En av svensk travsports allra största har lämnat oss. Tommy Hanné är död.

Nu är den långa och svåra kampen mot cancern över för Tommy Hanné. På fredagen somnade Solvallatränaren in med sin familj vid sin sida.

2011 fick Hanné beskedet att han led av en aggressiv och obotlig form av cancer. Läkarna gav honom ett halvår att leva. Men det stoppade honom inte. Han kämpade vidare och fortsatte som tränare och kusk – in i det sista.

I mitten av februari i år körde han sitt sista lopp – och vann. Så sent som i onsdags segrade hans träning Al Dente på Solvalla men Tommy var då för sjuk för att själv kunna köra.

Hanné var i travsportens tjänst under hela sitt vuxna liv och verkade som travtränare under mer än 40 år.  Den första kusksegern kom 1966 och inträdet i Tusenklubben skedde 1988. Totalt vann han 2253 lopp.

De stjärnor som den skicklige tränaren tagit fram har varit många. Redan 1972 vann han Kungapokalen med Sabina Scotch, en bedrift som upprepades redan påföljande år med Progressiv.

Bland många av de reklamhästar som Hanné kom att ta fram kan nämnas Zorrino, Keystone Sycamore, Lucky Day, Born Quick, Ata Star L., Roada Willing, Iata Käll och Dream of Goal. Listan kan göras betydligt längre.

Tommy Hanné blev 67 år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Imponerande, Digital Ink!

Imponerande, Digital Ink!

Temperaturen höjdes inför de kommande storloppen. Det var en mäktigt fin Digital Ink som visade upp sig i årsdebuten på Solvalla under fredagen.

Efter de makalösa insatserna under fjolåret har Digital Ink räknats som en av de tidigaste kandidaterna till bland annat Elitloppet i år. Oddsen bör inte direkt höjas efter fredagens performance på Solvalla.

Femåringen gjorde här sin första start sedan segern i Solvalla Grand Prix i mitten av november men såg oförskämt fin ut mot ett enklare sällskap över lång distans.

– Han är effektivast när han får gå på i 1.10-tempo så det gick lite för sakta för honom i dag. Han sprang mest och trampade där bak så det var bättre att ge sig iväg tidigt. Jag skulle säga att formen kanske är fem och en halv på en tiogradig skala nu men hästen har bara gått backträning sedan han startade senast. Vi får se hur han klarar det här framöver men det kändes som att han i alla fall hade krafter kvar i dag. Det är en väldigt fin häst det här som vi vet, sa Stefan Melander i segerintervjun.

Digital Ink hade 60 meters tillägg på starthästarna. En av dem var Julle som spetsade och anförde fältet efter 18,3 första 500 och 18,7 på varvet. Strax efter den passeringen hade Digital Ink forcerats fram från fjärde utvändigt till dödens.

Då 800 meter återstod av loppet började ”Inken” sätta lätt press på ledaren. In mot sista sväng hade han fått ett lite övertag i andraspår och in mot upploppet var saken avgjord – Digital Ink stack ifrån på mycket lätta fötter och såg ut att ha krafter kvar när han skar mållinjen.

Något som han gjorde på skarpa 1.13,6 över 2700 meter, inte långt från det svenska rekordet. De sista två varven avverkades i trakterna kring 12,5.

Digital Ink tjänade här 30 000 kronor och tog sin 15:e seger i 27:e starten.

Nu väntar sannolikt en start mot jämnåriga kamrater i Kjell P Dahlströms Minne som avgörs på Mantorp den 7 april.

En eloge också till Yes We Can som levererade en rejäl slutspurt och närmade sig vinnaren sista biten. Tredjeplatsen gick till Mellby Amiral.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppsvinnaren Nahar vässades i banjobb
Nästa nyhet
Elitloppsvinnaren Nahar vässades i banjobb

Elitloppsvinnaren Nahar vässades i banjobb

Fjolårets Elitloppsvinnare Nahar är i startgroparna för den nya tävlingssäsongen. På torsdagen vässades han i ett banjobb inne på Bergsåker.

Robert Berghs starka armada går en spännande säsong till mötes. Allra mest intressant inför det stundande storloppsmeetinget är väl kanske titelförsvararen i Elitloppet: Nahar.

Under torsdagen var den nioårige valacken inne på Bergsåker i årets första snabbare banjobb. Den niofaldige miljonären travade de 2100 meterna efter 1.21. I samma heat fanns bland andra även Kadett C.D., Amazon Am och Beau Mec, skriver man på Berghs hemsida.

Någon årsdebut för Nahar finns dock ännu inte inplanerad.

Förutom segern i Elitloppet vann Nahar i fjol även Norrbottens Stora Pris. Hästens senaste start skedde i början av oktober då han slutade tvåa bakom Orecchietti i Norrländskt Varmblodsmästerskap på Bergsåker.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Han kommer vara ännu bättre nu"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Han kommer vara ännu bättre nu”

V65 Solvalla: ”Han kommer vara ännu bättre nu”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Han fick inte aktionen att flyta i årsdebuten men vi kommer korrigera vissa saker i balansen som jag hoppas kommer göra susen. Ändå var insatsen bra med krafter kvar men jag tror han kommer vara ännu bättre nu och det här är en häst jag tror en hel del på. Jag hoppas att han gör ett bra lopp och han kan nog duga en bit. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg om Milton Sigel (V65-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

2 Quechua – Hon håller bra form och ska kunna vara med i främre träffen då hon är så bra i ordning. Hon har dessutom ett fint läge men är inte så startsnabb. Inga ändringar är planerade, säger Johan Untersteiner.

3 Mellby Ametist – Hon var sjuk senast och fick vila ett tag efter det loppet, nu är det dock dags igen och jag tycker hon känns fin i träning inför detta. Hon har jobbat 1.16/1600 meter som snabbast, och jag var nöjd med henne i det jobbet. Hon kan öppna bra från start och då jag tycker att hon växer en klass i ledningen så måste jag prova en bit. Samma balans och utrustning som vanligt, säger Björn Goop.

4 Mellby Beautiful – Hon höll sig relativt lugn i debuten för oss och det var positivt då det finns lite hetsiga tendenser i henne. Hon bör ha gått framåt och helst vill vi nog ha ett lugnt upplägg igen men hon kan dra iväg själv och öppna bra. Hon är nog den bästa hästen i grunden av våra två men för dagen skiljer det nog inte så mycket. Inga ändringar, säger Johan Untersteiner.

5 Xenia G.T. – Hon har väl gått rätt skapligt i några starter sedan hon kom tillbaka och jag har varit nöjd med henne. Idag är det dock tufft emot, så kan hon vara med bland dom tre främsta kommer jag vara nöjd med det. Allting är fortsatt väl med henne efter senast. Samma balans och utrustning som senast, säger Per Lennartsson.

6 Restless Legs – Hon har gjort två stabila insatser slutet och speciellt näst senast var vi riktigt nöjda med henne. Nu senast fick vi slå på henne skor på grund av vädret och dessutom tappade hon sin rygg aningen för tidigt för hennes smak. Nu blir det sommarbalans igen vilket är en fördel och även om det blir tufft att vinna tror jag på en bra insats, säger Erik Lindegren.

8 Talk the Talk – Hon har tränat på fint i vinter och ser bra ut för dagen, däremot lär hon behöva några lopp i kroppen innan toppformen sitter där och då utgångsläget i samma veva blev tråkigt väljer vi att ligga lågt. Jag tror inte hon är något för spelarna härifrån. Skor runt om som vanligt, säger Marcus Schön i Stefan Melanders stall.

12 Xanthis Alicia – Hon är i bra ordning för dagen och hon tränar bra inför detta, vi väntar oss en bra insats. Utgångsläget lämnar dock en del övrigt att önska, och härifrån behöver hon tur under vägen. Stämmer det för henne under vägen går hon alltid bra till slut. Inga ändringar i balans eller utrustning, säger Clas-Göran Björkroth i Timo Nurmos stall.

Lopp 2, V65-2

1 Autoland – Han har fått lopp i kroppen efter uppehåll och ska vara uppåt i form, däremot handlar det om en ganska seg kille och jag tror han får svårt att vinna ett lopp som detta. Vi är nöjda om han gör ett bra lopp och kan greja en hygglig slant. Eventuellt tävlar han barfota fram idag, säger Marcus Schön i Stefan Melanders stall.

5 Milton Sigel – Han fick inte aktionen att flyta i årsdebuten men vi kommer korrigera vissa saker i balansen som jag hoppas kommer göra susen. Ändå var insatsen bra med krafter kvar men jag tror han kommer vara ännu bättre nu och det här är en häst jag tror en hel del på. Jag hoppas att han gör ett bra lopp och han kan nog duga en bit. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

7 Eluna di Quattro – Hon var inte som bäst i comebacken senast men behövde troligtvis det loppet och ska vara bättre idag. Utgångsläget blev dock lurigt och hon måste samtidigt visa bättring innan jag kan tro på henne. Barfota fram, helstängt huvudlag samt jänkarvagn, säger Reijo Liljendahl.

8 Gliding Light – Hon satt fast senast och var positiv i skymundan. Vi hoppas på felfri löpning och att hon kan tjäna en hygglig slant. Hon blir dock allt bättre i form och är rätt bra i grunden. Hon tävlar med skor runt om, säger Johan Untersteiner.

10 Digital Readout – Han har bra kunnande i sig den här hästen, men han har inte alls fått ut det på banan i de senaste starterna. Vi är nöjda med hur han ser ut i träning för dagen, men han måste visa bättring i lopp innan vi kan tro på honom fullt ut. Det finns i varje fall i honom. Inga ändringar, säger Marcus Schön i Stefan Melanders stall.

11 Kajsa Lisa – Hon tränar bra den här och är inte så tokig, men hon uppträde konstigt senast och måste visa vad hon kan i lopp innan jag vågar tro allt för mycket på henne. Innan hon visar bättring i lopp ska hon ses med platschans. Barfota bak den här gången, och vanlig vagn, säger Reijo Liljendahl.

Lopp 3, V65-3

1 Tams Vinnie – Hon har fått pausa ett tag men har tränat fint och jag tycker hon känns formmässigt stark. Det här är en duglig häst som dock inte är helt säker på benen och galoppen kan komma när som helst. Felfri kan hon duga en bit men hon får väl mest ses som en outsider. Barfota fram, säger Lars D Carlson.

2 Essis Lille Alfred – Han var ganska trög och oinspirerad i första staren efter vila senast, men han borde gå framåt med det loppet i kroppen och han känns bra i träning. Han är lite tung i kroppen och behöver säkert fler lopp i kroppen innan han är på topp, men jag körde 1.31/1600 meter med kvickare avslutning på banan för en dryg vecka sedan för att väcka upp honom ytterligare och jag tyckte han kändes bra på det. Han är rätt hygglig för klassen och jag hoppas han är med en bit fram idag. Idag får han tävla med helstängt huvudlag med hål i, han har tävlat med öppet på slutet och det var ett tag sedan han gick med helstängt, säger Tomas Pettersson.

4 Björn Pelle – Han kändes mycket fin senast och det var krafter kvar. Allt ska vara bra efteråt och han kan öppna rätt bra så det löser sig nog från detta läge. Vi ändrar inte på något. Han har rest till Solvalla tidigare och känts fin och resan nu samma dag ser ut att ha fungerat bra, säger Ingvar Nyberg.

9 Stora Värmland – Han tävlade med brodd på hård bana senast och det ogillar han verkligen. Han har tränat på efter den dåliga insatsen och känns fin. Nu slipper vi brodden och det är skor runt om. Han bestämmer mycket själv och ibland vill han springa på i eget tempo. Han kan kanske vara lite väl pigg nu då han pustat något men jag är nöjd med jobben. Han duger om han har sin bra dag då han mött tuffa hästar tidigare, säger Tommy Enberg.

11 Svall Conrad – Han tyckte not det var för lång distans senast för han lade bara av och var inte ens trött i mål. Det här är en riktig humörhäst som dock stod för ett par kanoninsatser i höstas. Om han vill så finns det fart i honom men vi fick dåligt läge nu samtidigt som motståndet var rätt bra. Samma balans som senast, säger Robert Wilhelmsson.

12 Min Lilla Luring – Han svarade för ett bra lopp senast och han känns bara bra i träning efter det loppet, och han kan säkert vara med bland dom tre främsta igen om det löser sig. Utgångsläget blev dock lurigt. Inga ändringar, säger Jimmy Jonsson i Robert Berghs stall.

14 Moe Blixten – Han var mycket duktig senast och allt verkar som det ska med honom efteråt. Han står illa till men vi har en bra kusk och hästen är stark som en björn. Det är svårbedömt chansmässigt i dessa lopp men han har besegrat flera av dessa tidigare. Inga ändringar, säger Katarina Lekander.

15 Vardfjäll Åsnar – Han verkar i bra form och allt ska bra med honom efter senast. Han känns rätt stabil nu och svarar säkert för en bra insats men det blev väldigt många att runda. Vi behöver en del tur på vägen. Han har skor runt om men denna gång plockar vi bort brodden fram, säger Magnus Nilsson.

Lopp 4, V65-4

1 Stelina – Hon hade helstängt huvudlag senast och blev för stressad så nu ändrar vi till öppet huvudlag. Det känns som en normal häst i kapacitet och hon är svårbedömd för oss. Vi kör henne barfota fram, säger Johan Untersteiner.

2 Chippen Ås – Han har börjat komma igång lite grann och har gjort två fina lopp på slutet, och formen är god. Det är väl dock inte någon superstjärna ännu och han får hänga med här och sedan får vi se hur långt det räcker. Det är tuffare emot idag och kan han vara bland dom tre främsta kommer jag vara nöjd. Samma balans och utrustning som vanligt, säger Per Lennartsson.

3 Rayman – Han är inte helt lättkörd men hästen är bra i ordning och han ska ses med hygglig chans att vara med i striden här. Han tävlar mest troligt barfota fram den här gången, säger Thorsten Tietz.

6 Spciy A. – Det verkar bra rent formmässigt med hästen som kan öppna bra. Vi kör honom barfota runt om och han har likvärdig chans som Rayman. Det är mycket svårt att skilja min två hästar åt och båda räknas, säger Thorsten Tietz.

9 Quarrel – Hon har gjort två riktigt gedigna lopp och jag är klart nöjd med hennes prestationer. Jag tycker att hon kommer mer och mer för varje start och funderar på att rycka någon form av skor denna gång. Jag kommer värma utan framskor och sen får man se om vi även tar dem där bak. Om så skulle bli fallet tror jag det är en jättefördel men vi får som sagt se. Läget tycker jag blev optimalt och man ska nog inte räkna bort henne, säger Jacob Croon.

Lopp 5, V65-5

6 Trans Atlantic – Han var fin i montédebuten som slutade med seger, men sedan skulle han starta i ytterligare ett montélopp efter det men jag fick plocka bort honom efter provstarten då han inte alls var bra. Vi har kollat upp honom efter det utan att vi har hittat några fel på honom, och jag har varit inne på banan och kört med honom och han kändes som vanligt fin i det jobbet. Jag tror på en bra insats, men det var tufft emot och jag kan inte tänka mig att han räcker till seger i det här sällskapet. Jag hoppas på en hygglig slant. Barfota fram, säger Tomas Pettersson.

7 Graceland – Det här blev ett mycket tufft lopp för min häst och jag kan inte vara någon större optimist här. Hon tävlar barfota fram och vi får hoppas på en hygglig placering, säger Thorsten Tietz.

11 Nusa Dua – Han var duktig vid segern senast och sträckte på sig sista biten. Insatsen var rejäl och han känns faktiskt positiv i jobben efter det. Nu var det ett par tuffa hästar emot men han kommer inte göra borta sig. Skor runt om, säger Emma Ljungberg.

14 Mellby Amiral – Han är uppfräschad och har tränat bra inför årsdebuten. Han får smyga med så får vi se hur lågt det räcker. Hästen känns i alla fall fin och det kan bli barfota fram, säger Johan Untersteiner.

15 Digital Ink – Han borde bara kliva runt ett sådant här gäng och det tror jag också att han gör, jag tror bara att han vinner det här loppet. Han har tränat starkt i vinter och är precis där vi vill att han ska vara. Vi får se hur Stefan lägger upp taktiken, men oavsett bör han på något vis kliva runt till seger. Barfota fram som vanligt, säger Marcus Schön i Stefan Melanders stall.

Lopp 6, V65-6

1 Quiteanotherstory – Hon var positiv senast i ett tufft lopp och formen verkar bra. Hon är inte så snabb från start så spåret kan bli en fälla men hon svarar nog för en fin insats. Vi kör henne barfota runt om, säger Johan Untersteiner.

3 Harvey Tornado – Han gick bra i sin årsdebut i Gävle senast, han satt långt bak och gick bra till slut. Han borde gå framåt med det loppet då han inte var vässad inför årsdebuten senast, och jag tycker han ser fin ut för dagen. Han är bra i grunden och då förutsättningarna för honom är bättre idag kontra senast, tycker jag det är min bästa segerchans på förhand. Kort distans ska fungera fint och han borde vara med och slåss om det. Samma balans och utrustning som senast, säger Per Lennartsson.

4 Umbria – Hon ser väldigt fin ut för dagen och hon kommer göra ett bra lopp, hon såg fin ut även senast men blev påkörd i första sväng. Hon var bra vid seger och lika fin när hon satt fast gången efter det på Bergsåker, och formen är riktigt bra. Hon kommer få tävla med lätta aluminiumskor runt om den här gången, men det ska inte göra någon större skillnad och hon ska dyka upp bland dom tre främsta, säger Fredrik B Larsson.

5 Super Otto – Han har gjort det bra varje gång i de senaste starterna och Torbjörn har varit jättenöjd med honom, och man kan tycka att han är värd en seger snart. Han gör säkert ett bra lopp igen, men det är bara att inse att han har svårt för att sticka nosen först och det är väl platschans i första hand. Inga ändringar, säger Marcus Schön i Stefan Melanders stall.

7 Michigan Venus – Han får som vanligt dåliga startspår. Senast sprang han med punktering och det är inte så lätt. Han är bra i ordning och har en bra slutspurt om de andra inleder i tufft tempo. Han tävlar med skor runt om och har viss chans men det måste klaffa, säger Thorsten Tietz.

8 Next Kronos – Han var riktigt bra vid seger senast och vann lätt, efter det loppet är allting fortsatt väl med honom och han håller fin form. Utgångsläget den här gången blev inget vidare, men han är snabb iväg om Jorma väljer att ladda med honom. Vi tror på en bra insats, och han tävlar med samma balans och utrustning som senast, säger Clas-Göran Björkroth i Timo Nurmos stall.

12 King Express – Han svarade för ett väldigt bra lopp senast och han håller jättefin form för dagen, och han gör inte bort sig här. Utgångsläget blev dock svårt, och härifrån blir det givetvis tufft att vinna. Skor runt om, helstängt huvudlag samt vanlig vagn som i de senaste starterna, säger Reijo Liljendahl.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Amatör-EM flyttas från Ukraina till Sverige
Nästa nyhet
Amatör-EM flyttas från Ukraina till Sverige

Amatör-EM flyttas från Ukraina till Sverige

Årets Europamästerskap för amatörkuskar skulle ha körts i Ukraina. Något som den politiska situationen omöjliggör. Nu blir i stället Sverige arrangörsland på kort varsel.

Amatör-EM i år hade planerats att avgöras i Ukraina. Först faktiskt på en bana på Krim-halvön, senare förflyttat till huvudstaden Kiev. Men de rådande oroligheterna i landet gör nu att Ukraina tvingas avsäga sig arrangemanget.

– På grund av det politiska läget som råder i Ukraina har man meddelat att man inte kan arrangera Amatör-EM, men när läget framöver har stabiliserats så kan man tänka sig att ha arrangemanget något år framöver. Säkerheten går i första hand och med tanke på det politiska läget i Ukraina och oroligheterna i landet så kan det nog vara bekymmer att få folk att åka dit, säger Claës-L. Ljung, ordförande i FEGAT, det europeiska förbundet för amatörkuskar, till travronden.se.

Det blir i stället Sverige som arrangerar Amatör-EM där femton medlemsländer väntas sända representanter. Tävlingen kommer avgöras 22-23 september med två lopp vardera på Halmstad, respektive Jägersro.

Amatör-VM ska dessförinnan köras och det i Finland. Det mästerskapet avgörs på tre olika finska banor under 7-9 juli.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gemensam chef för Åmål och Årjäng

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson