Svåra magproblem har tvingat den danske stjärntravaren Classic Grand Cru att akut läggas in på djursjukhus.

Steen Juul-tränade Classic Grand Cru är en av Danmarks allra vassaste hästar de senaste åren och slutade bland annat trea i Elitloppets final 2012.

I söndags tävlade han på banan i Odense och slutade då tvåa efter O’grady. Men efter hemkomsten har elvaåringen drabbats av magproblem och under onsdagen blev smärtorna så akuta för hästen att man blivit tvungen att ta Classic Grand Cru till Höjgårds Hästsjukhus på Fyn.

– Classic Grand Cru var dålig när han kom hem i söndags och sedan dess har problemen bara blivit värre, säger Camilla Juul, som är dotter till Steen Juul, till travoggalop.dk.

Exakt vad som orsakar stjärtravarens problem är inte helt klarlagt. Men veterinärer har under onsdagen kunnat fastställa att hästens tarmar ligger där de som ska. Classic Grand Cru är emellertid uttorkad då han inte kunnat tillgodogöra sig vätska tillräckligt de senaste dagarna.

– Det har ännu inte varit nödvändigt att öppna hästen för att operera och det hoppas vi att han kan få undgå. Nu väntar vi bara och hoppas medan veterinärerna försöker återställa vätskebalansen. Vi kan bara vänta och se, säger Camilla Juul.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Efter åtta år – Tommy Strandqvist tillbaka

Efter åtta år – Tommy Strandqvist tillbaka

2006 slutade Tommy Strandqvist som proffstränare och fortsatte som amatör på blygsam nivå. Men nu är 66-åringen tillbaka igen som A-tränare.

För åtta år sedan slutade Jägersrotränaren Tommy Strandqvist som proffs. Tränaren som bland annat tog fram stjärnan Rival Damkaer har därefter haft ett mindre amatörstall.

Men nu är han tillbaka som proffs igen. Det efter att ha fått ett mycket lockande erbjudande.

– Jag har fått ett erbjudande om att ta hand om och köra in unghästar på Silvåkra Gård och det kunde jag inte tacka nej till. Ålder är bara en siffra och jag är frisk och tycker om att arbeta, säger Tommy till Jägersros hemsida.

Silvåkra Gård är beläget utanför Ängelholm. Här finns ett 35-tal ettåringar redo att köras in. Det kommer bli Strandqvists huvudsakliga uppgift.

– På Silvåkra finns det runt 35 ettåringar som ska köras in. Det tar jag fatt i nu. Sedan är det upp till ägarna var man vill placera ut sina hästar. Vill man vara kvar hos mig är det förstås okej, men konceptet är att när den här kullen är inkörd, så är det dags att ta emot nästa. Jag ska alltså inte vara privattränare för Silvåkra och jag kommer att ha några äldre hästar själv också.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Xpress
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Xpress

Statistikanalys: V86 Xpress

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

”Femterankade 4 Macho Gossip har fina förutsättningar och har nog bäst spelvärde i loppet så länge han ligger på låga 5%.”
Det var det bästa ur förra veckans analys. Den enda skrällhästen i omgången som det varnades för segrade också.

I övrigt gick det mindre bra. Av fyra spikförslag blev en påkörd på väg mot ledningen och de andra tre hamnade i dödens. Som vanligt är det avgörande för framgång i spel att läsa spetsstrider rätt. Det var det jag lyckades med i det senast körda V86-loppet, men misslyckades med i de andra.

Fyra lopp avgjordes på Solvalla. I det första segrade omgångens största favorit – från dödens. Det var ett 1640a-lopp och över kort distans funkar det att vinna från dödens. Det är inte lika ansträngande att gå i andraspår då, som det är över 2140 och längre.

I de andra tre loppen vann spetshästen. Det var båda omgångens ”skrällar”, 5:e-handarna 2 Sugar Flaxy (V86-6) och 4 Macho Gossip (V86-8), båda spelade till 6%. Den tredje mest svårfunna vinnaren var den tredje spetshästen på Solvalla, en 4:e-handare spelad till 11%.

För den som hittade spetshästarna blev omgången jättelätt. Då hade man kunnat spika alla fyra Solvalla-loppen (”dagens största” vinner till mer än 60% på V86) och de fyra på Åby bjöd på inga skrällar alls, alla vinnare var rankade 1-4. Utdelningen blev 511 226 kr. V86 är som bekant ett grymt bra spel – och insikter i spetsstriderna är nyckeln till framgång.

På Åby avgjordes också fyra lopp, och där vanns inget från ledningen. Men där tävlar man som bekant med open stretch – alla får chansen, bästa hästen vinner och det är alls inte lika avgörande att gå i ledningen. Om än givetvis spets är en gynnsam position även där.

Man kan konstatera att TV-system fortfarande förekommer i en icke försumbar utsträckning. Favoriten 5 Nato Dream var efter sju avdelningar streckad på 82% av de kvarvarande systemen. Streckfördelningen är ju numera hemlig, men jag gissar att man hade kunnat se en tydlig diskrepans…
I det loppet var för övrigt favoriten bara 5 år (yngst i loppet!), och skulle nu testa mot äldre. Det är naturligtvis inte rimligt att han från dödens ska kunna ta ned en 9-årig spetshäst. Naturligt nog slutade han oplacerad – men han var nedspelad till 2.40. Det här är bara ett exempel, men det är inte undantag utan regel: Unga hästar överskattas konsekvent i möten med äldre.

V8-spelarna var som vanligt mer framgångsrika än de ”vanliga” V86-spelarna. Man omsatte 0.97 miljoner och kunde hämta ut 1.28 miljoner. Förvisso var det bara en person som vann (satsade 45 kr i en butik i Avesta), men som grupp plussade man i alla fall 31% av sina insatser. Samtidigt backade de vanliga V86-spelarna med 39%.

Omsättningen för nya V86 Express verkar ha stabiliserat sig. Senaste omgången var en ”löneomgång”, och jämfört med den sista motsvarande V86:an utan Express, är ökningen 15%. Jämför man med den allra sista omgången utan Express är uppgången 23%.

34 spelfavoriter har vunnit på V86 i år. Om det hade gått som Spelarna trott och spelat, så hade 42 stycken vunnit. Det innebär att favoriterna överspelas, och för att få fram den verkliga segerchansen för en favorit, kan man i schablonfallet multiplicera favoritens spelprocent med faktorn 0.8.

V86-1: Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp [sidan 21]
5 Monster Drive vinner.

V86-2: Autostart, medeldistans, stolopp [sidan 42]
7 Absolute Newport vinner.

V86-3: Autostart, medeldistans, 4-åriga i låg klass [sidan 52]
Bara under 2000-talet har det avgjorts 81 likadana lopp – på Solvalla. Statistiken är rimligen applicerbar på Bergsåker också. Man kör inte lika många lågklassiga årgångslopp där, men banorna Solvalla och Bergsåker är varandra lika. De mäter 1000 m, har snarlika upplopp, ingen har vinklad vinge eller open stretch och ingen visar några särskilda avvikelser i sin spårstatistik.

Fyra hästar delar på favoritskapet. Det går att hitta minus kring samtliga (1, 5, 7, 10) och statistiken visar samtidigt en påfallande hög andel vinnare rankade 5-8 under rådande proposition. Jag tar fasta på det och spelar för en mindre skräll i det här loppet.

V86-4: Autostart, lång distans, mellanklass [sid 59-60]
5 MT Fortune Winner blir märkligt nog stor favorit. Hästen vinner så sällan och är inte ett roligt spelobjekt i favoritposition. Spelarna har givetvis tagit i beaktande att han är stor favorit att ta ledningen. Över lång distans är spets extra viktig.

Hästen visar bristande vilja (6 segrar men 23 gånger tvåa-trea t ex). Sedan finns ett stor frågetecken kring stallformen. Sedan februari har man gjort 44 starter och också tvingats stryka vid 10 tillfällen (mest för olika infektioner)! De här 44 starterna har resulterat i en enda seger, till 2.50 i odds… För helåret ligger man på 3% segrar.

Jag förstår givetvis att favoriten kan vinna från ledningen, men jag plockar bort den från mitt system ändå.

Statistiken visar att vinnaren 8 gånger av 10 finns rankad 2-5 vid aktuell proposition! Det tar jag fasta på. Favoritens spår 5 är det bästa, men spår 4 nästan lika bra.

V86-5: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 4 [sid 13-14]
6 Pedro Bi drog på sig en nolla efter att ha galopperat som V75 i förra starten. Nu lottades han till dåligt spår, men har haft turen att, trots dåligt nummer, blivit nedstruken till det överlägset bästa läget.

Nu finns perfekta förutsättningar för att ta en ”tursam spårseger”, och han hade varit jätteintressant som tredje-fjärdehandare till 6-8 gånger. Men istället blir han omgångens största favorit.

”Dagens största” infriar till 60% inom V86-spelet. Den här favoriten är spelad till 70% och börjar tangera nivån av chans som en travhäst överhuvudtaget kan ha. Då får det inte finnas några minus!

Det tycker jag det gör här. Han är fattigast i loppet. En häst ”inleder loppet som han avslutade det senaste” och senast galopperade han. När 7 Windess flyger förbi honom i starten blir han stressad och galopperar igen? Sedan tycker jag att hästen blev lite överskattad efter andraplatsen på V75 näst sist. Visst var han stark då, men det var ett billigt lärlingslopp för hästar med max 315’ (här är det upp till 550’) och han fick ge sig mot ett sto sista biten. Jag dissade honom redan inför förra starten – nu är förutsättningarna för seger lite bättre, men jag kan inte föreställa mig att han vinner loppet 7 gånger av 10, som resten av spelarkåren tror.

11 Sally Hill haussas av ”alla” idag och är redan tredjehandare, blir nog andrahandare till slut. Men det här var en häst som var igång som tvååring… Redan som treåring stagnerade resultaten och nu har hon bakspår på kort mot äldre hingstar och valacker. Nej nej nej!

V86-6: Autostart, medeldistans, 4-åriga i låg klass. Struken: 12 [sidan 52]
Som V86-3 men bara ston. När det nu bara är ston, ser resultatprofilen ut så att 3/4 av loppen vinns av någon av de två topprankade. Den fjärde gången hittar man vinnaren i rankintervallet 3-8 någonstans.

4 Artemis får hälften av alla insatskronor på sig. Det speglar normalt grundchansen för favoriten i ett sådant här lopp tämligen väl. Men några frågetecken väcks ju – hästen har bara vunnit ett enda av 16 starter i karriären. Eftersom detta kom senast ligger det färskt i spelarnas minne, och det förklarar det stora favoritskapet.

En annan intressant detalj är, att hon är starttrög och inte ses som ett spetsbud. Statistiken visar att de favoriter som når ledningen i 2140a-lopp vinner varannan gång, men de som inte gör det infriar bara en gång på sex.

V86-7: Autostart, lång distans, mellanklass [sid 59-60]
Ytterst snarlikt V86-4, statistiken är densamma. Inga stjärnor precis, förmodligen blir det så att spetshästen rinner undan. Kanske bara med en läpps marginal, men man behöver ju inte tippa segermarginalen. 7 BBS Mandarino får tipset för att han kan nå ledningen trots trist spår. Det lär vara en förutsättning.

1 Narold Vox är jättefavorit och det är ju bra att trava på innerspår över 2640. Men luckan måste komma… svårbedömd chans så länge man har svårt att läsa loppet. Den som kan köra det i badkaret på ett korrekt sätt har vinnaren.

V86-8: Autostart, medeldistans, låg mellanklass. Struken: 9 [sidan 35]
Undrar hur stallformen är för Hans-Owe Sundberg för dagen. Hittills i år har det inte gått något vidare (9% segrar, att jämföra med fjolårets 14%) men på slutet har man kunnat se små indikationer om att den är på gång. Antingen finns formen där, och då vinner han nog både med jättefavoriten i V86-6 och här med 3 Matrix Revolution – eller så är formen inte på topp och då vinner ingen av dem. Egentligen borde man spika båda eller ta bort båda.

Här är hans häst bara tredjehandare och därmed ett av omgångens bästa drag tycker jag. Givetvis är det oroande att han inte vunnit lopp på flera år (men blivit tvåa-tre 9 gånger av 18!), men då formen är så ruggigt stark och spetschansen rimlig så går jag på honom då han bara är spelad till 16%. Chansen ska vara den dubbla åtminstone!

Idag kan småspelare spela V86. Omgången inleds med två gratis rätt, så det blir som V64 med 25 öres radpris. Och spelformen V86 är ju så grym, att det blir hög utdelning ändå! Så här ser mitt förslag ut:

5 Monster Drive
7 Absolute Newport
4 6 9 11
3 7 8 10 11
2 3 6 7 9
1 4 7
1 7
3 Matrix Revolution

150 kr kostar det där. Någon vinstgaranti kan tyvärr inte lämna, då jag chansat i nästan alla lopp efter de inledande spikarna. Jag har plockat in de mest spelvärda på systemet, men det är ju inte säkert att dessa segrar. Som bekant trillar även överspelade favoriter in ibland. Hursomhelst, lycka till med spelbesluten!

/Jens Sjödén
Mail: 
mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rekordmånga i Premiechansningen
Nästa nyhet
Rekordmånga i Premiechansningen

Rekordmånga i Premiechansningen

Intresset för Premiechansningen har varit rekordstort i år. Totalt anmäldes hela 685 hästar vilket gör att tio stora årgångslopp nu kan generera dubbla prispengarna.

I fjol vann de båda premiechansarna Rokkakudo och D’One Kriteriet respektive Oaks och kunde kvittera ut dubbla förstaprisen i de penningstinna årgångsuppgörelserna.

Det tycks ha fått Sveriges hästägare att få upp ögonen ordentligt för Premiechansningen som nu hålls för tredje året.

Premiäråret, för kullen födda 2010, anmäldes 227 tvååringar. I fjol, för hästar födda 2011, sjönk antalet anmälda till 165.

Men när anmälningstiden för årets tvååringar gick ut vid månadsskiftet stod det klart att Svensk Travsport fått in hela 685 anmälda.

Därmed kan hästarna födda 2012, vilka anmälts till Premiechansningen, se fram mot dubbla prispengarna i hela tio stora årgångslopp till och med fyraåringssäsongen. Dessa är:

Svensk Uppfödningslöpning 2014
Svenskt Trav-Kriterium 2015
Svenskt Trav-Oaks 2015
Breeders Crown för 3-åringar h/v 2015
Breeders Crown för 3-åringar ston 2015
Stochampionatet 2016
Svenskt Travderby 2016
Derbystoet 2016
Breeders Crown för 4-åringar h/v 2016
Breeders Crown för 4-åringar ston 2016

Alla anmälda hästar kommer presenteras på Svensk Travsports hemsida på fredag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dottern tar över Tommy Hannés hästar
Nästa nyhet
Dottern tar över Tommy Hannés hästar

Dottern tar över Tommy Hannés hästar

Det blir dottern Li som tar över Tommy Hannés tränarrörelse. Hon hoppas kunna kvittera ut proffslicens till hösten.

I fredags avled Tommy Hanné efter sin långa kamp mot cancern. Vem som ska ta över tränarrörelsen är nu klart: den 37-åriga dottern Li Hanné.

Hon har plockat ut amatörlicens och har för närvarande femton av Tommys hästar på sin träningslista. Ytterligare fem tvååringar kommer ansluta under våren.

– Det här var planerat sedan innan och jag kommer även att ta ut proffslicens i höst, det är inget man gör bara så där. Den här lösningen blev bäst just nu, säger Li till trav365.

Li Hanné kommer även fortsättningsvis använda sig av samma träningsupplägg som pappa och personalen är kvar.

– Tills vidare kör vi på precis som vanligt, sedan får vi se om några hästar lämnar stallet eller inte. Jag har pratat med de flesta hästägarna och de kommer ha kvar sina hästar.

Läs även: Tommy Hanné har avlidit

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Traveling Man tog ner Quid Pro Quo

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson