Fick ett samtal från jordbruksverket. Ingen salmonella här inte. De var tidigare i kontakt med mig och efter rådande salmonella-läge på viss havre så ville de ta avföringsprov på ca 30 hästar i mitt stall. Jag undrade i stället lite lagom försynt om det inte vore vettigare att ta prov på den misstänkta havren. En av fördelarna vore att 30 prov byts mot ett enda prov. Detta var inget som passade herrarna från Jordbruksverket så 30 avföringsprov blev resultatet. Jag var alltså mer intresserad om det fanns smitta i havren eller inte och tog det provet själv. Det kostade runt 300 kr. Undra vad Jordbruksverkets 30 prov kostade? Det är väl så Jordbruksverkets arbetssätt ser ut?

 Men nu vet vi. Ingen salmonella varken i havren eller i hästarnas avföring. Bra!

Mer effektiv är veterinär professor Arne Lindholm med veterinär-kompis. De var hemma hos mig i måndags och tisdags och det gick åt många nålar. Vi tog våra sedvanliga laktatprover på hästarna och runt 50 hästar testades. Vi gör detta två gånger per år och har gjort så i elva år och en sådan häst som 13 år unga Hallsta Lotus har varit med hela tiden och än i dag.  Han har fått några nålstick han.

Vi kör då hästarna i 3-4 upprepningar och tar blodprov och mäter laktathalten efter varje upprepning. Vi kör i allt snabbare tempon och värdena stiger då normalt sett efter varje upprepning. Alla mätresultat förs sedan givetvis in i en databas och jag tycker mig ha stor glädje av dessa siffror. Man får koll på varje enskild häst och testresultaten omvandlas till prestationer på tävlingsbanan. Man får bland annat en bild på vilka hästar som lämpligt kan paras ihop då man tränar dessa samt ser om de förbättras mellan testomgångarna. Intressant!

Bergsåker i dag. Emil ska prova lyckan igen med sin Haribo. Det gick ju bra senast.  I morgon sabbar man en stor del av en arbetsdag genom att åka till Gävle med enbart en starthäst. Solänget V75 lördag med formstarke Farmbaron inom V75-spelet. Söndag väntar så Bjerke för Hallsta Lotus och Faksen J:r.

Själv håller jag mig dock hemma i helgen och prioriterar den sedvanliga vårstädningen på naturtomten. Tar nog även en paus för att hålla tummarna för Tessan som tävlar på söndag på Östersund med Fantazia. Även detta ett framgångsrikt ekipage.

Så ser det ut. Håll gärna tummarna för mig att  det går bra hemma med krattningen! Det behövs.

Janne