan ha berott på att hon kände sig klämd i vagnen så nu blir det en större vagn än senast. Vi har en specialbeställd ghostvagn som hon får prova nu istället för UFO-vagnen förra gången. Det blir fortsatt skor runt om och hon måste ha bra chans bara hon sköter sig, säger Marcus Schön.

5 Flirtin Fancy – Det blev galopp i starten senast och bilstart nu är en fördel för henne. Melanders häst är såklart bra men bland de tre tycker jag hon ska vara då det är en fin häst som är på väg uppåt. Vi fortsätter med skor runt om, säger C-G Björkroth.

8 Digital Future – Vi lättade henne i balansen senast men det fungerade inte alls då hon blev väldigt rullig så det blir skor runt om igen. Kanske kan ta ett tredje-fjärdepris, säger Marcus Schön.

9 Save Our Souls – Hon har varit bra hela tiden och var inte långt efter vinnaren senast. Hon är fin i jobb och våra två i loppet känns likvärdiga. Jag vill skrällvarna lite för henne. Skor och helstängt huvudlag, säger Kenneth Haugstad.

10 Djerba Oldeson – Hon gick bra senast och när vi väl kom loss var det inte mycket att göra åt de två som som slutade framför oss. Det var ett klart fall framåt jämfört med Vaggeryd starten där hon inte var helt hundra. Läget är inte så tokigt då hon ska smygas och med rätt lopp fäller hon säkerligen många. Inga ändringar, säger Jesper Hedqvist.

Lopp 4, V65-4

1 Paris Metro – Jag tycker hon har ett jätteintressant läge då hon är startsnabb. Kort distans är kanske hennes främsta gren men hon går bra även över medel då hon är rätt tuff. Barfota fram som på slutet, säger Marcus Schön.

3 Exciter – Han har gjort fyra starter efter knäoperation och gör det bra. Dessutom har han hittat lite nya växlar sedan vi plockade av lite skor på honom. Han verkar fin men kan slå ihop vid laddning så han kan nog inte snabbstarta. Barfota fram igen, säger Thomas Lönn.

4 Only One Winner – Han känns fin i jobben och det är en kapabel häst. Läget är bra och han är en av dem som ska göra upp om det. Från start är han ganska snabb ut och det blir barfota igen, säger C-G Björkroth.

5 Al’s Redhead – Hon gjorde comeback efter långt tävlingsuppehåll senast och kördes snällt. När hon väl kom loss tycker jag att hon avslutade fullt godkänt och jag tycker hon tagit det loppet på ett bra sätt. Hon borde vara bättre med det loppet i kroppen och jag räknar med en ännu bättre insats. Sen får man se hur långt det räcker i detta gäng. Inga ändringar, säger Hans-Owe Sundberg.

6 Julle – Han har varit ifrån utan att de varit några större grejor. Han tränar ok och brukar vara bra direkt. Han har fått ett par 20-jobb som han löst på bra sätt och vi räknar med en bra insats. Skor runt om, säger Ville Karhulahti i stallet.

8 Ima Tornado – Han är på väg in i form igen efter en liten sämre period. Nu är vi bortlottade och det är slantar som gäller. Skorna sitter på, säger Thomas Lönn.

9 Rapide le Tour – Han ser fortsatt fin ut efter senaste segern och är under utveckling då han kan starta på. Han har varit mycket skadedrabbad genom karriären och inte gjort så många starter då framknäna spökat. Det är sällan de vinner så enkelt som han gjorde senast och trots bra motstånd måste han räknas igen, han ser så spänstig och fin ut här hemma. Barfota fram samt helstängt och bike igen, säger Fredrik B Larsson.

10 Anthologie – Hon har ständig otur i spårlottningen och får dåliga lägen varje gång. Vi möter några bra och behöver lite tur från bakspår men hon har absolut kapacitet för att vinna och är en av flera som ska räknas. Barfota fram och norskt huvudlag, säger Kenneth Haugstad.

Lopp 5, V65-5

5 TB’s Memories – Hon känns bra i jobben och senast hade hon kunnat vara rätt långt frame men blev tyvärr störd. Hon är oftast bra just på Solvalla av någon anledning. Spåret bör gå bra och det blir barfota runt om. Det var några bra på tillägg och att vinna blir tufft, sager Li Hanné.

6 Mimi af Djupmyra – Hon fungerade mycket bra barfota runt om senast och missödet berodde på att hon kvävde sig. Barfota runt om igen och hon kan vara lite intressant här. Ledningen vore intressant och vi får se hur kusken träffar. Hon är rätt snabb, säger Thomas Lönn.

7 Speed Hill – Hon är jättefin hästen och har gjort två kanonlopp för oss. Hon kom i mycket bra skick och verkar trivas med torrare luft här uppe. I veckans jobb var hon riktigt riktigt fin och här gäller det först och främst att komma ut och gå felfritt. Det är vår bästa chans i omgången. Inga ändringar är planerade, säger Kenneth Haugstad.

9 Yoga Brick – Hon har gjort det bra på slutet och satt fast näst senast med gott om sparat. Tillägg är inte lätt men hästen är bra i ordning och jag tror hon kommer att göra ett bra lopp även om det kanske blir svårt att räcka till seger. Barfota runt om igen, säger C-G Björkroth.

10 Clumsy Lazy Louse – Hon blev het senast och det var som att luften gick ur henne sista halvvarvet sa Uffe. Hon känns fin på alla sätt och kommer säkert att vara bättre till denn start. Själva loppet såg väl inte omöjligt ut men Walmanns häst är bra. Annars går min häst alltid hela vägen och jag tror på en framskjuten placering. Det blir skor runt om idag men det ser jag inte som någon nackdel då barfota inte gett någon vidare effekt, säger Fredrik Wallin.

11 M.T. Incredible – Hon hoppade i första starten för oss men gick ett starkt slutvarv senast och vann då. Hon är inte så tokig. Det var skor runt om senast och det blir samma nu, säger Reijo Liljendahl.

12 Exclusive Zon – Det är en häst med väldigt hög kapacitet och hon är fint i ordning och tävlar mest mot sig själv. Hon är känslig för störningar så jag hoppas läget är bra för henne. För tre starter sedan vann jag med henne på ett bra sätt och efter 200 meter känns hon stabil. Skor runt om igen, säger Kenneth Haugstad.

13 Tequila Palema – Hon har likt hela mitt stall haft en svacka och hon var inte bra senast. Nu känns hon bättre i jobben och kommer vara bättre den här gången. Jag har inte kollat vad vi möter, men den som slog oss senast var med tror jag och den är bra. Det blir skor runt om. Om det är slitet? Nej det går bra med skor. Jag är avstängd så vi får ta in reserven, skojar Claes Sjöström.

Lopp 6, V65-6

9 Digital Display – Han är kastrerad och bara lugnt tränad inför det här så han lär behöva lopp i kroppen. Det är en stark häst men han har inte visat rätta viljan i loppen hittills och det är pengar som gäller i första hand. Lutar åt skor runt om nu, säger Marcus Schön

11 Across The Fields – Han tränar fint men har inte visat så mycket av värde och han får visa mer. Spåret bör han greja utan problem och nu kan det bli barfota runt om, säger Ville Karhulahti i stallet.

12 Navigation Light – Hon har tävlat i två kortlopp på sistone för att få mer spring i benen. Formen är god men hästen har inte visat rätta vinnarskallen hittills. Hon är inte så snabb i volt och det är nog främst en platschans. Skor runt om som senast, säger Marcus Schön.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallblodsstjärnan Moe Brage är död
Nästa nyhet
Kallblodsstjärnan Moe Brage är död

Kallblodsstjärnan Moe Brage är död

Den norska kallblodskanonen Moe Brage är död. Den tolvårige travaren fick avlivas på grund av en skada.

Från Norge nås vi av det sorgliga beskedet att kallblodsstjärnan Moe Brage har lämnat jordelivet. Hästen har den senaste tiden funnits i träning hos Stine Marlen Bendiksen där man hoppats återfå tolvåringen till tävlingsbanan. Hästen var anmäld till ett lopp på Bjerke i slutet av september men fick strykas.

– Moe Brage har ömmat i samma ben som haft skador i tidigare och som han också opererat. Han har varit inne på en grundlig veterinärundersökning och där fann man en stor förkalkning i benet. Hela senan var helt utsliten. Hästen hade ont och det skulle bara ha blivit smärtsammare med tiden, vi tog därför beslutet att avliva honom av djurskyddsskäl. Det var ett väldigt tråkigt beslut att ta men det bästa för hästen, säger uppfödaren Tor-Martin Moen till tgn.no.

Moe Brage gjorde sin sista start i juni i år och totalt startade han 143 gånger och av dessa lopp vann han 45. På segerkontot blev det hela 7,3 miljoner norska kronor intravat under en lång karriär. Bland alla segrarna kan nämnas den stora triumfen i Norskt Kallblodsderby 2006.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Färdigtävlat för Dileva Käll - nu väntar avel

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson