Stort debacle utbröt efter målgång i det tyska Derbyt under söndagen. Målettan Chapeau diskades och Erik Adielsson fick hela 35 dagars avstängning för stallkörning. En dom han kommer överklaga.

Stig H Johansson såg ut att gå mot triumf i det tyska Derbyt på Mariendorf i Berlin. Men 400 meter kvar förändrades allt. Ledande Indigious och Erik Adielsson galopperade då plötsligt och lämnade vägen öppen för stallkamraten Chapeau som vann enkelt.

Men 20 minuter efter målgång förkunnades att Chapeau diskats på grund av att det bedömdes att Erik Adielsson ägnat sig åt stallkörning då han släppte fram stallkamraten när hans egen häst galopperade.

– Det var en annorlunda händelse, så mycket kan vi i alla fall konstatera. Jag har aldrig varit med om något liknande i min travkarriär, säger Stig H Johansson i ATG live i dag och fortsätter:

– När Eriks häst galopperade vinglade han ut och störde en häst, det han gör fel är väl att inte tar ut hästen i banan utan ligger kvar, hade han gjort det hade det nog inte blivit en sådan bestraffning. Även om Chapeaus kusk inte gjort något fel är reglerna sådan här och som jag har förstått det var det här ett självklart beslut från domarsidan.

Men det slutade inte med att de båda Stig H-hästarna diskades och kammade noll –Indigious kusk Erik Adielsson tilldömdes hela 35 dagars avstängning.

– Det där är Eriks sak men han håller på att sammanfatta en överklagan som ska lämnas in inom en vecka och så kommer det också göras, säger Stig H.

Dramatik utbröt dessutom efter loppets resultat förkunnats. En hästägare kom fram till Stig H Johansson på stallbacken och uttalade grova hot mot Erik Adielsson. Situationen bedömdes så allvarlig att polis fick tillkallas för att kusk och tränare skulle kunna ta sig från banan på ett säkert sätt.

– Utan att överdriva kan jag väl säga att det var inga snälla ord som sades efter loppet. Erik var väl skärrad till en början men har tagit det hela bra, säger Stig H i ATG live.

Läs även: Stor derbydramatik – Stig H:s häst diskad etta för stallkörning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sebastian K. till Sundsvall Open Trot

Sebastian K. till Sundsvall Open Trot

Miljonloppet Sundsvall Open Trot tar form. Det andra wild cardet gick till imponerande Hugo Åbergs-tvåan Sebastian K.

Sebastian K. gjorde debut i Åke Svanstedts regi och imponerade storligen som tvåa på 1.09,0 bakom omöjlige Commander Crowe i Hugo Åbergs senast. Snart väntar ett nytt storlopp för stjärnan – i dag fick han det andra wild cardet till Sundsvall Open Trot.

– Sebastian K. svarade för en femstjärnig insats i Åbergs och efter det kändes det givet att vi ville ha med honom i vårt lopp. Det betyder också mycket att Åke Svanstedt har en häst med då han är mycket populär här kring sin gamla hemmabana. Att han dessutom kommer med en het segerkandidat gör inte saken sämre, säger Bergsåkers sportchef Henrik Lindgren på banans hemsida.

Det första wild cardet tillföll Sanity och ett återstår för Bergsåker att dela ut. Övriga platser besätts av de senaste veckornas Gulddivisionsvinnare – den sista platsen går till vinnaren på Örebro på lördag.

Men det kan tänkas bli fler hästar för Bergsåker att fylla ut med. Lutfi Kolgjini har tackat nej till start med inkvalade Eliott Hall – men är sugen på att ersätta med Raja Mirchi. Det bestäms dock först efter Jubileumspokalen nästa onsdag dit Raja Mirchi siktar närmast. Där lär också Amaru Boko dyka upp och även Timo Nurmos låter meddela först efter det stora femåringsloppet om en utflykt till Bergsåker blir aktuell.

Klara för Sundsvall Open Trot (25 augusti) i nuläget är:

Amaru Boko
Oracle
Orecchietti
Nahar
Sanity
Sebastian K.
Yield Boko
(Eliott Hall)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazire: "Ingen anledning tycka synd om sig själv"
Nästa nyhet
Bazire: ”Ingen anledning tycka synd om sig själv”

Bazire: ”Ingen anledning tycka synd om sig själv”

Det är en lång väg tillbaka efter den stroke som drabbade Jean-Michel Bazire för drygt tre veckor sedan. Men han gör fortsatta framsteg och nu berättar han själv om situationen.

Det var strax efter målgång med Quoumba de Guez i Prix de Bruxelles på Enghien den 15 juli som Frankrikes ledande kusk Jean-Michel Bazire drabbades av en stroke.

Men tillståndet för stjärnkusken och tränaren har hela tiden förbättrats och Bazire är vid gott mod. Nu berättar han själv om händelsen.

– Jag har haft min första ledighet den här helgen. Annars befinner jag mig på ett rehabiliteringscentrum i närheten av Paris, omgiven av ett mycket professionellt team. Det blir många timmar med sjukgymnastik, tal- och arbetsterapi. Det började lite försiktigt men nu kan jag säga att hela dagarna är upptagna, säger Jean-Michel Bazire till Paris-Turf.

Till en början hade Bazire stora problem med att tala, samt hade tappat känseln i delar av sin vänstra sida, framför allt i sin vänstra arm.

– Jag kan gå bra nu och min axel är okej. Nyligen började jag återfå känseln i delar av den vänstra armen men ännu känner jag inget i handleden och handen, fast jag vet att det kommer dröja länge innan det återkommer, säger han och fortsätter:

– Nu hittar jag ord för att uttrycka mig, innan fick jag inte fram något. Jag har lite problem med datum och sådant men jag har hela tiden mints mina hästar. Det är full koncentration på min rehabilitering och jag kan lita på mitt stabila team i stallet där Ludovic Mollard har mitt fulla förtroende.

Jean-Michel Bazires kamp att komma tillbaka fortsätter och han passar på att tacka alla som hört av sig till honom efter hans sjukdom.

– Det ger mig stor glädje och värmer mitt hjärta, det motiverar mig att komma tillbaka ännu snabbare. Jag har sett många människor här på rehabiliteringscentrat som har det sämre än jag så det finns ingen anledning för mig att tycka synd om mig själv, säger han till Paris-Turf.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stor derbydramatik – Stig H häst diskad etta för stallkörning
Nästa nyhet
Stor derbydramatik – Stig H häst diskad etta för stallkörning

Stor derbydramatik – Stig H häst diskad etta för stallkörning

Det blev mycket dramatiskt i det tyska Derbyt idag på Mariendorf i Berlin. Det som länge såg ut att bli en stor framgång för Stig H Johansson förbyttes snabbt till fiasko. Detta efter att stallets obesegrade Indigious galopperat i ledning i sista sväng och att därefter stallkamraten och målettan Chapeau diskats efter stallkörning från Erik Adielssons sida.  
    
Stig H Johanssons Indigious kom alltså till dagens tyska Derbyfinal som obesegrad i fem starter. Erik Adielsson kunde strax efter start överta ledningen med Indigious från stallkamraten Chapeau som var kvickast den första biten från sitt innerspår bakom bilen och det såg upplagt ut för blågul succé.

Indigious fick sedan hålla eget tempot  med Conrad Lugauers Sir Mathijs utvändigt. På sista bortre var Lugauers Sir Mathijs slagen och blev rundad av en attackerande Casanova.

I sista sväng tappade dock Indigious travet helt och galopperade med till synes gott om krafter kvar. Erik Adielsson flyttade då direkt ut en galopperande Indigious i andraspår varpå Chapeau kunde köras rakt fram på innerspåret till spets, detta samtidigt som utvändige Casanova blev generad och utpetad i tredje spår.

Väl i ledning in på upploppet gick sedan Chapeau undan till en ohotad ”seger” för gästkörande Thorsten Tietz men måldomarna valde att diska Chapeau på grund av stallkörning efter Erik Adielsson loppavgörande manöver i sista sväng. Därmed kom striden bakom diskade målettan Chapeau att avgöra Derbyt.
 
Indigious galopperade med Chapeau utvändigt hela upploppet ner och ända in i mål och blev såklart också diskad. Och strax före mål spurtade Dream Magic B.E. förbi Casanova, vilket alltså skulle visa sig ge Derbysegern. Josef Franzl J:r körde Dream Magic B.E och segern är värd dryga 900.000 kronor. 

Lugauers Sir Mathijs som var tidigt slagen gav aldrig upp utan räddade nu ett  tredjepris efter diskningarna medan Robert Berghs Bradley var stort slagen. 

Se det dramatiska loppet på Youtube.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Överlägset, Tekno Odin och Tjomsland!
Nästa nyhet
Överlägset, Tekno Odin och Tjomsland!

Överlägset, Tekno Odin och Tjomsland!

Svenskt Kallblodsderby slutade i en enastående uppvisning av fenomenet Tekno Odin. Öystein Tjomsland kunde dessutom noteras för storslam – hans hästar tog alla tre topplatserna.

Moe Odin-sonen Tekno Odin är fullständigt överlägsen bland de fyraåriga kallbloden. När det svenska Kallblodsderbyt kördes på Östersundstravet under söndagen svarade segermaskinen för en total kross av motståndet.

– Det är helt ofantligt det här. Han hade nog kunnat gå mycket fortare än det här; jag lät han få springa på en 20-runda sista varvet men tog upp lite ur sista sväng så ingen galopp eller något skulle förstöra – men han kunde gått mycket fortare, sa Öystein Tjomsland efter jättesuccén.

Storm Odd var piggast från start och frontade men lämnade välvilligt över positionen åt Tekno Odin när denne gled fram ut ur första sväng. Efter en inledning i tredjespår kom Jan-Olov Persson fram i dödens med Juni Kongen och bakom denne placerades Eikdölen av Åsbjörn Tengsareid.

Tekno Odin öppnade halvvarvet efter 24,5 , fortsatte i jämn fart och klockades till 24,9 på kilometern. Men med ett varv kvar fick det vara nog tyckte kallblodsmonstret. Direkt skaffade sig Tekno Odin en längd på övriga, sedan två, sedan tre…Avståndet bara ökade över sista bortre långsidan och loppet var en ren formalitet redan in i sista sväng.

Östersundspubliken kunde ta upp applåderna redan in på upploppet – Tekno Odin vann skrämmande överlägset på kanonfina 1.22,9a/2140. Naturligtvis ett nytt svenskt rekord för fyraåriga utländska kallblod och en rejäl utskåpning av Månprinsen A.M:s löpningsrekord från i fjol på 24,2.

Succén för Öystein Tjomsland blev dessutom total. Tvåa slutade Eikdölen som spurtade förbi Vestpol Dennis – båda tränade av Tjomsland. Lägg därtill att norrmannen också tränade Derbysto-vinnaren Grude Jenta samt vann samtliga uttagningar till derbyna och vi har ett synnerligen svårslaget rekord.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mycket enkelt för Grude Jenta i Derbystoet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson