Efter ett och ett halvt års frånvaro från tävlingsbanan verkar nu G.H. Nemo vara redo för comeback. Hästen var fin i ett kvallopp på Axevalla.

Den numera åttaårige Axevallastjärnan G.H. Nemo slog Maharajah direkt i årsdebuten i april förra året och kvalade in till Olympiatravet. Men väl i finalen funkade det inte alls för Scarlet Knight-sonen som galopperade. En skada uppstod i samband med starten och sedan dess har G.H. Nemo inte setts till på tävlingsbanan.

Men nu tycks det som den nästan 1,5 år långa frånvaron är över för den av Stefan Pettersson och Maria C Karlsson tränade trippelmiljonären och forne Derbyfyran. Med Jörgen Westholm i vagnen gick G.H. Nemo ett kvallopp i samband med hemmabanan Axevallas tävlingar på tisdagskvällen. Allt verkade perfekt. Hästen godkändes och gick 2140 meter på 1.16,5.

– Jag körde strax under 1.14 sista varvet och lite snabbare sista 500. Han kändes jättefin, lika bra som när han har varit som bäst, sa Westholm till Kanal 75.

G.H. Nemo har hittills hunnit med 17 segrar på 55 starter. Om allt fallit väl ut efter kvalloppet lär vi återse honom i tävlingssammanhang inom kort.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Jägersro

Statistikanalys: V86 Solvalla/Jägersro

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Jägersro.

Förra veckan bjöd på två av de tyngsta favoritfallen någonsin inom V86-spelet. Chansen att en 74-procentare och en 75-procentare förlorar samtidigt är bara 6%, om chanserna ligger i nivå med spelet – teoretiskt i alla fall. Då har man inte tagit hänsyn till faktorn stallform. Den gör, att resultatet i det förra loppet påverkar resultatet i det senare när hästarna är från samma stall. När storfavoriten förlorat första, är det ett tecken på att hästarna inte är på topp för dagen – och då ökar risken att även nästa favorit faller. Omvänt förstås om den första toppresterar.

Två ekipage som dragit torskspåret 9 kördes sällsynt smart. 9 Paduca Dream (V86-2) och 9 Gjerv Prinsen (V86-5) kördes båda till ledningen mitt i loppet – och höll också ledningen in i mål. Det är så man ska köra för att ta tillvara sina chanser från torskläget! Favoriter som inte når ledningen infriar påfallande sällan.

”Kusken är ett stort frågetecken, men man kan gissa att de svenska toppkuskarna har fördel” skrev jag angående den senare, och blev sannspådd. Hästen vann ganska överlägset, men blev diskad för en förseelse av den norske amatören. Kanske borde man ändra reglerna? De som drabbas av straffet är ägare och spelare. Den som begår förseelsen slipper undan. Tvärtom kunde vara bättre.

Omsättningen ökade med 2.7% i onsdags. Men egentligen mer: Vid förra årets omgång kunde man spela V8, och om man bara räknar omsättningen på själva V86-varianten så var ökningen 9.4%.

Genomsnittsystemet var 135 rader stort, en indikation om att spelarna tyckte omgången var svår. Så stora system har man inte lämnat in sedan 26 februari. Näst senast systemen var större var 2011.

Utdelningen blev den fjärde högsta någonsin på sju rätt. Det var bara andra gången som sex rätt betalade femsiffrigt. Det var dock långt till de 60’ som sexorna betalade vid den rekordsvåra omgången på Dannero i juli ifjol. Spelarna hade rätt i, att omgången var en av de svåraste någonsin!

De sena spelarna har blivit allt skickligare på senare år. I skrivande stund delar tre hästar på favoritskapet – men den som får de sista spelarnas förtroende har den överlägset bästa chansen! Spika den som till slut blir favorit alltså.”
Så stod under V86-8 förra veckan och det stämde igen. Jämnt spelat på förhand, men On Hold blev klar favorit till slut och vann till 1.98.

V86-1: Autostart, 1 140 m [sidan 52]
Distansen är sällsynt. Från Solvalla hittar man 14 sådana här lopp under 2000-talet. 5 av dem har vunnits från ledningen, vilket gör 36%.
Underlaget är förstås för litet, men den låga noteringen är inte alls förvånande. Ledningen blir mindre betydelsefull ju kortare distansen är. Över bara ett varv är det ju inte lika arbetsamt att trava i andraspår som det är över två eller tre varv. Märkligt nog verkar tippare ibland resonera som att det är tvärtom.

Här vinner säkert den som är bäst för dagen, oavsett position. Vem det är, är inte helt lätt att gissa i skrivande stund. Men det blir lätt. Denne kommer att spelas hårt de sista minuterna innan start. Så lös de sju resterande loppen innan och lämna plats för en spik i avdelning ett!

V86-2: Autostart, medeldistans, hög mellanklass [sidan 92]
3 Queen’s Delight är inget spetsbud. Favoriter som inte når ledningen infriar bara till 18%.

Spetshästens chans är dubbelt så stor som favoritens. Särskilt intressanta siffror visar 4 Kimono Pearl, som har 7/7 = 100% från ledningen och 4/22 = 18% från andra positioner.

Tipsettan ändå till 2 Delvann på förmodat större spetschans samt dokumenterat bättre form.

Spelarna har dokumenterat svårt att ranka lopp med den här propositionen. Favoriterna segrar ungefär hälften så ofta som i mer högklassiga eller mer lågklassiga lopp. Andrahandaren har den enskilt bästa chansen, men alla rankade 1-9 är värda att beakta. Statistiken visar också att bakspåren vinner mycket oftare vid sådan här proposition än vad som annars är normalt.

V86-3: Lopp med ett tillägg, stayerdistans. Struken: 14 [sid 156-157]
De här loppen har en intressant resultatprofil. Spelarna har hopplöst svårt för dem; man har mycket lättare att bedöma stayerloppen med två eller tre tillägg. Här segrar bara 1/10 av favoriterna, och tittar man närmare på vilka favoriter som segrar, så är det bara de allra, allra starkaste. Av dessa infriar 43%. Men någon sådan finns ju inte i detta lopp.

Start- och tilläggshästar har likvärdiga chanser, men de på tillägg överspelas i förhållande till sina möjligheter.

Ovanstående rader till trots, har jag svårt att gå emot favoriten 6 Zonguldak. Sist hade jag spikat klasshästen Crowne och var säker på seger såväl innan som under loppet – och fram till det var sådär en sekund kvar. Då kom Zonguldak från sista plats och svepte fältet på open stretch-banan Åby. En likadan prestation räcker och blir över i det här ljumnare sällskapet. Han brukar faktiskt kunna följa upp en seger med ännu en, men har aldrig tagit tre raka. Det brukar vara korta formtoppar. Bäst att ta vara på den nuvarande och spika!

Favoriten galopperar ofta, men det finns inte mycket spelvärde i motbuden. Loppet är ojämnt och bara fem hästar kan vinna. Dessa ligger också rankade 1-5 på spelet.

V86-4: Autostart, medeldistans, hög klass. Struken: 10 [sidan 83, 94]
Sådana här lopp där ”ingen kan vinna” brukar sluta på samma sätt: Med att ledaren stapplar undan eftersom ingen vill gå förbi.

1 Nato Dream har inte vunnit på år och dar, men blir alltid hårt spelad eftersom han ser fin ut i värmningarna. Sist han vann var det mot skräpmotstånd i ett fyraåringslopp. Näst sista segern var också som storfavorit i ett fyraåringslopp, i övrigt har han bara treåringsmeriter.
En gång på åtta lyckas hästen med innerspår hålla upp ledningen. Är Nato en av dessa?

Mer trolig spetshäst är 6 Air Gunner och den är dessutom bättre samt i dokumenterad form. Tipsetta.

4 Miss Beniss har vunnit tio lopp – men aldrig något med skor på hovarna (som hon ska gå idag).

Vinner inte spetshästen så vinner ”bästa hästen”. Denna är för dagen 8 Indigo Broline, som hade varit ett spikbud om han haft spetsläge. Nu får han alltså inte ens tipsettan.

Favoritens niondespår reducerar möjligheterna, med infriandeindex 0.78 är 9 sämst av alla spår.

V86-5: Autostart, kort distans, stolopp låg klass [sidan 69]
En sak har man lärt sig i år: När man hör ”väl förberedd och kommer att göra ett bra lopp” från Peter Untersteiner – då är hästen galet bra och vinner överlägset. Här är sannolikt 9 Alvena Take It överlägset bäst, och i den här låga klassen kan man överkomma dåliga lägen. Det är så stora skillnader mellan de bästa och de sämsta helt enkelt. Dessutom är bakspåren mindre missgynnade i lopp med vinklad vinge.

V86-6: Autostart, medeldistans, 3-åriga låg klass. Struken: 6 [sidan 104]
Spåren betyder mer i årgångslopp än i ”vanliga” lopp. I sådana här vinner inte bara spår 5 oftast, det ger också högst odds och det lönar sig fint att spela regelbundet – fastän det inte är kort distans.

Som statistikspelare är det svårt att inte välja 5 Global Revolver framför 3 Emmett Brown, särskilt då den förre kommer från stall i extremform och den senare galopperat tre gånger av fyra på slutet, samt startar från det spår som överspelas mest. Spelvärdet ligger definitivt hos den förstnämnde, fastän chansen i absoluta tal för storfavoriten absolut inte är försumbar. Den är dock inte i närheten av spelprocenten.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass [sidan 90]
Ingen av de tre största favoriterna har vunnit vid någon av de två senaste omgångarna, faktiskt en unik händelse för V86-spelet.
Dagens största har bara vunnit 2/7 på slutet och den näst största noterar samma låga resultat.

Normalt vinner dock ”dagens största” i 63% av V86-omgångarna och 5 Habito bör han en chans däromkring. Det här är äntligen en favorit med god spetschans.

V86-8: Autostart, medeldistans, 4-åriga öppen klass [sid 101, 111-112]
6 Call Me Keeper kommer från stall vars hästar överspelas. Påfallande sällan överstiger vinnaroddsen 2 gånger. Här är det ändå svårt att inte tippa ”bästa hästen”, som knappt lär höja värdet med en enda krona vid seger.

Favoriterna vinner 45% av de här loppen och hälften av gångerna vinner spetshästen. Lägesgynnade andrahandaren 5 Charrua Forlan är lämplig att gardera med

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Commander Crowe till Smedshammer
Nästa nyhet
Commander Crowe till Smedshammer

Commander Crowe till Smedshammer

Om några dagar åker Commander Crowe till USA för sin avskedsföreställning. Nu är det bestämt att hästen ska stå i Trond Smedshammers stall.

I söndags slutade Commander Crowe tvåa bakom Prussia efter ett tufft lopp i Gran Premio Gaetano Turilli i Rom. Det var elvaåringens sista start i Europa. På måndag flyger superstjärnan över Atlanten för att tävla i några lopp i Nordamerika i höst. Sedan tidigare är det klart att Örjan Kihlström ska köra fuxen i de planerade starterna i USA. Nu är det också bestämt att det är hos norrmannen Trond Smedshammer som hästen ska stå under sin vistelse.

– Jag kommer stalla upp honom hos Trond Smedshammer på White Birch Farm, men Commander får med sig sin ordinarie skötare och jag ska stå för träningsupplägget. Trond ska bara hjälpa till med det praktiska, säger tränaren Fabrice Souloy till tgn.no.

Första starten för Commander Crowe i USA ska ske i Invitational Trot på Yonkers den 25 oktober. Ett lopp som även Sebastian K. har i planeringen. Därefter väntar även Breeders Crown den 22 november. Det loppet har hästen varit med i två gånger tidigare; både 2011 och 2012 slutade han trea.

Läs även: Commander Crowe stor i nederlaget 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nej till Kajsa Fricks överklagan
Nästa nyhet
Nej till Kajsa Fricks överklagan

Nej till Kajsa Fricks överklagan

Efter Oaks-finalen tilldömdes Kajsa Frick ett bötesbelopp på 14 000 kronor efter att hon bedömts ha stört en medtävlare. Domen överklagades – men överklagan har nu avslagits. I stället får travtränaren böta ytterligare 5000 kronor.

Flera hästar galopperade i finalen av Svenskt Trav-Oaks på Solvalla den 28 september. Favoriten Socuhong felade efter 100 meter varpå bakomvarande Evasion Boko med Kajsa Frick kom upp i sulkyn, gick ut en bit i banan, själv galopperade och drog med sig Florida Queen.

Domarna bedömde att Evasion Bokos kusk Kajsa Frick orsakat tumultet och gav henne tre dagars avstängning och ett bötesbelopp på 14 000 kronor för rubriceringen stör medtävlare. Till Travronden sa Kajsa Frick efter incidenten att det hela var en olyckshändelse och att hon av den anledningen hade för avsikt att överklaga domen.

Men nu har Svensk Travsports överdomstol ställt sig bakom måldomarens beslut. Straffet och bötesbeloppet kvarstår således. Dessutom ökas beloppet på med ytterligare 5000 kronor till sammanlagt 19 000 kronor, vilket är enligt reglementet vid överklaganden för kuskar vilka kör 500 eller fler lopp per år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dramat - hästarna frontalkrockar på banan
Nästa nyhet
Dramat – hästarna frontalkrockar på banan

Dramat – hästarna frontalkrockar på banan

Strax före start i ett av loppen i franska Cabourg på måndagen inträffade en underlig olycka. Två ekipage frontalkrockade med varandra. Nu stängs en av kuskarna av i en månad.

På banan i franska Cabourg tävlades det under måndagskvällen. Men en kort stund för start i det femte loppet inträffade en sällsynt olycka. De båda ekipagen Amour Valse med Charles Nivard och Athos d’Avril med Tony le Beller kom rakt mot varandra i bra fart. Kuskarna brast i uppmärksamhet och kollisionen var oundviklig. Krocken såg mycket dramatisk ut och le Bellers sulky förvandlas till skrot.

Den ena hästen skenade iväg medan den andra stod lugnt kvar, båda ströks givetvis ur loppet. De båda kuskarna kunde ta sig från banan av egen maskin och samtliga inblandade ska ha klarat sig ur händelsen utan några skador. Charles Nivard däremot, tilldömdes en månads avstängning på grund av incidenten.

Du kan se händelsen här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny stjärna i vardande för Oscarsson

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson