Den andra upplagan av Europamästerskap för ston körs på Solvalla nästa onsdag. Sexton hästar från sju länder har anmälts till loppet.

750 000 kronor är förstapriset i EM för ston som körs för andra gången. Det sker på Solvalla nästa onsdag samma kväll som Jubileumspokalen avgörs.

Deltagare från sju länder har anmält sitt intresse. Den definitiva startanmälan sker på torsdag morgon och då har alla anmälda länder en garanterad plats. Det innebär att minst tre svenska representanter är klara för loppet. Dessa är preliminärt: Dileva Käll, Viola Silas och Tamla Celeber.

Loppet rankas efter hästarna rekord över distansen 2000 meter eller längre. I fjol vanns loppet av K.L.M. Prelong som representerar Norge, hon är anmäld även i år.

De anmälda är:

Sverige
Dileva Käll
Viola Silas
Tamla Celeber
Vincennes
Aisle Stand
Global Midnight
Norge
K.L.M. Prelong
Tyskland
Galea
Elaine
Ini Lou
Frankrike
Save The Quick
Trinite de Vals
Finland
She Loves You
Italien
Marielles
Holland
Aida Boko
Ariane Beemd

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V4 Boden – Första norskt på Prins Tabac

V4 Boden – Första norskt på Prins Tabac

 Du vet väl att travnet varje vardag kommer med rykande färska intervjuer inför dagens V4-omgång?

Nedan publiceras dagens intervjuer till lunchtävlingarna på Bodentravet. Du finner dem alltid under Dagens Tips, i överkant på startsidan. Gå där in under aktuell bana och klicka på intervjuer. Och såklart – travnet ger också ranking, analyser och lukrativa systemförslag både till V4 och V65 – varje dag!

 

Lopp 1 Nr  1 TEKNO RAPPEN
– Han är ingenting för spelarna i det här loppet, får jag runt honom felfri grejar vi en slant och det är det jag får sikta på, säger Patrik Nygren.

Lopp 1 Nr 3 IDENORS PETER
– Han är bra men ojämn och jag har hört från tränaren att han är behandlad efter senaste starten. Han bör kunna hävda sig bra trots det blivit ett tag mellan loppen men då krävs det att han sköter sig, säger kusken Krister Söderholm.

Lopp 1 Nr 4 ADRIGO
– Han känns pigg och fin hemma i jobb inför den här starten och jag tycker det ser ut som ett passande lopp åt honom. Barfota runt om och han ska vara med bland dom tre främsta, säger Hanna Olofsson.

Lopp 1 Nr 5 ULVSÅS ELVIS
– Jag har ingen jättekoll på vart hästen står för dagen men jag har ju kört honom flertalet gånger. Hästen har fart men jag tycker att han varit alldeles för mycket under isen hittills för att våga tro på honom. Jag tror inte att han slår det här gänget, säger kusken Roger Nilsson.

Lopp 1 Nr 6 PRINS TABAC
– Han var duktig senast igen men jag tycker kanske att han borde ha vunnit det loppet. Vi fick lägga en aningen för tidig speed på sista bortre långsidan och mjölksyran kom sista biten och vi fick se oss passerade av Farmfurir. Det här ser ut som en vettig uppgift på förhand och motståndsmässigt ser jag Idenors Peter som värsta motbud. Den har dock inte startat på ett tag och jag tycker min häst ska ses med bra chans. Vi kommer också testa norskt huvudlag för första gången då jag vill ha bort hans tendenser att slå av på takten. Skor runt om, säger Jens Eriksson.

Lopp 2 Nr 3 TORNADO FLIGHT
– Han fick starta tätt och behövde en paus efter senaste starten, därför har det blivit lite väl långt mellan starterna. Hästen känns dock pigg och fin hemma i jobb så jag är inte orolig för formen och jag tror inte att han kommer vara sämre nu än vid seger senast. Distansen ska passa honom bra och då han är snabb från start bör han hamna vettigt till direkt. Barfota bak idag och han är en av dom som ska räknas, säger Marianne Nilsson.

Lopp 2 Nr 6 BUENO DI QUATTRO
– Han kändes faktiskt jättefin med barfotabalans senast men han är lite ivrig i voltstart och gjorde bort sig kort efter start, det var synd då hästen kändes jättefin den dagen. Det blir barfota runt om även idag och jag tycker inte att han ska nonchaleras, formen är god och han duger i ett sådant här gäng, säger Antero Heinonen i Petri Salmelas stall.

Lopp 2 Nr 8 KEVIN SISU
– Han får i första hand försöka greja en hygglig slant i det här gänget, jag tror inte att vi är något för spelarna och jag kör lite på chans. Inga ändringar, säger Antero Heinonen i Petri Salmelas stall.

Lopp 2 Nr 9 DACOIT 
– Han är ett litet frågetecken för mig, han har inte presterat vad vi hoppats i år och han måste rycka upp sig och visa bättring. Han känns uppåt i träningen och kan en hel del, däremot får jag vara nöjd om han kan vara med bland de tre-fyra främsta och det är en häst som behöver lite hjälp under vägen. Inga ändringar, säger Kari Vaaraniemi.

Lopp 2 Nr 10 BROWNSKY
– Han känns fin för dagen och det finns inte mycket att klaga på. Han blev lite hovöm senast så därför tvingas vi att köra med skor idag vilket är en liten nackdel. Han är dock ganska bra men att ta igen 40 meter på kort distans är aldrig lätt. Helt avsågad är han inte men vi behöver tur, säger Jan Nilsson.

Lopp 2 Nr 11 CHARLI SOUTHWIND
– Han står med 40 meter tillägg över kort distans och det är givetvis aldrig optimalt, det behövs en hel del klaff under vägen för att vi ska komma till. Jag är dock inne på att vara offensiv tämligen omgående då han kan öppna snabbt från start och löser det sig bara någorlunda behöver vi inte vara helt borta ur segerstriden. Han har gått bra på slutet och håller bra form, säger Robin Björck.

Lopp 3 Nr 1 TOO COOL FOR YOU
– Hon gjorde ett jävla bra lopp senast efter galoppen och formen verkar vara på topp. Dock är hon inte alls säker på benen men innerspåret i volten tror jag är det bästa för att få henne felfritt. Skulle hon trampa iväg kan hon öppna hyggligt och helt borta behöver hon inte vara. Skor runt om, säger Krister Söderholm.

Lopp 3 Nr 4 MOJ MOJ STARLIGHT
– Han har haft en sämre period men kändes lite uppåt senast. Det kan ha varit på grund av distansen då den här hästen är fruktansvärt entaktad. Jag tror knappast att han vinner det här och vi kör för en mindre slant. Skor runt om, säger Roger Nilsson.

Lopp 3 Nr 6 BLACK VICTORY
– Han går jämnt och bra varje gång den här hästen och jag tycker det är vår bästa segerchans på lunchen idag, det finns ingenting att anmärka på efter senast och det finns kapacitet i den här hästen. Inga ändringar, säger Antero Heinonen i Petri Salmelas stall.

Lopp 3 Nr 7 FRENCH TARGET
– Han hamnade helt fel på det senast och allting blev fel för honom, den starten är bara att glömma. Han känns annars pigg och fin hemma i jobb och formen ska det inte vara några fel på. Normalt är han en av de som ska räknas i ett sådant här lopp, även om jag är nöjd bara han gör ett bra lopp och grejar en hygglig slant. Skor runt om samt öppet huvudlag som vanligt, säger Marie Anglöw.

Lopp 3 Nr 9 FAIRLIGHT
– Hon skadade sig i hagen tidigare i år och fick stå över en hel del på grund av det, hon behandlades och sedan har hon fått träna på efter det. Jag tycker att hon känns pigg och fin inför den här starten och jag är nöjd med hur hon känns för dagen, hon har en tendens till att bli het men det känns som att hon lugnat ned sig i sommar när hon fått träna på en hel del. Fartmässigt ska hon duga gott i ett sådant här typ av gäng så trots uppehåll både tror och hoppas jag att hon kan vara med bland de tre-fyra främsta. Inga ändringar, säger Kari Vaaraniemi.

Lopp 3 Nr 10 REMEMBER MY NAME
– Han har visat dålig moral i starterna i år och jag har inte alls varit nöjd med honom. Jag lade därför om träningen efter senaste starten och det har slagit väl ut, han var med i ett provlopp för en vecka sedan där han gick förbättrat hela vägen in mot mål och han känns också uppåt i träningen. Jag hoppas att han fortsätter på den inslagna vägen för då duger han i ett sådant här lopp. Skor runt om samt helstängt huvudlag som vanligt, säger Per Gunnar Johansson.

Lopp 3 Nr 13 COOL HALL
– Han hamnade snett på det redan från början senast och den starten glömmer vi. Annars har hästen fin form för dagen men läget är väldigt chansartat idag. Han är speedig och får vi spara på krutet kan han vara ett platsbud. Barfota runt om, säger Lars Marklund.

Lopp 3 Nr 15 TOM VIKING
– Han skötte sig bra i monté senast men har inte alls visat någon gnista i sulky. Utgångsläget med bakspår på tillägg är inte heller bra och vi rundar inte alla härifrån. Vi är nöjda med slantar. Barfota bak, säger Jens Eriksson.

Lopp 4 Nr 3 SPIDERMAN B.N.
– Han var jättefin vid seger näst senast men var inte alls som bäst senast och hängde töm. Jag vet inte vad de gjort med honom efter senast men jag gissar att han är behandlad. Han gynnas av de aktuella strykningarna och jag ser gärna att jag tidigt hittar ledningen för att sedan kunna dra i ett jämnt och ganska tufft tempo hela vägen. Han ska ses med platschans i det här loppet men kommer han i bra ordning kan det även räcka längre än så, säger Patrik Nygren.

Lopp 4 Nr 7 FLATBUSH SISU
– Han håller hygglig form för dagen och ska väl ses med lite platschans i det här loppet, om vi får lite hjälp på vägen. Han tål dock inte att göra speciellt mycket själv i loppet och att vinna blir svårt. Inga ändringar, säger Antero Heinonen i Petri Salmelas stall.

Lopp 4 Nr 8 INTOCCABILE
– Han har varit ojämn helt året men när han väl bestämt sig för att vara bra så duger han gott och väl. Dessutom har väl kusken inte gett honom så många snälla resor direkt och jag får nog rikta in mig på att ge honom några smygupplägg. Senast var han duktig som trea och jag tycker inte att han är sämre än någon annan häst i fältet. Barfota runt om, säger Jens Eriksson.

Lopp 4 Nr 11 MONTES L.B.
– Han har fin form och blev lite klämd i slutkurvan senast så att det blev galopp. Jag tror nog att han kunde ha hunnit utan felsteget och formen är det inga fel på. Utgångsläget är bara sådär då han inte är så rapp från start men skulle det klaffa så fäller han många till slut. Skor runt om, säger Roger Nilsson.

Lopp 4 Nr 12 VANCOUVER HORNLINE
– Han är klart mycket bättre än raden har han faktiskt kanonform. Han har suttit fast en hel del på sistone och nu kommer vi rycka skorna igen vilket är ett klart plus. Jag tror att han är 50 meter bättre så och med rätt lopp dyker han säkert upp i segerstriden, säger Jan Nilsson.

Lopp 4 Nr 15 ANTHONY WEB
– Han svarade för ett hyggligt lopp senast men han stod på tillägg och det var svårt att ta någonting till slut, det var ungefär samma förutsättningar då som det är nu. I grund och botten handlar det om en väldigt kapabel travare och han känns uppåt för dagen, kapacitetmässigt ska han givetvis duga gott i ett sådant här typ av lopp. Förutsättningarna med dubbla tillägg är dock inte optimala och han behöver hjälp under vägen för att hinna fram. Skor runt om och blir det överpace på loppet är det klart jag inte blir överraskad om han kliver runt dom, säger Antero Heinonen i Petri Salmelas stall.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Det kraftiga regnet stoppade Färjestad
Nästa nyhet
Det kraftiga regnet stoppade Färjestad

Det kraftiga regnet stoppade Färjestad

Några tävlingar på Färjestadstravet blev det aldrig under måndagen. De fick ställas in på grund av regnet.

Långvarigt och kraftigt regnande satte stopp för Färjestads tävlingar under måndagskvällen. Försök att reparera banan gjordes och första start sköts på från 18.30 till 19.45 men några lopp blev aldrig av då banan fortfarande bedömdes som otjänlig.

I första hand går alltid säkerheten för våra aktiva, såväl hästar som körsvenner, skriver man på Färjestads hemsida.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Adielsson: "Avstängning för stallkörning helt fel"
Nästa nyhet
Adielsson: ”Avstängning för stallkörning helt fel”

Adielsson: ”Avstängning för stallkörning helt fel”

Uppståndelsen efter söndagens tyska Derby har varit stor. Nu ger Erik Adielsson själv sina tankar kring vad som egentligen hände.

Stig H-tränade Indigious och Erik Adielsson galopperade och släppte fram stallkamraten Chapeau, tyckte domarna efter det tyska Derbyt i söndags. Chapeau fråntogs segern och Indigious diskades. Erik Adielsson dömdes till 35 dagars avstängning för stallkörning.

I går lät Erik Adielsson delge sina tankar kring den uppmärksammade händelsen genom sin twitter. Nedan följer hela inlägget på microbloggen:

”Många funderingar i media om händelserna i Tyskland, därför vill jag säga ett par saker.

Självklart hör hot inte hemma inom någon sport hur upphetsad man än må bli av vad som händer när man tävlar.

Vad som sades vet jag inte exakt eftersom jag lämnat banan då.

Jag tror heller inte det är hot som gäller när känslostormen avtagit.

När det gäller loppet så galopperade Indigious som jag körde. Det berodde troligen på att en knäkappa gled av.

Instinktivt försökte jag få honom i trav men insåg snabbt att det var bättre att jaga på honom för att det inte skulle bli kalabalik längre ner i fältet.

När jag jagar på honom så bryter han ut kanske ett halvt spår och då kommer Chapeau upp invändigt om mig.

Då har jag en häst utvändigt och en invändigt och fortsätter då jaga på min häst för att komma ur fältet.

Jag har sett reprisen flera gånger. Om jag kunde pausa loppet när min häst galopperar och göra om det så hade jag varit noggrannare med att hålla mig längs sargen och också jagat på min häst ännu mera för att komma undan.

Jag kunde helt enkelt löst situationen bättre om jag få en ny chans.

Dock ska man ha i åtanke att allt händer väldigt fort och det var en orutinerad häst. Dessutom tävlade vi åt ”fel” håll vilket inte underlättade situationen.

Jag kan dessutom på heder och samvete säga att jag hade handlat på samma sätt om en annan häst än stallkamraten hade släppt ledningen.

Helt enkelt försökt jaga på hästen och komma ut ur fältet.

Mest synd tycker jag om ägare, tränare, uppfödare och skötare runt Chapeau och Indigious.

Jag tycker att avstängningen på 35 dagar är hård. Eftersom jag gjorde så gott jag kunde för att inte störa någon tycker att avstängning för just stallkörning är helt fel.

Visst.  Jag kommer ut mot hästen i andraspår och kanske stör den men inte för att hjälpa stallkamraten. Det sker bara för att jag vill försöka komma ut ur fältet.

En bestraffning för den störningen hade kanske varit ok.”

Läs även: Stor derbydramatik – Stig H-häst diskad för stallkörning

Läs även: Stig H: Har aldrig varit med om något liknande

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästarna som gör upp i de korta E3-finalerna
Nästa nyhet
Hästarna som gör upp i de korta E3-finalerna

Hästarna som gör upp i de korta E3-finalerna

Uttagningarna till de båda korta E3-finalerna avverkades på Romme under måndagskvällen. Sprinterfest för treåringarna är att vänta nästa helg i Gävle.

Favoriterna höll för trycket, i alla fall i den öppna klassens uttagningar. I det första försöket av tre var det Erik Adielsson som tog hand om Åke Svanstedts Global Offshore och ledde loppet igenom. Global Offshore var tvåa i långa E3-finalen och jagar nu revansch.

Då måste han dock betvinga Pojke Kronos som för Örjan Kihlström problemfritt vann sitt försök enligt samma recept. Örjan Kihlström plockade även hem sista uttagningen, denna gång genom Noble Knight som spurtade ner Quid Pro Quo och klockades till vassa 1.12 blankt.

Fyra försök i stoklassen kördes också. Och långa E3-vinnaren System Performance ser ut att kunna dubbla även med korta finalen. Tillsammans med Stefan Melander vann hon väldigt lätt efter att ha övertagit täten. ”Tarzan” tog även en seger med skrällen Digital Media som påpassligt tog första segern, det med Marcus M Melander i vagnen. De två övriga försöken gick till Moving On och Claes Svensson samt Meteor Easy, firma Adielsson och Svanstedt.

Finalerna körs på Gävletravet, 17-18 augusti och har båda 800 000 kronor till vinnaren. De lottades enligt följande (kusk –tränare):

Öppna Klassen, 1640 auto

1 Global Offshore – Åke Svanstedt
2 Pojke Kronos – Roger Walmann
3 Noble Knight – Roger Walmann
4 Casanova Boko – Timo Nurmos
5 Standout – Stefan Melander
6 Donttellmeanymore – Niklas Robertsson
7 Polar R.B. – Stig Sjögren
8 Barracuda R.B. – Lutfi Kolgjini
9 Quid Pro Quo – Svante Båth
10 Young Angus Kemp – Pekka Korpi
11 Cooly Style – Johan Sedström
12 Here To Rock F. – Anna Forssell

Stoklassen, 1640 auto:

1 Moving On – Claes Svensson
2 Meteor Easy – Åke Svanstedt
3 Digital Media – Stefan Melander
4 System Performance – Stefan Melander
5 B.W.T. High Voltage – Pekka Korpi
6 Kiss Me Kemp – Robert Bergh
7 My Golden – Leif Witasp
8 Love de Luxe – Sören Lennartson
9 Trapiche – Diedrik Meilink
10 Staro Glamour Miss – Pekka Korpi
11 Mousse – Catarina Lundström
12 Creme Brulee – Tuomas Korvenoja

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pole position för BW Modde i Kallblodskriteriet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson