Är det bra eller dåliga tider som kommer?

Ja, nu tänker jag inte på hur det är med konjunkturen i Sverige utan på det skoförbud som inträffar från och med imorgon (1 december).

Det är lite som att man inför vintertid i travsporten!

Jag tillhör ju dem som anser att det ska vara upp till tränarna att avgöra om en häst kan tävla med eller utan skor.

Vet att jag skrev redan från första början, när detta infördes, att det är så olika i ett land med Sveriges utseende, hur förhållanden är i söder och norr.

Är övertygad om att Jägersros bana är så fin att man kan köra med valfri balans på V75 imorgon.

Men vad vi slipper är att höra att t ex Knifetown Winner ska gå med skor bak, men t o m när starten gick stod det i informationen att han skulle gå barfota!

De första veckorna med skor gör det svårbedömt hur hästarna reagerar.

Ta t ex favoriten i avdelning 5, Gustafson, som kommer från Nederländerna och som vid sina två besök hos oss båda gångerna tävlat barfota runt om.

Hur ska han reagera med skor?

Visste tränaren ens om att det är barfotaförbud?

Jo, läser att han visste och att det blir lätta aluminiumdojor denna gång, men han menar också att hästen är bäst utan.

Tittar vi på andra favoriter så har i avd. 1 Candy La Marc varit barfota fram, i avd.2 Master Hill tävlat med skor, i tredje har Illuminati vunnit med skor i senaste starten.

I Uppfödningsloppet är det ju skotvång på 2-åringar. I avd. 6 är Västerbo Exact en barfotahäst, men här är det bara Isor Håleryd och Sir Q.C. som är vana vid skor och i avslutningsloppet har favoriten Jairo vunnit i sin senaste start med skor.

Ja, det är mycket att ta hänsyn till när man spelar på trav. Det är ju det som är så skojigt också.

Ger man sig på t ex stryktipset behöver vi ju inte ta hänsyn till mer än form och tillfälligheter.

Dessutom har ju alla skor…….

Riktigt kul att Björn Goop är nominerad till Jerringpriset, som jag var anfader till en gång i tiden under mina 21 år på Radiosporten. (Själva namnet och vidareutvecklingen var det Uno Hedin som stod för).

Men en sak som jag inte gillar – och som inte var meningen med priset – är att man ska INTE rösta på Björn för att man tycker om travsporten.

Eller som Björn själv uttryckte i ”Björnkollen”:

– Visa hur stort V75 är!

Priset ska gå till ”årets bästa svenska idrottsprestation”(!) som det står i statuterna.

Tycker ni att Björn Goop gjort det? Då är det helt okej att rösta på honom, men det är ingen omröstning hur populär travsporten är!

Tror ridsporten har vunnit priset just för att sporten har många utövare inte för att Rolf-Göran Bengtsson eller Peder Fredricson gjorde årets bästa svenska idrottsprestation?

Jag kommer lägga min röst på Armand Duplantis. Att i en final i EM höja sitt personliga rekord med ca 1,5 dm och dessutom vinna EM och bli den som hoppat näst högst efter Bubka – det är en makalös idrottsprestation.

Även om Sarah Sjöström är vårt lands bästa idrottare alla kategorier just nu. T ex 4 EM-guld och seger i världscupen!

ÄNTLIGEN!

Fick in min luring (Cobby´s Olifant) förra veckan. Inget högt odds (4,92), men som spik på V75 var han bra!

Hoppas det lossnat nu och att jag kan följa upp med nr 5 Sir Q.C. i avd. 6. En häst som är bra med skor dessutom. Vann flera lopp förra vintern!

/Lasse Kinch

P.S.

Förra veckan skrev jag om K-G Holgersson och att jag blev ”rik” på att få reda på när Paliron skulle gå barfota, men jag blandade ihop hästar. Det var Frapant som var inkomstkällan!.