Jimmy Takter är mannen att räkna med i årets Hambletonian. På lördag luftar han alla sina tre stora treåringsstjärnor i Stanley Dancer Memorial.

Årets, hittills, bästa lopp för treåringarna i USA avgörs på Meadowlands på lördag. Det är då Stanley Dancer Memorial ska köras, ett lopp som på flera sätt kan ses som ”genrepet” inför den stora clashen i Hambletonian tre veckor senare.

Jimmy Takter sitter på de tre förhandsfavoriterna inför ”Hambot” – och samtliga tre ska fajtas i Stanley Dancer.

Superstjärnan Father Patrick möter stallkamraterna Nuncio och Trixton. Givetvis är Åke Svanstedt även med i loppet, det med nyförvärvet Muscle Network. Loppets samlade prissumma är 317 000 dollar.

1609 auto

1 Muscle Network – Åke Svanstedt
2 Martiniwithmuscle – Ron Pierce
3 Revrac Harbour – Scott Zeron
4 Don Dorado – kusk ej klar
5 Skates N Plates – Brian Sears
6 Sumatra – kusk ej klar
7 Nuncio – John Campbell
8 Speak The Truth – kusk ej klar
9 Father Patrick – Yannick Gingras
10 Well Built – Jim Meittinis
11 Kapow Hanover – kusk ej klar
12 Trixton – Jimmy Takter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sebastian K. på ny segerjakt – i Kanada

Sebastian K. på ny segerjakt – i Kanada

Efter de sanslösa uppvisningarna i USA styr Sebastian K. och Åke Svanstedt kosan mot Kanada. På fredag väntar uttagningsloppen till Maple Leaf Trot.

Sebastian K. är hästen på allas läppar i Nordamerika. Efter fyra segrar på fyra starter samt det fantastiska världsrekordet på 1.07,7, har den svenske superstjärnan gjort rent hus i USA.

På fredag tar man turen till Kanada och Mohawk Racetrack för att försäkra sig om en plats i landets förnämsta lopp Maple Leaf Trot.

Totalt tolv hästar anmäldes till loppet, vilket betyder att blott en häst från varje försöksheat ska slås ut för att fastställa finalen som körs nästa lördag, den 19 juli.

”Sebbe” startar i det första utslagningsloppet och möter där bland andra Sverigebekante Wishing Stone som nyligen gjorde comeback med seger, samt Kentucky Futurity-vinnaren Creatine.

I det andra racet möts Market Share och den gamle kanadensiska supertravaren Mister Herbie, dessa två är dessutom segrarna i det här loppet de två senaste åren.

Det är 40 000 kanadensiska dollar i samlad prissumma i vardera av loppen.

Försök 1, 1609 auto

1 Wheelin N Dealin – Jody Jamieson
2 Creatine – Mike Lachance
3 Wishing Stone – kusk ej klar
4 Archangel – kusk ej klar
5 Flanagan Memory – Chris Christoforou
6 Sebastian K. – Åke Svanstedt

Försök 2, 1609 auto

1 Intimidate – Sylvain Filion
2 Market Share – Tim Tetrick
3 Modern Family – Dave Palone
4 Dws Ny Yank – kusk ej klar
5 Mister Herbie – Steve Condren
6 Undercover Strike – David Miller

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 - Tingsryd
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 – Tingsryd

Statistikanalys: V86 – Tingsryd

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Lindesberg.

För fjärde gången i rad tar jag med följande rader i V86-krönikan:

Upplägget är givet:
– Kräv 3-4A (vinnande favoriter på V86-spelet)
– Kräv 1-2C (vinnare utanför topp-tre på ranken)

Hittills har det gått in varenda gång. I onsdags blev det – precis som förutspåddes – exakt 3A. Det blev två skrällar (utanför topp-3 på spelar-ranken), och dessa var av det allra mildaste slaget: En 4:e- och en 5:e-handare.

Och utdelningen blev 1.4 miljoner! Kan man ens föreställa sig, att en V64 eller V75:a med 25 öres radpris och motsvarande resultatprofil skulle betala så bra? Naturligtvis inte.

Tänk om man istället hade krävt exakt 4A. Då hade radantalet sjunkit dramatiskt, för att passa de flesta plånböcker. Då hade man fått nöja sig med några sjuor – men dessa betalade 6 000 kr styck! Och alla sexor hade tillsammans gett ännu mer än sjuorna.

Innan 3A-omgången senast var det 4A fem gånger i rad, mestadels till jättefina utdelningar.

I övrigt noteras från omgången:
Favoritspelaren gick plus igen, för sjätte gången av sju på slutet (den sjunde gången gick man jämnt upp). Åtta favoritinsatser på vinnarspelet gav tio tillbaka.
Omgångens största favorit förlorade för första gången på tio veckor – vilket också förutspåddes. 1 Cummin hade ingen spetschans från innerspåret. Men i det loppet kom också omgångens mest svårfunna vinnare. Hur många hade egentligen räknat ut att Paduca Dream skulle spetsa från spår 9 bakom bilen? Där sprack jag.
Omsättningen ökade 9%, men det var ju med hjälp av en jackpot.
– Det fanns 7.06 rätta rader. Hur går detta till? ATG informerade om, att en vinnare var ett andelsspel i Hofors om 14 andelar (motsvarar 1.4 system). Resten, 5.66 st, var inlämnade på atg.se. Men hur spelar man för ettöringar där? Normalt förklaras ju sådant med utlandsspel och valutaomräkningar.
V8-spelarna omsatte 2.7 miljoner, men kammade noll. Det innebär att de ”vanliga” V86-spelarna fick 102% av sina insatser tillbaka! Grymt bra spel.

Tingsryd-omgången omsatte 15.3 miljoner 2012 och 14.1 miljoner ifjol. Man har ju lyckats vända skutan, i princip varje omgång omsätter mer än fjolårets i alla fall. Det blir nog svarta siffror idag igen!

Tre gånger tidigare har Tingsryd arrangerat travtävlingar av den här digniteten 2011 var spelformen som gällde V64, och då vanns 5 av 6 lopp av skrällar rankade 5-11! Naturligtvis satte ingen den raden, och det blev jackpot.

2012 var det V86. Då vanns fem lopp av streckfavoriter och det blev jackpot igen – på sexorna nu också, fast ”åt andra hållet”.

Ifjol var det förstås också V86, och nu blev det den normala resultatprofilen: 4 favoriter, två vinnare under rank 3 och 53 000 i utdelning. Det utfallet kan man spela på varenda gång.

Bara 22 lopp är förstås för dåligt underlag för statistik. Som kuriosa kan man notera vilka spår som segrat i de 17 (12-hästars)lopp som avgjorts över 1 609 m, den distans som idag är aktuell i samtliga åtta lopp: 1, 1, 1, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 6, 7, 7, 9, 11, 12. Två gånger har det varit 15-hästarslopp, då vanns loppen från spår 3 och 15.

Ett mönster där alla spår vinner lika ofta, tyder på att spårlottning och positioner betyder mindre, och att bästa hästen vinner oavsett. Då är det en bana som erbjuder sportsligt rättvisa förutsättningar. 17 lopp är förstås inte ett pålitligt underlag, men det verkas som de låga spårnumren 1-4 gynnas mer än normalt. Denna tredjedel av deltagarna har vunnit 10 lopp, 59%. Det på ”vanliga” banor så överlägsna femtespåret har bara tagit en seger.

V86-1: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 8
Förra veckan fanns en sällsynt dålig ”dagens största”, men det var faktiskt att sticka ut hakan ändå att dissa chansen. Innan hade omgångens storfavorit segrat nio gånger i rad och 15 gånger av de 17 senaste. Den brukar alltså gå in, och göra om V86-spelet till en V75:a med 25 öres radpris.

Just i V86-1 segrar favoriterna särskilt ofta. ATG brukar med flit placera det lopp man anser vara mest lättlöst här. Den som spelat en slant vinnare på favoriten i V86-1 alla 131 omgångar som körts har fått 138 slantar tillbaks och alltså gjort en liten nettoförtjänst. Detta trots fyra raka fall nu på slutet. Idag återupptas segerraderna!

Hans-Owe Sundberg har infriat med hälften av sina V86-favoriter 2012-2014.

V86-2: Autostart, kort distans, 15-hästarslopp
Här utmärker sig 14 Red Rapide. Läget innebär i praktiken 20 m tillägg på kort distans, men sådant bryr sig Flemming Jensen inte om. Han släpar gärna 20 m efter fältet ändå, även när hans hästar startat från bra lägen. Och över mållinjen är han först!

Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen 5 Spirit Laser. Jag vet inte hur ofta spetshästarna håller till mål i Tingsryd, men säkert oftare än de 8% som den här hästen är spelad till. 45% gäller på tusenmetersbanor.

V86-3: Autostart, kort distans, hög klass. Struken: 3

2 Caliber TT blir favorit på spetschansen, men då 4/10 av spelet ligger på honom är det istället ”bästa hästen” som är mer spelintressant. Det finns dock två ”bästa hästar” i 11 Overtaker by Sib och 12 Jitanes. Den förre gör debut i ny regi vilket är intressant, och faktiskt blir han upphaussad till andrahandare på det, trots att han varit så dålig så många gånger i rad, ända sedan oktober. Spelintresset i loppet ligger då på 12 Jitanes (6%). Stall i dokumenterad form, rätt distans och lindrigt talat överkomligt motstånd för henne äntligen!

V86-4: Autostart, kort distans, lärlingslopp
Omgången ser inte särskilt svårlöst på förhand. Ska det hända något är det givetvis här: Hästar med max 75’, bara lärlingar och så kort distans förstås… man försöker maxa skrällrisken.

V86-5: Guld, autostart, kort distans
Omgångens näst största favorit segrar till 45% inom V86-spelet. 8 Truculent är spelad mer än så, och kommer från oplacerad och galopp i de senaste starterna. Jag kollade också upp stallformen: Ingen seger de 14 senaste, och kanske mer oroande: 5 strukna, av olika anledningar, de senaste två veckorna! Indikationer som antyder att det kan vara värt att gardera med motbudet 1 I Won’t Dance. Dessutom är andrahandare generellt underspelade i lopp där det finns jättefavoriter.

V86-6: Autostart, kort distans, 15-hästarslopp. Struken: 3
I lopp med ”spårtrappa” blir nedstrykningar mer betydelsefulla än annars. Spåren lottas ju inte, utan den bästa hästarna placeras med flit på de sämsta lägena. Om sedan strykningar gör att de bästa dessutom får bra lägen…
8 Royal Trophy (7%) var en spikidé redan innan strykningen!

V86-7: Klass I, autostart, kort distans
Här börjar Dagens Dubbel. Senast favoritkomben gick in var den 30 april, då till 5 gånger. Innan det får man gå tillbaks ända till 8 januari – då gav den 8 gånger. Och innan det får man gå tillbaka till 21 augusti ifjol, då gav den 6 gånger.

Det där låter kanske inte så uppmuntrande för favoritspelaren. Men faktum är att man gjort en liten nettovinst om man spelat favoritdubbeln i alla 131 V86-omgångar som avgjorts. 135 insatser har man fått tillbaks då, och man har vunnit vid 19 tillfällen – 15%.

V86-8: Stolopp hög klass, autostart, kort distans
Senast fick 11 Eketorpets Tess ge sig mot Royal Fighter på V75. Den hästen håller guldklass, nu möter hon bara ston och över en lämpligare distans. Och det var ju inte bara senast hon var toppbra (och slog bra hästar!) utan hon har ju varit riktigt bra en längre tid hos Untersteiner. Normalt förordar jag inte spel på bakspårshästar i kortlopp, men i Tingsryd ska visst lägena inte vara avgörande på samma sätt? Bästa hästen tror jag säkert hon är. Jag avslutar min V86:a med spikar för 6-11.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nytt bakslag i rätten för Atle Hamre
Nästa nyhet
Nytt bakslag i rätten för Atle Hamre

Nytt bakslag i rätten för Atle Hamre

Återigen har Atle Hamre förlorat i sin långa kamp mot den livstidsavstängning han fick 2009. Även den norska Hovrätten avslår överklagan.

I flera års tid har den forne norske stortränaren Atle Hamre fört en envis kamp att frias från den livstidsavstängning som han av DNT, det norska travförbundet, tilldömdes 2009. Det på grund av den utpressning som han dömts för.

Fallet har varit uppe flera gånger i flera rättsinstanser. I början av 2013 gav Tingsrätten i Oslo DNT rätt i samtliga punkter. Efter att ha försöket få fallet prövat i Högsta Domstolen, men inte lyckats, har det sedan en tid behandlats av Lagmanssretten, Norges motsvarighet till Hovrätten.

Nu har även deras dom fallit – med samma resultat. DNT:s dom från 2009 står fast och Atle Hamre är fortsatt avstängd på livstid och nekas även tillträde på Norges alla travbanor.

– Det känns betryggande att DNT:s dom också står sig i det civila rättssystemet. Nu har Atle Hamre förlorat i fyra instanser, varav tre är utanför DNT-systemet. Högsta Domstolen har avvisat ärendet en gång redan och nu hoppas jag vi är färdig med den här saken en gång för alla, säger Rune E Gustavsen som är DNT:s generalsekreterare till tgn.no.

Rättgångskostnaderna, vilka Hamre nu är skyldig, beräknas hittills ha uppgått till 800 000 norska kronor. Ännu en ny överklagan är möjlig: antingen till Högsta Domstolen igen, eller till Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Läs även: Hamre förlorade i tingsrätten – överklagar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Avstängde kusken - frias av överdomstolen
Nästa nyhet
Avstängde kusken – frias av överdomstolen

Avstängde kusken – frias av överdomstolen

I juni stängdes Conny Lindblad av tre månader efter ett bråk med Marcus Bergman i ett provlopp på Jägersro. Nu ST:s överdomstol frikänt honom.

I och efter ett provlopp på Jägersro den 12 juni i år utbröt ett bråk mellan de båda kuskarna Conny Lindblad och Marcus Bergman.

I loppet slog Lindblad mot Bergmans häst då en tajt situation uppstod. På stallbacken efteråt ska Lindblad ha skallat Bergman, enligt vittnesmål. Anklagelser som han hela tiden nekat till.

Efter händelsen beslutade Jägersros måldomarnämnd att stänga av Conny Lindblad i tre månader samt ge honom 10 000 kronor i böter med rubriceringen olämpligt uppträdande.

Straffet överklagades och nu har Svensk Travsports överdomstol fattat beslut i frågan – Lindblad frias och straffet tas bort helt och hållet.

– Det här känns alldeles utmärkt. Jag förväntade mig det här, det var som jag sa från början. Att det var en storm i ett vattenglas och inget hade hänt. Jag var oskyldig och det kom överdomstolen fram till, säger Conny till trav365.

Marcus Bergman säger till samma sajt:

– Jag vill inte kommentera, jag hänvisar till rapporten som kommer från överdomstolen.

Läs även: Avstängd tre månader – efter provloppsbråket

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt siktar mot Elitloppet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson