Finalen i årets Stochampionatet utsågs på Axevalla under fredagskvällen. Peter Untersteiner kvalade in hela tre hästar till final.

Det var sex uttagningslopp till Stochampionatet som stod på agendan på Axevalla under fredag kväll. Det gällde att placera sig etta eller tvåa för att få en plats i finalen som körs den 20 juli på samma bana.

Peter Untersteiner var den tränare som lyckades bäst, en fjärdedel av finalfältet utgörs av hans träningar. Försökssegraren Neona Princess var den snabbaste vinnaren i uttagningsloppen då hon noterade 1.14,4a över 2640 meter.

Både Roger Walmann och Tomas Malmqvist kan dessutom skryta med två hästar i finalen. Den förstnämnde har förutom Stelina även D’One som lär bli hårt betrodd då det vankas final.

En av kulltopparna som inte höll var däremot Drottningpokalstvåan och Stosprintern-ettan Air Frame som slogs ut som sexa i sin uttagning.

En miljon kronor väntar på vinnaren i Stochampionatet. Startlistan blir definitiv med kuskar på måndag. Så här ser startlistan ut efter spårval (startnummer, turordning spåren valdes, häst och tränare):

1 (2) D’One – Roger Walmann
2 (1) Lotuscherie – Stig H Johansson
3 (4) Rouquine – Fredrik Wallin
4 (6) Neona Princess – Peter Untersteiner
5 (7) Fly The World – Björn Röcklinger
6 (8) Magic Number – Per Linderoth
7 (10)Västerbomagnifique – Michael Demmers
8 (11)Donna di Quattro – Tomas Malmqvist
9 (3) Stelina – Roger Walmann
10(5) Nissan Broline – Peter Untersteiner
11 (9)For Approval – Peter Untersteiner
12(12)Backfire – Tomas Malmqvist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Norske avelsmatadoren allvarligt sjuk

Norske avelsmatadoren allvarligt sjuk

Den norska kallblodiga avelsmatadoren Moe Odin är allvarligt sjuk. Hästen har konstaterats med blodcancer och framtiden ser nu osäker ut.

Den tidigare supertravaren och numera mycket framgångsrika avelshingsten Moe Odin går en oviss framtid till mötes.

Detta sedan 17-åringen konstaterats lida av leukemi, blodcancer.

– Vi har fått bekräftat att Moe Odin lider av blodcancer. Vi hoppades in i det längsta att de dåliga blodproverna skulle bero på en böld, men en sådan har inte hittats. Därmed kan vi konstatera att det handlar om blodcancer, säger uppfödaren Tor-Martin Moe till tgn.no.

Moe Odin, som vann det norska Kallblodsderbyt 2001, tävlade med stor framgång. Hästen vann 92 av sina 160 starter och travade in över tio miljoner kronor. Som avelshingst har framgångarna bara fortsatt och flera av hans avkommor har blivit riktiga topptravare, däribland fenomenet Tekno Odin.

Men i år har det varit svårare att få stona dräktiga, vilket nu kan förklaras genom hingstens svåra sjukdomstillstånd.

– Det visar sig att säden är väldigt bra när den kommer ut, men den överlever inte länge. Det har blivit en del dräktiga ston efter honom i år men inte i den vanliga standarden.

Personalen vid hingststationen Spang-Berg arbetar nu sitt yttersta med att få de bokade stona dräktiga, men situationen försvåras av Moe Odins sjukdom. Moe Odin själv rapporteras under omständigheterna må bra och fortfarande vara vid god vigör.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takter: "Besviken om jag inte vinner Hambot"
Nästa nyhet
Takter: ”Besviken om jag inte vinner Hambot”

Takter: ”Besviken om jag inte vinner Hambot”

Jimmy Takter har vunnit Hambletonian två gånger redan. Allt talar för att han om tre veckor tar sin tredje inteckning i superloppet. På lördag kväll körs genrepet.

Stanley Dancer Memorial är i sig ett av säsongens största lopp för treåringarna i Nordamerika. Men det funkar också som det sista genrepet inför den stora clashen: Hambletonian.

När Stanley Dancer avgörs på lördag kväll på Meadowlands, sitter Jimmy Takter på jättefavoriten Father Patrick. Saken är den att de två värsta motbuden också kommer från svenskens stall: Nuncio och Trixton.

– I det här läget, har jag tre riktigt, riktigt bra hästar. Jag skulle bli extremt besviken om jag inte vann Hambletonian i år, mitt mål är att vinna det, säger Jimmy Takter till ustrotting.com.

På lördag möts alltså hela Takters supetrio – i ett och samma lopp.

Father Patrick är megafavoriten, både till på lördag och i Hambletonian. Han har bara förlorat ett av sina 16 lopp och i år är hästen obesegrad i fem starter och i sitt senaste framträdande imponerade Cantab Hall-sonen stort när han hemförde Earl Beal Jr Memorial på nya världsrekordet 1.08,6.

– Hans seger där var väldigt imponerande. Han gick 1.08,6 och kusken behövde inte ens påminna honom. Inför det loppet var jag lite orolig att han inte hade fått sträcka ut ordentligt i år. Han behövde det där och nu har han det. Patrick är för mig den perfekta hästen, säger Jimmy.

Utmanarna är Nuncio och Trixton. Andover Hall-sonen Nuncio som ägs av Stefan Melander, tränades tidigare av Jim Oscarsson och var tvåa bakom Father Patrick i Peter Haughton Memorial i fjol som tvååring. Nuncio är också den ende som lyckats besegra Father Patrick .

Muscle Hill-sonen Trixton är den stora bubblaren i år och har vunnit sina fem senaste lopp i mer eller mindre överlägsen stil.

Två gånger tidigare har Jimmy Takter vunnit världens mest prestigefyllda treåringslopp The Hambletonian. Senast var 2010 med Muscle Massive, dessförinnan 1997 med Malabar Man.

De två senaste åren har han varit nära sin tredje fullträff: Corky slutade trea i fjol och 2012 spurtade Guccio strålande till andrapriset.

I år sitter Takter på loppets storfavorit – och de båda kanske främsta utmanarna. På lördag läggs de sista pusselbitarna inför Hambletonian den 2 augusti.

Läs även: Takters supertrio – i samma lopp 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Axevalla
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Axevalla

Fredag: V64-tips till Axevalla

Omgången: Stochampionatskval och enkla förutsättningar denna fina fredagskväll. Bara lopp över 2640 meter och de två främsta ekipagen går vidare till finalen nästkommande helg. Nästan alla har siktat hit och man får räkna med att hästarna kommer i absoluta toppskick.

Däremot brukar det bli mycket taktik med släpp till favoriterna och förra årets V64:a denna afton betalade 421 kr på sex rätt när både Mousse, Fascination och System Performance infriade förväntningarna. En hel del talar för en liknande scenario men jag tycker en del av favoriterna går att fälla.

Spikarna:
4 D’One (V64-2)
2 The Divine Miss F. (V64-5)

Dragen:
6 Bear Glide (V64-4)
3 Kemas Winnie (V64-6)

Skrällen:
9 Ninepoints Lucy (V64-1)

V64-förslaget – spel för sex rätt (x5)
V64-1: 1,2,4,7,9 (res 12-3)
V64-2: 4 D’One (res 11-3)
V64-3: 3,4,11 (res 1-5)
V64-4: 2,3,4,6,8,9,10 (res 5-11)
V64-5: 2 The Divine Miss F. (res 11-5)
V64-6: 1,3,10 (res 5-11)

5x1x3x7x1x3 = 315 rader

1575 kronor

Dubbelförslaget
2 – 3 x 800

800 kronor

 

V64-1

RANKING A: 7 B: 1-4-2-9-12-3-6-8 C: 5-10-11

Spetsanalys:
Room To Go håller säkert ledningen och släpper nog helst till Air Frame men både Joy Ribb och Valetta Strix finns däremellan. Risk för körning men förutspår ändå att Per Lennartsson kör tills han kommer till täten med Air Frame.

Loppanalys:
7 Air Frame såg länge ut att bli vinnaren av Drottningpokalen men fick ge sig kort före mål när Backfire kom via open stretch. Scarlet Knight-dottern fick dock revansch när hon ledde finalen av Stosprintern hela vägen. Det här stoet saknar absolut inte talang och måste ses som förstahäst i detta försök. Hon har aldrig testat distansen men det ska inte vara något avgörande. Det enda man kan ställa sig frågande till är hur hon hanterar det tuffa lopp hon fick för drygt en vecka sedan.

Givet motbud är 1 Room To Go som också kvalade in till finalen Drottningens pokal via en vass avslutning men som i finalen kom bort från ett dåligt utgångsläge. Stoet har visat intakt form i de två efterföljande starterna och satt fast men en hel del sparat senast. Perfekt utgångsläge och kommer få en fin resa i den främre träffen.

4 Joy Ribb orkade inte riktigt fullfölja i spåren senast men var duktig på Boden gången innan det. Kan öppna bra och aspirerar åtminstone på en finalplats.

2 Valetta Strix har perfekt utgångsläge och har tampats mot de bästa stona i årgångsloppen. Detta är en stark donna som bör vara gynnad av distansen.

9 Ninepoints Lucy avslutade 12/700 på Lindesberg och det här stoet blir allt bättre. Ska testas med jänkarvagn och barfota runt om. Se upp!

V64-2

RANKING A: 4 B: 11-3-2-10-1-8-9-6 C: 5-7-12

Spetsanalys:
Unique Julia eller Lizette Sisu till en början men D’One efter en bit.

Loppanalys:
I detta försök får vi se treåringsdrottningen och tillika Oaksvinnaren 4 D’One som gick bra som trea i Drottnings Pokal men som inte alls var till sin fördel på Hagmyren senast. Detta är förmodligen alltjämt kullens bästa sto men med senaste insatsen på näthinnan måste man ifrågasätta hur det står till med henne. Normalt får hon överta ledningen tidigt och sedan låter hon ingen passera över bron och plockar Roger Walmann ut henne räknar jag med hon kommer i stridsdugligt skick. Spik!

11 Perfect Cash intar andraplatsen på rankingen men på behörigt avstånd från 4 D’One. Ready Cash-dottern radade upp segrarna under höst/vinter men tröttnade i spåren senast och fick pausa ett tag. Det känns som att hon gynnas av distansen och är en klar finalkandidat.

V64-3

RANKING A: 3-11-4 B: 1-5-10-7-6 C: 9-12-2

Spetsanalys:
Main Offender gör upp med Neona Princess och Mythical Fortune första biten. Står mellan de två sistnämnda men fördel för Peter Untersteiner.

Loppanalys:
Ett något öppnare uttagningslopp och tipset till 3 Neona Princess som övertygat vid flertalet tillfällen under året och som lottats till rätt utgångsläge. Gigant Neo-avkomman spurtade bra till femteplatsen i Stosprintern senast och slutade dessutom fyra i Drottningens Pokal. Hon är alltid med och hugger bakom de bästa och för mig är hon hästen att slå i detta försök.

11 Fly The World har visat att hon duger mot de bästa stona i årskullen och kommer med färsk form. Rättviksstarten var första på över en månad och hon borde vara vassare med den genomköraren innanför västen.

4 Mythical Fortune gav ett riktigt bra intryck vid segern i ”testloppet” på Axevalla 7/6 och ledde då runt om. Stoet har vettigt startspår igen om skulle Mattias Djuse lyckas hitta till täten är åtminstone hälften vunnet.

V64-4

RANKING A: 6-9-8 B: 4-3-10-2-5-11-1 C: 7-12

Spetsanalys:
Daytona kan lägga iväg första biten men det kan Googla också. Har dock lite svårt att tro att någon av dessa kan tänka sig köra i front och blickar längre ut mot vingen. Rouquine är ojämnt startsnabb och hur tänker Tomas Pettersson från bricka åtta? Laddar han med Sally Hill? Svårbedömt!

Loppanalys:
Aftonens mest ovissa uttagningslopp och här krävs det ett par markeringar. 8 Sally Hill blir hårt betrodd och satt fast i vinnarhålet med full tank senast. Hon har stångats i tuffa lopp men har dåligt läge och riskerar att hamna på vingel. Streckas men inte etta på min lista.

Jag tippar 6 Bear Glide som visade prov på fin styrka på Lindesberg senast. Det var fyraåringens första start sedan Elitloppshelgen och jag tror hon är redo att matcha ett par tilltänkta finalister i detta lopp.

I A-gruppen platsar även såklart 9 Our Precious som slutade sexa i Stosprintern och skulle hon få rätt resa från sitt bakspår fäller hon säkerligen många.

4 Julia Kaulitz får sitt elddop här men är inte alls så tokig i grunden och kan överraska positivt.

Detsamma gäller 3 Rigatoni som avslutade rappt senast och som inte ska nonchaleras helt och hållet.

10 Wingait Ida vann tre lopp förra året och jag har väntat på att det ska lossna för henne i år. Inte golvad.

2 Googla kan vara en riktig smällkaramell till en låg streckprocent om Ville Nisonen bestämmer sig för att köra i ledningen.

V64-5

RANKING A: 2 B: 11-5-7-3-8-12-6-10 C: 9-4

Spetsanalys:
Med Frixie Star struken blir vägen till spets ännu enklare för The Divine Miss F.

Loppanalys:
Det ser verkligen upplagt ut för 2 The Divine Miss F. i detta försök och Helena Burmans travare förtjänar tipset. Hon bröt förvisso segersviten senast men det blev ett tufft upplägg mot äldre och mer rutinerade hästar. Innan det har hon radat upp viktorior och nu när värsta spetshotet inte kommer till start bör Johnny Takters väg till front ligga än mer öppen. Sen ska segerchansen vara god trots att hästen ska gå med skor. Spik!

11 Nissan Broline vann ett försök till Drottningens Pokal från ledningen och var sedan femma i finalen efter en fullt godkänd insats. Hon visade att formen sitter där vid vinsten på Kalmar och hon är säkert med där framme trots det vanskliga läget. Dessutom barfota runt om nu.

V64-6

RANKING A: 3-1-10 B: 5-11-7-9-12-6 C: 4-8-2

Spetsanalys:
Backfire kan få problem att hålla ut ett par stycken och däribland Kemas Winnie.

Loppanalys:
1 Backfire kommer dra åt sig större delen av strecken i avslutningen och visst kan fuxan vinna detta. Hon vann Drottning Silvias Pokal tidigare i år och har visat att hon kan utmana de bästa i kullen. I genrepet på Åby avslutade hon bra via open stretch men frågan är vart hon hamnar från innerspåret. Jag är inte helt övertygad om att hon kan hålla upp ledningen och chansen finns att hon blir utlämnad till vad som händer på vägen.

3 Kemas Winnie gick med i spåren varvet kvar senast men kunde avgöra enkelt och intrycket var mersmakande. Reijo Liljendahls adept hade inte startat sedan oktober förra året innan det loppet och måste tas på allvar denna gång.

10 Lotuscherie har gått bra en längre tid är ett tidigt motbud. Senast fick hon trava utvändigt om ledande Air Frame i finalen av Stosprintern men höll tappert och Varenne-dottern borde trivas över distansen.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Chelsea Boko tvingas lämnas återbud
Nästa nyhet
Chelsea Boko tvingas lämnas återbud

Chelsea Boko tvingas lämnas återbud

2012 års Kriterievinnare Chelsea Boko skulle gjort comeback på fredagen. Men sjukdom stoppade stjärnans årsdebut.

Som treåring var Chelsea Boko kullens kung med såväl Kriterieseger som E3-triumf på meritlistan. Som fyraåring i fjol blev det en mellansäsong med en seger på åtta starter.

Under Solvallas lunchtävlingar på fredagen var tanken att Chelsea Boko skulle göra första starten för året. Den senaste skedde  i Europaderbyt i slutet av september. Men någon årsdebut blev det inte för trippelmiljonären.

Timo Nurmos-tränade Chelsea Boko ströks under fredagsförmiddagen. I det läget tillhörde han favoriterna i loppet. Orsaken till strykningen är en halsinfektion.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Al Dente övertygar - tog åttonde raka

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson